Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2011 - Anul XVI, nr. 140 (4738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

S-a întors acasă

Toţi cei zece copii, adunaţi în jurul sicriului tatălui lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

S-a întors tata acasă, de la serviciu. Între patru scânduri. Mai toată suflarea satului Gura Solcii s-a adunat aseară, la casa de adunare a penticostalilor din localitate.

 

“Ridică-te, tată. Hai acasă!”

În jurul orei 20:45, microbuzul în care se afla trupul neînsufleţit al lui Teodor Pribagu (56 de ani), unul dintre cei doi muncitori morţi din cauza arsurilor grave suferite în urma exploziei de la fabrica de cauciucuri din satul Slobozia, comuna Grăniceşti, a intrat pe uliţa casei acestuia.

I-au ieşit în cale soţia şi toţi cei zece copii ai săi, de la cel mare, în vârstă de 29 de ani, până la cel mai mic, de cinci ani şi jumătate.

Casa de adunare e la 15-20 de metri de modesta locuinţă a familiei Pribagu. Din curtea casei de adunare, se auzea un cor de femei intonând cântări din cărţile de rugăciune. Din camera în care fusese depus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Teodor Pribagu se auzeau strigăte de jale şi durere. “Ridică-te, tată. Hai acasă!”, se distingea vocea puternică a fiului cel mare, Simon Pribagu.

Cel mai mic dintre fiii răposatului stătea la căpătâiul tatălui său şi cu o batistă îşi ştergea faţa de copil plină de lacrimi.

I s-a făcut rău la un moment dat, iar fratele cel mare l-a luat în braţe şi l-a scos afară la aer.

 

„Muncea din greu, zi şi noapte. El rămâne un exemplu în sat, ca un om onest, cinstit”

Am văzut, ieri, oameni în toată firea plângând ca nişte copii. Nu erau rude, vecini, ci doar consăteni cu familia răposatului.

E greu însă să fii imun la durerea fără margini a soţiei şi a celor zece copii ai lui Teodor Pribagu.

“Tatăl muncea din greu, zi şi noapte. El rămâne un exemplu în sat, ca un om onest, cinstit, căruia nu i-a plăcut decât să muncească şi din ce câştiga el în mod cinstit, din aia trăia şi familia sa”, mărturisea ieri pastorul Daniel Cozachievici, care este şi profesor de religie şi limba română la şcoala din sat.

Şi viceprimarul comunei, Constantin Gutău, a venit aseară să-şi prezinte condoleanţele familiei Pribagu, mărturisind că autorităţile locale vor încerca să ajute pe cât posibil familia îndoliată.

“Situaţia este destul de complicată şi dificilă având în vedere că era singurul om care aducea bani în casă. O să-i sprijinim cu ce putem”, a declarat viceprimarul.

 

“Nu-mi pot imagina ce o să ne facem pe viitor fără el. Tata era sprijinul familiei, stâlpul”

Trei dintre copiii lui Teodor Pribagu erau în străinătate, la mii de kilometri distanţă de casă, când s-a întâmplat cumplitul eveniment, în urma căruia tatăl lor şi alţi doi colegi de muncă ai acestuia au ajuns în stare gravă la spital.

Simon Pribagu, cel mai mare dintre copiii familiei Pribagu, a venit din Portugalia imediat după ce a aflat cumplita veste şi a stat lângă tatăl său până duminică seară, în jurul orei 21:30, când acesta şi-a dat ultima suflare în Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

A plecat din ţară, în 2002, cu gândul de a câştiga o pâine şi de a-şi ajuta familia.

“Tata era sprijinul familiei, stâlpul. O să ne fie foarte greu pentru că, deşi eu am deja familie, mai sunt încă şapte fraţi acasă. Nu-mi pot imagina ce o să ne facem pe viitor fără el. Am 29 de ani, dar mă bazam cel mai mult pe el, orice problemă aveam, îl sunam pe el”, mărturiseşte Simon Pribagu.    

 

“Muncitorii nu aveau echipament de protecţie. Lucrau cu hainele de acasă”

Fiul cel mare al lui Teodor Pribagu e de părere că moartea tatălui nu trebuie să rămână nepedepsită.

“Consider că ar trebui tras la răspundere domnul Nelu, patronul de la fabrică, din cauză că muncitorii nu aveau echipament de protecţie. Trebuiau să aibă măcar un echipament antiinflamatoriu, ei lucrau cu hainele de acasă… Dacă mirosul ăla intră zi de zi în haine, cum să nu ia foc? Dacă aveau un echipament de protecţie, amândoi erau în viaţă”, completează fiul cel mare al răposatului, mărturisind că tatăl său a mai suferit două accidente în fabrică, unul la mână, altul la picior, care însă nu au fost declarate.

Simon Pribagu e revoltat de faptul că patronul societăţii la care lucra tatăl său, susţine tânărul, nu le-a dat nici măcar un telefon, nici nu a venit să le transmită condoleanţe.

“A plătit transportul sicriului de la Bucureşti la Suceava şi ne-a dat 30 de milioane de lei vechi pentru înmormântare”, e mâhnit tânărul în vârstă de 29 de ani.

  

“Decât să moară băieţii mei de foame, mai bine mor eu pe drum”

Livia Prisăcaru, cumnata lui Teodor Pribagu, mărturiseşte că acesta muncea în condiţii greu de imaginat.

Femeia povesteşte că se întâlnea des cu cumnatul ei, iar acesta îi povestea cât de greu îi este la fabrică.

“<Decât să moară băieţii mei de foame, mai bine să mor eu pe drum. Dacă ai şti ce greu muncesc eu acolo, îmi zicea, ne închide ca pe câini, cu cardul>, îmi povestea cumnatul. Nici la WC nu putea să meargă. Noaptea, dădeau drumul la câini. De câştigat, lua ultima oară când am vorbit cu el 900 de lei”, explică femeia.

 

Durere şi jale, ieri seară, şi la Ţibeni

Durere şi jale, ieri seară, şi la Ţibeni, acolo unde a fost adus acasă şi trupul neînsufleţit al celuilalt muncitor decedat în urma exploziei de joia trecută, de la fabrica de reşapat cauciucuri.

Gheorghe Cristinel Prodan (23 de ani) a murit luni dimineaţă, în jurul orei 9:00, la acelaşi spital din Bucureşti.

Starea celui de-al treilea rănit în explozie, Daniel Andrei Şalgău, de 33 de ani, din Milişăuţi, care a suferit arsuri pe 12% din suprafaţa corpului, este stabilă, tânărul fiind în afara oricărui pericol.

Dosarul accidentului colectiv de muncă de la fabrica din Slobozia a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar anchetatorii aşteaptă concluziile reprezentanţilor de la Inspecţia Muncii pentru a vedea împrejurările în care a avut loc explozia, precum şi dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat.

Deflagraţia care a provocat moartea celor doi muncitori şi rănirea celui de-al treilea s-a produs joi, 9 iunie a.c., în jurul orei 7.00, în incinta SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, punct de lucru localitatea Slobozia, când mai mulţi mecanici încercau să schimbe un rulment de la un motor. Din câte se pare, nenorocirea a plecat de la o scânteie apărută în urma unor acţiuni mecanice, gen lovire fier pe fier.

„În acea hală este pudră fină care rezultă din tocarea cauciucurilor. Probabil că, de la o scânteie, această pudră extrem de inflamabilă s-a aprins instantaneu şi a făcut un fel de explozie, pulverizând pulberea aprinsă către persoanele aflate în apropiere”, explica în ziua tragediei Bogdan Chifan, directorul tehnic al SC Supermag Imperial SRL.

Încadrarea juridică a fost schimbată în ucidere din culpă în formă agravantă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toţi cei zece copii, adunaţi în jurul sicriului tatălui lor.
 Vizualizări articol: 7126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Toţi cei zece copii, adunaţi în jurul sicriului tatălui lor5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Citind acest articol trimis de
(16 iun 2011, 11:20:15
de piatra sa fii si tot ti se topeste sufletul de durere ,numai cand te gandesti la urmarile atat de tragice ale acestui nefericit accident.Comentariile mi se par de prisos,si adeveresc in mare parte lucrurile intuite de mine...Faca Bunul Dumnezeu ca ocrotirea si binecuvantarea Sa sa se reverse din belsug peste familia aceasta,peste cei zece copii si peste mama lor,carora li s-a smuls din radacina puternuicul si indispensabilul stalp de sustinere de care aveau atata nevoie ! Restul e tacere...
1.1  RE: Citind acest articol trimis de
(16 iun 2011, 14:41:43
Cuvintele sunt de prisos in asemenea situatii, insa subscriu ideii ca orice ar pati patronul, cei 10 copii tot orfani raman, sotia - tot vaduva. Doar Dumnezeu poate (si asta le dorim) sa ii ajute sa treaca peste aceasta nenorocire care nu poate fi masurata in cuvinte. Masurile drastice care trebuie luate acolo vor trebui sa evite viitoare alte cazuri asemanatoare.
2.   Comentariu trimis de
(16 iun 2011, 11:32:50
sincere Condoleante .
3.   Acest caz trimis de
(16 iun 2011, 11:34:27
acest caz va fi soluţionat cam asa: patronul nu va fi condamnat, mortul e de vină că nu a respectat normele de protecţia muncii.
3.1  RE: Acest caz trimis de
(16 iun 2011, 13:43:47
Achiesez la punctul tău de vedere, în legătură cu soluţionarea cauzei. Poate cu mici diferenţe nesemnificative.
4.   ....... trimis de
(16 iun 2011, 11:47:51
sunt curios ce se va intampla in continuare... probabil nu mare lucru. oricum patronii sunt cam toti la fel ..esti bun cat esti sluga ,iar apoi un sut in c . r . iar ITM .ul care doarme ar trebui sa faca vizite mai dese peste tot si sa.i intrebe pe angajati ce stiu de protectia muncii si de ce nu stiu
5.   * trimis de
(16 iun 2011, 11:53:08
Preţiozitatea vieţii mult redusă
Nu poate limita durerea sfâşietoare
Când viaţa în mâna morţii e depusă
Te’ntrebi automat : de ce , oare ?

De ce demonii din pivniţele lăcomiei
Strâng de gât îngeri şi suflete ?
De ce ? doar din cauza sărăciei ?
Cin’să răspundă la întrebări contondente ?

Şi ne vom târâi în continuare spre ziua de mâine
Spre uitarea celor plecaţi ... spre nicăieri
Spre timpuri din ce în ce mai .. necreştine
Condoleanţe vouă şi celor ce’s sclavi la boieri
5.1  RE: * trimis de
(16 iun 2011, 12:15:57
Sa traiti bine fraielor !
6.   Umpuscatil trimis de
(16 iun 2011, 17:34:39
ar trebuit impuscat acest domn Nelu. patronii ☭  .....ce face itm? ce face protectia munciii? ce face politia?.... pana la urma mortul pleaca la groapa si domnu nelu isi sporeste averile pe spatele acestor oameni nevinovati...... dumnezeu sa il odihneasca in pace ..iar pe acest nimic de patron la puscarie.......trezitiva romani din somnul cel de uitare ..iesiti in strada .... moarte mogulilor
6.1  RE: Umpuscatil trimis de
(16 iun 2011, 21:51:41
Ba dubarbier! Ai citit "Morometii"? Replica lui Cocosila ti se potriveste ca o manusa....Din cauza celor ca tine pe care v-a prostit bashinescu cu mogulii e tara asta in halul in care este! Te mai dai mare roman... Invata intai sa scrii romaneste si comenteaza dupa....
7.   Cuvantare trimis de
(16 iun 2011, 19:23:38
Tot timpul MORTUL E DE VINA
8.   @ DUBARBIER trimis de
(16 iun 2011, 22:57:12
Prost mai esti ba omule...de unde naiba te tragi ? Tu stii ca acest Patron nu doarme noaptea din cauza acestei afaceri ? Are in jur de 100 de oameni in fabrica aia si gandeste-te cu cat cotizeaza doar la stat acest om...vii tu c-o mentalitate de taran si-ti dai cu parerea...deschide-ti tu o firma cu 3-4 angajati si-o sa vezi dupa aia daca mai avea de comentat...nu intelegi c-a fost un accident de munca ?
9.   RE:PENTRU SKYLACI trimis de
(16 iun 2011, 23:52:35
Ai fi și tu un șe...fuț care nu doarme noaptea de grija banilor ,cînd ești patron ai bani mulți și vrei și mai mulți și te cam doare în parte dorsala de angajații care vor condiții decente de munca ect ,cine la obligat să desshidă afacerea decît LĂCOMIA DE BANI și daca a deschiso de ce nu se pune măcar o zi să lucreze alaturi de prostime în gazele alea? eu te consider un mare dobitoc și-ți recomand să stai cel puțin o ora în reșapare [AUTOCLAVE :MATRIȚE REȘAPARE} ca să poţi simţi cu proprii tăi plamîni aerul irespirabil şi cancerigen ,apoi vedem cine e prostul DUBARBIER sau tu?vrei să fii patron? fii nene dar gîndeștete și la amărîtul ala pe care îl expluatezi și te înbogățești pe spatele lui
10.   @ PACALICI ANALFABET trimis de
(17 iun 2011, 12:33:38
Mai intai invata-te sa scrii,dupa care mai stam de vorba."Deschis-o"asa se scrie....iar dobito esti tu !
11.   @ PACALICI ANALFABET trimis de
(17 iun 2011, 23:04:12
ai fi profesor politrucule ;scrisul nu are a face nimic cu adevarul care atunci cînd este rostit supăra pe cel în cauză; te simți cu musca pe căciulă ? cu siguranță

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei