Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2011 - Anul XVI, nr. 139 (4737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Concedieri colective

Însoţitorii persoanelor cu handicap sunt disperaţi că rămân pe drumuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva sute de suceveni din întreg judeţul, însoţitori ai persoanelor cu handicap, au rămas fără nici un venit din cauză că primăriile nu mai au bani să le plătească indemnizaţiile. Numai până la sfârşitul lunii aprilie, 12 primării au anunţat că vor concedia aproape 300 de persoane care îşi câştigau traiul doar din indemnizaţia pe care o primeau pentru că aveau grijă de o persoană cu handicap. Numărul celor care nu mai primesc aceste indemnizaţii poate fi însă cu mult mai mare, în condiţiile în care, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, primăriile nu mai sunt obligate să informeze Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava cu privire la viitoarele concedieri colective.

Disperaţi că vor rămâne fără singura sursă de venit, aproape zece suceveni din Vereşti, însoţitori ai persoanelor cu handicap, au ieşit ieri în faţa primăriei din această comună pentru a-şi plânge soarta. Dacă, până în prezent, cei 560 de lei pe care îi primeau îi ajutau să supravieţuiască de la o lună la alta, de la 1 iulie vor fi nevoiţi să trăiască doar din ajutorul de şomaj.

Una dintre femeile venite să-şi spună păsul, Alina Blaga, susţine că, la începutul lunii iunie, însoţitorii persoanelor cu handicap au fost înştiinţaţi de conducerea primăriei că sunt în preaviz, iar începând cu 1 iulie li se va desface contractul de muncă. Atunci când au cerut o explicaţie, de la primărie li s-a spus că nu mai sunt bani pentru a le plăti indemnizaţiile.

Alina Blaga spune că fără aceşti bani nu va mai putea să-şi întreţină familia, în condiţiile în care persoana cu handicap de care are grijă este chiar soţul său.

„La mine este chiar soţul şi am şi doi copii minori. Şi cu ce să îi întreţin? Cu alocaţia lor de 80 de lei şi cu cei 290 de lei pe care îi primeşte soţul meu?El este bolnav de la cinci ani, nu poate să meargă şi nu avem ce să facem. Unii poate au şi alt venit, însă noi ne descurcăm numai cu banii ăştia”, a povestit femeia.

Mai mult, Alina Blaga spune că, pe lângă faptul că va rămâne fără un loc de muncă de la 1 iulie, primăria nu a reuşit să-i plătească indemnizaţia încă din luna aprilie.

 

„Ţineam toată casa cu banii ăştia”

Cu ochii în lacrimi, o altă femeie, Sorina Apăvăloaie, povesteşte că fără banii pe care îi primea pentru că avea grijă de fetiţa sa nu va reuşi să-şi întreţină familia. Sorina Apăvăloaie spune că fetiţa sa suferă de pareză spastică, iar banii pe care îi primea ca însoţitor îi folosea şi pentru a avea grijă de copil.

„Am un copil de şapte ani care nu poate să ducă mâna la guriţă, nu poate să meargă şi nici nu are căruţ. Eu trebuie să o hrănesc, eu trebuie să o schimb şi nu am nici un alt venit în afară de alocaţia ei. Vom rămâne doar cu 90 de lei, alocaţia ei. Soţul nu lucrează, nu are unde, şi toţi banii pe care îi aveam erau cei din indemnizaţia primită de la primărie”, a spus femeia cu lacrimi în ochi.

Sorina Apăvăloaie a adăugat că, de bine, de rău, cei 560 de lei pe care îi primea de la primărie îi ajungeau să se descurce de la o lună la alta, atât pentru mâncare, cât şi pentru tratamentele fiicei sale.

„Ţineam toată casa cu banii ăştia. Mai împrumutam ceva bani pentru că ştiam că am de unde să dau înapoi. Acum nu ştiu ce o să mai facem”, a mai povestit Sorina Apăvăloaie.

Alături de ea, mama a cinci copii, dintre care unul orb, spune că după 1 iulie va fi nevoită să îşi întreţină familia doar din alocaţii. Viorica Gavriliuc spune că indemnizaţia era singurul venit pe lângă alocaţiile copiilor, în condiţiile în care soţul său nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă.

„Eu am cinci copii şi rămânem numai cu alocaţiile. Nu ştiu cu ce o să trăiesc. Mai iau cu datorie de la lume, mai lucrez cu ziua şi atât. Prăşesc, spăl covoare, ce dă Dumnezeu. Soţul a fost şi el la casa de copii. Lucrează şi el cu ziua, pentru că nu are unde în altă parte”, a mai spus femeia.

 

Viceprimarul din Vereşti spune că în buget nu sunt bani pentru plata acestor persoane

Viceprimarul din Vereşti, Constantin Tololoi, spune că 26 de însoţitori ai persoanelor cu handicap din această comună vor rămâne fără locuri de muncă după data de 1 iulie. Constantin Tololoi ne-a declarat că primăria nu mai are bani pentru a suporta plata indemnizaţiilor, în bugetul local nefiind stabilite sume cu această destinaţie. El a arătat că bugetul primăriei nu ajunge şi pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Mai mult, viceprimarul din Vereşti spune că există riscul ca în ultimele luni ale acestui an să nu poată fi plătite salariile angajaţilor din primărie.

„Încă de la începutul anului nu s-au primit bani în buget şi am ştiut că asta va fi singura măsură. Alte primării au făcut disponibilizări încă de anul trecut sau de la începutul acestui an. La o eventuală rectificare de buget vom căuta soluţii pentru a-i angaja din nou. Însă acum nu avem de unde să mai dăm fonduri. Trebuiau să vină de la Consiliul Judeţean sau de la Guvern”, a afirmat Constantin Tololoi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Însoţitorii persoanelor cu handicap sunt disperaţi că rămân pe drumuri.
 Vizualizări articol: 1972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însoţitorii persoanelor cu handicap sunt disperaţi că rămân pe drumuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru toti primarii ...in general trimis de
(15 iun 2011, 12:45:34
In loc sa taie alocatiile insotitorilor persoanelor cu handicap , primarii ar trebui sa taie alocatiile persoanelor cu handicap din fiecare consiliu local , care se aduna o data pe luna la fiecare primarie si se distreaza prin sedinte iar apoi se prezinta la casierie sa ridice indemnizatia de sedinta , de multe ori mai mare sau egala cu banii pe care-i iau acesti amarati . A fi consilier este o onoare pentru care nu este neaparat necesar sa fii platit . Apoi primariile sa mai renunte la investitii care nu sunt neaparat necesare(dar din care sare comisionul ) .
2.   Idee: mai taiem de la cei care nu le place munca trimis de
(15 iun 2011, 16:52:21
Aveti dreptate despre consilieri, dar ar trebui sa taie si din ajutorul social care se acorda de la comuna Veresti .Sunt multi care au afaceri la negru ( transport mf. pt piata , precupetii in piata engross si piata mare, mica, Burdujeni) si iau aj.social, bursa socila,iar in primarie am vazut panou cu tabel pt. aj.social poate vreo 200 sute de Stanescu care sunt caldararii nostri cu vile,afaceri cu tabla, gazane. fier vechi.si traiesc precum boierii,iar un copil care are nevoie permanent de ajutor , dl. vice.TOLOLOI , nu are bani. el a uitat cei sapte ani de acasa cand impartia mamaliga cu ceilalti 12? frati si surori .Sfat pt. viceprimar : imparte dl. painea la totii carora cu adevarat le ie foame, daca iei de la cei 200+ X nr.asistatii social si consilieri doar cu numele , cate 10 lei probabil mai raman si pt. alti care au nevoie de insotitori. SPERAM CA DOI TINERI ALESI AI COMUNEI PRIMARUL SI VICELE SA FAC DREPATATE, DAR EI AU CONSTRUIT CASUTELE LOR.PRIMARUL IN DOI ANI DE SALARIU DE PRIMAR SI SOTIA SECRETARA. RUSINEEEEE. DUMNEZEU VEDE DAR NU IARTA RASPLATA O VETI PRIMI PE ACEST PAMANT .
3.   Angajatorii... trimis de
( 9 mar 2012, 12:23:35
Ar trebui sa le fie rusine acestor primari care actioneaza in acest fel....! Ce demersuri au facut ei pentru a incerca sa nu condamne la moarte persoanele cu handicap, prin desfacerea contractelor de munca a insotitorilor. Bugetele locale sunt parazitate si capusate prin tot felul de cumetrii ale celor "alesi", majoritatea dintre ei, cu veri, cu nepoti, cu cuscre, Unde este PDL?, ce mai este el, Dle Flutur?, unde este omenia bucovineana, omenie care ne-a facut remarcati in tara si in afara???, este o pata enorma pe fata unei Romanii si asa nu prea curata. Lucrurile nu vor ramane asa, domnilor conducatori, chiar daca nu suntem minieri, vom incerca sa punem lucrurile la punct. Rusine, mare rusine, in Germania, sa dau doar un exemplu, un insotitor al unei persoane cu handicap este retribuit cu 2000 euro/lunar, iar noi nu putem sa platim nici macar 100 euro, cata economie s-a facut bugetului de stat?, bravo, cinste voua.
4.   S-a ras totul trimis de
( 9 mar 2012, 12:47:02
Si comuna Straja, jud.Suceava, a indeplinit planul la curatenie, prin obligarea plecarii din posturi ale insotitorilor persoanelor cu handicap. Dl Vasile Juravle, primarul comunei amintite mai sus, poate raporta cu madrie patriotica si elan revolutionar, ca nici un bugetar, care, nu-i asa, are un salariu nejustificat, nu mai face paguba statului. Traiasca victoria in alegri, traiasca pdl, singurul partid aproape de oameni, pentru oameni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei