Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2011 - Anul XVI, nr. 130 (4728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Suceava

Medicii de familie, împărţiţi în două tabere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mai mulţi medici de familie au sabotat acţiunea de protest iniţiată de colegii de breaslă. În timp ce unii doctori luptau să-şi revendice drepturile, alţii şi-au văzut de program şi au continuat să elibereze reţete compensate şi gratuite, bilete de trimiterecătre specialist şi de internare în spital.

Cel puţin aşa reiese dintr-un comunicat de presă transmis ieri de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, în care se arată că, în judeţ, peste 50 de medici de familie au continuat, în cele trei zile de la declanşarea protestului, să elibereze documente în regim cu CAS.

 

CAS: „Peste 50 de medici de familie şi-au desfăşurat activitatea în mod normal în primele trei zile ale acestei luni”

„Astăzi a avut loc la sediul CAS Suceava o întâlnire între reprezentanţii medicilor de familie din judeţ cu conducerea instituţiei. Discuţiile au vizat prevederilor noului contract cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a contractului cadru valabile începând cu 1 iunie a.c. şi demararea procesului de contractare pentru perioada iulie-decembrie 2011. Pentru luna iunie a.c. am încheiat acte adiţionale la contractele existente, pentru toţi furnizorii care se aflau în relaţie contractuală cu CAS Suceava la 31 mai 2011. O parte dintre medicii de familie au semnat aceste acte adiţionale în momentul în care au depus la CAS raportările serviciilor efectuate în luna mai, iar din informaţiile primite de la farmacii, medici specialişti şi laboratoare de analize medicale, reiese că peste 50 de medici de familie şi-au desfăşurat activitatea în mod normal în primele trei zile ale acestei luni, prin efectuarea consultaţiilor şi eliberarea reţetelor compensate şi gratuite şi a biletelor de trimitere sau investigaţii paraclinice, fiind acoperite toate zonele judeţului”, se arată în documentul transmis de CAS Suceava şi semnat de preşedintele director general al instituţiei, Cristi Bleorţu.

 

Avertisment: Medicii de familie care nu lucrează nu vor fi plătiţi

În comunicat, şeful Casei de Asigurări de Sănătate precizează că, pentru perioada în care nu îşi desfăşoară activitatea, medicii de familie nu vor primi decontare de la CAS Suceava şi îşi exprimă convingerea că toţi furnizorii de servicii medicale primare vor semna actele adiţionale pe luna iunie, iar activitatea la cabinetele medicale se va desfăşura în condiţii normale.     

De cealaltă parte, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, a arătat ieri că medicii de familie din judeţ rămân fermi pe poziţie, fiind decişi să nu semneze actele adiţionale la contract, pe care le consideră ilegale. Ea a arătat că din cei aproximativ 200 de membri ai Asociaţiei, 156 şi-au exprimat în scris refuzul de a semna aceste documente. În total, în judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 286 de medici de familie.

 

În timp ce o parte din doctori protestează, pacienţii suferă

Medicii de familie au început protestele la 1 iunie, nemulţumiţi fiind de forma noului contract cadru propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin care se reglementează condiţiile în care vor lucra în viitor.

Medicii de familie spun că semnarea contractului în condiţiile actuale ar duce la o reducere considerabilă a sumelor oferite de stat cabinetelor în care profesează, ceea ce ar însemna falimentul în unele cazuri, iar în final tot pacienţii vor fi cei care vor avea de suferit.

În timp ce o parte din doctori protestează, sistemul sanitar este în blocaj. Prin sistarea eliberării unor documente în regim cu CAS, bolnavii şi-au pierdut statutul de asigurat şi sunt nevoiţi să plătească integral medicamentele pentru care, până la începutul acestei luni, primeau compensare sau gratuitate de la stat. De asemenea, ei trebuie să-şi achite consultaţiile la medicul specialist, în cazul în care afecţiunea de care suferă nu mai suportă amânare şi nu se mai pot interna în spital pentru afecţiunile cronice sau acute pe care le au.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, împărţiţi în două tabere.
 Vizualizări articol: 1304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Medicii de familie, împărţiţi în două tabere4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei