Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2011 - Anul XVI, nr. 126 (4724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anul 2011

Sclavii şefilor, pe banii statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O amplă anchetă privind neregulile de la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) a fost demarată de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava. Cercetările vizează mai multe probleme, unele dintre ele cu aspect de sclavie modernă. Oamenii legii vor să afle cum au fost pontaţi zeci de muncitori care au lucrat la construcţia caselor şefilor în timpul programului, cum s-au folosit utilajele societăţii, cu tot cu motorină, de către directori, sau cum au ajuns la fier vechi bunuri ale societăţii.

 

Mesajul şefilor către muncitori: „Nu recunoaşteţi nimic”

Butoiul cu pulbere pe care stă Crucea e pe cale să explodeze. Aroganţele şefilor au ajuns de nesuportat pentru muncitorii supuşi umilinţelor, iar până când buboiul va crăpa nu mai este decât un mic pas. Asta chiar dacă mai marii Sucursalei Crucea a CNU nu s-au abţinut nici de la ameninţări făţişe. Muncitorii care au lucrat pe la casele particulare din zona Vatra Dornei ale şefilor au avut surpriza acum câteva săptămâni să fie chemaţi la Suceava, la audieri. Speriaţi, oamenii nu ştiau cum să reacţioneze, mai ales că se aflau între ciocan şi nicovală.

Pe de o parte, înainte de a merge la audieri, directorii i-au adunat şi le-au transmis sec: „Cine vrea să mai vadă pensia de la mină trebuie să nege tot. Nu recunoaşteţi nimic”.

La Suceava, în faţa poliţiştilor care anchetează neregulile de la Crucea, muncitorii s-au trezit cu o altă dilemă. Anchetatorii i-au anunţat că deţin fotografii cu ei în timp ce lucrează la casele şefilor, deşi în mod normal trebuiau să lucreze pentru societate.

 

Salariaţii de la Crucea se tem de represalii

Pentru a afla cum i-au folosit directorii de la Crucea pe subalterni trebuie dusă o muncă de lămurire serioasă. Oamenilor le e frică să nu se audă că au discutat cu presa, deoarece se aşteaptă să fie concediaţi pe diferite motive. „Eu mai am câţiva ani până la pensie. Dacă mă dă afară ce fac?”, s-a întrebat unul dintre minerii „sclavi” la „curtea regilor” de la Crucea.

Cu mare greutate, oamenii acceptă să povestească despre zilele de muncă petrecute departe de unitate, dar în care au fost pontaţi.

„Munca începea dimineaţa, iar până la amiază nu primeam decât rachiu. Se muncea mai ceva ca pe şantier, cu utilajele de la societate, în care se punea motorină tot de la mină”, a povestit unul dintre muncitorii care au participat anul trecut la construcţia casei unuia dintre directorii societăţii.

 

„Tomiţă”

Unul dintre şefii care a profitat din plin de pepiniera de „sclavi” a societăţii este Florea Toma, sau „Tomiţă”, cum îi spun apropiaţii directorului tehnic al Sucursalei Crucea a CNU. Vila acestuia de la Poiana Negri a înghiţit sute sau chiar mii de ore de muncă pontate şi plătite din bani publici, având în vedere că CNU este o companie de stat. Ce nu au înţeles muncitorii care şi-au rupt spatele la Poiana Negri este de ce „Tomiţă” a insistat să-şi ridice casa pe un loc mlăştinos, ceea ce a impus realizarea unei fundaţii de aproape doi metri adâncime.

Străin de ceea ce s-a petrecut cu utilajele şi muncitorii societăţii nu este nici directorul Anton Filipiuc, care fie a închis ochii cu bună ştiinţă la toate aceste potlogării, fie a fost prins şi el în morişca afacerilor necurate.

 

Afacerea fierul vechi

Sume importante de bani s-au scurs de la Crucea şi prin comercializarea fierului vechi. Gurile rele spun că o parte din piesele şi utilajele casate şi apoi vândute pe bani frumoşi nici măcar nu erau decontaminate corespunzător. Afacerea cu fier vechi a devenit înfloritoare la scurt timp după numirea ca şef de coloană a lui Ilie Beleca. Probabil că ar fi continuat şi astăzi, dacă în cursul anului trecut acesta nu făcea o mică prostie. Mai exact, a vândut la fier vechi cisterna cu care societatea se aproviziona cu carburant, iar scandalul care a urmat s-a muşamalizat elegant ulterior, Ilie Beleca fiind trecut în linişte la un alt compartiment.

 

Utilaje închiriate la negru

Robinetul cu bani are şi alte surse. Una ar fi închirierea la negru a utilajelor societăţii. Pentru că în obiectul de activitate al CNU nu apare închirierea de utilaje, şefii de la Crucea au găsit o metodă originală de „detaşare”. Cumpărat anul trecut, un buldozer de 150.000 de euro a ajuns o adevărată mină de aur pentru şefi. Închiriat mai multor firme agreate de directori, buldozerul producea şi câte 1.000 de lei la zi. Cum în contabilitatea CNU nu puteau intra bani din închirieri, este interesant de aflat unde au ajuns aceste sume.

Exemplele de acest gen sunt numeroase, printre cei care au „închiriat” utilaje aparţinând CNU numărându-se firme din zona Vatra Dornei şi Stulpicani, care activează atât în domeniul forestier, cât şi în alte domenii.

 

Zeci de pensionari mulg statul de bani la Crucea

Dacă în abataj munca de miner este plătită cu sume derizorii faţă de riscuri, la suprafaţă, la birouri, este boierie. Zeci de persoane cumulează pensia cu salariul, iar cei care aveau pensia peste limita prevăzută de lege au renunţat la acest venit pentru a încasa salariul. Printre aceştia se află şi directorul tehnic Florea Toma şi alţi şefi mai mici sau mai mari, care ridică lunar câteva mii de lei, unii dintre ei veniţi în societate fără să cunoască prea multă meserie.

De partea cealaltă, minerii trăiesc cu frica în sân că pot fi oricând victimele unor accidente în subteran. De altfel, în ultima perioadă s-au înregistrat câteva evenimente neplăcute, dar, din fericire, nu s-au soldat cu victime umane. Prăbuşirea unor galerii s-a trecut sub tăcere, cuvânt ce pare literă de lege la Crucea. Culmea este că, anual, societatea cumpără aproximativ 4.000 de mc de lemn pentru consolidarea galeriilor, dar salariaţii de aici cred că jumătate ajunge către alte destinaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sclavii şefilor, pe banii statului.
 Vizualizări articol: 1444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 29 voturi
Sclavii şefilor, pe banii statului4.2529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(31 mai 2011, 11:02:27
Dacă încetezi să vrei o să ai tot ce-ţi doreşti
Poţi trăi în alt imp coşmarul realităţii’n care eşti
Poţi .. dacă vrei , dacă nu ? ! te chinuieşti confused

Poţi să-ţi arunci visu’n faţă şi să fugi să-l prinzi
Poţi .. dar pe parcurs ai să abandonezi ( ai să vezi )
Poţi .. dacă vrei , dacă nu ? ! te adaptezi no talking

Toţi ne temem ! ( nu de acelaşi lucru , evident )
Te temi că pierzi ( fiindcă nu eşti sau n-ai fost atent )
Singura soluţie : fi-ţi tu propriul confident dont tell anyone

Trăim/trăieşti din conjuncturi pe termen scurt
Te-ai fript de-atâtea ori că sufli şi’n iaurt
Ai vrut mai mult ? păcat ! n’ai nimic din tort !hurry up
Mai poţi ? mai ai ( pentru răbdare ) paşaport ?
2.   Tomita constructoru trimis de
(31 mai 2011, 11:27:36
camioanele care ti au dus de toate pe la casa s au cam stricat
da de reparat tot firma lu matale plateste
tare de tot asta
vreau si eu
facem o afacere?? platesc bine
3.   Pretenu gateristu trimis de
(31 mai 2011, 11:51:28
sefu am si eu nevoie de excavator pe barnarel
cat ma mai costa acum, ca intrat si politia pe fir?
poate ne intelegem mai ieftin
dau si eu o masa la Poiana Negri.
4.   Eu mi s sefu trimis de
(31 mai 2011, 11:57:01
ba gateristule
daca vrei ceva discuti cu sefu mare si se rezolva si mai rapid
pentru o cabina sau un motor de raba ... ceva vorbesti cu beleca... te rezolva baiatu ........ ca tot nui face nimeni nimic... inca
are pile baiatu?! sau ce?

5.   Creeru muntilor trimis de
(31 mai 2011, 12:02:52
daca suntem prin creierii muntilor astia cred ca nu i vede nimeni
unde s sefii ai mari de la capitala
sau or fi prieteni de ai vostri
lor ce le mai dati?? le ajunge sa inchda ochii??
sunt galerii care stau sa cada peste noi da in birouri e cald si bine

6.   Comentariu trimis de
( 4 iul 2011, 09:54:50
Ce sa facem am ajuns o tara de sefi,ce sa facem,asta-i tara lui basescu,sa ramana numai sefii si muncitori ba,asa se intampla la crucea,se angajeaza 2-3 muncitori si 100 de sefii,atunci cine sa mai intretina aceasta mina ,ca si la cfr,aceasta ministra da afara sute de mii sau zecii de mii de muncitori,afara cu salarii mizerabile ca si la crucea,si angajeaza mecanici care nu au nici macar o calificare in domeniu mecanici,care stiu sa puna o creanga in loc de racord la frana,asa e si la crucea,pune drace un inginer sa care cu trocu minereu extras din subsol,pe langa ca sa lucreaza in conditii primitive la mina din crucea,sefii sunt o gramada care iau salarii de de 2000 pana in 4000 de lei lunar,si un biet muncitor ia in jur de 800-1300 de lei,plus ca li sau taiat sporurile si lor ca astia din crucea nu credea ca li se taie din salariu,""ca spuneau""""ca eu is miner de frunte si nu ne taie basescu din sporuru"",e uite ca sau taiat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei