Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2011 - Anul XVI, nr. 125 (4723)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Alimente contaminate

O bacterie ucigaşă, transmisă prin consumul de legume crude

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Alertă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce mai multe ţări europene au raportat cazuri de infectare cu bacteria E-coli şi chiar decese în urma consumului de legume crude, provenite din Spania, mai exact roşii, castraveţi şi salată verde. Potrivit specialiştilor, bacteria se răspândeşte rapid şi este deosebit de periculoasă întrucât provoacă hemoragie în sistemul digestiv şi chiar tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).

Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, a informat vineri că, în cadrul sistemului european de alertă precoce şi răspuns rapid (EWRS), Germaniaa raportat un focar de SHUîn evoluţie, care, la data de 27 mai, totaliza 276 de cazuri şi trei decese, majoritatea îmbolnăvirilor fiind înregistrate la persoane adulte, îndeosebi femei.

 

Primele îmbolnăviri au apărut în data de 25 aprilie

Focarul a debutat la 25 aprilie, iar noi cazuri continuă să apară, a spus medicul sucevean, cu precizarea că cele mai multe cazuri au istoric de călătorie în Germania de Nord (Hamburg, nordul Saxoniei, Mecklenburg-Pomerania de Vest).

Dr. Cătălina Pascal a adăugat că studiul caz-control efectuat în Hamburg a arătat că roşiile proaspete, castraveţii şi/sau salata verde pot fi asociate cu focarul de sindrom hemolitic uremic în evoluţie, laptele crud şi carnea nefiind incriminate. Rezultatele de laborator indică faptul că STEC (o tulpină agresivă a bacteriei E-coli) poate fi agentul cauzal.

 

Specialiştii cred că legumele contaminate sunt importate din Spania

„La data de 27 mai, laboratorul din Hamburg a identificat STEC în castraveţi.

Nu se poate spune cu certitudine că doar castraveţii reprezintă singurul aliment contaminat. Investigaţiile epidemiologice sunt în curs, iar ultimele date indică  Spania drept ţară de provenienţă a alimentelor contaminate. Germania a postat informaţia despre acest focar în data de 22 mai, pe EWRS, iar în zilele următoare statele membre au comunicat cazuri care au legătură cu evenimentul menţionat. Astfel, Suedia a raportat nouă cazuri care au istoric de călătorie în nordul Germaniei, în perioada 5-15 mai, în timp ce Olanda a raportat un caz care a fost în Hamburg, în data de 15 mai, cu debut în 18 mai. Totodată, Danemarca a raportat patru cazuri de infecţie, care au avut istoric de călătorie în nordul Germaniei, iar Marea Britanie a raportat un caz, cu istoric de călătorie în Germania. Alte unsprezece ţări europene, respectiv Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Slovenia şi Spania, au informat că nu au observat o creştere a numărului de cazuri cu sindrom hemolitic uremic în luna mai şi nu au identificat cazuri asociate cu focarul din Germania”, a mai spus adjunctul DSP Suceava.

 

Populaţia, sfătuită să-şi ia măsuri de precauţie

Dr. Cătălina Pascal a subliniat că, în România,de la începutul anului în curs, s-a diagnosticat un singur caz de infecţie cu STEC, tulpina agresivă a bacteriei E-coli, dar fără a dezvolta sindrom hemolitic uremic, care nu are nici o legătură cu focarul menţionat. În perioada aprilie – mai nu a fost raportat nici un caz de SHU, a completat medicul sucevean, care a recomandat populaţiei să respecte măsurile de igienă - spălatul mâinilor, mai ales înainte de masă, şi spălatul fructelor şi legumelor înainte de consum – pentru a preveni îmbolnăvirile.

De menţionat că infecţia cu E-coli se manifestă prin diaree, dureri de cap şi de burtă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bacterie ucigaşă, transmisă prin consumul de legume crude.
 Vizualizări articol: 1146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O bacterie ucigaşă, transmisă prin consumul de legume crude5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar.. trimis de
(30 mai 2011, 11:08:22
pe cand o bacterie ucigasa depistata in aerul de-l respiram?
1.1  RE: Dar.. trimis de
(30 mai 2011, 11:38:09
Dacam stai in Suceava, inspiri in fiecare zi zeci de bacterii. Suceava, unul dintre cele mai poluate orase din Romania!
1.2  RE: Dar.. trimis de
(30 mai 2011, 12:17:37
unde-l mai pui şi pe ABCDAR
2.   :)))) trimis de
(30 mai 2011, 12:20:05
ABCDAR e mai periculos decât o combinaţie dintre E-coli, Ebola şi AH1N1.big grin
3.   Cam suspect trimis de
(30 mai 2011, 12:50:48
Totusi cum se face ca-n Spania n-am auzit de astfel de cazuri? Chiar sa nu fii mancat nici un spaniol un castravete de acolo? Sau poate ca aia chiar spala legumele cum trebuie? Sau care e adevarul?
4.   Agenţii secreţi...... trimis de
(30 mai 2011, 15:06:29
În mod direct şi extrem de sugestiv, observ că numărul detectivilor s-a înmulţit precum bacteria E-coli.
Atraşi de o insuportabilă curiozitate, detectivii noştri au ajuns la un rezultat electrizant, mergând pe aceeaşi linie a orizontului, îşi susţin prezumţia conform căreia ar mai exista o bacterie pe care o asociază cu Antinea...........
Plini de aceeaşi vitalitate extremă, aceeaşi claritate, devin treptat conştienţi de o vagă intensificare a opacităţii......
Săracii detectivi rătăciţi şi neânduplecaţi.........., trăiesc izolaţi de tentaţii într-o atmosferă pustie, dezolantă, pentru că se află în Assekrem, încercând să elucideze apariţia bacteriei. ..............
Unul dintre ei poartă numele de Explorator( Amarul), celălalt de Etnolog ( Kenny).
Într-un final aventuros, au ajuns la concluzia:
Bacteria este viabilă şi exuberantă..........!!!!!!!
M-aţi impresionat profund, toată stima mea............
5.   No problem trimis de
(30 mai 2011, 20:44:02
Las ca mancam toti de la Mc si KFC. Ca acolo nu sunt bacterii ucigase laughing
6.   Nu te supăra... soro! trimis de
(30 mai 2011, 21:19:38
înduplecat; neînduplecat. se păstrează grafia cu î din i la începutul cuvântului chiar derivat cu prefix.
acum câteva zile: vicistitudini - greșit, vicisitudini - corect
7.   Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(30 mai 2011, 23:28:52
K-PAX aflat în unde efemere, a meditat şi a contraatacat................., cu o viteză terifiantă în gândire şi cu o exprimare neospitalieră, ţinând cont de efectele evidente ale unui echilibru precar....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Relatările greşelilor sunt pure fantasmagorii.................. , cu consecinţe dramatice...........!!!!!!!!!!
Sunteţi o formă abstractă, un nor învălătucit, o învolburare inimaginabilă aruncată într-un abis, o bravură ,, prodigioasă'', sunteţi un K-PAX macabru etc.
Şi cum înţelegerea domnului K-PAX a scăzut dramatic, se poartă ca o piatră cizeletă, fiind infernal şi neiertător .................. şi cu o adevărată extravaganţă e într-o stare de letargie în care ai impresia că domneşte haosul primordial.......
Şi nu sunteţi dumneavoastră în măsură să mă corectaţi şi să mă criticaţi, nu sunteţi perfect, CLAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!, după mesajul scris pe data de 25 în locul dumneavoastră mi-ar fi ruşine să mai vorbesc .........!
Aveţi un dar , acela de a face oamenii să se simtă prost ( mesajul scris de dumneavoastră pe data de 25) .
Dacă sunt acidă în exprimare asta e , aşa vorbesc eu .......lăsând deoparte limbajul puţin agresiv vă urez o noapte plăcută. !
7.1  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 08:37:00
LADY, în ce grotă trăiești? Ar trebui să cunoști un minimum de reguli de politețe. Printre acestea și cea care spune că trebuie să mulțumești frumos celui/celei care îți atrage atenția asupra unei greșeli de exprimare. ÎȚI VREA BINELE ȘI DĂ DOVADĂ DE GENEROZITATE!
Și cum nu țin deloc să fiu agreabil, ba chiar m-am străduit intens să devin nesuferit tuturor, ar trebui să reformulez VINDICATIV observația anterioară. Ar trebui să fac logoff și logon!!!
Dar nu o fac! Pentru că nu meriți atâta timp cât în locul argumentelor ataci persoane virtuale.
CE P**A MEA ARE DE-A FACE FELUL MEU DE A FI CU HATUL GRAMATICII PE LÂNGĂ CARE ARI DE ZOR?
Have a nice day! (eu nopțile fie le dorm, fie am ceva mai interesant de făcut, nemângâiato!)
P.S. limbaj agresiv? Ha! Ha! Nu știi dumitale ce este acela!
7.2  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 08:44:25
sunt unii care care evită să citească ( privesc , doar , la poze ) alţii citesc şi nu înţeleg nimic , alţii citesc printre rânduri şi văd ce puţini observă , unii citesc şi chiar înţeleg dar sunt puţini citesc şi pun în practică ceea ce CITESC
7.3  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 08:50:13
winkingwavethumbs up
7.4  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 09:50:55
Nu înţeleg ce vreţi să spuneţi.............., în vocabularul meu nu există asemenea cuvinte........
Şi mai am câteva greşeli.............pe care le-am pus intenţionat, chiar în mesajul de aseară e scris greşit un cuvânt............de ce ?, ca să vă fac să meditaţi.................., o minte e bună....... două sunt şi mai bune mai ales dacă îi aparţin aceleiaşi persoane.......
Rezultatele mesajului dumneavoastră sunt vizibile...................... bucuraţi de o nelimitată libertate ....................
Mulţumesc pentru generozitatea dumneavoastră ( domnule doctor), Multă sănătate şi Doamne Ajută.
7.5  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 09:58:31
P.S. art neh. se subînţelege.
7.6  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 10:16:19
eşti bâlbâită de pui atâtea puncte sau eşti sora temidei?
7.7  RE: Pentru atotştiutorul K-PAX trimis de
(31 mai 2011, 10:39:22
I have's mine own,I must be here confined by you...
Release me from my bands, with the help of your ,,good hands'''...Unless I be relieved by prayer...Mercy itself and frees all faults.....As you from your crimes, would pardon'd be..........but.....but....let the indulgence set me free................!
8.   * trimis de
(31 mai 2011, 10:50:17
oh go on

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei