Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Peisaj

Zeci de ţigani s-au cazat de câteva zile în parcarea Gării Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de romi şi-au instalat de câteva zile cartierul general în parcarea Gării Suceava. Fără să le pese prea mult de ce este în jurul lor, aceştia vin în parcare seara, odihnindu-se până a doua zi dimineaţă, când dispar din zonă. Cei din jur îi privesc în general miraţi şi deranjaţi totodată, însă îşi văd mai departe de treabă, mai ales când văd cât de mulţi sunt.

 

Ieri dimineaţă, ora 6.15. Ţiganii instalaţi în parcare, cei mai mulţi bărbaţi, dar şi câteva femei, încep să se trezească. Unii dormiseră în maşinile cu care au venit dinspre Galaţi şi Iaşi, alţii în corturile amenajate lângă maşini, alţii direct pe ciment, pe pături. Deloc gălăgioşi, chiar discreţi, încep să se îmbrace, iar unii dintre ei se „înviorează” cu puţina apă pe care o au adunată în mai multe sticle de plastic. Scot apoi din plase mezelurile învelite în hârtii, le pun pe capota maşinii şi încep să ia micul dejun. După masă, cei mai mulţi se duc în sala gării, savurând o cafea de la automat. Fără a se grăbi foarte tare îşi strâng apoi lucrurile şi se îmbarcă în maşini. Nu par a fi legaţi unul de altul, în timp ce o parte se urcă în maşini şi plecă, alţii încă dorm. Oricum, înainte de ora 8.00 toţi sunt deja plecaţi din parcare.

Cam acesta este „peisajul” pe care l-au văzut şi filmat ieri dimineaţă reporterii Monitorul de Suceava prezenţi în zonă. Este deja un scenariu care se repetă de mai multe zile, cei mai constanţi spectatori fiind şoferi de taxi din imediata apropiere şi angajaţii CFR aflaţi în clădirea gării.  

 

Ziua la muncă, noaptea la somn, în parcare 

Deşi o parcare „colorată”, cu oameni care dorm pe jos sau în corturi nu este deloc favorabilă imaginii oraşului, mai ales dacă ne gândim la persoanele din alte judeţe care coboară în gară, aceşti romi sunt văzuţi totuşi cu o oarecare toleranţă.

Nu fac gălăgie, strâng gunoaiele în pungi şi, mai ales, nu sunt dintre cei care se ocupă cu cerşitul. Din contră, sunt meseriaşi vopsitori, veniţi cu precădere din sudul Moldovei, pentru că au de lucru în zonă. Cele mai multe maşini ale acestora sunt Dacii tip break, însă nu lipsesc nici autoturisme Opel sau Volkswagen, cu numere de înmatriculare de Galaţi, Iaşi sau Vrancea.

 

Poliţiştii i-au legitimat, îi monitorizează, însă nu îi evacuează

Romii îşi amplasează corturile la câteva zeci de metri de sediul Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava. Oamenii legii de aici i-au îndepărtat de câteva ori din parcare, le-au atras atenţia să nu se mai întoarcă, însă nu au reuşit să-i convingă. Ţiganii vin cu argumentul că acesta este modul lor de viaţă şi că nu fac mizerie şi nici nu deranjează pe nimeni.

„Noi i-am legitimat şi i-am luat pe toţi în evidenţă, la fel şi maşinile, şi îi monitorizăm. I-am rugat să plece, însă până la urmă parcarea este publică, ei vin cu maşinile seara târziu şi pleacă dimineaţa. Nu am înregistrat nici un fel de sesizare împotriva lor, sunt paşnici, însă fără îndoială că prezenţa lor în parcare nu este una normală”, ne-a declarat comisarul-şef Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava.

Locurile din apropierea gărilor au mai fost şi în trecut transformate în tabere ţigăneşti, fiind cazuri în care poliţiştii au trebuit să îi evacueze pe „chiriaşii” nepoftiţi, care erau gălăgioşi şi chiar agresivi cu cei care se apropiau de ei. Paşnici, romii din acest caz par a avea toate şansele să nu fie fugăriţi din zonă. Asta şi fiindcă este vorba de romi nomazi, care în curând vor pleca din zonă şi din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de ţigani s-au cazat de câteva zile în parcarea Gării Suceava.
 Vizualizări articol: 1042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.77/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 13 voturi
Zeci de ţigani s-au cazat de câteva zile în parcarea Gării Suceava4.8513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   . trimis de
(20 mai 2011, 11:05:09
hipioti de romania
2.   Propunere trimis de
(20 mai 2011, 11:32:44
Știți ce mai lipsește ?? o vacă priponită de un lampadar și o să arătăm ca în India...incredibil..
3.   Nu mai ponegriti daca n-au facut prostii. trimis de
(20 mai 2011, 12:16:27
Sa mearga domnul primar si sa vorbeasca cu ei. Se vor lamurii toate, iar in caz de o campare mai prelungita sa le ofere un loc cat de cat decent. Pana la urma sunt de-ai nostri. E un loc bun pe langa strand.
3.1  RE: Nu mai ponegriti daca n-au facut prostii. trimis de
(20 mai 2011, 18:20:36
Ii poate duce la Prelipca
4.   ` trimis de
(20 mai 2011, 13:58:24
S-a deschis azil de ţigani în Suceava. Degeaba articolul redactat incearcă să le ofere rromilor o imagine bună ca fiind oameni cinstiţi şi ecologici,deoarece etnia rromă nu poate fi civilizată (poate în decurs a cateva secole) nu sunt decât nişte mizerii a societăţi.
5.   S-AR EDUCA EI ...DACA trimis de
(20 mai 2011, 14:20:18
S-ar educa ei daca ar fi pusi la munca si nu li s-ar da tot felul de ajutoare nemeritate. Dar la noi legile ii apara:fura, dau in cap, atenteaza la siguranta CFR (furan cabluiri importante ), nu platesc amenzi si sunt considerati ca nefiind pericol public. Nu ma refer la astia din gara ...ci la tigani in general ...Asta ii incurajeaza !
5.1  RE: S-AR EDUCA EI ...DACA trimis de
(20 mai 2011, 22:05:39
DOAMNA, sunt si ei ca si românii: unii dispusi sa se auto-educe sau sa se lase educati de societate, altii mârlani care ignora legea, autoritatea si ordinea. Cred ca ati vazut comentariile la articolul cu pârlacul prins de politie circulând fara permis de doua ori la interval de câteva zile...
6.   RTRMHL trimis de
(21 mai 2011, 00:15:13
Dom RTRMHL nu pot înţelege declaraţia ta " sunt si ei ca si românii " consider că toţi cei care sunt needucaţi sunt nişte rromi.
Etnia ţigănească este cea care a cucerit Europa fără vărsare de sânge.
7.   Romani sau tigani-tot une e trimis de
(21 mai 2011, 00:29:15
Ce va agitati asa de tare?nu inteleg,cand zici roman,tot tigan inseamna.care e diferenta?Romanie tara de  ☭ ,mie rusine de voi.Tigani,manelisti,hoti si tampiti.Politisti comunisti,tampiti...
7.1  RE: Romani sau tigani-tot une e trimis de
(31 iul 2011, 00:38:16
mare dreptate ai dle ROBERT

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei