Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2011 - Anul XVI, nr. 101 (4699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Sute de credincioşi, prezenţi la resfinţirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti I

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de credincioşi din comuna Bogdăneşti, dar şi din localităţi limitrofe, au fost prezenţi ieri, în prima zi din luna mai, zi care a radiat de lumină, de mireasmă de flori proaspete, de sunet de bucium, la resfinţirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti I.

Marea bucurie de a-şi vedea visul împlinit, după osteneală şi jertfă, de a-şi vedea biserica resfinţită, la terminarea picturii interioare, a fost încununată de prezenţa ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu un sobor impresionant de preoţi, a oficiat slujba arhierească.

Cu prilejul resfinţirii bisericii, la Bogdăneşti au fost aduse spre închinare Sfintele Moaşte de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ. Credincioşii vor avea posibilitatea cel puţin trei zile să treacă prin Sfântul Altar, să se închine la Sfânta Masă. Răspunsurile la strană, pe tot parcursul slujbei arhiereşti, au fost date ieri de corul „Bogdana”, condus de cântăreţul Mihai Airinei.

 

Costume naţionale, flori, steaguri tricolore

ÎPS Pimen a fost întâmpinat la Bogdăneşti cu pâine şi sare, după cum este tradiţia, condus până la biserică de călăreţi îmbrăcaţi în straie populare, în sunet de buciume şi clopote. Zeci de copii din comună, îmbrăcaţi tot în costume naţionale, care purtau în mâini buchete de flori proaspete, i-au urat bun venit înaltului ierarh, dar şi oaspeţilor, preoţi şi diaconi, veniţi la resfinţirea bisericii.

În timp ce soborul de preoţi a intrat în biserică pentru a face pregătirile necesare slujbei de resfinţire a bisericii, o fanfară din Fălticeni a intonat câteva cântece patriotice, alternând cu sunetele buciumaşilor.

Poarta bisericii, dar şi scena în curtea parohiei, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Tomei, care a urmat momentului de resfinţire a bisericii (stropire cu agheasmă, ungerea cu mir, înconjurarea bisericii, citirea mai multor evanghelii), au fost ornate de săteni cu cetină de brad, cu flori, iar în câteva locuri, din patriotism şi respect pentru glia strămoşească, au pus steaguri tricolore. După terminarea Sfintei Liturghii, un grup de elevi din Bogdăneşti, mici violonişti, îndrumaţi de învăţătorul Ion Costîn, a susţinut un scurt program artistic. Ei au pregătit şi câteva piese religioase, solistă fiind eleva Alexia Ursuţu.

 

Scurt istoric

Părintele Marcel Ursuţu, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti I, ne-a spus că locaşul de închinăciune, pe care cu dragoste şi evlavie îl păstoreşte de nouă ani, este aşezată în partea de nord a comunei Bogdăneşti, pe malul stâng al pârâului Râşca. „Satul şi comuna Bogdăneşti fiind prea răspândite pentru o singură biserică, încă din anul 1937 s-a pus temelia acestei biserici, sub păstorirea preotului Mihai Cârlănescu. Din anul 1942 până în anul 1955, fiind paroh preotul Ioan Alexandrescu, s-a continuat construcţia bisericii şi a fost sfinţită de către ÎPS Mitropolit Sebastian. Biserica este construită din lemn, în formă de cruce trilobară, la exterior căptuşită cu scândură şi acoperită cu tablă. Pe acoperiş sunt două turle mari, una pe pridvor, unde este şi clopotniţă, iar a doua pe naos, constituind turla centrală”, ne-a dat câteva detalii despre istoricul bisericii preotul Ursuţu.

 

Slujitori ai bisericii, de-a lungul anilor

Pictura veche a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” a fost executată în tempera de către pictorul Constantin Negrescu. Deşi este o construcţie relativ nouă, biserica prezintă un interes deosebit prin sculptură – catapeteasma şi strana Maicii Domnului –, executată de Petru Constantin, din satul Poiana Brusturi. Din anul 1955 şi până în prezent au slujit la altarul acestei biserici preoţii Ioan Alexandrescu, în timpul căruia s-a sfinţit biserica, urmat de preotul Mihai M. Cârlănescu, din 1955 până în 1958. Din 1958 până în 1960, a slujit la această biserică preotul Ioan Cîrneală, iar din anul 1960, desfiinţându-se parohia Bogdăneşti II, biserica a devenit filială, fiind deservită tot de preotul Ioan Alexandrescu, parohul parohiei Bogdăneşti I. Din anul 1967 până în 2002, la această biserică au mai slujit preotul Cojocaru şi preotul Gheorghe Loghinoaia. Din vara anului 2002, a fost hirotonit la parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Bogdăneşti I preotul Marcel Ursuţu.

 

Biserica a suferit o schimbare radicală

Începând cu anul 2003, în curtea bisericii s-au înălţat două praznicare cu mansardă şi o bucătărie. Cu ajutorul credincioşilor şi prin implicarea directă a părintelui Ursuţu, din anul 2007 şi până în prezent biserica a fost acoperită cu tablă, vopsită, s-a înlocuit vechea tâmplărie cu termopan, s-a pus încălzire centrală şi a fost repictată integral de către preoţii Gabriel Ciofu şi Daniel Ciofu. „Pe lângă acestea, s-a construit un lumânărar, s-a refăcut gardul bisericii şi s-a săpat o nouă fântână. Toate lucrările au fost realizate prin contribuţia credincioşilor din Bogdăneşti şi din împrejurimi. Astăzi biserica arată ca o adevărată casă a lui Dumnezeu, vorbind oricărui vizitator despre vrednicia şi credinţa oamenilor din Bogdăneşti”, ne-a spus preotul Marcel Ursuţu.

 

Admiraţie şi respect pentru oamenii apropiaţi de biserică

Pentru că nimic nu se face fără ajutorul lui Dumnezeu, care lucrează prin oameni, parohul bisericii din Bogdăneşti, resfinţită ieri, a ţinut să mulţumească oamenilor care l-au ajutat atât de mult pentru ca biserica să arate ca „mireasa lui Hristos”. Din primele zile de slujire, ne-a mai spus parohul, a simţit o dorinţă a oamenilor de a reînvia locul acesta. Toate lucrările le-a făcut împreună cu oamenii, cu drag, ştiind că este biserica în care cu toţii s-au botezat. „În aceşti nouă ani de împreună slujire, prin lucrările continue de la parohie ne-am cunoscut mai bine, preot şi credincioşi, ne-am apropiat sufleteşte unii de alţii şi ne-am dat seama că numai împreună putem realiza lucruri înălţătoare spre slava lui Dumnezeu. Este o mare bucurie să vezi un lucru sfânt dus la bun sfârşit. Când am venit în parohie, după perioada de practică de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, după hirotonie, ÎPS Pimen mi-a amintit de cuvintele psalmistului David: <râvna casei Tale m-a mâncat>, pregătindu-mă pentru viaţa de parohie, care presupune o continuă jertfă. Astăzi mi-am dat seama că numai prin muncă şi implicare poţi avea mulţumiri sufleteşti pe care numai Dumnezeu le ştie. Deşi s-a încheiat un capitol din viaţa parohiei noastre, îmi doresc să continuăm lucrările la <biserica> din sufletele fiecăruia dintre noi, prin fiecare Sfântă Liturghie pe care o vom săvârşi de acum înainte”, ne-a mărturisit preotul Ursuţu.

 

În memoria părintelui Ioan Alexandrescu

În curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, ctitorită în mare parte de preotul Ioan Alexandrescu, se află mormântul acestuia şi cel al soţiei sale, Paulina Alexandrescu. De dincolo de nori, din lumea nevăzută, dar mereu prezentă în sufletele celor rămaşi pe pământ, cu siguranţă o licărire de lumină va străluci în inima părintelui Alexandrescu, care se bucură că ceea ce el a clădit nu s-a distrus, ci, dimpotrivă, a înflorit. Biserica arată, la ceas de sărbătoare, ca o „mireasă a lui Hristos”.

Nici mormintele părintelui Alexandrescu şi al soţiei sale nu au fost neglijate de comunitatea din Bogdăneşti.

În ziua resfinţirii bisericii, mormintele celor doi erau împodobite cu flori, cu crengi înmugurite, chiar şi cu ouă roşii, aşezate într-un coş împletit, semn că încă ne aflăm în perioada sărbătorii Paştelui. Candelele erau aprinse, iar mulţi dintre credincioşii aflaţi la slujba arhierească se opreau preţ de o clipă în faţa mormintelor, făceau semnul crucii şi spuneau în şoaptă: „Dumnezeu să-i odihnească în pace!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioşi, prezenţi la resfinţirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti I.
 Vizualizări articol: 4027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Sute de credincioşi, prezenţi la resfinţirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Bogdăneşti I4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 mai 2011, 11:06:25
Am adormit cu televizorul pe Trinitas
Nu ştiu cum , de ce .. dintr-o eroare
M-am visat că-s prizonier la un parastas
Şi (cred ) am primit mesaje subliminale

N-am păcătuit nici cu gândul ( în vis )
Totuşi suntem în suceava sec. XX şi-un pic
Am avut senzaţia că popa s-a contrazis
Dar ( la urma urmei) cine-s eu să-l critic ?

Cică dacă sărim cu banu’ se radiază păcatu’
Iar (dacă banu’i gros ) şi cele necomise ( încă )
Visez fireşte , vorbesc cu subconştientu’ !
Apa realităţii şi-a necunoaşterii e atât de adâncă ! ! !
2.   Fatarnicie trimis de
( 2 mai 2011, 11:19:59
Ne-au invadat bisericile, in fiecare satuc este cate una, ca sa nu mai vorbim de "vasta" comuna Bogdanesti unde sunt 4!!! Cu toate astea, adevaratii credinciosi sunt pe cale de disparitie, suntem inconjurati de egoism, rautate, dusmanie, barfa, etc, etc. Ce ne invata Biserica? Cat despre RESFINTIRE, parerea mea: un prilej de fatarnicie, de cheltuiala a unor sume de bani destul de importante si... praf in ochi la babe si mosnegi.
3.   Rectificare trimis de
( 2 mai 2011, 11:21:33
pardon, 6 biserici: 4 pe stil nou, 1 pe stil vechi si o casa de adunare pentru penticostali.
4.   Asaaaaaaaaaaaa trimis de
( 2 mai 2011, 21:13:44
cainele moare de drum lung si sectarii de grija bisericilor!
5.   Domnalluminii trimis de
( 3 mai 2011, 08:02:40
Retardati si incuiati mai sunt credinciosii astia. Prosti ca noaptea. Da-i la dracu de nebuni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei