Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 apr 2011 - Anul XVI, nr. 98 (4696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri şi acuzaţii grave

Sătenii din Bursuceni, revoltă pe YouTube împotriva preotului şi a balastierei de pe pământul bisericii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Starea continuă de conflict din satul Bursuceni, comuna Vereşti, plecată de la  faptul că o societate de exploatare a balastului funcţionează în mijlocul comunităţii, mai mult, şi pe pământul bisericii, cu girul preotului paroh, a ajuns acum şi pe YouTube, sătenii postând pe internet un film de aproape şapte minute, film în care îşi strigă nemulţumirea faţă de ceea ce ei numesc „mafia balastului”.

Filmul începe cu mai multe mesaje prin care localnicii îl înfierează cu precădere pe preotul paroh din sat, Constantin Marişca. Aceste este considerat principalul vinovat pentru toate problemele din sat, în condiţiile în care societatea care exploatează balast în zonă, SC Cateris Trans SRL, lucrează pe pământul aparţinând parohiei locale. 

 

„Mulţi chemaţi, puţini aleşi...

Pe un fond sonor asigurat de un cântec bisericesc, realizatorul filmului, ca reprezentant al Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni (în asociaţie sunt incluşi crescătorii de animale din sat) aminteşte de o „afacere de câteva mii de euro care a produs o ruptură între enoriaşii satului Bursuceni, Arhiepiscopia Sucevei şi părintele Marişca Constantin, totul începând din 2005, când Consiliul parohial local a concesionat o suprafaţă de teren societăţii SC Cateris Trans SRL, contract valabil pentru 49 de ani”.

Filmul are şi un titlu: „Balastiera de pe terenul parohiei Bursuceni – firma Vicov Construct (n.r. - societatea a cumpărat recent SC Cateris Trans) terorizează satul, sau cum să slujim lui Dumnezeu sau banului”, iar oamenii cer ajutor Mitropoliei Moldovei şi Patriarhului României, ÎPS Daniel, care ar putea interveni, în opinia lor, pentru ca preotul să renunţe la afacerea cu balastiera. Urmează apoi o succesiune de imagini cu staţia de sortare a societăţii, activităţile de excavare de aici şi casele care o înconjoară, concluzia filmului fiind tot profund religioasă.

„Mulţi chemaţi, puţini aleşi... Dumnezeu este drept şi iubeşte adevărul, pe când oamenii...”.

 

Aceeaşi balastieră, încă o problemă  

Trebuie spus că pe lângă nemulţumirile legate de faptul că staţia de sortare se află mult prea aproape de case, oamenii din satul Bursuceni mai au o problemă. Sunt nemulţumiţi că între păşunea pe care îşi duc ei vitele şi terenul parohiei, folosit de societatea de exploatare a balastului, nu s-a făcut o delimitare clară, această obligaţie revenind primăriei locale.

„Conform contractului pe care l-am încheiat cu Primăria Vereşti, suprafaţa pe care am concesionat-o cuprinde şi cele două heleşteie şi canalul deversor al păşunii. Cei de la staţia de sortare, care au teren chiar lângă noi, pe terenul bisericii, şi-au introdus însă pompele în iazurile noastre, au scos salcâmi de pe păşune cu excavatorul, se tot extind. Noi, sătenii, văcarii cum ne spun ei, contăm prea puţin în această afacere”, a exprimat nemulţumirea oamenilor Pavel Luca, membru fondator al Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune din sat.    

 

Ce spun preotul şi primarul

În privinţa preotului înfierat de oameni, Constantin Marişca, acesta nu-şi reproşează că a concesionat terenul balastierei.

„Terenul nostru este cedat societăţii care exploatează balast, societate care plăteşte o arendă anuală bisericii, suntem mulţumiţi de colaborarea cu ei”, a declarat părintele.

Cât despre vocile care contestă de ani de zile faptul că biserica a cedat pământul unei balastiere, acesta este de părere că nemulţumiţii sunt doar o minoritate.

„Societatea a pus peste o sută de maşini de balast la îndreptarea drumurilor din sat. La SC Cateris sunt angajaţi oameni din Bursuceni, care îşi câştigă astfel pâinea. Sunt de acord că trebuie găsită o soluţie urgentă privind delimitarea terenului nostru de păşune, însă mulţi dintre contestatari ar vrea ca balastiera să dispară cu totul, asta urmăresc ei”, a mai spus preotul.

În privinţa primarului din Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, acesta spune că balastiera este de bun augur în sat, „avem mare nevoie de balast pentru a întreţine drumurile din sat şi întotdeauna am găsit înţelegere la administratorul firmei”. Cât despre conflictul legat de hotarul dintre pământul ocupat de balastieră şi suprafaţa Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni, acesta spune că există multă încăpăţânare de ambele părţi însă, după efectuarea măsurătorilor cadastrale, „balastiera va trebuie să-şi mute probabil gardul cu vreo patru metri”.

Altfel spus, între nemulţumirile oamenilor şi poziţia primarului şi a preotului există mari diferenţe, pentru ultimii balastiera fiind un fel de rău necesar, la care nu se gândesc să renunţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sătenii din Bursuceni, revoltă pe YouTube împotriva preotului şi a balastierei de pe pământul bisericii.
 Vizualizări articol: 1820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Sătenii din Bursuceni, revoltă pe YouTube împotriva preotului şi a balastierei de pe pământul bisericii3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(28 apr 2011, 15:22:19
CORECT! între nemulţumirile oamenilor şi poziţia primarului şi a preotului există mari diferenţe...OAMENII fiind un grup restrans care urmaresc inlocuirea preotului cu un nepot(pe care nu vreau sa-l jignesc..).Banuiesc ca postarea de pe youtube tot acesta a facut-o Asa ca trageti concluzia corecta!
2.   "Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac!" trimis de
(28 apr 2011, 20:15:34
eu am bunici in satul bursuceni, si verile toate mi le-am petrecut aici.....duminicile la biserica...si vreau sa spun ca cei care sunt importiva preotului fac parte din oamenii "cei mai josi din sat" ce sunt manipulati de cineva cu interes...cei care se rascoala mereu sunt alcoolistii satului care nu fac altceva decat sa stea in crasme, si pentru un "rachiu" sunt in stare sa-si vanda si sufletul...oamenii de rand din bursuceni il sustin pe preot, iar in legatura cu "multi chemati, putini alesi", el chiar face parte dintre cei alesi...este suficient sa-l asculti 5minute si iti "unge sufletul".....RUSINE CELOR CARE NU AU ALTCEVA MAI BUN DE FACUT PENTRU SAT, DECAT SA POARTE GRIJA PREOTULUI! RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE !!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei