Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 apr 2011 - Anul XVI, nr. 95 (4693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Recomandări

Atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Medicii avertizează că excesul de mâncare şi băuturi alcoolice din această perioadă îi poate costa destul de scump pe imprudenţi, riscurile fiind reprezentate de acutizarea afecţiunilor preexistente sau apariţia altora noi. Festinul de Paşte ar putea avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ţinut post îndelungat, spune dr. Irina Badrajan, adăugând că alimentaţia neraţională şi consumul exagerat de alcool pot determina internarea în spital.

Una peste alta, chiar şi cei perfect sănătoşi sunt sfătuiţi să nu-şi umple prea des farfuria sau paharul, fiind de evitat mâncărurile grase şi prăjelile, care pot da de furcă şi unui organism rezistent. Pentru a preveni astfel de situaţii, de multe ori dramatice, medicul sucevean ne recomandă să nu mâncăm repede şi mult, oricât de tentante ar fi bunătăţile de pe mesele festive, să evităm alimentele care nu ne fac bine şi, în special, consumul exagerat de băuturi alcoolice.

 

Aparatul digestiv şi sistemul nervos, în pericol

„Sărbătorile pascale sunt un prilej de a fi împreună cu familia în jurul unei mese încărcate cu bucate tradiţionale, cum ar ouă roşii, pască, cozonac, miel, prăjituri, maioneze, toate foarte bune, dar în acelaşi timp şi foarte grele pentru digestie, mai ales în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni digestive. Această bogăţie alimentară survine după un post de şapte săptămâni în care s-au consumat alimente uşoare, s-a evitat alcoolul, iar mesele au conţinut cantităţi mici de mâncare. Ca atare, supraîncărcarea digestiei cu alimente foarte consistente, la care se adaugă o cantitate mai mare de alcool şi prânzurile repetate, prin vizitele care se fac în această perioadă, pun în pericol atât aparatul digestiv, cât şi sistemul nervos”, explică dr. Irina Badrajan.

 

Ce afecţiuni riscă cei care fac excese

Medicul arată că cel mai afectat de toate aceste excese va fi ficatul, care este supus unei activităţi exagerate şi obligat să secrete cantităţi mari de bilă. Ca urmare, persoanele cu suferinţe biliare, precum şi cele care au scoasă vezicula biliară sunt şi cele care aglomerează urgenţele spitalelor şi sălile de aşteptare ale medicilor de familie. Nici cei care au alte boli digestive cum ar fi ulcerul duodenal, colita, colonul iritabil, pancreatita cronică, hepatita cronică nu sunt scutiţi de necazuri. O altă urgenţă de temut este pancreatita acută, ca urmare a consumului exagerat de grăsimi combinat cu alcool şi care, uneori, se poate solda cu deces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşte.
 Vizualizări articol: 971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 apr 2011, 12:23:17
Nu mi-e frică .. mi-e necuraj
Să-mi umplu stomacu 3D
Mi-am lăsat (aşadar) friptura gaj
Şi plăcintele aburinde

De băutură ce să spun ?!
Ea levitează-n sticlă
Mă umflu (de foame) ca un păun
Şi maţului-i mai fac o buclă

Ciuruit de fripturile imaginare
De luuuungile zile de post
Cât de prost să fiu eu oare
Să bag (acum) în mine ca un prost ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei