Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În pericol şi nu prea...

Soţia, cumetrii şi unul dintre călugării sechestraţi în garajul valutistului şi-au schimbat declaraţiile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Soţia, cumetrii şi unul dintre cei doi călugări care ar fi fost sechestraţi într-un garaj de omul de afaceri Sorin Rotariu (47 de ani), din municipiul Suceava, şi ameninţaţi cu un pistol cu gaze, cu care s-au tras de altfel în acele momente mai multe focuri de armă, şi-au schimbat declaraţiile în faţa judecătorilor şi susţin că nu au fost nici o clipă lipsiţi de libertate.

A cincea victimă, călugărul în vârstă de 76 de ani, nu a mai putut fi audiată de instanţă, întrucât părintele Naum (Vasile Nacu) a decedat între timp.   

Rotariu, director al unei case de schimb valutar, se află în continuare în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, fiind arestat la o zi după episodul sechestrării din 28 ianuarie 2011.

 

I-a invitat în garaj şi le-a pus videoclipuri cu piese ale lui Phil Collins

Scenariul conturat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în urma anchetei din acest caz este prezentat în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, spre sfârşitul lunii februarie.

Între Sorin Rotariu şi soţia acestuia, cu care acum se află în proces de divorţ, au început scandalurile în urmă cu câteva luni, după ce valutistul ar fi început să consume tot mai frecvent băuturi alcoolice.

De cealaltă parte, lui Rotariu i-a intrat în cap că soţia îi face vrăji, acesta fiind şi motivul scandalului monstru pe care l-a provocat în seara de 28 ianuarie.

Lăsându-i soţiei impresia că vrea să se lase de băutură, pentru a-şi reface căsnicia, care durează de aproape 20 de ani, Rotariu, susţin anchetatorii, şi-a chemat soţia, cumetrii şi doi călugări de la o mănăstire din judeţul Neamţ (Mănăstirea Sf. Cruce, din localitatea Brusturi), lăcaş de cult la care mergea periodic şi făcea şi donaţii, în garajul de la demisolul blocului în care locuieşte.

După o scurtă rugăciune, se arată în actul de sesizare a instanţei, Rotariu le-a cerut „invitaţilor” săi să se aşeze pe locurile pregătite din timp, spunându-le exact unde să stea fiecare şi precizându-le că urmează să le prezinte ceva pe laptopul aflat în încăpere.

A urmat apoi un colaj de videoclipuri cu piese ale lui Phil Collins, însă la scurt timp călugărul Naum, în vârstă de 76 de ani s-a revoltat, susţinând că nu a venit să asculte muzică şi manifestându-şi intenţia de a pleca. În acel moment, însă, Rotariu, reiese din rechizitoriu, i-a cerut pe un ton ferm să rămână, pentru că soţia sa urmează să prezinte ritualul prin care i-a făcut farmece. A fost momentul în care inculpatul, susţin procurorii, a devenit nervos şi agitat, a început să ţipe şi să-şi bruscheze soţia.

 

„Inculpatul a îndreptat arma spre soţia sa, cerându-i să îndeplinească ritualul cerut, spunând că îi face vrăji”

Călugărul Naum a cerut din nou să plece, însă valutistul i-a spus pe un ton autoritar să stea, că şi el când merge la biserică stă cât spune preotul.

Pentru că femeia nu făcea ritualul, Rotariu a scos de sub haină un pistol cu gaze, pe care îl deţinea legal.

„Inculpatul a îndreptat arma spre soţia sa, cerându-i să îndeplinească ritualul cerut, spunând că îi face vrăji, motiv pentru care el este bolnav, şi imediat a tras trei focuri de armă spre pardoseala garajului”, se arată în rechizitoriu.

Cei prezenţi s-au speriat şi au încercat să iasă din garaj, însă soţia valutistului le-a cerut să nu o lase singură.

Călugărul Naum a reuşit să iasă, ceea ce a încercat câteva minute mai târziu şi soţia valutistului, pe o altă uşă a garajului, uşă care dădea direct în locuinţă, însă, explică anchetatorii, Sorin Rotariu a prins-o de haine şi a tras-o înapoi.

Profitând de faptul că directorul casei de schimb valutar s-a îndepărtat de uşă, a ieşit afară şi unul dintre cumetrii acestuia, care, văzându-se în afara garajului, a sunat la 112, apelul său fiind înregistrat la ora 21:26.

Inculpatul a încuiat apoi uşa garajului şi a continuat să-i ceară soţiei sale să facă ritualul şi să spună „cuvintele magice”, filmând scena cu un telefon mobil, un iPhone 4, susţinând că va folosi înregistrarea la proces.

Pentru că soţia i-a spus încă o dată că nu ştie la ce ritual se referă, Rotariu a scos din nou pistolul şi a mai tras trei focuri de armă în pardoseala garajului.

„Inculpatul i-a atras atenţia soţiei sale că trebuie neapărat să termine ritualul şi a început o numărătoare inversă, de la 60, spunându-i: acesta ţi-e finalul”, se mai arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.

La faţa locului au ajuns echipaje de poliţie, iar potrivit acestora, din interiorul garajului se auzea vocea autoritară a unui bărbat, care spunea că „totul se termină”.

Poliţia i-a cerut lui Rotariu să deschisă uşa garajului, iar acesta s-a conformat, fiind imobilizat şi dezarmat de oamenii legii.

Valutistul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi a fost arestat preventiv, fiind şi astăzi în spatele gratiilor.

Potrivit procurorilor de caz, şi cele două feme şi cei doi călugări erau speriaţi şi plângeau.

 

Soţia: „Nu reţin ca soţul meu să fi oprit pe careva să iasă din acel garaj”

La începutul acestei săptămâni, în faţa judecătorilor, patru dintre cele cinci victime şi-au schimbat declaraţiile.

Soţia lui Sorin Rotariu, de exemplu, a declarat că a formulat acţiune de divorţ şi că „în prezent am o altă percepţie asupra celor întâmplate la Crăciunul lui 2010 (n.r. - deşi episodul sechestrării s-a petrecut la sfârşitul lunii ianuarie a.c.) şi nu mai consider ceea ce am susţinut în faza de urmărire penală. (...) Nu am crezut că o să-mi facă ceva rău, pentru că-l cunosc de atâta timp. (...) Îmi este greu să-mi amintesc fiecare detaliu, dar percepţia mea de acum este că nu a fost vorba de o lipsire de libertate a celorlalte persoane, eu eram singura care reprezentam centrul atenţiei, (...) Eu nu reţin ca vreuna din persoanele aflate în interiorul garajului să fi avut intenţia clară să plece din garaj, iar soţul meu să fi spus că nu o lasă. Nu reţin ca soţul meu să fi oprit pe careva să iasă din acel garaj”.

 

Cumetrii: „Soţia era mirată, iar ceilalţi nu erau speriaţi”

„Cât am fost eu în garaj, nu am sesizat ca vreo altă persoană să plece şi să nu fie lăsată. Nu am sesizat ca inculpatul să o tragă de haine pe soţie, ci doar insista să facă acel ritual. (...) Eu apreciez că nu a fost mare scofală la acel incident, ci doar o ceartă între soţi pe fondul băuturii inculpatului şi al faptului că soţia i-ar face vrăji”, explică în faţa judecătorilor şi cumătrul lui Sorin Rotariu.

„Inculpatul nu a manifestat o atitudine violentă asupra soţiei sale, ci singurul incident a fost atunci când soţia sa a vrut să iasă din garaj şi a tras-o de haină. (...) În toată această împrejurare soţia era mirată, iar ceilalţi nu erau speriaţi”, a declarat şi cumătra afaceristului arestat preventiv.

 

Călugărul: „În acest timp eu făceam rugăciunea Sf. Acoperământ”
Călugărul Naum a decedat între timp, în faţa magistraţilor Judecătoriei Suceava apărând doar celălalt monah, Iacob Samsonescu.

„Eu susţin că nevasta inculpatului nu a vrut să iasă din garaj. (...) În acest timp eu făceam rugăciunea Sf. Acoperământ şi spuneam uite ce poate să facă băutura, moment în care cineva a bătut la uşă şi era poliţia. (...) Nu m-a obligat nimeni să rămân în acel garaj, eu nu ştiam cum să găsesc o soluţie să-l calmez. (...) Eu nu am văzut ca cineva să fi încuiat vreo uşă. (...) Nu ştiu şi nu cred că vreuna dintre persoanele din garaj a avut intenţia să iasă şi ar fi fost lăsate să iasă, nu a fost oprit nimeni”, susţinea zilele trecute călugărul de la Brusturi.

 

Judecătorii au decis să-l ţină în continuare după gratii

În ciuda schimbărilor declaraţiilor celor patru, judecătorii au considerat, în urmă cu două zile, la verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive, că Sorin Rotariu trebuie să rămână în continuare după gratii.

Schimbarea declaraţiilor, se arată în încheierea de şedinţă, nu a avut motive credibile, în opinia magistraţilor.

„Instanţa nu va reţine apărările inculpatului potrivit cărora nu s-ar putea vorbi despre o schimbare a declaraţiilor, ci doar despre o schimbare a percepţiei asupra faptelor, cât timp această percepţie reprezintă elementul psihologic central al faptelor de lipsire de libertate, iar părţile audiate au prezentat exact contrariul celor declarate în faza de urmărire penală, încercând să prezinte o variantă a lucrurilor mult atenuată, variantă care este contrazisă flagrant de materialul probator administrat în faza de urmărire penală”, scrie negru pe alb în motivarea judecătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soţia, cumetrii şi unul dintre călugării sechestraţi în garajul valutistului şi-au schimbat declaraţiile.
 Vizualizări articol: 1306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 11 voturi
Soţia, cumetrii şi unul dintre călugării sechestraţi în garajul valutistului şi-au schimbat declaraţiile2.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jigodii!!! trimis de
(16 apr 2011, 13:50:48
Ce fac banii pana si din calugari, jigodii sunt toti la o lalta. Banu ochiul dracului.
2.   Amenda? trimis de
(16 apr 2011, 14:11:23
Daca cumatrul care a sunat la 112 si-a schimbat declaratia, rog frumos politia sa-l amendeze pentru ca a sunat abuziv la acest numar! Si daca se poate, amenda sa fie cea maxima admisa de lege deoarece a pus si politia pe drumuri degeaba si judecatorii sa faca o munca inutila.
3.   ... trimis de
(16 apr 2011, 19:18:36
cu un avocat bun se poate demonstra faptul ca persoana care a sunat la 112 este de buna credinta, dar in acel moment a crezut ca... si s-a inselat, fapt pe care il regreta... (bla bla bla).
Cat despre amenda... are cine sa o plateasca.
Cat despre preacucernicile fete bisericesti care au dat-o cotita pe dupa visin, nu inteleg care e problema, stiut fiind faptul ca Iuda l-a vandut pe Isus pentru 30 de arginti. Nu vad de ce preasfintiile lor nu si-ar vinde sufletul pentru mult mai putin (sau mai mult).
4.   Bravo judecatorului sau judecatorilor trimis de
(17 apr 2011, 02:20:22
mai rar asemenea decizie care sa reflecte realitatea si nu ce i-au invatat avocatii sa spuna pe cei audiati

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei