Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Restanţe

Patru primării de oraşe riscă să fie executate de ANAF

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Patru primării de oraşe din judeţ riscă să fie executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în situaţia în care nu vor plăti ratele şi dobânzile la creditul pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Este vorba despre primăriile din Vatra Dornei, Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, care, la data scadentă pentru plata primei rate din acest an şi a dobânzii aferente, nu au achitat banii în contul băncii Deutsche Bank Londra.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o ieri cu primarii localităţilor implicate în proiectul „Utilităţi şi mediu” că sumele care nu au fost plătite de cele patru primării au fost achitate băncii de către Ministerul Finanţelor Publice, din fondul de risc.

„Deutsche Bank nu iartă, iar Ministerul de Finanţe a început să facă şedinţe pentru a sta de vorbă cu împrumutaţii. Aici nu merge să spunem că se descurcă Guvernul, pentru că a garantat acest credit. Nu scăpaţi de răspunderea rambursării creditului. Şi vreau să spun că am un gust amar când mă gândesc la acest credit”, a spus Flutur.

El a arătat că primăriile care au plătit ratele şi dobânzile sunt cele din Suceava şi Rădăuţi, precum şi primăriile localităţilor în care ar fi urmat să fie implementată componenta pe gaz metan a proiectului. „Trebuie să avem un comportament corect şi legal în ceea ce priveşte rambursarea creditului şi am această rugăminte. Din câte sunt informat, există şi un proces, fiind verificată derularea acestui contract de credit de către DNA. Şi am înţeles că deja aţi primit scrisori şi aţi fost întrebaţi dacă aţi luat în evidenţă acest credit şi dacă aţi început să plătiţi” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Flutur a spus că şi-ar fi dorit ca la întâlnirea cu primarii să fi fost prezenţi şi cei din fosta conducere PSD a Consiliului Judeţean, care au demarat proiectul „Utilităţi şi mediu” şi care au contractat creditul de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank.

Gheorghe Flutur a precizat că, în condiţiile în care cele patru primării nu au plătit ratele şi dobânzile, conducerea băncii s-a întâlnit în cursul zilei de miercuri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, pentru a discuta despre modul de rambursare a creditului.

 

Deutsche Bank a crescut gradul de risc la creditul contractat pentru „Utilităţi şi mediu”

În acelaşi timp, administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, a declarat că în situaţia în care cele patru primării nu îşi vor plăti sumele restante, există riscul ca ANAF să le execute silit pentru recuperarea sumelor.

„Cei de la departamentul de fond de risc din Ministerul Finanţelor au transmis că primăriile de oraşe care nu şi-au plătit datoriile vor fi avertizate prin înştiinţări de plată la nivelul sumei care a fost plătită de minister. Şi, din păcate, începând din iunie, aceste înştiinţări de plată vor deveni titluri executorii, iar ANAF va recurge la codul de procedură fiscală pentru a recupera creanţele”, a spus Irina Vasilciuc. Ea a adăugat că după ce primăriile din cele patru oraşe nu şi-au plătit ratele şi dobânzile, la nivelul Deutsche Bank a fost constituit un comitet de risc.

„Problema a fost că primăriile nu şi-au plătit din conturile lor ratele şi dobânzile. Ministerul a plătit din fondul de risc. Şi, cu toate acestea, comitetul de risc de la Deutsche Bank a considerat-o o defecţiune majoră şi a hotărât să propună două măsuri pentru a evita pe viitor astfel de situaţii”, a declarat Irina Vasilciuc.

Ea a mai precizat că banca a ridicat gradul de risc pentru acest credit la nivelul de „risc major”. Vasilciuc a spus că pentru a evita situaţiile de neplată a sumelor de către primăriile din judeţul Suceava, Deutsche Bank a propus fie plata accelerată, într-un termen scurt, a creditului, fie constituirea unui cont colateral, în care primăriile să depună o sumă de 23,5 milioane de euro. Contul ar urma să fie la dispoziţia băncii, pentru a acoperi eventualele sume pe care primăriile nu le vor plăti la timp.

„Ambele măsuri sunt aproape de nerealizat. Noi am spus că nu a fost rea-credinţă din partea primăriilor şi că au încercat să plătească, dar nu au avut bani. Trebuie spus încă să ratele şi dobânzile trebuie plătite cu prioritate de grad zero”, a spus Vasilciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru primării de oraşe riscă să fie executate de ANAF.
 Vizualizări articol: 3862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Patru primării de oraşe riscă să fie executate de ANAF3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Las` ca are guvernul bani. trimis de
(16 apr 2011, 11:26:44
Asa se intampla cand se fac proiecte si se paseaza de la o administratie la alta. Daca nu se poate onora creditul, ca nu sunt bani, raspunsul logic ar fi sa ia banii de la cei care au semnat si girat proiectul. Daca ai fost primar, prefect, ministru nu inseamna ca acum nu mai ai nici o raspundere. Abia acum legislatia isi arata lacunele. Blocati conturile, executati silit si or sa stea primarii cu biroul pe ulita eventual in tonete. Domnule Lungu, nici matale nu esti departe si poti ramane lejer cu termoficarea in brate si sa vad de unde mai scoti malaiul.
1.1  RE: Las` ca are guvernul bani. trimis de
(16 apr 2011, 12:15:14
Bai baiatule, proiectu asta e facut d psd-istii tai pe care tu ii omagiezi si pe care probabil k o sa-i votezi...
1.2  RE: Las` ca are guvernul bani. trimis de
(16 apr 2011, 15:22:12
vaaai , sa fie aievea ?!ALOEV mananca DANONE portocaliu ca si tine ... se poate ?! el nu omagiaza psd-ul numai si pentru ca nu intelege cum vine asta cu ,,un stat social'' (dar imediat cum se prinde de poanta ce inseamna asta o va face , mai asteapta putin ! )
2.   * trimis de
(16 apr 2011, 13:10:10
Sunt plictisit ca de-o indigestie
Nu (se ) văd , la orizont , speranţe
Gâtuiţi de prea multă contracţie
Nu realizăm că’s prea multe umilinţe

Ne-am învăţat ca un cal cu bătaia
Că nu poate fi altfel decât aşa
Ei bine , eu încă mă rog să vină ploaia
Care de aşa ceva ne va scăpa

3.   Caligula trimis de
(16 apr 2011, 13:25:05
E clar!Toate aceste primarii nu au primari PDL.Mai este si c hestia cu apa de la Cornu Luncii unde primar este PNL si lucrurile sunt clare,doar se apropie alegerile.
4.   Asa este trimis de
(16 apr 2011, 16:21:34
CALIGULA are perfecta dreptate. Acum primarii respectivi sunt "ROSII" si "GALBENI" de furie. Daca ar bate palma si ar schimba barca sarind in bratele lui FLUTUR toate aceste probleme s-ar rezolva si ei ar deveni "PORTOCALII" de bucurie
5.   Stai să vezi panaramă trimis de
(17 apr 2011, 12:47:16
mai zilele trecute tov. Cătălin (ospătarul parvenit) se bătea cu o cărămidă în piept cât de viabil este acest mega proiect care va îngenunchea an de an primăriile care s-au asociat cu cj sv. l-aş ruga pe această cale să ne povestească dacă la vremea când au luat aceşti bani aveau gândită şi modalitatea de rambursare. fiindcă infrastructura şi centralele sunt proprietate consililor locale care trebuie să plătească cu vârf şi îndesat toţi banii cheltuiţi de firmele (clienţi ai ştim noi cărui partid sau cotizanţi) care au "câştigat" licitaţiile. Acum nea Gheorghiţă stă cu mortul în casă. Ca să dreagă busuiocul trebuie să transpire până la Bucureşti când se face bugetul pe fiecare an şi să ceară bani care să fie prinşi pt. plata ratelor. pt. cei portocalii îi dă mâna s-o facă, dar pentru ceilalţi? aşa că 25 de ani cele 25 de primării + cj ar fi bine să fie conduse de cei aflaţi la guvernare ca să nu-i crape cărămida lu tov. Cătălin. sau mai bine şi-ar trage cu cărămida peste bot iar apoi să-i tragă una pe cârcă şi lu tov. Gavril fiindcă tâmpenie mai mare ca asta n-am văzut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei