Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 apr 2011 - Anul XVI, nr. 76 (4674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Buget de criză

Centrul de Transfuzii, pe punctul de a rămâne fără tichete de masă pentru donatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Din cauza crizei financiare din sistem, Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava ar putea rămâne fără tichetele de masă acordate donatorilor odată cu fiecare recoltare de sânge, a informat ieri directoarea unităţii, dr. Maria Pilat, care a arătat că nu mai sunt bani pentru achiziţionarea acestora. Directoarea de la Transfuzii a subliniat că tichetele de masă mai ajung pentru cel mult două săptămâni, iar dacă nu se va găsi înţelegere la furnizor, pentru procurarea lor pe datorie, donatorii nu vor mai putea fi recompensaţi. Medicul a subliniat că, în eventualitatea în care, totuşi, tichetele de masă nu vor putea fi asigurate, donatorii vor fi informaţi asupra acestui aspect înainte de a da sânge.

 

Număr crescut de donatori

„Dacă vor fi probleme, se anunţă fiecare donator în parte înainte de recoltare. Dacă omul doreşte poate să rămână în continuare, dacă nu, poate veni altă dată”, a spus Maria Pilat.

Medicul a adăugat că, în martie, prezenţa la donare a fost crescută, de 635 de persoane, şi a estimat că cifra se va menţine constantă şi în aprilie.

Maria Pilat a precizat că, în 2011, bugetul alocat este mai mic cu 25% faţă de 2010, ceea ce înseamnă că Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină Suceava va funcţiona şi în acest an în condiţii de austeritate bugetară. Conducerea unităţii se aşteaptă chiar la o adâncire a crizei financiare, în condiţiile în care cheltuielile au crescut, la fel şi numărul de donatori. Ultimele statistici arată că numărul sucevenilor care acceptă să doneze sânge a crescut în 2010 faţă de 2009, după ani de zile în care prezenţa la donare a fost în scădere, iar în spatele acestui fenomen stă şi sărăcia.

 

Buget cu 25% mai mic

Datele înregistrate de Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină arată că, în 2010, au venit să dea sânge 6.900 de persoane, cu 3% mai mult decât în 2009, creşterea numărului de donatori fiind un lucru bun din punctul de vedere al unităţilor spitaliceşti din judeţ, care au nevoie disperată de sânge.

„Bugetul de anul trecut era insuficient, dar acum este şi mai mic cu 25%. Vom fi fericiţi să avem cu ce lucra şi să ne putem desfăşura activitatea”, a spus directoarea Maria Pilat, adăugând că, în 2011, nu vor fi bani nici pentru investiţii, astfel încât, spre deosebire de anii anteriori, nu se vor mai putea face nici măcar câteva mici reparaţii curente. Maria Pilat a subliniat că pungile şi reactivii reprezintă singurul capitol neafectat de bugetul de austeritate, aici situaţia fiind cel puţin deocamdată stabilă.

În altă ordine de idei, directoarea CJTS a declarat că, în momentul de faţă, există sânge pentru toate grupele, mai puţin pentru RH negativ, care este rar, însă şi comenzile pentru această grupă sunt mai mici.

 

Spitalele Suceava şi Rădăuţi, cele mai mari consumatoare de sânge

Ea a menţionat că solicitările de sânge din partea spitalelor sunt destul de multe, iar principalul consumator este Spitalul Suceava, urmat de cel din Rădăuţi. Comenzile cele mai mari sunt vinerea, când unităţile spitaliceşti au nevoie de mai mult sânge pentru a asigura weekendul. Cereri de sânge sunt formulate însă şi din partea spitalelor din centrele universitare care au internaţi pacienţi ce necesită transfuzii. Pentru aceşti bolnavi, CJTS Suceava nu onorează comenzile decât dacă aparţinătorii vin la donare.

De menţionat că la fiecare donare se acordă câte şapte tichete de masă, fiecare cu o valoare de 9 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Transfuzii, pe punctul de a rămâne fără tichete de masă pentru donatori.
 Vizualizări articol: 1260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Centrul de Transfuzii, pe punctul de a rămâne fără tichete de masă pentru donatori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei