Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2011 - Anul XVI, nr. 67 (4665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şi ei sunt în UE

Satul cu acces interzis, din cauza drumului impracticabil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Drumul de la civilizaţie la Evul Mediu este încă extrem de scurt în judeţul Suceava. Se întâmplă la aproximativ trei kilometri de centrul uneia din comunele mari ale judeţului, Udeşti. Chiar din faţa primăriei localităţii, un drum la dreapta merge până la marginea Udeştiului, după care intră în satul Mereşti, ce aparţine de comuna Vultureşti. Această trecere de la un sat la altul se face brusc şi extrem de neplăcut. De la drumul comunal asfaltat ce ţine de comuna Udeşti se trece la o uliţă desfundată, pe care urma de civilizaţie, pietrişul, abia se mai zăreşte pe marginea drumului.

 

Glasul ameninţător al oamenilor: „Să mai vină o dată primarul să-l votăm...”

Mereşti, un sat mic, cu ceva mai mult de o sută de numere de casă, nu toate locuite, pare şi este uitat de lume. Singura cale de acces la îndemână, dinspre Udeşti, reprezintă un adevărat coşmar pentru şoferul oricărui autoturism. După iarna care a trecut, mai multe zone ale drumului sunt adevărate mlaştini prin care s-au format şanţuri adânci de la roţile tractoarelor care mai trec prin zonă. Mai pe scurt, drumul este impracticabil.

Cum află că reporterii Monitorul de Suceava au ajuns în sat, oamenii încep să se revolte zgomotos împotriva primarului.

„Primarul şi-a făcut vilă cu toate amenajările şi de noi habar nu are. Chemăm tractoarele ca să ne tragă la deal maşinile împotmolite. Ca să meargă un băiat din sat la cumpărături trebuie să plătească un tractor să-l tragă. Să mai vină o dată primarul să-l votăm....”, exclamă ameninţător Mihai Ignat, unul dintre săteni.

Nemulţumirea este generalizată.

„A fost şedinţă ieri (n.r. -  duminică) în sat şi primarul nu a venit, nici nu a vrut să audă de noi. Drumul ăsta omoară maşinile, caii, tot...”, se plânge şi Nicolaie Panţîru, un bărbat de 61 de ani.   

 

Drumul nu a mai „văzut” pietriş de la sfinţirea bisericii

Oamenii din sat care au maşini se împart în două categorii: primii, cei mai mulţi, ies cu maşina doar când drumul este uscat şi se poate circula, chiar dacă şi aşa extrem de greu, în timp ce ceilalţi s-au împăcat deja cu ideea că trebuie să-şi „rupă” maşina.

„Nimeni nu face absolut nimic, taxă de drum plătim, impozite la primărie la fel. Primarul se plânge că nu are bani să facă drumul, ne amână de pe o zi pe alta. Ne întoarcem în anii ’60, la căruţă, nu avem ce face”, ne-a declarat Ciprian Calistru. Bărbatul ne-a făcut şi o demonstraţie în direct a calităţii drumului. El a încercat să urce cu autoturismul său pe o uliţă locuită, situată mai în deal, însă nu a reuşit.

Sătenii povestesc că drumul comunal a „văzut” pietriş ultima oară acum mai bine de trei ani, când s-a sfinţit biserica din sat, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Ei spun că ar fi dispuşi să dea din buzunar banii necesari pentru pietruirea celor doi-trei kilometri de drum, însă nici aşa nu au găsit înţelegere.

Ieri, prin Mereşti, am întâlnit doi tineri, Vasile Floarea şi Miodrag Calistru, care săpau cu lopeţile pentru a desfunda un şanţ colmatat peste iarnă. Şi aceştia spuneau că îl aşteaptă pe primar în sat pentru a găsi o soluţie urgentă de refacere a drumului. 

 

Primarul spune că e în prag de faliment 

Primarul comunei Vultureşti, Constantin Cătălin Ciubotariu, aflat la al treilea mandat, admite că nemulţumirile oamenilor sunt justificate, însă spune să situaţia administraţiei locale este disperată.

Mai mult, spune primarul, situaţia de la Mereşti este generalizată în patru-cinci din cele opt sate ale comunei.

„Comuna se întinde pe 24 de kilometri, am opt sate întinse. Banii de la buget nu ajung nici pentru iluminat, telefoane la primărie şi hârtie de scris, mi-e penibil faţă de oameni, dar acesta este adevărul. Ajutorul de la Consiliul Judeţean e pentru a respira aerul... atât. De peste o lună stăm la primărie fără încălzire, asta ca soluţie ca să nu punem lacăte, situaţia este disperată”, se plânge edilul ales din partea PSD.  

 

S-a găsit o soluţie imediat după ce Monitorul a ajuns în zonă

Coincidenţă sau nu, chiar ieri primarul a găsit o soluţie pentru ca pe drumul comunal din Mereşti să fie pus pietriş. Acesta spune că va primi o mie de metri cubi de balast de la o societate din Udeşti, la care a găsit înţelegere, în sensul că va fi păsuit cu banii în tranşe lunare. Când îl întrebăm despre costurile lucrării, spune că nu ştie încă exact, „nota de comandă fiind făcută abia azi (n.r. - ieri)”.

El a promis totuşi oamenilor, prin intermediul nostru, că problema drumului va fi rezolvată în scurt timp, însă a ţinut şi să-i avertizeze pe aceştia că riscă amenzi dacă nu îşi vor amenaja şanţurile de scurgere din faţa porţilor, pentru ca drumul să poată fi păstrat o perioadă lungă de timp.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Satul cu acces interzis, din cauza drumului impracticabil.
 Vizualizări articol: 2899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Satul cu acces interzis, din cauza drumului impracticabil4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Com.Vulturesti - cea mai saraca comuna din judet trimis de
(22 mar 2011, 12:42:58
Poate acum vedeti si dvs. domnule Flutur cam cum se prezinta drumurile de prin com.Vulturesti, eu tot am atras atentia Consiliului Judetean cat si dvs. in diferite articole,chiar e atat de imposibil sa se asfalteze drumul judetean 208C ,drum ce face legatura intre Falticeni - Liteni.Toate drumurile din com.Vulturesti sunt un dezastru,stiu ca primarul e din partea PSD, dar ganditi-va si la cetatenii comunei care au enorm de suferit din cauza starii drumurilor.Eu inca sper ca aceste randuri vor ajunge si la urechile dvs. si inca mai sper ca totusi se poate face ceva si in aceasta comuna.
2.   Nu-i nimic neobisnuit trimis de
(22 mar 2011, 12:57:47
Si in municipiu se circula pe infrastructura de Ev Mediu. La cate gropi sunt, ma mir cumde mai au celulita femeile din SV. Cel mai tare vibro-masaj.
3.   Niste creduli trimis de
(22 mar 2011, 13:41:58
este in satul meresti un consilier pe nume salamaha care e un pupincurist de prima clasa a dus toti betivii la votare cu masina sa iasa actualul primar la alegeri dupa ce nu s-au mai inteles sa lepadat ca iuda de el oamenii ar trebui sa ii jupoaie piele ca din cauza lui se ineaca in praf si noroii ca in anii 40.o sa vedem cum o sa justifice si ultimii banuti luati ca subventie de la imas.acest consilier neghiob pe numele stiut de baba lui coroi sia batut joc de satul meresti care este un sat istoric cu unele merite ca la sat cei drept si a venit vremea sa dea socoteala cetatenilor din meresti.
4.   Mirare trimis de
(22 mar 2011, 13:43:53
Domnule primar nu mai aveti nevoie de consilier personal?
5.   Comentariu trimis de
(22 mar 2011, 14:34:38
Intradevar, vulturesti este o comuna saraca, dar nici locuitori ei nu fac nimik pt a scoate comuna din impas.
Dimineata la ora 7 cand duc vitele catre izlaz se opresc la crasma, iar unii ies de acolo odata cu intoarcerea animalelor seara de la islaz
Atunci cand isi fac un gard la casa nu ii intereseaza niciodata sa fie drept sa zicem, in plus merg pe principiul ca trebuie sa tina cat traiesc ei doar
Sambata cand e zi de pomana biserica e plina ochi, in schimb Duminica bate vantul prin biserica, majoritatea persoanelor fiind la munca campului (avand un dar special oameni locului de a munci doar in zilele de sarbatoare)
Majoritatea au mostenit dupa perioada comunista suprafete de pomaturi iar recolta banuiesc ca stiti ce se intampla cu ea
In plus cred ca e una din localitatile judetului suceava cu cele mai multe crasme la mia de locuitori
Si as putea continua cu zeci de exemple care dovedesc in primul rand vina oamenilor din comuna, in plus primarul de acolo nici nu prea are ce fura, cu toate ca zona ar avea potential pt desfacurarea unor afaceri in domeniul agricol cel putin
6.   Rusine trimis de
(22 mar 2011, 15:08:41
SA VEDETI SI IN GIURGESTI CE DRUMURI SUNT,LA FEL CA IN MERESTI SAU POATE MAI RELE.''RUPEM MASINILE IN DOUA,ABIA CARUTA DACA MAI MERGE.NU S A MAI PUS BALAST SAU SA SE FACA CEVA DE LA PRIMUL MANDAT CAND A CANDIDAT DOMNU SI IUBITUL NOSTRU PRIMAR.SA I FIE RUSINE.VINE IAR LA ANUL DUPA VOTURI VREA SA IASA LA PENSIE DIN PRIMARIE CRED.IN 3 MANDATE A REUSIT SA SI FACA O VILAA F MARE MAI NOU S A FACUT SI CIOBAN ,A CUMPARAT VREO 500 DE OI SAU POATE O MIEE ,SI CU CHELTUIREA BANULUI PUBLIC DUPA BUNUL SAU PLAC,IN INTERESE PERSONALE.NORMAL CA SE PLANGE CA NU ARE BANI PT CA IA CHELTUIT PE TOTI.ASA CA OAMENI BUNI MAI VOTATI L INCA ODATA!!!!!!!A FACUT FOARTE MULTE LUCRURI BUNE ACASA LA EL NU PT COMUNITATE.
7.   Drumuri judet trimis de
(22 mar 2011, 16:50:38
Ar trebui sa ajunga domnul Flutur si la Darmoxa un sat (strada) care apartine de "marele" oras Brosteni, (pe un drum care se spune ca este judetean), dar in urma transportului de lemne si a faptului ca nu se mai intervine niciodata cu nici un fel de utilaj a ajuns sub orice critica. Probabil ca nu este nimeni interesat sa amendeze patronii (transportatorii) care transporta lemne si care nu tin cont decat de faptul ca trebuie sa faca bani si poate sa dea spaga in stanga si-n dreapta sa fie trecuti cu vederea.......
Pe acest drum se circula ca si cum am fi pe o portiune de ogor!!!!
8.   Comentariu trimis de
(22 mar 2011, 17:46:06
COZTACHE2003 in mare parte din ceea ce ai scris tu iti dau mare dreptate dar sa stii ca mai sunt si exceptii sunt cativa oameni si gospodari pe acolo care intradevar muncesc si le place ca gospodaria lor sa arate destul de bine dar sunt putini iar la biserica din Plesesti de cand a venit preot nou a inceput sa vina si lumea duminica.Daca comuna ar avea asfalt si alt primar exista si potential pentru dezvoltarea comunei (pomicol si zootehnic), numai ca mai trebuie si vointa din partea oamenilor si dorinta de a schimba ceva in bine in comuna lor.Actualul primar a prins 3 mandate cu voturile oamenilor din Valea Glodului si Osoi pentru ca acolo sunt cei mai multi din comuna, celelalte sate sunt mai mici si desi vor sa schimbe ceva nu prea au cum.
9.   RUSTIC trimis de
(23 mar 2011, 02:32:13
RUSTIC, sunt de acord cu tine, eu ma refeream la majoritatea, in plus din com vulturasti sunt ft multi intelectuali plecati peste tot in tara, ft multi profesori universitari, cercetatori etc, in plus chiar si primarul are o gospodarie ft bine pusa la punct, si e un mare iubitor de animale, participand,vanzand schimband tot timpul animalele din gospodarie pt a avea cele mai frumoase exemplare, putand sa isi fac un mic zoo acasa, dar eu ma refeream la marea majoritate comparand cu localitati un pic mai nordice ale judetului, cum ar fi cele din zona campulung, humor, radauti, localitati unde oameni au grija sa mature si sa isi faca curat cel putin odata pe saptamana in fata porti, iar daca ia aruncat cineva un pet in fata porti il ia si il arunca la cos, nu asteapta sa intervina primaria pt asta, in concluzie comunitatea respectiva are o problema, formata din majoritatea de care spuneam, scz daca am ofensat pe cineva
10.   RUSTIC trimis de
(23 mar 2011, 02:39:48
undeva pe site era o harta reprezentand culorile politice repartizate in judet, iar coltul respectiv de judet e in rosu, adica preponderent PSD-ista, si unde toata zona arata destul de rau, infrastructura si nu numai, orasul liteni si dolhasca arata mult mai rau decut unele comune ale judatului precum bosanci, marginea sadova, urbanistic vorbind, zona respectiva fiind caracterizata de votanti care prefera sa voteze pe oricine pt un rachiu si promisiunea ca le va fi dat ajutor social, ei nu se gandesc sa voteze pe cineva care ar putea ajuta la infiintarea unei fabrici de sucuri in zona si care sa genereze locuri de munca, de aici pornind si eventualele lipsuri ale primariilor care in loc sa incaseze bani (pt activitati urbanistice), ei distrubuie bani sub diferite forme de ajutor social
11.   Chiar nu mă pot abţine trimis de
(23 mar 2011, 09:34:42
când văd prostia că îşi arată roadele! Adică cei din Vultureşti votează din 1996 cu primarul PSD. excelent, sunt consecvenţi dar în aceeaşi perioadă la conducerea CJ SV a fost nenea Gavril care drept mulţumire pentru voturile date i-a lăsat cu drumurile din sec. X. Acum prost ar fi nea Gheorghiţă să le facă drumurile fiindcă ei oricum sunt consecvenţi şi s-au învăţat cu glodul. Cineva mai sus zicea că sunt foarte mulţi oameni deştepţi din zonă care au plecat la oraş. Înseamnă că aia chiar sunt deştepţi de i-au lăsat pe proşti acasă cu glodul lor cu tot!
12.   Faceti nu criticati... trimis de
(23 mar 2011, 21:52:17
referitor la domnul sau doamna Meenblak
Tu sa inteleg ca esti din meresti daca le stii pe toate ,nu ?
de ce critici pe altii ?
tu ai facut ceva pentru satul meresti , ai participat vreodata la o activitate de restaurare a acelui sat ?
oricum nu cred ca face nimeni ceva pentru satul ala . poate unii vor dar nu au cu cine sau cu ce.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei