Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2011 - Anul XVI, nr. 66 (4664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale poliţie

Silvicultori impasibili sau implicaţi în afaceri cu lemn, cu dosare penale unul după altul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiunile de control desfăşurate în ultima perioadă pentru combaterea  delictelor silvice scot la iveală comiterea de infracţiuni chiar în ograda celor care au menirea de a gestiona şi proteja pădurea. Sunt nereguli pe care mulţi dintre cei care gestionează afaceri legale sau ilegale cu lemn le cunoşteau şi uneori chiar le reclamau dar care, din motive mai greu sau mai uşor de intuit, nu prea ieşeau la iveală.

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat că în urma unor controale în teren desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute au fost constatate şapte infracţiuni silvice. Poliţiştii specializaţi de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, care au acţionat în echipă cu specialişti de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi cu inspectori ai Gărzii Financiare şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au întocmit şapte dosare penale pentru infracţiuni silvice. Unul pentru tăiere fără drept de arbori, unul pentru evaziune fiscală, în timp ce restul au vizat infracţiuni comise de personalul silvic.

Este vorba de infracţiunea de abuz în serviciu, într-un caz, de cea de neglijenţă în serviciu, în alte trei, şi de conflict de interese, într-un al cincilea caz.

Poliţia nu a oferit încă detalii despre persoanele implicate şi ocoalele de la care provin acestea, însă cu aceste informaţii vom reveni în una din ediţiile următoare ale ziarului nostru.

 

Problemele de la Ocoalele Silvice Breaza şi Vatra Dornei

Cert este că aceste constatări vin la aproximativ o săptămână după ce aceleaşi echipe mixte de control au mai întocmit dosare penale, pe numele a doi angajaţi ai Ocolului Silvic Breaza.

După cum a relatat în exclusivitate Monitorul de Suceava în ediţia de lunea trecută, şeful de ocol Mihai Liţu şi unul dintre subalterni, Aurel Moţcu, sunt cercetaţi penal pentru că ar fi dat gir unor tăieri ilegale, după ce ar fi marcat în fals arbori, trecându-i în categoria celor afectaţi de intemperiile naturii, deşi, s-a constatat în teren, copacii erau în stare perfectă. Şeful de ocol a contestat vehement controlul, reclamând-i pe poliţişti la Parchet, pentru că nu ar fi efectuat verificările corect şi cu respectarea procedurilor.   

Tot săptămâna trecută, s-a mai aflat că doi angajaţi ai Ocolului Silvic Vatra Dornei, Gheorghe Pintescu şi Daniel Constantin Florescu, şi-au dat demisiile în mod cât se poate de dubios. Oficial aceştia au demisionat din motive personale, însă în spate se află tot o serie de probleme, ieşite la iveală după câteva controale.

 

Evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori

În afara problemelor cu personalul silvic, echipele de control care au acţionat săptămâna trecută în teren au mai întocmit dosar penal pe numele unui patron de gater din Sadova, Ioan Z., care este cercetat pentru infracţiunea de evaziune fiscală după ce s-au constatat diferenţe de 856 de metri cubi între stocul scriptic şi cel faptic.

De asemenea, în alt caz, s-a întocmit dosar penal pe numele unui bărbat din satul Poiana Negri, comuna Dorna Candrenilor, Toader N., care, în cursul lunii martie, ar fi tăiat ilegal 49 de arbori din pădurea proprietate personală. Cum aceştia nu erau marcaţi în vederea tăierii, el va răspunde penal în faţa legii pentru infracţiunea de tăiere fără drept de arbori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultori impasibili sau implicaţi în afaceri cu lemn, cu dosare penale unul după altul.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Silvicultori impasibili sau implicaţi în afaceri cu lemn, cu dosare penale unul după altul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vointa politica ! trimis de
(21 mar 2011, 17:56:27
Daca s-ar dori cu adevarat stoparea infractiunilor silvice ar iesi la iveala multe nereguli comise atat de personal silvic cat mai ales de patroni de gatere si exploatarea lemnului . Daca fiscul ar verifica cu atentie impozitul platit de firmele care au ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea materialului lemnos in comparatie cu averile pe care leau dobandit din aceasta activitate , ar aduce la buget sume foarte importante .
2.   Dorohoi trimis de
(22 mar 2011, 09:18:20
la seful de ocol TURCANU ..pe cind ajunge DNA-ul....??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei