Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mar 2011 - Anul XVI, nr. 65 (4663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Avertisment DSV

Mulţi crescători de vaci nu vor mai putea face comerţ din cauza calităţii laptelui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O parte importantă din laptele produs în prezent în gospodăriile micilor crescători de bovine din judeţul Suceava nu va mai putea fi comercializat, fiind neconform cu standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană încă din 2007, anul aderării ţării noastre la UE. Sumbrul scenariu va deveni realitate la începutul anului 2012, când laptele ce conţine o cantitate de germeni şi celule somatice peste limita admisă nu va mai putea fi dat la centrele de colectare, în vederea comercializării.

Pentru ca această măsură să afecteze un număr cât mai mic de crescători de bovine, este nevoie ca aceştia să facă progrese în ceea ce priveşte igiena mulsului şi depozitarea laptelui, imediat după colectare, pentru asta fiind nevoie în primul rând de eforturi financiare destul de serioase.

 „Avem, în judeţul Suceava, cel mai mare efectiv de bovine şi cele mai multe unităţi de procesare lapte şi carne din ţară. Din păcate, după 2007, din punct de vedere al îmbunătăţirii calităţii laptelui nu s-a întâmplat mare lucru. Avem peste 160 de ferme de bovine la standarde europene, care produc lapte conform, însă în gospodăriile populaţiei laptele este la limita dintre conform şi neconform”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

El a arătat că în prezent marile unităţi de procesare au două linii de colectare a laptelui, una pentru laptele conform, cealaltă pentru cel neconform, însă ultimul nu va mai putea fi adunat şi procesat de la începutul lui 2012.

Conform normelor UE, pentru a fi conform, laptele trebuie să aibă maximum o sută de mii de germeni per mililitru, respectiv maximum 400.000 de celule somatice per mililitru.

Aceste valori se stabilesc printr-o analiză foarte simplă. Pentru ca limitele admise să nu fie depăşite, ideal ar fi ca toţi crescătorii să folosească mulgători şi să introducă apoi imediat laptele în tancuri de răcire.

Sanitar-veterinarii spun că o igienă desăvârşită la muls permite obţinerea unui lapte conform şi fără o mulgătoare, însă dacă laptele nu este pus imediat la rece, unde să rămână etanş până ce este dus la procesare, cantităţile de germeni cresc imediat.   

„Inspectorii noştri au fost instruiţi şi vor prezenta crescătorilor de bovine toate măsurile şi procedeele prin care pot îmbunătăţi calitatea laptelui materie primă. Dacă până în toamnă nu reuşim să ajungem la parametrii necesari pentru ca laptele să fie conform, atunci vom avea mari probleme”, a încheiat şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mulţi crescători de vaci nu vor mai putea face comerţ din cauza calităţii laptelui.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Mulţi crescători de vaci nu vor mai putea face comerţ din cauza calităţii laptelui3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Re trimis de
(19 mar 2011, 14:09:48
Imi aduc aminte ca mosul meu consuma lapte cu germeni si celule somatice cu mult peste limita admisa si a trait 90 de ani , la fel si bunica insa tu dulgherule constat ca ai germeni si celule somatice pe creier si de o bucata de vreme o iei razna , conditii in care starea ta nu este conforma cu functia pe care o ocupi , dupa normele europene verau sa zic ...
Sa inteleg ca vrei si tu sa te faci cu s.ula mare , asa cum au facut si aia cu aviara . Ce-ai zis , daca de la taran nu pot lua nimic ia sa-l frec un pic si sa fac eu niste contracte cu alte tari ca sa-mi umplu punga , ca e mai sigur asa .
2.   Lapele cel de toate zilele trimis de
(19 mar 2011, 14:14:45
Domnule doctor hai să apelăm la unguri să ne spânzure vacile și să importăm lapte tot de la ei, căci pe lângă atâtea alimente importate ce mai contează să importăm si lapte, căci de mai intră un ban în contul guvernanților și voturi de susținere a guvernului marionetă BOC
3.   E prea organic la tarani trimis de
(19 mar 2011, 22:05:20
Iar Dorna Farm trebuie sa detina monopolul!
4.   Lapte portocaliu. trimis de
(20 mar 2011, 07:14:53
Doctore daca il vopsim portocaliu e bun laptele?Vreu raspuns.Doctore mai dute in tarile europene sa vezi acolo.In Italia e mai mare jale ca la noi si nimeni nu zice nimic iar la noi daca laptele nu e PORTOCALIU nu e bun are germeni si celule.Doctore unde traiesti? La tara de cind e lumea copii se duc si maninca lapte crud direct cind se mulge vaca si sint frumosi si destepti,nu maninca lapte dela punga.Laptele adus din Polonia la C lung nu are3 germeni dar de acolo se ia comisionul.Iar fabrica imbuteliaza apa minerala.Distrugeti tot ce mai avem sa traim din importuri.Din producatori ne-ti facut consumatori.Trezitiva oameni buni nu vedeti ca ati luato razna.
5.   DA trimis de
(20 mar 2011, 07:58:51
daca ai avea matale curajul sa recunosti pe fata cati bani ai luat ca sa spui asemenea prostii,si sa bagi saracii tarani care produc natural in ceata,
cu cat te-au platit aia de la dorna,
pana la urma ne prostituam cat ne prostituam da chiar ne si f---m ??????
6.   Adevarat BUNICURAPIDISTU trimis de
(20 mar 2011, 08:06:47
Dulgherule , auzi ? mai baiatule , tu ai consumat lapte la punga si ai luat-o razna , trezeste-te frate sau dute la Burdujeni , la Campulung M , Sasca , Socola , Costana , cauta un doctor bun sa-ti scoata germenii din creier .
Cand ai timp mai uita-te si in oglinda si comenteaza ce-ai vazut .
Adevarat spus BUNICURAPIDISTU . Din cauza asta la noi ogoarele sunt pustii pentru-ca din mari producatori ne-au facut mari consumatori . Comisioanle bata-le vina !
7.   Mulsul igienic ! trimis de
(21 mar 2011, 07:22:39
Nu vreau sa intru in polemica cu cei care au postat comentarii inaintea mea insa trebuie sa admita ca pentru a obtine un lapte corespunzator consumului este necesar ca mulsul si apoi pastrarea la rece sa fie respectate conform cu cerintele igienice . Se stie ca la mulsul manual ,daca pica un singur strop de pe uger strica toata cantitatea mulsa si de aceia este necesar sa fie luate masuri de precautie .
8.   Lasa vrajeala MODERAT trimis de
(21 mar 2011, 08:17:27
Nenea Moderat , lasa vrajeala ca nu ma incanti cu nimic . Metodele aste sa le predai copiilor tai , nu incepe cu teorii "aviare" ca aia dinainte .
Bunicii mei au trait peste 80 de ani , ca dealtfel multi altii si nu au fost afectati de stiu eu ce celule sau germeni . Celule si germeni pe creier au astia care vin cu tot felul de teorii cu care incearca sa ne intoxice .
De ce nu luptati pentru a elimina E-urile din alimente , E-uri care sunt foarte daunatoare si care sunt in toate alimentele . In special in mezeluri e groaznic , eu personal mai bine mananc un cartof natural din gradina mea decat o bucata de mezel . Lista poate continua si cred ca-mi dai dreptate , lasa dta laptele si hai sa ne ocupam de alte probleme mai grave .
8.1  RE: Lasa vrajeala MODERAT trimis de
(21 mar 2011, 09:29:49
şi dacă se întâmplă să vinzi lapte infestat ai impresie ce poţi păţi? cum ar suna titlul articolului din ziar? nea Petrică pune şi el răul înainte, dar ca să fiu sincer aş bea lapte muls de bunicii tăi, dar nu aş bea lapte muls de tine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei