Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2011 - Anul XVI, nr. 56 (4654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gratuitate pe hârtie

Liste de aşteptare până în vară pentru radiografii, ecografii, tomografii şi RMN-uri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cele 14 clinici particulare de radiologie şi imagistică medicală din judeţ care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava nu mai pot oferi investigaţii gratuite pentru pacienţii asiguraţi deoarece au epuizat bugetul alocat pentru acest tip de servicii. În lipsa fondurilor, bolnavii care au nevoie de un diagnostic precis, stabilit în urma unor radiografii, ecografii, tomografii sau RMN-uri sunt nevoiţi să-şi facă investigaţiile contra-cost dacă nu vor să aştepte câteva luni, deşi legea le dă dreptul la gratuitate.

La laboratoarele private de radiologie şi imagistică medicală din judeţ, listele de aşteptare pentru investigaţiile efectuate în baza contractului cu CAS se întind până în vară. Şi asta, deoarece bugetul pe care aceste unităţi îl au la dispoziţie este mai mic decât anul trecut.

 

Bolnavii, puşi la plată

Situaţia dificilă legată de tergiversarea efectuării în regim de gratuitate a investigaţiilor de radiologie şi imagistică medicală i-a nemulţumit peste măsură pe bolnavii asiguraţi.

„Am fost la Bethesda şi mi-au spus că trebuie să aştept până în iunie, dacă vreau un RMN fără plată. E mult prea târziu, ceea ce înseamnă că trebuie să achit 650 lei”, se plânge o suceveancă.

„Am recomandare pentru o ecografie abdominală. La fosta Policlinică din Areni m-au programat tocmai în mai. Ori aştept până atunci, ori plătesc 100 de lei”, reclamă o altă pacientă.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a declarat ieri că, în primul trimestru al lui 2011, bugetul alocat laboratoarelor de radiologie şi imagistică medicală din judeţ este unul foarte modest prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2010, arătând că anul acesta s-au prelungit prin acte adiţionale contractele încheiate anul trecut cu astfel de unităţi sanitare.

 

Buget mai mic cu 21%

„Bugetul alocat pentru primul trimestru din 2011 este de 387.688 de lei, sumă ce reprezintă aproximativ 79% din media trimestrială a anului 2010. Banii au fost repartizaţi proporţional la cei 14 furnizori din judeţ şi împărţit în mod egal pe fiecare lună a trimestrului, valoarea lunară fiind de 129.229 de lei”, a explicat Anda Sălăgean.

Ea a adăugat că, din bugetul alocat laboratoarelor de radiologie şi imagistică medicală pentru trimestrul I al anului în curs, suma de 270.758 de lei este destinată efectuării investigaţiilor de tomografie computerizată şi RMN (reprezentând aproximativ 79% din media trimestrială a anului 2010). Fondurile respective au fost repartizate celor trei clinici de profil care efectuează acest tip de investigaţii, şi anume Bethesda, Explora (ambele din Suceava) şi Focus din Bucureşti. Pentru tomografii computerizate şi RMN, în anul 2010, CAS Suceava a decontat 1.344.202 lei, pentru un număr de 5.367 de bolnavi.

 

Alte contracte cu CAS, din aprilie

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a precizat ieri că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, clinicile care oferă servicii de radiologie şi imagistică medicală pentru pacienţii asiguraţi au obligaţia de a se încadra în valoarea lunară a actului adiţional.

„Începând cu data de 1 aprilie, CAS va încheia contracte pentru anul 2011 cu unităţile de profil care vor îndeplini condiţiile stabilite prin Contractul cadru şi Normele de aplicare a acestuia pentru anul 2011. Tot atunci, vor fi repartizate sumele care vor fi alocate pentru anul 2011”, a spus Anda Sălăgean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liste de aşteptare până în vară pentru radiografii, ecografii, tomografii şi RMN-uri.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Liste de aşteptare până în vară pentru radiografii, ecografii, tomografii şi RMN-uri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei