Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2011 - Anul XVI, nr. 52 (4650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Strigăt de ajutor

Povestea tristă a suceveanului de peste 200 de kg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Avea 208 kilograme ultima oară când s-a urcat pe cântar. Acum un an şi două luni. De aproape jumătate de an, nu mai iese deloc din casă şi, fără nici un venit, trăieşte doar din mila puţinilor prieteni care i-au mai rămas şi din cei 100-150 de euro pe care-i primeşte lunar de la fiul său.

E disperat şi întinde o mână după ajutor, sperând că mai există o salvare în cazul său şi visând la viaţa pe care a avut-o până acum câţiva ani.

 

Avea 66 de kilograme în ziua nunţii

Valeriu Ţurcănaşu are 57 de ani şi locuieşte într-un apartament cu două camere, la etajul IV al unui bloc de pe strada 6 Noiembrie din municipiul Suceava.

Muntele de om din faţa mea avea 66 de kilograme în ziua nunţii. Era în 1971 şi avea pe atunci 18 ani.

Puiu, cum îi spun prietenii, a început să se îngraşe, culmea, în armată (februarie ’74 – iunie ’75). “Am plecat cu 80 de kilograme de acasă şi m-am întors cu 100”, îşi aminteşte acum Valeriu Ţurcănaşu.

La început nu a fost deloc îngrijorat şi nu a dat importanţă prea mare.

Puiu a lucrat ani la rând ca vânzător-măcelar în toate halele de carne din municipiul Suceava, la Areni, Iţcani, Burdujeni, la hala din zona Tipografiei şi cea de pe Mărăşeşti.

Lucra de dimineaţă până seară şi nu ducea lipsă de nimic. Recunoaşte că nu era masă fără carne şi bere. Multă bere. “Dintre toate băuturile, berea îmi plăcea cel mai mult, beam câte trei, patru sticle pe zi. Cred că de la asta am început să mă îngraş, nu de la carne. Chiar dacă uneori veneam acasă seara, după o zi de muncă, rupt de foame şi mâncam”, îşi continuă povestea Valeriu Ţurcănaşu.

 

A aflat de ce se îngraşă, după ce a ajuns la spital cu crize de lombosciatică

Crizele de lombosciatică pe care le făcea pe vremea când lucra ca vânzător-măcelar, din cauza condiţiilor grele de muncă, l-au adus la Spitalul Elias din Bucureşti, după ce a trecut mai întâi pe la un medic din Suceava şi pe la unul din

Iaşi.

În Capitală, avea să afle de la medicii de la Elias că problemele sale de greutate (avea pe atunci peste 100 de kilograme) nu sunt cauzate de vreo glandă anume, ci de faptul că “am arderile aproape inexistente”.

Pentru că durerile de spate erau tot mai puternice, iar crizele din ce în ce mai dese – ”mă îmbolnăveam mereu vara, fiindcă afară era cald, iar eu trebuia să intru în camera frigorifică, după carne” - în 1984, Valeriu Ţurcănaşu a fost nevoit să-şi schimbe locul de muncă.

A ajuns să lucreze la fabrica de pâine, ca magazioner. S-a înţeles bine cu şefii şi a rămas aici mai mulţi ani, până când a fost obligat să-şi caute altceva de lucru.

”L-au dat afară pe directorul nostru, Lazăr, iar sindicatul a zis că eram omul lui. Mi-au dat preaviz şi m-am dus să lucrez ca merceolog, la un abator”, povesteşte Puiu.

 

A devenit depresiv

În ‘96 s-a desfiinţat postul de merceolog pe care îl ocupa şi de atunci a rămas fără serviciu. Odată cu şomajul a început să adune şi kilogramele. Ca să nu stea degeaba şi să-şi asigure traiul zilnic ”m-am apucat de comerţ”. Avea maşina lui şi ajuta o femeie să aducă marfă de la ucraineni pentru a o vinde în Bazar şi în piaţă. Era plătit la cursă.

A continuat cu această activitate până acum un an şi două luni, când, la ieşirea din bloc, a alunecat pe treptele acoperite de zăpadă şi s-a lovit la spate. Deja crescuse fulminant în greutate, iar acest accident l-a pus serios pe gânduri. ”Atunci a fost ultima oară când m-am urcat pe cântar. Aveam 208 kilograme”, mărturiseşte Puiu. Se mişca cu dificultate, nu mai putea conduce din cauza staturii masive şi cum nici ”comerţul” la ucraineni nu prea mai mergea – ”s-a stricat treaba din cauza amenzilor” – şi-a vândut maşina, anul trecut.

Lipsa rutinei zilnice l-a adus în pragul unei depresii, întrucât „nu mai aveam motiv să ies din casă”. A continuat să ia în greutate până când aproape fiecare mişcare a devenit un chin.

Din septembrie 2010 nu a mai părăsit deloc apartamentul.

 

O vecină îi face cumpărăturile, iar un prieten îl ajută să-şi facă dosar de pensionare

Vasile Ţurcănaşu are doi copii, un băiat de 37 de ani, care trăieşte în Italia, şi o fiică în vârstă de 39 de ani, cu domiciliul în Grecia. A divorţat în 1991 şi nu s-a recăsătorit. După despărţirea de soţie s-a mutat în apartamentul de pe strada 6 Noiembrie, ce aparţinea părinţilor săi. Tatăl i-a murit în urmă cu 11 ani, iar acum trei ani şi-a pierdut şi mama. De atunci locuieşte singur. Cumpărăturile i le face “o doamnă profesoară care stă aici, în bloc. Tot ea îmi mai trimite şi câte o supă”.

Nu are nici un venit, fiindcă nu a reuşit să-şi facă dosarul de pensionare. Trăieşte doar cu banii pe care i-i trimite regulat fiul său, 100-150 de euro pe lună.

”Am demarat actele pentru pensionare. Am un prieten care se ocupă de asta. E greu, fiindcă mi-au pierdut ăştia cartea de muncă. Nu pot nici să ies din casă şi toţi întreabă de ce nu vin personal. De un an mă zbat să obţin adeverinţe de la firmele la care am lucrat”, explică Puiu.

 Tot prietenul de care vorbeşte îi plăteşte facturile la întreţinere, curent, telefon, îi aduce rebusuri şi ziare. Se consideră norocos că are subvenţie de 100% la căldură, pe motiv că nu realizează venituri. Curăţenie îşi face singur, aşa cum poate, la fel şi mâncare.

 

A ţinut diete şi nici una nu a dat rezultate

Susţine că nu face excese culinare şi nu consumă alcool. Încearcă să se hrănească sănătos, atât cât îl ţine punga: „Mănânc mai bine şi mai mult când am bani. Dimineaţa, o ceaşcă de lapte sau un ceai, cu un ou. La amiază, dacă am, un borş şi mai fierb soia ca să-mi fac câte un şniţel. Altădată îmi iau un preparat, o bucată de crenvurşti de pasăre, dar ştiu să-mi fac singur şi un orez sau o friptură de cartofi prăjiţi, cum îi spun eu. Îmi curăţ câte şase cartofi mai mici, iar uneori îi fierb şi îi mănânc cu mujdei de usturoi. Seara mănânc fructe, câte trei mere. În rest, beau apă plată, cam trei litri pe zi. Vara, chiar şi mai mult”.

Bărbatul, care de ani de zile se luptă cu kilogramele în plus, spune că nu a reuşit niciodată să scape de depozitele de grăsime, indiferent cât de drastice erau dietele pe care le ţinea. Slăbea puţin şi pentru perioade scurte de timp. La calorii şi regimuri alimentare nu se mai gândeşte de multă vreme, deoarece dietele înseamnă ”o alimentaţie specială, îţi trebuie bani”.

 

Uitat de prieteni

Acum este hotărât să-şi schimbe radical viaţa, şi numai în bine. A văzut la televizor poveştile unor oameni care au scăpat de surplusul de greutate după ce şi-au montat un inel gastric în stomac şi ar vrea şi el unul. S-a sfătuit cu prietenii, a pus în balanţă avantajele şi dezavantajele unei asemenea operaţii şi a ajuns la concluzia că ar fi singura soluţie salvatoare. Există însă două obstacole care-i stau în cale. Primul, este lipsa unei asigurări medicale. Al doilea, bineînţeles, lipsa banilor. Cele două piedici sunt şi motivele pentru care nu şi-a mai căutat demult de sănătate. Ultima oară şi-a făcut analizele gratuit, cu ocazia programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, derulat în 2007 -  2008.

Un alt apropiat, medic de familie, care-l vizitează regulat, l-a diagnosticat cu obezitate morbidă, hipertensiune arterială şi cardiopatie ischemică. Tot amicul lui, doctorul, este şi cel care are grijă să nu-i lipsească medicamentele. ”El mi le cumpără, din banii lui”, subliniază Puiu. Îşi doreşte să aibă o pensie, un însoţitor, şi ”să vină o comisie să mă vadă, să-mi spună dacă inelul gastric este într-adevăr ce-mi trebuie”. Între timp, îşi petrece zilele uitându-se la televizor, dezlegând cuvinte încrucişate şi întreţinându-se cu puţinii prieteni care i-au mai rămas. ”Ceilalţi pe care i-am servit m-au uitat, rar mai dau un telefon”, spune plin de amărăciune Puiu.

Speră că unul dintre cei care-i vor citi trista poveste îl vor putea ajuta în vreun fel să poată fi din nou un om normal.

“Daţi, vă rog, numărul meu la ziar, poate o să sune cineva… 0748 246 622”, spune, cu ochii în lacrimi, uriaşul de la etajul IV al unui bloc de pe strada 6 Noiembrie.

 

Inelul care micşorează stomacul

Obezitatea a devenit o adevărată epidemie a societăţii moderne, fiind recunoscută ca o boală.

Metodele conservatoare de tratament al obezităţii – dieta, medicamentele care reduc absorbţia intestinală, gimnastica medicală – au, din păcate, efect pe termen scurt, majoritatea obezilor întorcându-se la greutatea iniţială după un interval de timp mai lung sau mai scurt. Prin urmare, obezitatea începe să fie tratată din ce în ce mai mult prin metode chirurgicale.

Tehnica chirurgicală cea mai folosită acum în lume este una mai puţin invazivă (fără tăieturi), cu riscuri mai puţine şi cu rezultate în general bune: inelul gastric – ajustabil – montat laparoscopic. Este vorba despre un inel din silicon, cu un diametru ajustabil, care se montează în jurul stomacului. Creează astfel un stomac mic (de numai 15 ml), care limitează cantitatea de alimente ingerate de pacient obţinându-se senzaţia de saţietate. Alimentele urmează apoi o cale fiziologică, nefiind afectată absorbţia intestinală şi neajungându-se astfel la dezechilibre metabolice. Intervenţia se efectuează laparoscopic, cu instrumente speciale şi cameră de luat vederi din interiorul abdomenului.

Aproximativ 80% din pacienţi slăbesc considerabil cu această metodă care îi ajută să-şi păstreze toată viaţa o greutate sănătoasă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea tristă a suceveanului de peste 200 de kg.
 Vizualizări articol: 1952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Povestea tristă a suceveanului de peste 200 de kg5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Traiul bun si nesimtirea !!! trimis de
( 4 mar 2011, 12:13:33
Pe vremea lui ceausescu ca sa poti supravietui trebuia sa te ploconesti in fata vanzatoarelor de la orice magazin: "Casa Cartii", librarii, alimentare, tutungerii. Trebuia sa te "dai bine" pe langa macelari , cu alte cuvinte trebuia sa "faci frumos" in fata unora cu 10 clase. Bre puiule, bre !!! Ai uitat cum ii priveai de sus pe intelectualii care nu aveau posibilitatea sa se trezeasca la 3 dimineata si sa stea in frig la coada pana la ora 6 cand se deschidea alimentara ca sa ia un kilogram de carne? Nu degeaba te-au dat afara de la paine. Tu stii cel mai bine ca ai fost un pupindosist. Ar fi trebuit sa inveti pana la varsta asta ca atat oamenii cat si vremurile se schimba. Daca ai fi fost baiat destept, cu banii pe care i-ai castigat in Polonia te-ai fi pensionat pe caz de boala. Nu-i vina noastra ca ai huzurit o viata intreaga.
1.1  RE: Traiul bun si nesimtirea !!! trimis de
( 4 mar 2011, 12:17:14
P.S. Cu afectiunile pe care le ai la coloana nici macar nu era nevoie sa dai spaga. P.P.S. E normal sa-ti fie afectata coloana. Imagineaza-ti un bradut in care se urca un urs...
2.   @yoyo trimis de
( 4 mar 2011, 13:36:58
colegule, nu fi taran si nu-l judeca tu pe omul din articol....asta nu-i comportament de bucovinean...e tipic tiganesc, specific sudistilor, mai exact cocalaro-manelist!!!!
e drept ca omul acceptand sa apara la ziar, se expune comentariilor multor ciudati!
zi Doamne fereste si vezi de treaba ta, nu te baga in seama aiurea!
3.   Comentariu trimis de
( 4 mar 2011, 13:47:39
yoyo ,nu ma pot abtine..deci da-mi voie sa spun ca esti un mare nesimtit!
3.1  RE: Comentariu trimis de
( 4 mar 2011, 14:03:49
Bine ca dupa parerea voastra un tip care a mancat ca vaca si a baut bere cu cisterna pana a ajuns sa aiba greutatea unei vaci nu e un nesimtit!!!!!
Hai sa plangem de mila lui!!!!
Cand statea la masa cu cotlete si berici el de ce nu plangea de mila amaratilor care nu aveau o bucata de carne??
Hai sictir!!!
Bravo yoyo!!!
4.   Fraierilor !!! trimis de
( 4 mar 2011, 14:05:45
In comparatie cu voi YO cunosc personajul. YO chiar vorbesc in cunostinta de cauza. L-am cunoscut si pe vremea lui ceausescu si ne-am mai intersectat si dupa. Sa inteleg ca mamele voastre au fost vanzatoare si acum sunt niste frustrate din cauza faptului ca nu mai au de pe urma cui sa mai faca si ele un bacsis ? Daca el si-a batut joc de el si de sanatatea lui si nu s-a gandit niciodata la viitorul lui ar trebui sa-l iau acasa ? Sau eventual sa-i platesc YO operatia ? Am mila pentru un batran caruia i-a luat foc casa, am mila pentru cineva care in urma unui accident si-a pierdut o mana sau un picior si nu mai poate lucra . Am mila pentru profesorul de sport din Bacau care acu cateva saptamani un tren i-a smuls un brat . Dar pentru un imbuibat ca asta n-am mila .
4.1  RE: Fraierilor !!! trimis de
( 4 mar 2011, 14:11:37
:-bd
5.   Comentariu trimis de
( 4 mar 2011, 14:13:28
Noi in loc sa avem grija celor batuti de soarta plangem de mila unor imbuibati care nu s-au gandit nici o secunda la ziua de maine!!!!
6.   In ce societate mai traim!? trimis de
( 4 mar 2011, 14:24:17


De ce jgniti!?... YOYO1 are o parere doar; a scris fara sa jigneasca!…. Fiecare are dreptul la o parere, nu?
Si mai ales de ce trebiue sa-l mirlaniti!? Ati crescut impreuna porcii?
7.   Yoyo, oierule... trimis de
( 4 mar 2011, 14:58:36
unu la mana ..vanzatoare la o fi fost ma/ta meltene! doi, dupa cum spuneam, ai specificul rromanesc in tine...capra vecinului! stii tu...ti/a spus tie cineva.. mars ma otevistule si invata sa iti vezi de treaba si sa nu iti pese de vecinul de peste gard, ciobanoi care esti! m-i se rupe de grasanul din articol, dar cand vad cocalari ca tine, imi vine sa borasc!
7.1  RE: Yoyo, oierule... trimis de
( 4 mar 2011, 16:47:01
Bre juliene, bre, m-ai dezamagit profund. Cand am scris al treilea comentariu ti-am dat de inteles ca YO il cunosc pe puiu. De asta mi-am si permis sa comentez. Daca nu l-as fi cunoscut nu m-as fi bagat in seama. tu cum iti permiti sa faci comentarii la adresa mea atata vreme cat nu ma cunosti ? Cu aceasta ocazie ai demonstrat atat mie cat si celorlalti cititori si comentatori care e valoarea ta... Hmmm...oare ar trebui sa-mi fie mila si de tine ? Dupa cum iti debiteaza mintea odihnita porcarii, se pare ca esti in sevraj... Daca s-au desfiintat magazinele cu etnobotanice iarasi nu e vina mea. Si apropos de greata...incearca sa nu te mai minti dimineata uitandu-te in apa din toaleta. Sau iti este greu sa te uiti in oglinda ???
8.   Mai intoarce Doamne roata... trimis de
( 4 mar 2011, 17:23:02
Tipul asta acum vreo 10 ani era uns cu toate alifiile, relatii peste tot (permise, inmatriculari, masini) in 2 cuvinte, afaceri subterane, sper sa nu ma insel...Oricum mi-e mila de saracu.
9.   Bre, oameni buni trimis de
( 4 mar 2011, 17:28:13
Va ajuta mult la orgoliul personal faptul ca va aruncati niste invective mai ceva ca la usa cortului... ascunsi dupa niste nume false?!
10.   ..... trimis de
( 4 mar 2011, 18:52:46
Cata rautate."Cine e fara de pacat sa arunnce primul cu piatra."Omul are o problema,a declansat glanda.Nu conteaza ce a facut in trecut,important ca se caieste si cere o mana de ajutor.El isi plateste pacatele,nu altcineva.Nu judeca ca vei fi judect.Eu ii transmit Doamne ajuta!
11.   ..... trimis de
( 4 mar 2011, 19:17:58
Doamne,sunteti inumani !
in ce lume traim.... Omul are nevoie de ajutor...nu de vorbele astea!
Sunt convinsa ca cineva il va ajuta!
11.1  RE: ..... trimis de
( 4 mar 2011, 20:23:44
Ajuta-l tu soro !!! Nu vreau sa te jignesc, dar nu esti in tema. Daca vreodata iti va lua guvernul bani pentru cei ce se drogheaza sa nu te intrebi de ce. Ia de traieste ca o gutuie...ca defapt asta esti...
11.2  RE: ..... trimis de
( 5 mar 2011, 00:13:28
Noi trebuie sa-i ajutam pe cei care isi fac rau cu mana lor???
Ei de ce nu se ajuta?? Sau au devenit peste noapte bolnavi? Te culci seara cu 80 de kg si dimineata ups ai 250kg. NASPA!
12.   Comentariu trimis de
( 4 mar 2011, 20:03:22
Nu inteleg de ce unii vorbesc fara sa gandeasca inainte!!!Vreau sa vad care din noi nu s-ar fi comportat cum s-a comportat Puiu daca ar fi avut posibilitatea...e usor sa judeci pe cineva daca nu incerci nici macar o secunda sa te pui in locul lui...Cati dintre noi traiesc momentul si nu se gandesc la ziua de maine?Eu sunt de parere ca sunt foarte multi...De ce sa judecam o persoana pt ce a facut in trecut?Cum am mai zis..cred ca multi dintre noi am fi facut la fel daca am fi avut posibilitatea...Unele comentarii ar trebui evitate,ar trebui doar sa ne gandim toti ca am fi putut fi noi in locul lui...Mai bine sa demonstram ca suntem persoane civilizate,sa nu mai criticam pe altii!!!Cred ca acum plateste destul trecutul lui si nu cred ca are nevoie de criticile noastre.Eu personal nu il cunosc pe Puiu,dar cunosc o parte din familia lui si o parte din prieteni...Va cer doar un pic de respect pt persoanele care sunt alaturi de el,pt ca sunt persoane care nu il judeca pt ce a facut in trecut!!!
13.   Doamne ai mila!!!! trimis de
( 4 mar 2011, 21:02:51
Eu sincer as prefera sa citesc poeziile lui ABCDAR decit comentariile la cei cu o inima cuprinsa de rautate si cu un vocabular rusinos.....
13.1  RE: Doamne ai mila!!!! trimis de
( 5 mar 2011, 00:14:31
Vezi poate publica un volum si te-ai scos!!!
14.   ... trimis de
( 4 mar 2011, 21:55:23
Cred ca am fost inteles gresit de "comentatorii pragmatici" comentariul meu facea referire la faptul ca acum vreo 10 ani omul asta se descurca foarte bine, fata de multi altii, dar uite ce iti rezerva viata.......pacat.
15.   Lume de tot felul... trimis de
( 5 mar 2011, 09:11:44
De la compasiune,la ura si jigniri.Un soi de yahoo chat cu schimburi de replici.Prefer sa nu ai bag in seama pe cei ce nu scriu referitor la subiect.
Nenea asta se pare ca a fost cineva la viata lui.Daca analizezi cuvantul "cumpatare" gasesti (probabil) tot ceea ce n-a facut acest om in viata de pana acum.Dumnezeu nu bate cu bata niciodata.Sincer sa fiu mi-i mila si mie de el.Atat doar.
16.   ... trimis de
( 5 mar 2011, 11:32:53
Intradevar plateste pt greselile lui din trecut.Decat sa va obositi sa il jigniti mai degraba ganditi-va ca oricine poate ajunge intr-o situatie dificila daca nu ia in considerare consecintele faptelor sale.Acest domn la vremea lui a uitat sa fie OM.Macar fiti voi Oameni si nu-l mai judecati ca nimeni nu-i perfect.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei