Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 ian 2011 - Anul XVI, nr. 20 (4618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Poziţie

Medicii de familie, revoltaţi de acuzaţia că fraudează sistemul sanitar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Acuzaţia lansată de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, cum că medicii de familie fac bani dintr-o practică ilegală, aceea de a declara mai mulţi asiguraţi înscrişi pe liste decât au în realitate, a stârnit nemulţumiri şi la Suceava, unde doctorii s-au arătat revoltaţi de învinuirile care li se aduc.

Dr. Irina Badrajan consideră „jignitoare şi nejustificate” afirmaţiile oficialului de la Bucureşti, apreciind că acestea vor declanşa un conflict cu bolnavii, care vor arunca asupra medicilor de familie vina pentru lipsurile din sistemul sanitar.

 

Se tem că bolnavii vor da vina pe ei pentru lipsurile din sectorul de Sănătate

„Suntem calomniaţi, iar acest lucru ne pune într-o postură dificilă faţă de pacienţii noştri, care nu înţeleg dedesubturile acestor afirmaţii şi care nu ştiu care este realitatea. Sistemul de asigurări ne impune o raportare a înscrişilor în format electronic, care nu poate fi fentată, aşa că vinovaţii trebuie găsiţi în altă parte”, a spus Irina Badrajan.

Ea a explicat că încă de la începutul funcţionării caselor de asigurări de sănătate, în urmă cu 9-10 ani, medicii de familie au raportat pacienţii pe care îi au atât pe hârtie, cât şi în format electronic, pe softuri achiziţionate şi decise de CNAS, ceea ce înseamnă că tehnic vorbind nu au cum să fraudeze sistemul. Irina Badrajan a subliniat că dacă medicii de familie ar dubla sau tripla numărul de bolnavi înscrişi pe liste, aşa cum îi acuză Lucian Duţă, tot ei ar fi cei fraudaţi.

 

Îngrijoraţi să afle că bazele de date cu privire la înscrişi sunt fantomatice

„Suma totală alocată pentru asistenţa medicală primară prin plata per capita şi per serviciu este o sumă fixă, aprobată prin Parlament. CNAS a plătit aşadar maxim această sumă alocată. Dacă valoarea punctului per capita s-a calculat din această sumă totală fixă, pornind de la 27.000.000 de cetăţeni înscrişi, iar în realitate sunt 18.000.000 înscrişi, înseamnă că valoarea punctului per capita a fost în mod artificial micşorată. Dacă se va dovedi că listele au fost

supradimensionate cu pacienţi fictivi, înseamnă ca va trebui să primim diferenţa de bani prin regularizarea punctului, conform legii”, a spus Irina Badrajan.

Ea s-a arătat îngrijorată de faptul că după atâţia ani doctorii trebuie să afle că bazele de date sunt fantomatice şi că există atâtea necunoscute asupra bolnavilor înscrişi pe listele lor şi şi-a exprimat nemulţumirea că această situaţie este pusă în responsabilitatea medicilor de familie.

De menţionat că după acuzele de fraudă formulate la adresa doctorilor, preşedintele CNAS a ameninţat cu o serie de controale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, revoltaţi de acuzaţia că fraudează sistemul sanitar.
 Vizualizări articol: 969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie, revoltaţi de acuzaţia că fraudează sistemul sanitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E mai greu de crezut... trimis de
(26 ian 2011, 12:31:44
E mai greu de crezut ca pot fi umflate cifrele atat de mult cum a spus directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Nu este exclus sa se fi strecurat si niste greseli fiindca cu atat formularistica ce se cere, medicii (de familie in special, dar si ceilalti) au ajuns statisticieni si hartogari, amenintati cu fel de fel de sanctiuni daca nu completeaza acele cerceafuri de maculatura (acum, in era informatizarii!), dar chiar asa cum s-a spus, este o exagerare certa. Revenind la tema cheltuielilor nejustificate, poate aflam totusi cat insumeaza posibila frauda descoperita la CJAS Suceava de Curtea de Conturi si ce mai face doamna directoare-presedinte Iordachel, membra de vaza a PDL Suceava.
2.   Calomni trimis de
(26 ian 2011, 21:05:00

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei