Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 ian 2011 - Anul XVI, nr. 9 (4607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Extindere

Zona metropolitană Suceava, dezbatere pe statut săptămâna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zona metropolitană Suceava ar putea deveni funcţională din acest an, dacă primarul de Suceava, Ion Lungu, îi va convinge pe omologii săi din Salcea, Mitocu Dragomirnei, Şcheia, Moara, Ipoteşti, Adâncata şi Pătrăuţi că o asociere de acest tip este în avantajul tuturor. Ion Lungu a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că primarii din localităţile menţionate sunt invitaţi, în data de 20 ianuarie a.c., la Suceava pentru a li se prezenta un model de statut şi pentru discuţii pe marginea acestuia. Potrivit lui Lungu, statutul a fost împrumutat de la  Departamentul Mayenne, din Franţa, şi adaptat la particularităţile Sucevei. După modelul francez, fiecare localitate componentă a zonei metropolitane îşi va trimite reprezentanţi din Consiliul Local în Consiliul Coordonator al zonei metropolitane, primarul localităţii celei mai mari, în speţă Suceava, va ocupa funcţia de preşedinte, iar ceilalţi primari vor fi vicepreşedinţi. Zona metropolitană va avea angajaţi şi câţiva funcţionari - director general, contabil etc. - care vor asigura activitatea executivă. Salariile acestora vor fi plătite din cotizaţia localităţilor membre.

 

Bugetul zonei metropolitane va fi elaborat pe proiecte

Printre primele proiecte care ar putea fi făcute în comun, la care se gândeşte Lungu, se numără achiziţia de noi autobuze la TPL pentru extinderea liniilor de transport în comun până în cele şapte localităţi, cu o strategie comună de asigurare a gratuităţilor pentru elevi, studenţi şi alte categorii prevăzute de lege, apoi gestionarea deşeurilor şi dezvoltarea industrială.

„Judeţul Suceava are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din România, trebuie să ne dezvoltăm, să creăm locuri de muncă, proiecte economice, proiecte industriale. Aceste localităţi au terenuri disponibile, Suceava are disponibilităţi financiare mai mari, putem asigura o cofinanţare pentru dezvoltare economică. Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate, ne dorim să creştem cât mai mult veniturile proprii ale primăriei”, a declarat Lungu.

Primarul de Suceava a precizat din nou că zona metropolitană nu va aduce taxe suplimentare pentru locuitorii din oraşele şi comunele componente. Va avea buget propriu, dar elaborat pe proiecte, iar contribuţia fiecărui membru va fi stabilită în funcţie de numărul de locuitori. Lungu s-a declarat optimist în privinţa înfiinţării zonei metropolitane Suceava, afirmând că asocierea poate fi funcţională din acest an şi, chiar dacă sumele necesare proiectelor nu vor fi prinse în bugetul adoptat în ianuarie, după 30 iunie, când se pot face rectificări bugetare, situaţia se va rezolva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zona metropolitană Suceava, dezbatere pe statut săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 2376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Zona metropolitană Suceava, dezbatere pe statut săptămâna viitoare1.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sugestie trimis de
(13 ian 2011, 15:47:45
bai târâie sulă vb de zonă metropolitană aştia de la sf ilie ,moara scheia n+au curent electric decat dacă si+l trag ei ,nu au gaz apa sau canalizare si tu vb de proiecte! vrei sa mai mulgi ceva inainte de alegeri prelipcar obosit ?
dute si mulge-o pe mata
2.   Alta sugestie trimis de
(13 ian 2011, 19:14:48
domnule Lungu, iata cum un taran plecat (pe jos, pe sus?) din Prelipca, ajunge cum-necum (las' ca stim noi cum) ditamai primarul in muncipiul (sic!) capitala de judet.
dar, dupa cativa ani, nu-i mai ajunge. de ce, adicatelea, sa nu aiba, domnia sa, titulatura de primar METROPOLITAN, ca municipii sunt mai multe in judet.
de ce sa nu suga de la mai multe mame?
de ce sa nu aduca in stadiu de sapaturi/ruine si aceste localitati -precum a facut din Suceava - in care OAMENII si-au facut singuri cam totul, fara niciun ajutor (a se citi si FARA COMISIOANE INCASATE) de la primarii?
nu cunosc exact legislatia, dar cred ca e nevoie si de un referendum pt asa ceva, iar acesta va avea un singur rezultat: vezi-ti de treaba ta!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei