Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bobotează

Îmbulzeală pentru apă sfântă, pe un ger năprasnic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de credincioşi au participat ieri la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” la slujba de Bobotează, liturghie săvârşită de ÎPS Pimen.

Pe un ger cu adevărat al Bobotezei, oamenii au venit la mănăstire, au participat la Sfânta Liturghie şi apoi la slujba de sfinţire a apei, care se face afară, în jurul mesei de piatră, în fiecare an. Cu tot felul de recipiente şi sticle, oamenii au venit pregătiţi pentru a lua din apa sfinţită de ÎPS Pimen. Credincioşii, în număr mare, au participat mai întâi la Sfânta Liturgie din biserică, după care au ieşit afară, odată cu soborul de preoţi, la sfinţirea apelor. Zeci de creştini însă, de teamă că nu vor mai prinde din apa sfinţită, au ales să asculte slujba la difuzor din curtea mănăstirii, „lipiţi” de rezervoarele cu apa care urma să fie sfinţită. Deşi gerul ardea straşnic la piele, oamenii au stat mai bine de o oră în frig, aşteptând ca soborul de preoţi să termine liturghia din biserică şi să vină să sfinţească apele.

„Aştept să iau din apa sfinţită, dar nu mă mai duc acuma chiar în faţă, că o să găsesc. Îndată o să fie mare îmbulzeală. Anul trecut mi-au spart cana care am pus-o pe masă”, a declarat o bătrână din Lisaura care de ani de zile vine la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, la slujba de Bobotează.

Puţin după orele 11:00, clopotele mănăstirii sucevene au început să bată, credincioşii au ieşit din biserică, iar preoţii s-au aşezat în jurul mesei de piatră, unde, an de an, se săvârşeşte Boboteaza. Agheasma mare se pregăteşte în amintirea botezării Domnului Iisus de către Ioan în apa Iordanului. Se spune că agheasma mare are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis) care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (de pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

 

Cruci de gheaţă la unele biserici din oraş

Afară, slujba a durat aproximativ jumătate de oră, timp în care ÎPS Pimen, soborul de preoţi şi sutele de credincioşi s-au rugat pentru bunăstarea lor, a ţării şi conducătorilor acestei ţări. Într-o atmosferă de evlavie şi pocăinţă, s-a citit din Evanghelii şi apoi ÎPS Pimen a afundat de trei ori crucea şi busuiocul în recipientul cu apă pregătit pentru credincioşi, cântând troparul Praznicului: „În Iordan botezându-Te Tu Doamne ...”. Credincioşii au fost stropiţi cu agheasmă de ÎPS Pimen, după care au aşteptat să-şi umple sticlele cu apă sfinţită.

Şi în acest an, reprezentanţii mănăstirii au împărţit sticle de plastic de jumătate de litru credincioşilor care nu aveau recipiente în ce să-şi pună agheasmă.

De la cele sfinte la cele lumeşti nu a fost decât un pas, fiindcă imediat după sfinţirea apei, credincioşii „luat” cu asalt rezervoarele cu apă sfinţită, trecând peste cordonul de jandarmi care se lupta să ţină mulţimea deoparte. Mânaţi de dorinţa de a lua cât mai repede din apa tămăduitoare, creştinii s-au îmbulzit, s-au călcat şi şi-au dat coate unul altuia, deşi li s-a explicat că apa ajunge pentru toată lumea.

Toate bisericile din oraş au fost ieri pline de credincioşii care au ţinut să participe la slujba de Bobotează şi să ia acasă din apa sfinţită. Mii de litri de agheasmă şi crenguţe de busuioc au ajuns ieri în casele credincioşilor şi au sfinţit locuinţa şi bunurile acestora.

În multe biserici s-au adus cruci de gheaţă, iar acestea au fost aşezate în faţa locaşului de cult. Oamenii au trecut prin faţa lor, s-au închinat şi au lipit câte o monedă, în timp ce şi-au pus o dorinţă. Tradiţia spune că dacă banul se lipeşte de prima dată, dorinţa se va împlini, iar cine dezlipeşte vreo monedă de pe cruce va avea un an plin de ghinion. Pentru unii credincioşi însă, acesta este doar un obicei fără legătură cu ceea ce înseamnă Boboteaza, obicei pe care nu îl practică şi în care nu cred.

Măsurile de ordine în biserici, la slujba de Bobotează, au fost asigurate de poliţişti şi jandarmi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îmbulzeală pentru apă sfântă, pe un ger năprasnic.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Îmbulzeală pentru apă sfântă, pe un ger năprasnic1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
( 7 ian 2011, 11:05:41
Tabloul jumătăţii de secol comunist
Denotă degringolada totală în care ne aflăm
Conduşi,azi,de’un piţifelnic cu mânecuţă trist
Suntem...unde şi ce suntem

Un Stat în derivă peste care un prezident
Face apel la ,,strânsul curelei’’
Iar lui,şi’a lui clică,le e indiferent
De partitura tristă a românului

După 21 de ani de democraţie
Suntem,mai mult ca oricând,cu faţa spre comunism
Aşa că’n aste timpuri ce’ţi pot dori eu ţie?!
Române,crede doar în tine şi în creştinism
2.   Comentariu trimis de
( 7 ian 2011, 11:36:19
dupa apa sfanta injurand, calcand, imbrancind.....halal crestini, halal oameni....poate atunci, cand nu vor mai sarbatori sfintii consumand alimente si bautura pana la intoxicare, va fi altfel
3.   Imbrinceala trimis de
( 7 ian 2011, 12:42:52
da, greu de spus de ce credinciosii, oare sunt asa? se imbulzesc in halul asta....cu toate ca aghiazma ajunge, in final, la fiecare........de neinteles..........
3.1  RE: Imbrinceala trimis de
( 7 ian 2011, 17:45:13
cu adevarat(de asemenea) de neinteles e ca la ora 7 dimineata,imediat ce se deschid urnele,se imbulzesc o serie de oameni spre sectiile de vot de parca daca votezi primul ai un bonus
p.s. oaare or fi aceeiasi oameni ?
4.   Reclam!!! trimis de
( 7 ian 2011, 18:55:09
Totul se cuprinde in FRAZA !!! cultura....civilizatie...bun simt...piosenie... numai ROMANIA poate oferii acest spectacol!!!OOOOOOOOOO very sory...poporul roman!!
5.   Nebuni trimis de
( 7 ian 2011, 20:35:23
La generatia mai batrina nu le mai schimbi mentalitatea (inclus mama) iar la generatia tinara figurile ,hainele de firma,masini puternice si aroganta.Eu sint pe undeva prin mijlochappyhappyhappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei