Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 dec 2010 - Anul XV, nr. 293 (4584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Icoana Fecioarei Maria de la Cacica, adusă, ieri, în pelerinaj la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de oameni au întâmpinat, ieri seara, cu aplauze şi imnuri de slavă icoana Fecioarei Maria de la Cacica, la Catedrala Catolică  Sf. Nepomuk din municipiul Suceava. Delegaţia preoţilor catolici, alături de care s-a aflat şi primarul oraşului, Ion Lungu, a aşteptat vizavi de Biblioteca Judeţeană maşina care a adus la Suceava icoana făcătoare de minuni. Ion Lungu a venit cu diagonala tricoloră de primar, marcând astfel importanţa şi respectul pe care oraşul le arată sărbătorii comunităţii catolice. Pe parcursul procesiunii până la catedrală, lângă primarul Lungu a stat deputatul Uniunii Polonezilor din România Dom Polski, Longher Ghervazen.

Preotul paroh de la Cacica, Romuald Bulai, ne-a declarat că este vorba despre un pelerinaj marian instituit din acest an liturgic, care a început în prima duminică a Postului Crăciunului.

„În acest an liturgic în Dieceza romană-catolică de Iaşi se celebrează Anul familiei şi căsătoriei creştine, sub ocrotirea Maicii Domnului. Timp de trei ani de acum încolo, se va face pelerinaj în fiecare comunitate catolică din Dieceza de Iaşi”, a spus preotul Bulai.

 

De la Suceava, „Madona Neagră” pleacă miercuri la Soloneţul Nou

“Pelegrinatio Mariae” (pelerinaj marian) al “Madonei Negre” de la Cacica a început în prima duminică (primul Advent), în parohiile catolice din Iaşi şi Bacău, iar ieri, în cel de-al treilea Advent, a ajuns la Suceava, unde va sta până miercuri seară. De aici va pleca la Soloneţul Nou.

Icoana a fost însoţită de o delegaţie de preoţi, în frunte cu PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi. 

Icoana Fecioarei Maria, copie a celebrei “Madone Negre” de la Czestochowa, a fost adusă în Bucovina de polonezi cu peste 200 de ani în urmă, când s-a sfinţit prima biserică înălţată de minerii salinei de la Cacica, în 1809. Specialiştii au estimat că icoana datează din secolul al XVII-lea şi a fost piesa centrală, păstrată cu sfinţenie, şi în actualul sanctuar sfinţit în 1904.

Anul acesta, „Madona Neagră” de la Cacica a fost restaurată, mai întâi la Iaşi şi la Czestochowa, unde mantia Mariei şi a Pruncului Isus au fost învelite cu foiţă de aur alb şi galben.

Icoana de la Cacica are dimensiunile de 86x60 cm şi o reprezintă pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe Pruncul Iisus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit şi argintat, lăsând să se vadă feţele şi palmele lui Isus şi ale Maicii Domnului. Maria şi Iisus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Iisus, ca şi cum ar spune: «Faceţi tot ce el vă zice!» Cu mâna stângă, Pruncul Iisus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoana Fecioarei Maria de la Cacica, adusă, ieri, în pelerinaj la Suceava.
 Vizualizări articol: 1974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Icoana Fecioarei Maria de la Cacica, adusă, ieri, în pelerinaj la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei