Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2010 - Anul XV, nr. 290 (4581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De la cuţit la glonţ

Pistoale împărţite veterinarilor, pentru sacrificarea porcilor din gospodării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Încă de când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, pe hârtie, nici un porc nu mai poate fi sacrificat prin înjunghiere, aşa cum o „cere” tradiţia de la noi. Sunt prevăzute şi amenzi pentru acest mod de sacrificare considerat inuman, însă, cel puţin în judeţul nostru, asomatoarele sau pistoalele, cum sunt denumite popular, nu au fost folosite decât în abatoare. Abia acum se fac primii paşi pentru schimbarea lucrurilor, paşi pe care îi vor face medicii veterinari.

 

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a achiziţionat recent opt pistoale pentru sacrificarea porcilor, armele cu glonţ captiv urmând a fi distribuite în zilele următoare medicilor zonali de liberă practică din judeţ. Bineînţeles, cu acestea se va putea sacrifica un număr redus din totalul porcilor ce vor ajunge în acest an pe masa de Crăciun, însă se speră ca acţiunea să fie doar un prim pas în obişnuirea oamenilor cu acest mod de sacrificare.

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a ţinut să lămurească din capul locului că medicii veterinari nu au obligaţia de a sacrifica animale, ci fac acest lucru doar pentru ca oamenii să se convingă de avantajele asomării.

„Întrucât în ultimii ani nu s-a mişcat nimic pe această linie, am adus aceste opt asomatoare şi, funcţie de solicitări, am putea să mai achiziţionăm. Ideea este să le arătăm oamenilor care sunt avantajele acestora şi apoi măcar unul din fiecare sat să-şi cumpere un astfel de asomator”, a explicat Dulgheru.

 

Cum funcţionează asomatoarele şi ce avantaje prezintă

Pistoalele pentru sacrificarea porcilor au un principiu foarte simplu de funcţionare. Sunt apropiate de fruntea animalului şi, după declanşare, o capsă de opt milimetri pătrunde în cutia craniană, omorându-l instantaneu. Prin acest mod de sacrificare, explică sanitar-veterinarii, nu numai că se respectă legislaţia în vigoare, dar nu este nevoie de mai mulţi oameni care să ţină porcul, iar carnea animalului omorât instantaneu este mai fragedă.

„Chiar dacă Directiva UE prevede clar că în nici un stat membru nu se sacrifică animale decât cu asomator, trebuie să admitem că în România reală lucrurile stau puţin altfel şi cred că oamenii pot renunţa la cuţit doar dându-şi seama de avantajele asomatorului”, a spus directorul DSVSA. Altfel spus, gospodarii care îşi vor înjunghia şi în acest an porcii, în bătătură, nu prea au cum fi constrânşi să renunţe la acest mod de sacrificare. Cei care vor apela la medicii veterinari cu pistoale vor trebui să scoată din buzunar 20-25 de lei, pentru scarificarea unui animal. 

 

Pistoalele s-au ieftinit şi nu mai necesită aviz de la Poliţie

Mai trebuie spus că preţul acestor asomatoare a scăzut foarte mult faţă de acum doi-trei ani, când pentru achiziţionarea unuia era nevoie de câteva sute de euro bune. Sunt asomatoare ale căror preţuri pleacă de la 800-1.000 de lei, cu tot cu un set de 150 de capse, cum este cazul celor achiziţionate de Direcţia Sanitar Veterinară.

Mai mult, acum nu mai trebuie avize de la Serviciul de Arme şi Substanţe Toxice din cadrul Poliţiei, proprietarul având doar obligaţia de a declara că a cumpărat un astfel de produs.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pistoale împărţite veterinarilor, pentru sacrificarea porcilor din gospodării.
 Vizualizări articol: 2763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.9 din 7 voturi
Pistoale împărţite veterinarilor, pentru sacrificarea porcilor din gospodării1.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DOCTORUL- TRAVESTIT IN PISTOLAR:)) trimis de
( 9 dec 2010, 19:25:08
DOCTORE,nu mai faceti fata la comenzi? Umbland prin sat cu "impuscatul" nu va compromiteti?Sau, nemaiavand de anul viitor posibilitatea de a face bani din "vaccinari" preferati sa va coborati la impuscatul porcilor? Intelegem "dorinta" doctorilor veterinari de a se salva financiar prin efectuarea de I.A., dar, folosirea unui limbaj de dulgher(cu minuscula) nu justifica "bagarea"operatorilor de I.A., adevarati specialisti, in "buzunarul mic" al unora.De ce nu le spuneti franc, colegilor, ca de la anul, va rezista doar cel care va rezolva cazuistica?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei