Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cinci din nouă

Curtea de Apel Suceava a trimis acasă cinci dintre arestaţii în cazul contrabandei de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Decizie oarecum surprinzătoare luată ieri de Curtea de Apel Suceava în cazul indivizilor arestaţi sâmbătă pentru contrabandă cu ţigări. Cinci dintre cele nouă persoane au fost puse în libertate, printre acestea aflându-se şi Mihai Vicovanu, din Fălticeni, cel care a stat în arest şi în august, când fusese reţinut în celălalt mare dosar privind contrabanda cu ţigări. Celelalte persoane eliberate sunt Constantin Varga, de 58 de ani, din Bucureşti, Adrian Eftin Dumitru, de 51 de ani, din Sighişoara, Alexandru Nagy, de 51 de ani, din Turda şi Cristinel Şoitu, de 42 de ani, din Târgu Mureş.

În arest rămân însă patru dintre cei consideraţi oameni cu greutate în cadrul grupului. Este vorba de Paul Iova, alias „Ion Petrişor”, de 49 de ani, organizatorul concursului „Miss Piranda”, Gheorghe Plăcintă, zis „Ghiţă”, de 44 de ani, Ioan Sava, zis „Căsuţă”, de 39 de ani, ambii din Fălticeni şi Mihail Mihai, zis „Mişa”, de 31 de ani, din Siret.

Procurorul Marius Cazac, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, a refuzat să comenteze decizia instanţei. În schimb, avocaţii persoanelor eliberate cred că soluţia este una corectă.

Ionel Andrişan, avocatul lui Mihai Vicovanu, a precizat că probele din dosar erau în favoarea clientului său.

„În raport de probele din dosar, soluţia instanţei este corectă. Nu există nici o conexiune de natură penală între clientul meu şi ceilalţi inculpaţi, dovadă că instanţa nu a luat nici măcar o măsură subsidiară, de genul celei de a nu părăsi ţara sau localitatea”, a spus avocatul Ionel Andrişan.

Aceeaşi concluzie a împărtăşit-o şi avocatul Ioan Bulboacă, care a avut doi clienţi eliberaţi, pe Adrian Eftin Dumitru şi Alexandru Nagy. „S-a demonstrat că nu erau unii dintre participanţii la acest presupus grup infracţional organizat. Instanţa a luat o decizie justă, în raport cu probele din dosar”, a menţionat Bulboacă.

 

Două amânări la termenul de judecată de ieri

Timp de aproape trei ore, Curtea de Apel Suceava a analizat recursurile depuse în cel mai recent dosar privind contrabanda cu ţigări în grup organizat. Şedinţa de judecată a fost întreruptă de două ori. Prima dată la cererea lui Marius Striblea, avocatul angajat de Ioan Sava, zis „Căsuţă”, care a dorit să studieze dosarul. A doua întrerupere a avut loc după ce procurorul de şedinţă din partea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava a depus la dosar mai multe planşe fotografice, iar avocaţii au solicitat o perioadă de timp pentru a le putea viziona.

Dintre cei nouă arestaţi doar unul a fost de acord să dea declaraţii. Este vorba de bucureşteanul Constantin Varga, care a precizat că nu se consideră vinovat cu nimic, şi singura sa „contribuţie” este faptul că a închiriat un spaţiu pe care-l deţinea, fără a cunoaşte ce afaceri urmau să se deruleze în acel depozit. Varga a negat că l-a ajutat pe unul dintre colegii de boxă să fugă din depozit, precizând că nu ar fi avut cum să facă aşa ceva, de vreme ce poliţişti înarmaţi încercuiseră zona. Bărbatul a mai adăugat că abia când a intrat în depozit împreună cu poliţiştii a observat că acolo erau ascunse ţigări de contrabandă.

 

Iova şi Vicovanu au încălcat interdicţiile impuse

Dintre cele nouă persoane arestate în acest dosar, două au mai făcut obiectul cercetărilor şi în vară. Este vorba de Paul Iova, zis „Ion Petrişor” şi Mihai Vicovanu. Cei doi susţin însă că nu se cunoşteau şi că, deşi au fost ridicaţi de la aceeaşi masă, au aflat abia la sediul Poliţiei de Frontieră identitatea partenerului de discuţie. Laurian Ostaficiuc, avocatul lui Iova, a menţionat că asupra clientului său nu s-au găsit nici ţigări şi nici nu s-a putut stabili că banii găsiţi într-o maşină urmau să asigure plata unor baxuri de ţigări.

„În maşină erau 648 de milioane de lei vechi, bani proveniţi din vânzarea unui Mercedes şi cu care urma să se cumpere un teren la Popeşti. În plus, nu poate fi acuzat nici de constituirea unui grup organizat, ci doar cel mult de aderare după data de 3 noiembrie”, a spus Ostaficiuc.

Şi Ionel Andrişan, avocatul lui Mihai Vicovanu, a arătat că probele din dosar sunt inexistente şi se rezumă „la un singur rând de transcript din înregistrările telefonice”.

„Există o singură fotografie în care clientul meu nu se recunoaşte. Mai mult, el nu a avut nici o contribuţie la constituirea acestui presupus grup infracţional organizat. Dacă se va menţine măsura arestării preventive pe baza acestor probe, atunci orice om din această sală ar putea fi arestat”, a precizat avocatul Ionel Andrişan.

 

Atac la eficienţa DIICOT

Marius Striblea, avocatul lui Ioan Sava „Căsuţă”, s-a arătat nedumerit vizavi de modul de activitatea al DIICOT.

„La activitatea acestei instituţii apar doar arestări, nu şi condamnări. Dacă îi veţi pune în libertate pe aceşti oameni, dosarul nu va mai fi soluţionat cu viteză cosmică, ci va trena aşa cum se întâmplă şi cu alte dosare aflate în lucru la DIICOT încă din 2006”, a mărturisit Striblea. Referitor la clientul său, avocatul a spus că Sava nu mai este prezent în nici un alt dosar privind fapte de acest fel şi că ar fi normal ca judecătorii să-i acorde o şansă şi să înlocuiască măsura arestării preventive cu o altă măsură mai uşoară, impunându-i anumite interdicţii.

 

Poza cu tastatura

Un alt sucevean implicat în acest dosar, Mihai Mihail, zis „Mişa”, l-a avut drept apărător pe Marius Rădăcină. Acesta a arătat că procurorii doar presupun că „Mişa” a comis o faptă în care nu se ştie nimic despre cantitatea de ţigări transportată, locaţia şi persoanele care au participat, iar o a doua faptă ar privi un transport de ţigări către Gheorghe Plăcintă, zis „Ghiţă”.

„Nu se poate spune că face parte dintr-o reţea bine organizată, cel mult se poate vorbi de o contrabandă simplă. În dosar există o singură fotografie cu clientul meu, în timp ce cumpăra o tastatură dintr-un magazin situat în municipiul Suceava. Dacă aceasta este probă, atunci ar trebui să se interzică un astfel de comerţ”, a conchis avocatul Rădăcină.

 

Contestă existenţa unui grup infracţional organizat

Vasile Tudor, avocatul care i-a reprezentat pe Gheorghe Plăcintă, zis „Ghiţă” şi pe Cristinel Şoitu, a arătat că faptele imputate de procurori sunt două transporturi de ţigări.

„Dacă la atât se referă cauza penală, atunci din start se pune problema existenţei unui grup infracţional organizat. De altfel, nici prima instanţă, Tribunalul Suceava, nu a fost convinsă în cazul clienţilor mei că există vreun pericol social dacă ei ar fi cercetaţi în stare de libertate”, a spus Vasile Tudor. Acesta a adăugat că nu se impune o astfel de măsură extremă şi că starea de arest preventiv ar trebui înlocuită cu o altă măsură mai puţin coercitivă.

 

Acte medicale pentru boli grave

Pentru alţi doi inculpaţi, Adrian Eftin Dumitru şi Alexandru Nagy,  apărarea a fost asigurată de avocatul Ioan Bulboacă. Acesta a menţionat că se vorbeşte despre un grup infracţional organizat, dar nu se arată care ar fi ierarhia acestuia.

„Singura acuzaţie care li se aduce este aceea că au fost antemergători la un transport de ţigări. Probele sunt insuficiente şi, mai mult, cei doi suferă de boli grave, iar menţinerea lor în arest ar reprezenta un risc major”, a opinat Ioan Bulboacă.

 

Informatorul Paul Iova, alias „Ion Petrişor”

În şedinţa de ieri s-a discutat şi despre rolul de informator al DIICOT Suceava pe care Paul Iova l-a avut timp de câteva zile, mai exact de pe 27 octombrie până pe 3 noiembrie.

„S-a prezentat pe 27 octombrie şi şi-a oferit serviciile de informator. Ceea ce nu ştia el era că începusem monitorizarea sa încă din septembrie. Scopul său a fost acela de a-i testa pe procurori şi pentru a afla dacă aceştia cunosc ceva despre activităţile sale”, a declarat reprezentanta DIICOT în faţa judecătorilor Curţii de Apel Suceava.

În replică, „Ion Petrişor” a precizat că de fapt cei de la DIICOT Suceava l-au chemat la audieri pe 27 octombrie, ocazie cu care i-au propus să devină informator.

 

„Capital” pentru manelişti

Referitor la întâlnirea din restaurantul bucureştean de unde a fost săltat de oamenii legii, Paul Iova a susţinut că era acolo pentru a intermedia un concert al câtorva manelişti pentru seara de Revelion.

„Am vorbit cu Căsuţă, care mi-a cerut să-i aduc pe Denisa şi Nicu Paleru la el la restaurant de Revelion. Şi în discuţii a apărut cuvântul <capital>, iar procurorii au spus că e vorba de ţigări. În realitate era vorba de bani în avans pentru manelişti”, s-a justificat organizatorul concursului „Miss Piranda”.

 

Presa, demon şi înger

Nici presa nu a fost ocolită în discuţiile care au avut loc ieri la Curtea de Apel Suceava. Unii avocaţi au înfierat articolele apărute în presă, dar au fost şi voci care au susţinut libertatea de exprimare.

„Vă rog să ignoraţi ultimele articole apărute în presa locală, mai ales cel în care se vorbeşte despre naivitatea unor judecători care i-au eliberat pe inculpaţii din dosarul din această vară. Vă rog să cântăriţi de două ori şi să decideţi o dată”, a spus avocatul Bulboacă.

Acesta a fost susţinut de avocatul Ostaficiuc: „Legat de presiunea mediatică sunt convins că judecătorii Curţii de Apel au maturitatea de a decide singuri. Este o rezonanţă creată artificial, de oameni care nu ştiu dacă au pregătirea necesară de drept pentru a-şi da cu părerea”.

În schimb, avocatul Marius Striblea a spus că presa poate scrie ce doreşte pentru că este liberă, iar judecătorii iau deciziile după probele din dosar, nu după ceea ce scriu ziarele.

„E foarte bine că presa scrie. Ar fi mai rău să ne întoarcem la perioada anilor de dinainte de 1989, când în ziare citeam doar ce a făcut Nicolae Ceauşescu şi cum s-au adunat 1.000 de oameni în piaţă ca să-i dedice cântece şi alea playback”, a conchis avocatul Striblea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea de Apel Suceava a trimis acasă cinci dintre arestaţii în cazul contrabandei de ţigări.
 Vizualizări articol: 1359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Curtea de Apel Suceava a trimis acasă cinci dintre arestaţii în cazul contrabandei de ţigări5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei