Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2010 - Anul XV, nr. 261 (4552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Gesturi extreme

Zeci de persoane ajung lunar la Spitalul Suceava în urma unor tentative de suicid

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de persoane ajung lunar la Spitalul Judeţean după ce au încercat să-şi pună capăt zilelor. Numărul sucevenilor care par să se fi săturat de viaţă se menţine la acelaşi nivel ridicat, ba chiar tinde să depăşească limitele obişnuite, observă doctorul Tiberius Brădăţan de la această unitate sanitară. Medicul spune că, începând cu septembrie, tentativele de sinucidere au crescut sensibil, fiind zile în care se înregistrează şi câte patru cazuri de acest gen.

Deşi numărul celor care încearcă să-şi ia viaţa este tot mai mare, ajungând la câteva sute de la începutul anului, statisticile oficiale ale Spitalului Judeţean nu arată decât 36 de cazuri de persoane care, din ianuarie şi până acum, au vrut, prin diverse metode, să se omoare. Neconcordanţa este explicată de doctorul Tiberius Brădăţan - unul dintre primii oameni pe mâna cărora ajung cei care recurg la tentative de sinucidere – prin faptul că nu se contabilizează decât cazurile foarte grave, care demonstrează clar determinarea persoanei de a-şi lua viaţa, cum ar fi ingurgitarea în cantitate mare de substanţe cu potenţial toxic ridicat, gen pesticide, restul situaţiilor, cum ar fi ingurgitarea de medicamente, uneori pe fondul consumului de alcool, fiind încadrate la categoria de intoxicaţii voluntare.

 

Vor într-adevăr să moară sau doar să atragă atenţia asupra lor

„La pacienţii în stare foarte gravă ridicăm şi suspiciunea de tentativă de suicid, fiindcă intenţia a fost clară. Dacă iau câteva pastile de aspirină sau de mutivitamine nu poţi să-i mai incluzi în această categorie, îi consemnezi ca intoxicaţie voluntară cu scopul de a atrage atenţia, de a epata. Diferenţa este foarte mare între a face pasul definitiv şi a apela la genul ăsta de intoxicaţie. De obicei, în cazurile de intoxicaţie uşoară, pacientul revine, el capătă un obicei din a face gesturile astea. Faptul că de fiecare dată ia doze mici nu denotă o atitudine vădită de autodistrugere”, explică medicul.

El adaugă că, pe de altă parte, tentativele de sinucidere nu pot fi documentate de medicii care tratează pacientul din punct de vedere fizic, intenţia unei persoane de a-şi lua viaţa fiind stabilită numai în urma unui examen psihiatric. Aşa se explică de ce majoritatea dintre cei care se internează cu diagnosticul de tentativă de sinucidere nu mai figurează cu acest diagnostic şi la externare, făcând ca statisticile privitoare la cei care au recurs la asemenea gesturi extreme să fie mai puţin alarmante.

 

S-a lărgit categoria de vârstă a celor predispuşi la sinucidere

“După ce trec prin Urgenţe, minorii se internează la Pediatrie, adulţii la Medicină Internă, iar cazurile grave ajung la Anestezie şi Terapie Intensivă. În aceste sectoare se tratează doar faza acută şi se previn eventualele complicaţii. Motivaţia reală nu o poate extrage, însă, decât un psihiatru, în urma consultului, după ce stă de vorbă cu pacientul. De exemplu, la UPU, unde lucrez şi eu, bolnavul, mai ales dacă este şi sub influenţa băuturilor alcoolice, are declaraţii contradictorii, tendinţa de a dramatiza, ceea ce înseamnă că nu poţi să pui bază pe ceea ce spune. Noi, neavând pregătire psihiatrică, nu putem decât să-i oferim un grad de confort psihic, dar nu putem să-l diagnosticăm din punctul ăsta de vedere”, precizează dr. Tiberius Brădăţan.

Medicul se arată îngrijorat nu numai de faptul că cifrele nu s-au modificat în bine în ultima perioadă, ci şi de faptul că s-a lărgit categoria de vârstă a celor predispuşi la sinucidere. Astfel, potrivit doctorului Tiberiu Brădăţan, în statistici nu se mai regăsesc doar dramele vârstelor fragede, legate de dragoste, sau ale celor bătrâni, legate de disperare, ci şi ale unui segment nou de vârstă.

Este vorba de persoane active, între 30 şi 60 de ani, care nu mai găsesc nici o satisfacţie în a trăi, demoralizate poate şi de anii îndelungaţi de tranziţie.

 

S-a otrăvit cu acid sulfuric, după o ceartă cu soţul

De exemplu, la Spitalul Suceava, ultima persoană care a fost internată în urma unei tentative de sinucidere este un bărbat de 37 ani, din Lisaura. Cristian C. a ajuns miercuri seară la Reanimare, după ce a luat medicamente cu pumnul în încercarea de a-şi pune capăt zilelor. Cel mai grav caz a fost înregistrat însă săptămâna trecută, când o femeie din localitatea Şaru Dornei a băut acid sulfuric după o ceartă cu soţul. Din păcate, cazul a avut un final tragic, femeia decedând la scurt timp în spital, din cauza nivelului ridicat de toxicitate şi a arsurilor interne suferite. Valerica F., în vârstă de 56 ani, a înghiţit circa 100 ml de soluţie concentrată, dintr-o sticlă pe care o avea în gospodărie, cu scopul de a se sinucide. Ea a fost transportată de urgenţă la Spitalul Suceava,  însă a murit la aproximativ două ore de la internarea în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Medicii care s-au ocupat de caz au declarat că femeia nu a avut nici o şansă de supravieţuire şi a murit în chinuri groaznice, din cauza arsurilor de la nivelul mucoaselor, provocate de agentul coroziv.

De menţionat că datele centralizate de Spitalul Suceava arată că imaginaţia celor care încearcă să-şi ia viaţa şi uneori chiar reuşesc nu are limite, aceştia apelând la diverse metode, mai mult sau mai puţin sigure. Din cele 36 de cazuri oficiale de tentativă de sinucidere înregistrate începând cu ianuarie, două au fost prin spânzurare şi câte unul prin expunerea la fum, foc şi flacără şi respectiv folosirea cuţitului sau a altor obiecte ascuţite. În restul situaţiilor a fost vorba de ingurgitarea de medicamente (de multe ori în combinaţie cu alcool) sau de substanţe chimice, cum ar fi diluant ori pesticide.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane ajung lunar la Spitalul Suceava în urma unor tentative de suicid.
 Vizualizări articol: 874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de persoane ajung lunar la Spitalul Suceava în urma unor tentative de suicid5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   VIATA ,MINUNATUL DAR DE LA DUMNEZEU ! trimis de
( 5 nov 2010, 11:58:01
M-a impresionat un reportaj facut la leprozeria Tichilesti,ultimul bastion al suferintei cauzata de aceasta boala din Europa.Un batran orb,fara degetele de la maini si la picioare,cu urechile si nasul aproape distruse, si-a pus in gand sa se sinucida.Noaptea insa, si-a adus aminte ca, inainte de a-si pierde vederea,citise in Biblie ca "viata este un dar de la Dumnezeu",si a meditat el ca daca "e un dar"de de la Creator,cum poate sa-si bata joc de el,implicit de cel pe care i l-a dat? A recunoscut ca acest gand vine doar de la "cel rau",si a hotarat sa-si ceara iertare de la Dumnezeu,cerandu-i putere sa lupte pentru viata sa,fie ea si atat de grea...Sinucidertea este cea mai rea hotarare pe care o poate lua cineva,indiferent de situatia in care se afla! AI PIERDUT MANTUIREA,DECI,TOTUL! Citirea Bibliei,relatia cu Dumnezeu este cel mai tare "antidot"posibil ! Foarte,foarte multi dintre cei care au ales aceasta cale rea,daca ar fi citit aceasta carte minunata si-ar fi scapat viata !
2.   Darius,Darius.. trimis de
( 5 nov 2010, 12:17:27
Vorbesti ca un popa mai Darius. Dar ai perfecta dreptate . Nu exista motiv intemeiat in lumea asta pentru care sa-ti iei viata singur. Doar daca ai cancer si ai dureri insuportabile ,atunci merita sa te eutanasieze ca sa nu te chinui. Unele tari deja au adoptat procedeul.
2.1  RE: Darius,Darius.. trimis de
( 5 nov 2010, 16:08:56
Durerile insuportabile se mai domolesc cu morfina si alte medicamente de genul acesta ! Eutanasia este CRIMA CURATA si ea nu este negociabila in fata lui Dumnezeu! Chiar e greu de inteles lucrul acesta ? Eutanasia e un termen satanic,anticristic care incearca sa justifice o crima sub pretextul ca "l-am ajutat sa scape de suferinta"...N-am citit nicaieri ca Dumnezeu ar fi de acord sau ar incuraja asa ceva!Asa ca nu ne putem juca cu lucruri pe care Dumnezeu nu le accepta !Dar avand in vedere ca OMUL a trecut cu mult peste ceea ce ne porunceste Creatorul nostru ,crezandu-se pe sine "Dumnezeu",ce mai putem spune ? Sa ne gandim totusi ca nu mai este mult si vom sta fiecare,in modul cel mai personal, inaintea Judecatii Lui...Sa ne gandim totusi CU MARE FRICA SI CUTREMUR la acea clipa...
3.   Viaţă! Viaţă! trimis de
( 5 nov 2010, 12:56:19
Întradevăr, nu există nici un motiv în lume să-ţi iei zilele, este un Dar Unic de la Dumnezeu!Dar ce te faci cu cei care determină pe cineva să-şi ia zilele, aşa cum este cazul Valericăi Fieraru din Saru Dornei , care nu numai după o ceartă cu soţul a ajuns să-şi ia zilele ci după viaţa şi bătăile ce i le administra acest iubit soţ, care, chiar în ziua în care aceasta probabil şi-a pierdut încrederea în D-zeu şi şi-a pierit orice curaj de a mai trai, a bătut-o crunt apoi a plecat la un bar, pentru a bea, lăsând-o pe femeie pradă disperării.... Oare pentru aceştia nu există o pedeapsă care să-i facă să sufere la fel ca pe cei pe care îi duc la disperare... Totuşi cred că este un Dumnezeu deasupra noastră ....
4.   Sa fie oare nivelul de trai? trimis de
( 5 nov 2010, 13:38:09
Oare este din cauza ca din ce in ce mai multi romani au votat ,, sa traiti bine???""
Va las sa ganditi....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei