Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Umanitar

ÎPS Pimen a sfinţit casele sinistraţilor din Dorneşti construite de Arhiepiscopia Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit ieri, în comuna Dorneşti, Protopopiatul Rădăuţi, puternic afectată de inundaţiile produse la începutul lunii iulie, casele pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor le-a construit pentru sinistraţi. Este vorba de construirea şi repararea a 43 de case. Pe lângă cele 33 de case construite de la temelie, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, preoţii şi voluntarii care li s-au alăturat au mai reparat sau donat materiale de construcţii pentru repararea altor zece case, afectate de inundaţiile din vară.

 

„A trebuit multă jertfă, muncă, bani, materiale, pricepere şi dăruire sufletească”

După oficierea slujbei de sfinţire, ÎPS Pimen a spus că pentru construirea celor 33 de case „a trebuit multă jertfă, muncă, bani, materiale, pricepere şi dăruire sufletească. Un lucru bun se face cu toată inima. Ne-am silit cât a stat în puterea noastră şi a banilor, a mâinii de lucru, să facem aceste case. Parohiile noastre, preoţi şi credincioşi, cu toţii au ajutat la construcţia caselor. Au venit şi au lucrat cu toată dăruirea sufletească. Domnul primar, împreună cu colaboratorii săi, au ajutat cu materiale, puţin câte puţin de la fiecare, şi s-au făcut aceste adăposturi necesare sinistraţilor”. Arhiepiscopul Sucevei a mai completat că „ceea ce rămâne, sunt faptele creştine. Dorinţa noastră este ca aceşti oameni să rămână cu această recunoştinţă adusă lui Dumnezeu. Să-şi aducă aminte şi de binefăcătorii care i-au ajutat. Apreciez şi participarea credincioşilor la construirea caselor”.

 

„Nu am făcut pensiuni, am făcut case pentru familii sinistrate”

ÎPS Pimen nu a uitat să-l amintească pe părintele consilier Petru Crăciun, care s-a ocupat, de dimineaţă până seara târziu, de construirea caselor de la Dorneşti.

„A făcut o misiune cu toată dragostea”, a spus păstorul Bucovinei despre părintele Crăciun, care, timp de trei luni de zile, cât a durat construcţia locuinţelor de la Dorneşti, a fost mereu prezent pe şantier, alături de alţi preoţi şide sinistraţii din Dorneşti, care au pus umărul la reconstrucţia propriilor locuinţe.

„Pe 13 iulie am bătut primul ţăruş. Noi ne-am propus să terminăm lucrările până de Sf. Parascheva. Cu rugăciunile, cu grija şi cu postul ţinut de ÎPS Pimen am reuşit. Nu am avut cum să nu ne mobilizăm aşa bine când l-am văzut pe ÎPS pe şantier, muncind cot la cot cu noi”, a declarat părintele Petru Crăciun.

El este cel care s-a ocupat şi de reconstrucţia caselor de la Ţibeni, localitate afectată de inundaţii în anul 2008. „Nu am făcut pensiuni, am făcut case pentru familii sinistrate, familii cu copii, care să aibă unde să se adăpostească. Uşor nu a fost. Oamenii cărora li s-au făcut casele s-au implicat. Au muncit. Au fost şi firme care au făcut donaţii”, a spus părintele Crăciun.

 

Trăiau în case închiriate, înainte de inundaţii

Unii dintre beneficiarii caselor făcute de Biserică nu au avut înainte de inundaţii casa lor. Ei stăteau în case închiriate, iar apele le-au luat totul. Acum se bucură de prima lor casă. Este şi cazul familiei Matei, care are doi copii minori şi care, printre lacrimi, ne-a spus că nu sunt cuvinte cu care să le mulţumească, atât preoţilor, cât şi voluntarilor care au ajutat la ridicarea casei. Vecinii lor, o familie cu patru copii, cel mai mic doar de trei luni, trăiesc doar din alocaţiile copiilor şi ajutorul social şi se bucură nespus de casa în care tocmai s-au mutat, deşi încă nu au mobilier.

 

Efort comun

Casele de la Dorneşti au fost ridicate cu fonduri ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, provenite, în mare parte, de la credincioşi. Lucrările au fost supravegheate de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, având sprijinul pr. Petru Crăciun, consilier asistenţă socială în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi, dar şi al părintelui paroh Tiberiu Fedoreanu. Cei mai mulţi dintre oamenii care au rămas fără un acoperiş deasupra capului în urma inundaţiilor s-au mutat, deja, în noile locuinţe. Noile case au fost construite pe fostul imaş din Dorneşti.

 

„ÎPS Pimen s-a implicat de dimineaţă până seară în coordonarea lucrărilor”

„Cea mai mare binecuvântare pentru satul nostru după necazul suportat este aceea că ÎPS Pimen s-a implicat de dimineaţă până seară în coordonarea lucrărilor. În unele zile am avut şi câte 85 de oameni, care formau câte şapte echipe şi care într-o singură zi ridicau câte o casă. Am rămas uimit de felul în care Biserica ştie să unească, să adune atunci când omul este la necaz. Unul din cei cărora i s-a ridicat o casă a spus că nimeni nu ar fi putut face acest lucru decât Biserica”, a declarat preotul paroh Tiberiu Fedoreanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen a sfinţit casele sinistraţilor din Dorneşti construite de Arhiepiscopia Sucevei.
 Vizualizări articol: 1497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
ÎPS Pimen a sfinţit casele sinistraţilor din Dorneşti construite de Arhiepiscopia Sucevei3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pasiune si daruire trimis de
(12 oct 2010, 12:05:36
Felicitari! Este remarcabil faptul ca in conditiile economice actuale, exista totusi oameni care cu daruire si pasiune fac atat de mult bine, fara a aastepta ceva in schimb. Cu siguranta intreaga clasa politica, daca ar dori cu adevarat sa faca ceva pentu societate si nu s-ar rezuma doar la discurduri demagogice, ar avea ceva de invatat din modestia, daruirea si pasiunea acestei adevarate echipe.
Inca o data felicitari si Dumnezeul sa va binecuvanteze!
1.1  RE: Pasiune si daruire trimis de
(12 oct 2010, 17:45:27
Ok,"turnatorul" Pimen a aruncat cu apa peste case.Ce se intampla in continuare ? Ca doar "securistul " nu este Dumnezeu. Doar Dumnezeu sfinteste nu si pamantenii pacatosi. Ca sunt bani adunati de la oamenii cu "dare de mana" sau de la cei mai milostivi cu napastuitii de soarta,este adevarat.Nu cred ca sunt meritele lui Pimen sau ale Arhepiscopiei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei