Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 oct 2010 - Anul XV, nr. 231 (4522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu drujbele-n pădure

Aici, acum 20 de ani, a fost una dintre cele mai frumoase păduri de brad din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un teren lăsat în paragină şi câţiva puieţi, plantaţi în urma încercărilor de regenerare a uneia dintre cele mai frumoase păduri de brad de pe raza judeţului. Atât a mai rămas dintr-o pădure care acum aproape 20 de ani a fost culcată la pământ de foştii proprietari, puşi în posesie de Legea 18/1991.  

 

În iarna lui 1993 spre 1994, din cele 384 de hectare de pădure de la Poieni, un trup de pădure compact, cu diferite stadii de dezvoltare, aproape jumătate au fost defrişate în câteva luni de sătenii împroprietăriţi peste noapte de Legea 18/1991 (legea fondului funciar).

„Au ras-o toată”, ne mărturiseşte Bogdan Evuleţ, responsabil fond forestier în cadrul Ocolului Solca.

La acea vreme, explică Cezar Tulbure, şeful Biroului de Pază din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, tăierea ilegală era doar o simplă contravenţie: “Era un vid legislativ. În 1991 a apărut Legea 18 şi abia în 1995 Codul Silvic care reglementa tăierea ilegală ca infracţiune. Majoritatea pădurilor retrocedate cu Legea 18 arată aşa. Au fost campanii de împădurire, dar proprietarii nu s-au ocupat”.

Pe terenul pădurii de la Poieni, explică silvicultorii, au fost multe stâne, iar proprietarii şi-au incendiat intenţionat suprafeţele, pentru a împiedica regenerarea fondului forestier.

“În 100-200 de ani dacă o să fie la fel ce-a fost acum 20 de ani. O să trebuiască multă muncă aici…. Arată jalnic”, e de părere Bogdan Evuleţ.

Angajatul Ocolului Silvic Solca povesteşte că în perioada acelor defrişări masive amenzile erau derizorii, 25 de lei.

După ce pădurea de la Poieni a dispărut sub topoarele şi drujbele proprietarilor avizi să scoată bani de pe proprietăţile dobândite prin Legea 18, o armată întreagă de poliţişti şi silvicultori a împânzit zona, pentru stoparea transporturilor ilegale de lemn şi sancţionarea indivizilor care au făcut tăieri ilegale.

“Tăiau la un gater, la un circular, şi duceau lemnul la Ştefăneşti, la Botoşani, acolo era piaţa lor de desfacere... făceau rost de avize falsificate”, povesteşte un alt silvicultor.

Paradoxal, îşi aminteşte şeful Biroului Pază din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, o bună parte din lemnul tăiat din pădurea Poieni a putrezit pe la porţile oamenilor, care nu îl mai puteau duce la Botoşani, din cauza filtrelor oamenilor legii.

La câţiva kilometri de trupul de pădure Poieni, tot pe raza localităţii Solca, o altă pădure, care, din fericire, a rămas în grija autorităţilor silvice. „E o pădure de 130 de ani”, priveşte mândru spre fondul forestier Cezar Tulbure.

 

A demarat campania „Să protejăm Aurul Verde!”

Pe raza judeţului Suceava a demarat, ieri, campania de prevenire a infracţiunilor silvice „Să protejăm Aurul Verde!”, campanie desfăşurată în perioada 30 septembrie - 20 decembrie 2010, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Suceava, Direcţia Silvică Suceava, Ocolul Silvic Silva-Bucovina şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Campania a debutat cu o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai poliţiei, în frunte cu adjunctul şefului IPJ, comisarul-şef Ioan Crap, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice – Cezar Tulbure, ITRSV Suceava – Mihai Găşpărel, şi Ocolul Silvic Privat Silva-Bucovina – Rareş Hrestic.

 

Gatere în judeţ, cât să taie jumătate din pădurile României

În cadrul conferinţei de presă, Mihai Găşpărel, consilier în cadrul ITRSV Suceava, a declarat că, în urmă cu câţiva ani, pe raza judeţului Suceava erau instalaţii de debitare care, dacă ar fi funcţionat la capacitate maximă, ar fi înghiţit jumătate din pădurile României.

„Cei de la Fondul Monetar Internaţional au făcut în studiu şi au spus aşa: Dacă aţi investi toţi ce vă doriţi voi în protecţia pădurilor, pază, personal, elicoptere, tot ce vreţi, să reuşiţi să o păziţi, costurile ar fi de zece ori mai mici decât efectele pe care le produc, în momentul în care dispar”, a precizat Găşpărel, subliniind importanţa protejării fondului forestier.

Inginerul Rareş Hrestic, reprezentant al Ocolului Silvic Silva-Bucovina, a vorbit despre legătura dintre defrişări şi calamităţile naturale, intenţia sa fiind aceea de a trage un semnal de alarmă pentru toţi cei care au trăit pe viu sau privit la televizor prăpădul inundaţiilor din ultimii ani.

Mihai Găşpărel a făcut referire şi la diferenţele de mentalitate, la gradul de civilizaţie al unora dintre concetăţenii noştri, precizând că în multe ţări din Uniunea Europeană nu există restricţii pentru proprietarii de suprafeţe de pădure.

„În Austria, poţi să tai trei hectare de pădure, nu te întreabă nimeni. Îţi fac eventual recomandări. În Italia la fel, nu există sancţiuni, e proprietatea lui, poate să taie. Dacă versantul de pe care a tăiat, însă, se duce la vale, peste case, atunci îl închid, pentru delict silvic. Legislaţia silvică în România e mult mai coercitivă decât a altor state europene”, a subliniat Găşpărel.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă ar fi şi la noi legislaţia atât de permisivă, consilierul ITRSV a zâmbit şi a recunoscut că în câteva zile ar dispărea o mare parte din fondul forestier al României.

 

 

Numărul infracţiunilor silvice, în creştere

Şeful Biroului de combatere a delictelor silvice, subcomisarul Iulian Radu, a prezentat, ieri, în cadrul conferinţei de presă, şi o analiză statistică, iar numărul infracţiunilor silvice este în creştere în acest an faţă de 2009.

De la începutul anului, poliţiştii au făcut 1.424 de acţiuni şi controale la instalaţiile de debitat material lemnos, pe drumurile publice şi în fondul forestier.

Au fost constatate până în prezent 199 de infracţiuni la regim silvic, şi aplicate 251 de sancţiuni contravenţionale la legislaţia în domeniul silvic, în valoare totală de 215.684 lei

De asemenea, oamenii legii au confiscat în total 953,92 metri cubi material lemnos, în valoare de aproape 150.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aici, acum 20 de ani, a fost una dintre cele mai frumoase păduri de brad din judeţ.
 Vizualizări articol: 3916 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Aici, acum 20 de ani, a fost una dintre cele mai frumoase păduri de brad din judeţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce spui gasparel? trimis de
( 1 oct 2010, 19:20:43
Unde ai auzit tu ca in Austria si Italia poti taia padurea si nu ti spune nimeni nimic?Esti dus cu pluta?Ai nevoie de aprobare de la silvic ca sa tai o salcie da'pai toata padurea !
2.   ... trimis de
( 1 oct 2010, 19:41:28
In Austria, din cauza a trei copaci a trebuit sa se reproiecteze o sosea. Mai clar, copacii erau prea aproape de soseaua respectiva (cica prezentau un potential pericol). La noi... copacii ar fi fost de mult taiati fara sa stie nimeni.
3.   Taranii fara minte pentru 2 lai o vand si pe masa trimis de
( 2 oct 2010, 01:52:45
Blestemati sa fie acei oameni care au taiat fara mila. Si multumiti-i si lui Iliescu!
4.   Uimire trimis de
( 2 oct 2010, 20:18:04
Domnule "inginier silvic"In zona Berlin-Postdam toate padurile au fost rase cu ocazia razboiului din 1939-1945.Dupa razboi nemtii un replantat toat terenurile cu pini.Ca sa tai la ora actuala o creanga de pin iti trebuie aprobareLa ei padurile nu au fost rase ci protejate.Orice copac primavara este peptanat.Dar mai pun o intrebare ?Din anul 1990 si pina azi in fiecare an s-au organizat licitatii,de explotare,de barbierit ,pe picior,la drum auto si diferite inginerii silvico-financiare.Ne puteti spune cit s-a incasat si destinatia banilor ?Cit s-a replantat inapoi ?Cind se repredau parcelele trebuie predate plantate.Cite parcele s-au repredat plantate.?Nu o sa-mi spuneti niciodata,fiindca aveti raspunsul dar nu e voie.Sa auzim de bine !!!!!!!
5.   Nu suntem Austrieci! trimis de
( 3 oct 2010, 12:36:57
Nu putem sa ne comparam cu austrieci din mai multe motive , ei nu sunt asa de saraci incat sa taie padurea pentru a se imbogati , nici cultura lor nu le permite sa faca asa ceva , pe de alta parte multi au obtinut padure pe cai nu tocmai legale si au taiat-o ca sa se imbogateasca ,iar multi au taiat si lemnul rezultat a fost degradat din cauza ca nu au putut valorifica neavand acte de comercializare . Pot sa mai adaug ca si legislatia in domeniu a lasat de dorit (poate intentionat). Rezultatele nu au intarziat sa apara si aici ma refer la inundatiile care au facut multe pagube si o sa mai faca . Impaduririle ar trebui sa se faca cat mai urgen pentru a repara ce s-a distrus in ultimi 20 de ani .De asemenea si taierile legale ar trebui restrictionate pe o perioada de timp pentru a inlesni regenerarea pe cale naturala a paduri . Padurea este un generator de venit si multi sunt tentati sa atenteze la exploatarea ei pe cai nu tocmai legale .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei