Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 sep 2010 - Anul XV, nr. 218 (4509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani şi interese

Fosta firmă a primarului, contracte de milioane de euro cu Primăria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Vicovu de Jos s-a transformat de ceva vreme într-un adevărat cuib de viespi, unde roiesc milioane de euro pentru investiţii în diferite proiecte. Derulate de administraţia locală, proiectele au, paradoxal pentru unii, firesc pentru alţii, un câştigător dinainte ştiut. Este vorba de firma SC Vicov Construct SRL Vicovu de Jos, care s-a abonat la contracte pe bani mulţi. Un singur amănunt frapează în toată această schemă: fostul acţionar şi administrator al firmei „câştigă tot” este actualul primar din Vicovu de Jos, Constantin Mutescu. Legal, acesta s-a retras din structura firmei, iar orice asociere a numelui său cu afacerile încheiate de Primăria Vicovu de Jos cu SC Vicov Construct SRL are doar aspecte de bănuială. Totuşi, poziţia lui Constantin Mutescu vizavi de contractele dintre fosta sa firmă şi primăria pe care o conduce este cel puţin dubioasă.

Pe site-ul Primăriei Vicovu de Jos nu există nici o declaraţie de avere a lui Mutescu, motiv pentru care i-am solicitat aceste date în scris, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes general. Adresa cu numărul 3.586 a fost înregistrată pe 11 august 2010 de Primăria Vicovu de Jos, dar până ieri, 15 septembrie, informaţiile solicitate nu au ajuns pe adresa cotidianului „Monitorul de Suceava”. În tot acest timp, primarul Mutescu s-a eschivat ba că are treabă, ba că e plecat din localitate, deşi datele puteau fi trimise foarte simplu prin mail sau fax. Concret, am vrut să aflăm în ce mod a renunţat Constantin Mutescu la acţiunile pe care le deţinea la SC Vicov Construct SRL pe 24 iunie 2008, adică după ce a fost ales primar al comunei, în favoarea unui anume Vasile Ţugui, tot din Vicovu de Jos. Este interesant de văzut dacă o firmă de o asemenea anvergură a fost cedată gratuit, ori a fost vândută pe bani grei, aspecte pe care Constantin Mutescu încearcă să le ascundă de ochii opiniei publice.

 

Ce licitaţii a câştigat Vicov Construct în mandatul lui Mutescu

Mandatul de doi ani şi câteva luni al primarului Constantin Mutescu s-a dovedit extrem de profitabil pentru fosta sa societate, pe care a înfiinţat-o în ianuarie 2003. Chiar dacă pe 9 iunie 2009, Tribunalul Suceava deschide procedura de insolvenţă în cazul SC Vicov Construct SRL pentru datorii către alţi parteneri de afaceri, în doar câteva luni firma reuşeşte să-şi revină miraculos. Pe 1 octombrie 2009, procedura de insolvenţă este închisă, iar firma revine la situaţia de dinainte. Vasile Ţugui, actualul administrator al societăţii, a explicat că s-a reuşit evitarea procedurilor de insolvenţă „printr-o înţelegere cu firmele la care aveam datorii”.  

Asta face ca SC Vicov Construct SRL să poată participa la licitaţiile organizate de Primăria Vicovu de Jos pentru atribuirea unor lucrări de aproximativ 80 de miliarde de lei vechi, echivalentul a două milioane de euro.

Ambele proiecte sunt finanţate prin FEADR, prin măsura 3.2.2., iar atribuirea contractelor s-a făcut pe 23 decembrie 2009, cu două zile înainte de Crăciun.

Pentru primul dintre proiecte, „Reţele de canalizare şi alimentare cu apă”, Primăria Vicovu de Jos a pus la bătaie suma de 7.003.460 de lei, fără TVA, dar SC Vicov Construct SRL a reuşit să adjudece licitaţia cu 6.322.176 de lei, fără TVA, în detrimentul altor trei firme care au dorit să execute lucrările.

Al doilea proiect, ceva mai puţin bănos, va fi gestionat tot de fosta firmă a lui Constantin Mutescu. Proiectul „Modernizare drum comunal Remezău” a fost câştigat în urma unei licitaţii la care au participat alte două societăţi de profil. SC Vicov Construct SRL a oferit 854.193 de lei, fără TVA, în condiţiile în care suma alocată era de 981.000 de lei, fără TVA.

 

Suma pentru care a fost vândută Vicov Construct, subiect tabu

Noul administrator al SC Vicov Construct SRL, Vasile Ţugui, nu a fost nici el prea deschis când a venit vorba de modul în care a devenit şef peste firmă.

„Am cumpărat o parte din firmă şi am preluat şi leasingul pentru o serie de utilaje”, s-a mărginit să spună Ţugui. Când a venit vorba de suma de bani plătită primarului Constantin Mutescu, fostul acţionar şi administrator principal al SC Vicov Construct SRL, Vasile Ţugui a preferat să nu răspundă. Cu alte cuvinte, o tranzacţie care trebuia să fie transparentă, cel puţin prin prisma primarului independent din Vicovu de Jos, se transformă cu fiecare om abordat şi fiecare întrebare adresată într-un dosar tot mai voluminos prin care se încearcă ascunderea adevărului.

Nici discuţiile telefonice cu primarul Constantin Mutescu pe această temă nu s-au dovedit mai fructuoase, acesta evitând sistematic să răspundă unei solicitări oficiale depuse în baza Legii 544/2001, astfel încât singura cale rămasă disponibilă pentru a afla aceste informaţii va fi o acţiune în instanţă.

Constantin Mutescu a devenit primar al comunei Vicovu de Jos în vara anului 2008, după ce l-a învins pe Vasile Popescu. Deşi a candidat ca independent şi nu a optat oficial pentru un partid anume, Constantin Mutescu nu şi-a ascuns orientarea politică.

"Acum nu am luat nici o decizie. Mâine, după validarea în funcţia de primar, mă voi gândi ce hotărâre să iau. Indiferent dacă voi rămâne sau nu independent, intenţionez să am o colaborare strânsă cu PD-L", declara Constantin Mutescu la scurt timp după ce a fost ales primar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta firmă a primarului, contracte de milioane de euro cu Primăria.
 Vizualizări articol: 1695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Fosta firmă a primarului, contracte de milioane de euro cu Primăria5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Normal trimis de
(16 sep 2010, 11:05:31
Meseriasu' e de la PDL - probleme ?
2.   Legal trimis de
(16 sep 2010, 11:18:20
"Legal, acesta s-a retras din structura firmei, iar orice asociere a numelui său cu afacerile încheiate de Primăria Vicovu de Jos cu SC Vicov Construct SRL are doar aspecte de bănuială."
Articolul trebuia închis aici. Totul este "legal". Declaraţia de venit şi suma pentru care a fost vândută firma sunt detalii neimportante şi irelevante.
2.1  RE: Legal trimis de
(16 sep 2010, 13:48:55
EI lasa ca stim... cunoastem .. asta-i genul de caz in care ei fac lucrarea si apoi se face licitatia.. si cum aproape toate licitatiile-s aranjate ...
3.   Domnu neagu trimis de
(16 sep 2010, 11:39:16
domnu neagu inainte de a comenta degeaba de "firma primarului" intereseazate te rog ce s-a intamplat cu firma fantoma care a dat faliment dupa ce a incasat banii de la Scoala din Vicov ... sau de asa zisa experta in constructia de sali de sport care a facut sala de sport din vicov in care ploua cu galeata ... si apoi comenteaza de "firma primarului" care totusi da de lucru la locuitorii comunei si care face totusi lucruri de calitate.
4.   Cu preferinte trimis de
(16 sep 2010, 12:44:22
Daca nu sunt primar sau nu sunt in partidul de la putere am vre-o sansa sa -mi deschid o afacere in Romania? Sa poat lua lucrari cinstit de la primarie... Cred ca nu. De ce? Pentru ca Romania = MARLANEALA! Rusine sa va fie porcilor. Ce incredere sa ai in Romania cu expertii primarului sau al nu stiu care pilos pe acolo, care fac sali de sport si ploua in ele? Niste 'incompetenti - afoni de nu stiu nici cum ii cheama. Un om destept nu are sanse sa se promoveze din cauza gastii de smecheri corupti care invart totul.'
5.   E liberal cumva? trimis de
(16 sep 2010, 16:40:37
Îl văd pe domnul din fotografie îmbrăcat în galben, e liberal cumva? Dacă-i așa, apar niște coincidențe stranii: ieri primarul liberal din Vatra Dornei, azi cel din Vicov, mâine... cine știe. Dacă nu-i liberal personajul din fotografie, atunci putem conta pe obiectivitatea autorului.
6.   Pdl trimis de
(16 sep 2010, 17:34:00
da ,pdl....toata valea sucevei impanzita de fostii colaboratori ai securitatii..veniti la Brodina,toate lucrarile sunt achizitionate de aceasta firma,lucrari neterminate,bani i ncasati....si totul sub directa conducere a mandriei ROMANIA....partidul comunist roman.si acum pt tine dl sandrinio...la cate primarii ai fost sa faci un singur articol despre utilizarea banului public?vino la noi hutanii din brodina...sa vezi cum se cheltuie banul public cu acte in regula....vei fi plimbat prin satele ,comunei cu masina primariei B-75-LOB,folosita numai in scopuri publice.............din bani publici...poate confirma curtea de conturi....
7.   Uaaaaau.... trimis de
(16 sep 2010, 18:41:23
Un primar care face multi bani privati cu functia publica...ce shock! Nu trebuia sa va indepartati asa de mult de redactie copii. Gaseati exemple si mai aproape de casa
8.   Nu pricep.......mostenire comunista?? trimis de
(16 sep 2010, 21:02:53
citesc articolul,citesc comentariile.....................,nu pricep nimic.Tara lui BASE!!!nu?pardon...........IMP BASE...si GARDA IMPERIALA[securitatea]ei taie si spanzura...noi citim si postam comentarii.MASURI?:au angajati probabil specialisti sa le masoare metri cubi de bani,din care se imfrupta si cei care ar trebui sa ia masuri.asa e Sandrinio??
9.   HOTIILOR trimis de
(16 sep 2010, 23:09:23
exista bani dar primarul paveaza parcul de la camin iar la magistrala cf nu exista bani ..
10.   Stiu doar... trimis de
(17 sep 2010, 09:16:34
Nu stiu ce si cat de legal e totul, stiu doar cateva aspecte...omul asta a pornit de jos, a muncit (probabil) pentru tot ce are, a ajutat foarte multa lume, iar pentru cei care traiesc acolo nu poate sa nu fie vizibil .Eu doar trec pe acolo uneori si nu pot avea decat cuvinte de lauda la adresa lui.
Deci...indiferent de culoarea sa politica, vicovenii au nevoie de el, sunt sigura de asta.
10.1  RE: Stiu doar... trimis de
(17 sep 2010, 15:56:21
Stai ca aveam un os pentru tine pe aici pe undeva...
11.   Domnul Neagu trimis de
(17 sep 2010, 21:37:16
Acest articol este o noua incercare in descoperirea unor ilegalitati, si publicarea lor pe prima pagina. Publicarea acestor speculatii fara dovezi concrete se numeste "CALOMNIE". Pentru a intelege care mai multe pot sa-ti aduc la cunostinta urmatoarele:
1. Acest om nu a detinut consecutiv functia de primar si patron al Vicov Construct.
2. Datoria lui ca primar este atragerea de fonduri, gestianarea si investirea lor in folosul comunitati.
3. Vicov Construct este in continuare o firma activa cu sediul in Vicov, deci aduce bani la bugetul local si consecutiv asigura locuri de munca.
4. Domnul Mutrescu a fost ales de vicoveni deci investitiile de milioane de lei despre care ai scris sint in folosul comunitatii. (retele de apa si canalizare, drumuri)
5. Domnul Mutrescu este reprezentantul vicovenilor deci le reprezinta interesele.
6. Pentru o caracterizare al Domnului Mutrescu intreaba vicoveni care il cunosc cel mai bine acest om.
Succes In continuare Domnului Mutrescu.
12.   Draga SIRJERKALOT ... trimis de
(17 sep 2010, 22:00:19
Te asigur ca nu sunt in cautare de oase:)
Muncesc cat sa-mi asigur masa zilnica, nu cersesc asemeni altora dimpotriva imi ramane si pentru altii.Pentru ca asa am fost educata, sa muncesc si sa pretuiesc fiecare lucru rezultat din munca cinstita.
Gandeste de doua ori inainte sa etichetezi un om, mai pierzi din rautate intre timp.
12.1  RE: Draga SIRJERKALOT ... trimis de
(17 sep 2010, 23:46:09
Uau Bambi...mi-ai aratat calea gresita pe care mergeam. Mi-ai deschis ochii...hai sa ne intalnim sa plangem de bucurie unul in bratele celuilalt. tra la la la la la la....
13.   .... trimis de
(18 sep 2010, 12:46:59
pentru toti cei care il lauda ,daca aveti nevoie de primar pocait cu 8 clase va sugerez sa il luati mandatul urmator in comunele voastre!!! oare macar unul dintre laudaci a trecut pe langa albia raului Suceava sa vada cam ce prapad a facut firma care " da de lucru la oameni"? protectia mediului si apele romane sunt inexistente aici ca doar , de, primarul e protejatul marlanului de flutur, si, daca pentru altii nu e pentru mine e cam batator la ochi ca toate proiectele de la vicov sunt castigate de firma lui, firma la care sunt angajati niste carpaci care habar nu au de constructii, asa ca mai scutiti-ma de cat bine a aduc comunei acest primar
14.   Pentru IANCUJIANU trimis de
(18 sep 2010, 17:32:47
Penru cultura ta generala,nu sint "pocait", nu locuiesc in Vicov, nu am votat niciodata, nu-l cunosc personal pe Mutescu dar am auzit de la Vicoveni numai de bine despre el.
Referitor la religia si studiile persoanei in cauza poate ii este frica de dumnezeu sau rusine de comunitatea din care face parte, cit despre 8 clase cred ca avea nevoie de mai multe ca sa stie sa fure cu acte in regula. Sau?
Albia raurilor este supusa unui de colmatare care aduce la cresterea nivelului apei iar exploatarea controlata a pietrisului si nisipului este benefica altfel existand pericolulde inundatii.
Firma despre care vorbesti avind sediul acolo poate avea cel mai mic pret deoarece nu are cheltuieli de transport iar "cirpaci" nu trebuie sa fie ingineri proiectanti, ei doar executa lucrari dupa un plan(proiect) dinainte stabilit, institutiile superioare avind datoria de supravegeare si control al acestora.
Asa ca inainte sa acuzi pe cineva gindestede doua ori, de obicei ajuta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei