Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2010 - Anul XV, nr. 208 (4499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

2-5 septembrie

Momente aniversare, inedite, spectaculoase, la „Nopţile Humorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Nopţile Humorului”, eveniment inedit ce se desfăşoară în această perioadă la Gura Humorului, includ trei momente aniversare, Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ”, ediţia a XXX-a, Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului", ediţia a XX-a, şi aniversarea cunoscutei interprete de muzică populară Maria Macovei, la 40 de ani de activitate.

 

„Noaptea va începe la 10 dimineaţa”

După cum au decis humorenii, în perioada 2 – 5 septembrie „noaptea va începe la 10 dimineaţa”, „se diminuează durata zilei cu 25% din motive de criză”, însă „austerizăm, dar continuăm să trăim”.

La Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ” s-au înscris în concurs 90 de filme, din zece ţări. Pe lângă cele două secţiuni consacrate ale concursului, de film documentar de scurt şi mediu metraj şi de film studenţesc de scurt metraj, anul acesta a fost introdusă şi secţiunea de film turistic. Premierea celor mai bune lucrări va avea loc duminică, la ora 11:00, la Sala Tisa - Hotel Best Western Bucovina.

 

Concerte

„Nopţile Humorului” au debutat joi seară, la Sala Tisa, cu deschiderea oficială a celor două festivaluri. Aseară a fost deschis şi primul cinematograf în aer liber din judeţ. Acesta este amenajat în vârful pârtiei „Şoimul”, accesul cu telescaunul făcându-se gratuit, în baza unor invitaţii „VIP”. Tot aseară, în Parcul Ariniş au concertat trupele „Axiome” şi „Direcţia 5”.

O premieră pentru anul acesta va fi Festivalul tăietorilor de lemne, care va începe astăzi, de la ora 16:00, la baza pârtiei „Şoimul”, şi care va fi prezentat de Radu Valahu.

Duminică, în aceeaşi locaţie şi de la aceeaşi oră, va fi organizat un alt concurs, în premieră, şi anume „Cel mai puternic om din Bucovina”.

În această seară este aşteptată la Humor trupa Hi-Q, iar duminică va fi o zi specială, pe scenă urmând să cânte artiştii din vechiul şi noul Cenaclu Flacăra, la Gura Humorului fiind aşteptat şi poetul Adrian Păunescu.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că „Nopţile Humorului” se vor încheia cu un imens foc de tabără, şi nu de artificii.

 

„Taina” obiectelor lucrate manual

Florin Cramariuc, meşter popular şi preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, a declarat că asociaţia pe care o conduce încearcă o revigorare a meşteşugului manual pentru că, din păcate, s-a pierdut din simbolistica acestor creaţii populare. De aceea, împreună cu Elvira Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, a selectat meşteri populari autentici, care să aducă, în faţa turiştilor aflaţi în aceste zile la Gura Humorului, frumosul, măiestria, firescul, „taina”, care se ascunde în fiecare obiect lucrat manual.

Pe aleile Arinişului am văzut vase de lut de la Marginea, aduse de Dumitru Paşcaniuc, obiecte de dogărie, ceramică pictată, ceramică de dincolo de Prut, adusă la târg de Iurie Cucuietu din Republica Moldova, măşti artizanale, linguri, căuşe din lemn, realizate de meşterul cioplitor Toader Ignătescu, obiecte din piele lucrate manual, ouă încondeiate şi icoane bizantine, linguroaie de diferite mărimi, făcute cu mult meşteşug de Avram Roşca din Bălăceana, obiecte din os lucrate manual.

“O naţiune care nu-şi respectă tradiţiile şi obiceiurile nu există”, a spus Florin Cramariuc, parafrazându-l pe Nicolae Iorga, menţionând că a încercat şi în acest an să-i ajute pe meşteşugari în promovarea importanţei şi frumuseţii acestui gen de artă pe care meşterii o practică cu sfinţenie, contribuind astfel la conservarea autenticităţii şi tradiţiilor frumoasei Bucovine.


Au sculptat piese de şah

Parcul Ariniş a fost transformat ieri într-un loc al artiştilor.

Zeci de meşteri autentici din ţară, dar şi din Republica Moldova, invitaţi la Târgul Meşteşugarilor, şi-au expus lucrările pentru a fi admirate şi apreciate de vizitatori.

Printre ei s-au aflat şi opt sculptori suceveni, care, timp de o săptămână, s-au aflat la Ariniş, într-o tabără de creaţie. Aceştia au cioplit în lemn primele piese de şah care vor fi aşezate în parcul central din Humor, pe o tablă de şah în aer liber.

 

„Foto – picnicul” din crângul Arinişului

Un nume aparte în emblema Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristica „Umor la Gura Humorului” poartă marca Ştefan Popa Popa's. Aflat ieri la Gura Humorului, maestrul a vizitat foto – picnicul amenajat în crângul Arinişului, unde 15 tineri fotografi din Gura Humorului, sub îndrumarea lui Marius Vasiliu, unul dintre organizatorii evenimentului „Nopţile Humorului”, şi-au expus lucrările. Ştefan Popa Popa's a privit cu interes fotografiile şi i-a felicitat pe tinerii artişti.

Marius Vasiliu a mai spus că în cadrul „Nopţilor Humorului” va avea loc şi un salon de fotografie, unde vor fi expuse aproximativ 250 de lucrări trimise de artişti fotografi din 18 ţări, de pe patru continente. Salonul este organizat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În cadrul salonului vor expune şi cei 15 tineri fotografi humoreni.

 

Popas... pe o linguroaie de lemn

Ştefan Popa Popa's a vizitat şi Târgul Meşteşugarilor. Privind cu interes fiecare obiect expus, el a făcut o apreciere, spunând că este păcat că „artiştii consacraţi consideră că arta populară este minoră!”.

Maestrul Popas a fost rugat de Florin Cramariuc să dea un autograf pe un linguroi de lemn, pe care scria „din mâna mărturisitorilor de artă tradiţională”.

Cramariuc a explicat că de ceva timp, la fiecare târg, realizează o linguroaie de lemn, şi îi invită pe cei care se consideră adevăraţii „mărturisitori” ai tradiţiei româneşti, „pentru o mică departajare, aşa, de bun-simţ”, să semneze.

 

Roaba transformată în sobă

După autograful pe linguroaie, Ştefan Popa Popa's a râs cu poftă şi a cerut să fie fotografiat lângă cel mai inedit obiect aflat la târg – o roabă (tărăboanţă) transformată în sobă, numai bună pentru gătit. Autorul obiectului este tot Florin Cramariuc care, având o roabă veche pe acasă, s-a gândit, mai întâi, să o dea la fier vechi, „dar nu îmi prea ieşea pasenţa cu banii”.

„Atunci, m-am gândit să fac o plită din ea. Decât să iau câţiva bănuţi dând-o la fier vechi, mai bine să iau bani oamenilor aici, făcându-le mâncare pe ea. Ciorbiţa de cartofi, ingredient de bază, cu costiţă şi legume le va plăcea, cu siguranţă, turiştilor, mai ales că avem un concurs – a doua ediţie a Festivalului Barabula de aur”, ne-a povestit Cramariuc, care, a mai spus că transformarea roabei în plită este şi un element de „umor... de humor..., la Gura Humorului”.

 

Caricatură „la înălţime”

Trofeul Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului", ediţia a XX-a, a fost câştigat, în acest an, de Sergiu Grapă din Iaşi. Trofeul îi va fi înmânat câştigătorului, într-un cadru festiv, duminică, la ora 11:00, la Sala Tisa - Hotel Best Western Bucovina.

Ca o noutate, în acest an, putem vorbi şi de „caricatură la înălţime”.

Organizatorii au avut inedita idee să facă cunoscute turiştilor aflaţi în aceste zile Gura Humorului lucrările premiate la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului" sub forma unor bannere, pe care le-au montat pe fiecare stâlp ce susţine telescaunul ce duce pe Vârful Pârtiei Şoimu.

„Turiştii pot vedea zece caricaturi când urcă cu telescaunul şi zece caricaturi premiate de-a lungul anilor când coboară de pe pârtie. Printre ele se află şi lucrarea premiată la ediţia a XX-a, din acest an, semnată de Sergiu Grapă. Este şi aceasta o noutate a evenimentului, încercând, astfel, să atragem iubitorii de artă în aer liber, mai ales că avem o bază de agrement la Ariniş, care trebuie pusă în valoare prin toate mijloacele”, ne-a explicat Elvira Romaniuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Momente aniversare, inedite, spectaculoase, la „Nopţile Humorului”.
 Vizualizări articol: 1665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Momente aniversare, inedite, spectaculoase, la „Nopţile Humorului”5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
( 4 sep 2010, 20:18:13
Doamnelor si Domnilor,toti cei care ati contribuit la reusita festivalului sincere "Felicitari"Intr-o tara,macinat de saracie,ignoranta,asmutirea claselor sociale una impotriva celeilante,intr-o tara unde institutiile statului sunt intr-o permaneta disolutie,iata ca exista si un OM pe nume Marius Ursaciuc care cu competenta lui,cu harul de celmai bun gospodar din toata Bucovine si vechiul regat care face parte din teritoriul administrativ al judetului Suceava,aduce un strop de bucurie si destindere peste fetele tuturor participantilor.Inca odata FELICITARI domnule primar URSACIUC MARIUS !!!!! Sa ne traiti intr-n m ulti ani !!!!
2.   Ursaciuc???? trimis de
( 5 sep 2010, 11:55:48
de cand fluture este baron ,numai humorul reprezinta bucovina.....[unde e vatra dornei,putna sau moldovita,radauti????????????]

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei