Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 aug 2010 - Anul XV, nr. 197 (4488)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pe două roţi

“Cartierul” motocicliştilor, la Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Municipiul Rădăuţi a fost în weekend localitatea cu cei mai mulţi motociclişti pe cap de locuitor, la cea de-a patra întrunire pusă la cale de Bukowina Motor Club (BMC), singurul club moto din Bucovina. Pe cap de locuitor la figurat, pentru că în realitate organizatorii au avut grijă să nu-i ţină pe motociclişti chiar pe capul rădăuţenilor, aşa că i-au adunat cu mic cu mare, care pe modele de serie, motoare sport, enduro, chopper, old timer etc., care pe renumitele Harley Davidson, la un ştrand de la ieşirea din Rădăuţi spre Volovăţ.
Sute de motoare, de la câteva sute de euro la unele de zeci de mii de euro şi aproape o mie de pasionaţi ai motociclismului, veniţi de peste tot din ţară, şi din Italia, se aflau de partea cealaltă a porţilor ştrandului cunoscut sub denumirea “La Piticu”.
După ce treceai de „Micuţu”, un prieten de-al organizatorilor, aşa cum ne-a fost prezentat, care cu cei 2 metri şi 10 centimetri înălţime şi circa 160 de kilograme ale sale supraveghea intrarea pe porţile larg deschise ale ştrandului, era parcă o altă lume. Cel puţin pentru noi, “outsiderii”. Pentru cei din interior, lumea diferită era probabil de partea cealalată a porţilor ştrandului.

Cea mai lungă paradă de motociclete, Rădăuţi-Palma  
O mare de motociclişti, motociclete şi corturi campate pe terenul piscinei de “La Piticu”. Chiar la intrare, pe partea stângă, a fost amenajat un salon de tatuaje, în care trei tineri îţi “desenau” pe spate modelul pe care ţi-l alegeai.
“Facem doar modele mici şi medii, până într-un milion şi jumătate (n.r.-150 de lei)”, îmi spune Andrei, unul dintre tatuatori.
În dreapta salonului de tatuaj, o parte dintre organizatori aşteaptă în continuare motociclişti. “E prea cald să dăm palincă, aşa că am improvizat şi am luat vodcă ucrainească. Marfă bună”, mă asigură acesta.
Intrarea în “cartierul” motocicliştilor, 20 de lei de persoană.
Terasele sunt pline, iar, fundalul sonor, ce altceva decât muzică rock.
Nu e nici 12:00 încă, iar unii sunt deja K.O. de la alcool şi dorm care pe unde apucă. Sau poate nu s-au trezit încă după petrecerea din noaptea precedentă…
Unii preferă să se tolănească la soare în jurul piscinei şi să mai dea peste cap o bere la terasa de lângă. 2,5 lei paharul, iar fata de la dozator nu duce lipsă de clienţi. La bere…
Motocicletele încep să iasă una câte una pe poarta ştrandului, iar Doni, unul dintre organizatori îmi spune că se pregătesc de paradă, cea mai lungă din ţară, pe ruta Rădăuţi-Palma, circa 80 de kilometri dus-întors.
Ne-am gândit că o să-i ajungem din urmă pe traseu, după ce am fotografiat parada (în jur de o sută de motociclete) chiar în timp ce trecea prin centrul Rădăuţiului, însă nici vorbă.
Cu un echipaj de poliţie antemergător, ne-au lăsat mult în urmă.
I-am ajuns abia pe la Palma, unde era programat un popas de aproximativ jumătate de oră înainte de întoarcere.

„În primă fază trebuie să ştii să mergi pe bicicletă”
Cătălin e din Iaşi şi a venit împreună cu prietena sa, pentru prima oară, la întâlnirea motocicliştilor de la Rădăuţi.
Pe o motocicletă BMW, ieşeanul îmi mărturiseşte că e încântat de organizare şi că va mai reveni în zonă.
Îmi explică că nu e greu să fii motociclist şi să prinzi acest microb: “Trebuie să ştii să mergi pe bicicletă, aşa în primă fază, după care bagi vreo 1000 de kilometri, te înveţi să mergi singur, după care uşor-uşor te lipeşti de comunitate” .
 
Moto-stunt, jocuri la piscină, concerte rock şi striptease
În centrul Rădăuţiului, acrobaţii pe motocicletă, “moto-stunt”, iar protagoniştii, câţiva motociclişti din Bucureşti şi Botoşani, îşi primesc aplauzele bine meritate de la cele câteva sute de rădăuţeni adunaţi de-o parte şi de alta a gardurilor puse de Jadarmerie.
Mai târziu, “La Piticu”, petrecerea continuă.
Terasele sunt pline, iar pe scenă au început pregătirile înaintea concertelor rock - Bucovina, Piatra, Opt Ş’un Sfert, Toy Machines, precum şi Nothing About Yesterday (N.A.Y.) din Republica Moldova, sunt trupele trecute în program.
Incluse în oferta BMC - jocuri trăsnite la piscină (trecerea peste piscină pe funie, vâslit cu camera de tractor, mers pe sub apă cu labe speciale etc.), acrobaţii cu avioane uşoare, precum şi un show de striptease oferit de angajatele unui salon de masaj erotic din Suceava.
 
“Sunt oameni care trăiesc pe motocicletă şi oameni care şi-au luat motocicleta pentru că dă bine”
Radu şi Otilia, sunt soţ soţie şi au venit la Rădăuţi, la întrunirea BMC, pe un Suzuki VX 860, tocmai din Bihor.
El e medic stomatolog, iar ea inginer chimist. Amândoi pasionaţi de motociclism.
Au venit cu un stand de tricouri, broderii şi embleme cu tematică auto. Radu recunoaşte că ideea afacerii i-a aparţinut soţiei sale, care i-a preluat hobby-ul pentru motociclism.
“Ca peste tot, ai parte de tot felul de persoane. Oameni care sunt dedicaţi acestui fenomen şi trăiesc pe motocicletă şi oameni care şi-au luat motocicleta pentru că dă bine. Ca peste tot, ai motociclistul şi ai acel manelist al motocicletei”, îmi povesteşte Radu.
Medicul stomatolog spune că are şi maşină, pentru că în viaţa de zi cu zi nu poate merge numai pe motocicletă, mai ales iarna.
„Consumul e mai redus decât la o maşină, deci din punctul ăsta de vedere e mai rentabil să ai o motocicletă.  Devine costisitor în momentul în care îţi doreşti, şi asta se întâmplă cu marea majoritate a motocicliştilor, să mergi din ce în ce mai mult, să vezi, să umbli, e foarte asemănător cu alcoolul, îţi intră în sânge....”, râde bihoreanul.

Pe motoretă, de la 8 ani
Sandu e din Târgu Neamţ şi, la cei 55 de ani ai săi, e poate unul dintre cei mai în vârstă motociclişti prezenţi la întrunirea de „La Piticu”.
Şi pentru el e pentru prima oară când vine la Rădăuţi şi spune că se simte foarte bine.
A venit cu puţin timp în urmă şi îşi montează cortul împreună cu un prieten.
„Am o Hondiţă 500 CB, mă mândresc cu ea, îi liniştită, nu mă dă de pământ”, râde Sandu, povestindu-mi că e pasionat de motociclete din ’74 şi că a  condus prima dată la 8 ani, motoreta tatălui său.
„Motociclismul e ca şi hipismul, dacă respecţi motocicleta şi o înţelegi nu te izbeşte. Nu-ţi trebuie ceva anume ca să fi motociclist. Să-ţi lipsească aroganţa şi să nu te dai mare pe motocicletă, nu ştii ce te aşteaptă după o curbă...”, continuă Sandu.
În ’82, îmi povestea veteranul motociclist, s-a făcut membru de partid de urgenţă, şi a mers cu Mobra de atunci, în Polonia şi Cehoslovacia.
După Rădăuţi, plănuieşte să meargă până în Italia, la Padova, unde lucrează soţia sa.

A avut 25 de motociclete, de la Java 125, de câteva sute de lei, la Harley Davidson de 35.000 de euro
Alexandru Scheul (51 de ani) e unul dintre cei şapte membri fondatori ai Bukowina Motor Club, în 2006.
Proprietarul unei cunoscute fabrici de mezeluri din zona Horodnic, Sandu, cum îi zic prietenii, e un împătimit al motoarelor şi, totodată, proprietarul unui Harley Davidson de aproape 35.000 de euro, cu care nu trece neobservat oriunde s-ar afla.
Pe lângă Harley-ul achiziţionat de la Berlin, în 2007, care are 125 de cai putere, 260 de kilometri în bord şi ajunge de la 0 la 160 de km/oră în 7 secunde, Sandu mărturiseşte că deţine şi un Suzuki şi două Yamaha, precum şi o Honda CX 500 fabricată în 1982, motocicletă adusă din Franţa şi care a aparţinut iniţial lui Nicu Ceauşescu.
„Pe primul loc e afacerea, că de acolo îmi întreţin pasiunea, nu?!”, îmi răspunde râzând la întrebarea ce este mai important pentru el, hobbyul său, care l-a făcut să adune şi circa 240 de machete de motociclete, ale tuturor modelelor, sau afacerea care l-a propulsat în topul celor mai bogaţi oameni din judeţ.
A avut până în prezent 25 de motociclete şi, până să ajungă la Harley Davidson, a pornit cu o Java de 125, pe care a dat câteva sute de lei la vremea respectivă.
„Prin clasa a III-a umblam cu motoreta Carpaţi. Tata ne-a imprimat la toţi cei trei fraţi acest hobby. Cea mai bună motocicletă e aia pe care o ai. Cu motocicleta am făcut de trei ori turul ţărilor socialiste pe vremea lui Ceauşescu, Rusia – Polonia – RDG - Ceohoslovacia - Ungaria şi înapoi. Cu motociclete de astea mai moderne am mers prin Germania, Spania, Italia... I-am dat şi cu 220 (n.r. kilometri la oră) cel mai mult, pe porţiuni scurte. Am avut şi accidente, însă, din fericire, nu grave”, susţine omul de afaceri, a cărui singură avere în 1989 era o garsonieră în Rădăuţi.
„Acum sunt şi sponsor şi organizator şi participant. E scump totuşi să organizezi aşa ceva, 50 de milioane (n.r. lei vechi) locaţia, 60 de milioane scena, încă vreo 60 formaţiile... e costisitor”, mărturiseşte Alexandru Scheul, care susţine totuşi că va încerca să ţină întrunirile BMC de la Rădăuţi, cât mai mulţi ani la rând.
„Nu fără număr, că e expresia altora asta”, râde şi pleacă să pregătească concursurile de la piscină.

Bukowina Motor Club, fondat acum patru ani
„Bukowina Motor Club (BMC) a luat fiinţă în august 2006 şi este singurul club moto din Bucovina. A fost fondat în Rădăuţi, de şapte membri, iar în momentul de faţă numărul acestora depăşeşte 30. Numele clubului arată în mod simplu locaţia şi natura acestuia, iar numele “Bukowina” a fost ales după denumirea originală a acestei zone.
Clubul este deschis tuturor celor care se simt cu sufletul în Bucovina, sunt motociclişti (indiferent dacă sunt îndrăgostiţi de speed, enduro, chopper, old timer, tourer …), ne împărtăşesc modul nostru de a fi şi îl reprezintă într-o maniera respectabilă. Activităţile pe care ne-am propus să le facem împreună sunt diverse şi includ plimbări cu motocicletele, achiziţionarea de echipamente şi motociclete, suport şi ajutor în cazul excursiilor, organizarea de evenimente motociclistice publice, petreceri sau o simplă bere împreună.
Însemnele BMC au fost create având la bază stema originală a Bucovinei” –  prezentare www.bukowinamc.ro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Cartierul” motocicliştilor, la Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 13 voturi
“Cartierul” motocicliştilor, la Rădăuţi4.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei