Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 aug 2010 - Anul XV, nr. 194 (4485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Taxă de solidaritate”

Sucevenii cu centrale proprii, obligaţi să subvenţioneze factura vecinilor abonaţi la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Subvenţionarea sistemului de încălzire centralizat a trecut de la Guvern şi administraţiile locale pe umerii locatarilor care au renunţat la acest serviciu în favoarea centralelor de apartament. „Luxul” de a avea apă caldă şi încălzire non-stop trebuie sancţionat, în viziunea guvernanţilor, prin obligarea celor care au centrale să plătească şi o parte din încălzirea vecinilor care au locuinţele încălzite de societatea de termoficare a oraşului. În acest an, din momentul în care Termica va începe furnizarea căldurii, un procent cuprins între 30 şi 50 la sută (în funcţie de lună) din valoarea facturii la încălzirea apartamentelor dintr-o scară de bloc va fi repartizat la plată către toţi locatarii, inclusiv a celor care au centrale proprii şi doar 50, respectiv 70 la sută va fi achitată de abonaţii Termica.

Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Naţională de Reglementare Servicii Comunale a stabilit, printr-un ordin, creşterea costului comun al agentului termic furnizat în sistem centralizat pentru locatarii debranşaţi, de la 20 la sută, cât a fost până acum, la 30 la sută în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50 la sută în celelalte luni. Ordinul ANRSC nr. 343/2010 a intrat deja în vigoare şi se aplică din sezonul 2010-2011.

În municipiul Suceava sunt 1.866 de scări de bloc, care însumează 34.528 de apartamente. Proprietarii a 10.156 de apartamente s-au debranşat de la Termica şi şi-au instalat centrale de apartament, iar 24.372 au rămas cu locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare. În cazul acestora din urmă, circa 18.000 au instalate repartitoare de apartament şi aproape 5.500 sunt contorizate doar de Termica. Când va începe furnizarea căldurii, în octombrie - noiembrie, între o treime şi jumătate din costul încălzirii lor va fi plătit şi de locatarii care nu beneficiază în nici un fel de serviciile Termica.

Concret, în cazul unei scări de bloc cu zece apartamente, şapte cu centrale proprii, trei racordate la Termica, dacă factura pentru încălzirea celor trei va fi în noiembrie de 17 milioane de lei vechi,  8,5 milioane de lei vechi vor fi plătiţi de cei trei abonaţi ai Termica, iar 8,5 milioane se vor împărţi la plată între toate cele zece apartamente.

 

Peste 10.000 de suceveni, puşi la plată pentru „nesimţirea” de a avea apă caldă şi încălzire non-stop cu centrale de apartament

Harşovschi recunoaşte că prin aplicarea acestei reglementări au de suferit cei cu centrale proprii, dar spune că singura modalitate prin care se mai poate diminua efectul este inventarierea exactă a suprafeţei echivalente termic.

„O spun foarte clar, acest ordin vine în interesul celor care sunt în sistemul centralizat. Noi am făcut apel la populaţie să nu se debranşeze şi uitaţi-vă că deja efectele se văd. Şi cei de la nivel naţional au aceeaşi gândire şi ajută oamenii care rămân la sistemul centralizat, în defavoarea celor care îşi montează centrale de apartament. Până la 30 noiembrie toate societăţile de repartitoare şi asociaţiile de proprietari vor fi obligate să calculeze suprafaţa echivalentă termic”, a afirmat Harşovschi.

Viceprimarul a mai arătat că pentru cele 5.500 de apartamente care sunt contorizate numai de Termica, primăria „va impune” ca asociaţiile, împreună cu societatea de termoficare sau cu o firmă pe care o vor accepta jumătate plus unu dintre locatari să inventarieze suprafeţele echivalente termic. Pentru apartamentele care au repartitoare inventarierea trebuie să o facă firmele care au montat aceste aparate.

Penalizarea locatarilor cu centrală proprie se face în România din 2008. În Suceava, prin Hotărârea de Consiliu Local nr.231/2008 costurile comune erau stabilite la un procent de 20 la sută şi justificate de cei care le-au impus prin aceea că pentru ţevile de la subsol, cele care mai trec prin apartamente şi pentru caloriferele de pe casa scării trebuie să plătească toată lumea din bloc. În cazul în care ţevile rămase în apartamentele debranşate erau foarte bine izolate, cota comună de plată se putea reduce la 10 la sută din costul total al facturii. Din acest an acest lucru nu mai este posibil. Sunt scutiţi să mai plătească la Termica doar locatarii în care absolut toate apartamentele de pe scară sunt debranşate şi au centrale proprii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii cu centrale proprii, obligaţi să subvenţioneze factura vecinilor abonaţi la Termica.
 Vizualizări articol: 5163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Sucevenii cu centrale proprii, obligaţi să subvenţioneze factura vecinilor abonaţi la Termica3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bai daca plateste vreo unu chiar ii tampit! trimis de
(19 aug 2010, 11:15:59
Daca plateste careva chiar sunteti niste prosti si va meritati soarta! Oare cand veti intelege sa nu mai dati bani la asociatiile de locatari? Apometru, contor la gaz si curent si platesti cat consumi.!

Si nu va lasati pacaliti de vrajelile aste conform constitutiei nu esti obligat sa platesti nici un produs sau serviciu de care nu beneficiezi (excluzand impozitele).
NU vedeti ca sistemul centralizat trebuie sa supravietuiasca ca-i o sursa de venit pentru ei. Sa nu ai incalzire calumea iarna, sa nu ai apa calda cu lunile vara... mereu avarii pe retea, preturile le fixeaza dupa cum vor...
1.1  RE: Bai daca plateste vreo unu chiar ii tampit! trimis de
(19 aug 2010, 15:11:00
Ai dreptate...Sa-mi ia boii de la bicicleta..
2.   Nesimtire tip RO trimis de
(19 aug 2010, 11:22:22
Asa o porcarie nu o inghite nimeni in lume. Pentru a plati ceva este nevoie de un contor avizat metrologic care sa masoare o cantitate care inmultita cu un pret pe unitate sa dea totalul. Cum poti stabili asa un procent din burta pe care sa-l aplici absolut nejustificat tehnic ? Am o curiozitate: daca eu imi platesc cosumul de apa rece si chelutielile, mai putin aceasta taxa, cine imi poate impune plata ei ? Trebuie hotarare judecatoareasca - sa va vad la judecatorie, la tribunal la recurs, la curtea de apel, etc. pana imi luati banii va cresc fire albe de par in cap ! Ar trebui ca toti cei afectati sa facem o asociatie care sa apere drepturile celor care au centrale termice. Nu exista nici o posibilitate sa oprim acest abuz ?
3.   Ce cretini. trimis de
(19 aug 2010, 11:25:28
Daca tevile trec prin apartament... bai oameni buni sunt casele voastre, proprietate privata! Problema se pune ce-mi dai ca-mi traversezi casa cu tevile tale de incalzire care mie nu-mi servesc, nu invers. Odata la ceva vreme citesc cate o stire dintrasta .. ramai fara cuvinte de cata nesimtire (sau cum era aia cu apometre in fantani) si draga pdl deja incepe sa-mi fie greata de voi... uite ce lucrari in batjocora ati facut.. pacat de banii aia
4.   Nonsens trimis de
(19 aug 2010, 11:31:07
D-le Harşovschi, cred ca ati cam absentat pe la orele de fizica. Caldura furnizata de Termica este o caldura inteligenta. Ea stie sa se raspandeasca uniform in toate apartamentele si in toate spatiile comune ale unei scari de bloc. In schimb, caldura furnizata de o centrala de apartament are ceva neuroni in minus, e putin retarda. Saraca de ea, ramane doar in apartamentul unde a fost produsa. Nu stie sa iasa pe casa scarii. Nu stie sa treaca prin pereti la vecinul care e bransat la Termica. In concluzie, multumim Termica si vecinilor care nu au reusit sa se debranseze pentru ca reusim sa beneficiem si noi, cei care ne-am permis luxul de a avea apa calda si caldura non stop, de caldura "inteligenta" furnizata de minunata societate a Consiliului Local Suceava.
5.   Declaratia trimis de
(19 aug 2010, 11:46:11
Este foarte buna declaratia facuta de viceprimar. Se poate folosi ca proba in instanta: "Aceasta hotarare vine sa avantajeze pe cei de la sistemul centralizat". Super ... Avocatul poporului nu are nimic de spus ?
6.   Nesimtire curata trimis de
(19 aug 2010, 11:59:42
la noi e posibil orice.am vorbit deja cu un avocat.atacam in instanta.nu este constitutional.oameni buni, sa ne reunim intr-o asociatie si sa luam atitudine!!!!
7.   Era de asteptat trimis de
(19 aug 2010, 12:10:27
Normal...daca am centrala, trebuie sa platesc si pentru locatarii in sistem centralizat, ca doar mult-renumita Termica sau Acet, cum s-o mai chema si acuma, se incalzeste chipurile cu carbune din Africa de Sud, carbune cu comanda speciala pentru mult iubita noastra comuna, Suceava. Si bineinteles, cum traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, proprietarii cu sistem centralizat au datorii fabuloase fata de asociatiile de proprietari. O zic din experienta, pentru ca am vecini care depasesc suma de 1000 de lei datorii fata de asociatie. Si cum Dumnezeu Sfantul sa platesti matale carbunele din Africa de Sud care-ti incalzeste tie dorsala iarna? Simplu, cautam alternative la cei cu centrala de apartament, care n-au nicio treaba cu sistemul lor de toata rusinea!
8.   Minunat trimis de
(19 aug 2010, 12:19:11
Nu stiu daca e adevarata stirea, dar daca e vreun coltisor din lume unde ar putea fi avortat un asemenea procedeu si implementat, cu siguranta este Romania.laughing
9.   Ordinul este avortat deja trimis de
(19 aug 2010, 12:36:07
Aici gasiti ordinul: h t t p : / / w w w .anrsc.ro/index/realizari_legi

Tot pe site este si o anexa cu niste formule ...
9.1  RE: Ordinul este avortat deja trimis de
(19 aug 2010, 15:13:24
fak ceva pe ordinul lor...termica sa ne caute in alta parte..
10.   Debransare totala trimis de
(19 aug 2010, 14:02:57
Nu am beneficiat niciodata de agent termic la parametrii si nici de apa calda cat timp am fost in pausal. Termica sa-si ia tevile si sa le monteze in alta parte!
11.   Eu stau la ultimul etaj trimis de
(19 aug 2010, 14:44:21
Si voi taia tevile la nivelul parchetului. De ce sa mai platesc pt ca tevile nu trec pe la mine prin casa? Intradevar 5% maxim 10% sa zicem ca intra in incalzirea subsolului. dar in rest nu vad de unde au gasit ei 50% pt luna Martie cand deja afara se incalzeste.
12.   Huooooo!! trimis de
(19 aug 2010, 15:09:54
Asteptati sa va platesc ceva...Ar trebui fugariti din oras astia cu ideile lor..
13.   Nu e corect trimis de
(19 aug 2010, 15:14:56
As dori si eu o explicatie a celor care au facut aceasta hotarare Consiliu respectiv cei care au facut mai nou legea !!!!! Daca nu e corect cum ma poti obliga ? Eu nu am inca centrala dar sustin pe cei care au ! Bravo lor ! Ii voi urma ! Este un confort pe care te scremi din toate puterile si ti-l faci si cine te sustine financiar ? Dar caldura de la cei cu CT nu vine la mine prin pereti? Eu ce ii platesc aluia ? De ce nu se vad ambele parti ca astfel se sting conflictele suntem kit pe kit si stam in continuare in aceste cutii ceausiste unul peste altul ! Sa ii ia DRACUL pe cei care fac legile numai pt o parte, restul nu sunt romani ?? Sa va tineti tare fratilor si sa nu platiti !!! Sa ii dati in judecata si la curtea la Haga daca trebuie !Sunt foarte multi care fac credite si le suporta cu greu numai sa poata sa isi monteze CT sa traiasca mai bine! Ca de aia lupta omul in viata sa isi faca un confort sa o poata trai ! Si voi ridicati prin legi acest drept FUNDAMENTAL, cel de a TRAI ?
14.   Tot incompetentul e viceprimar trimis de
(19 aug 2010, 15:20:53
Sarmanul Harsovchi, marele viceprimar, habar nu are de legea asociatiilor de proprietari, si vine el sa aplice marea hotarare a PDL-prelor. Mai repede va papa el un C.A.C.A. mare decat vom plati noi furtisagurile de la Termica.
15.   Viceprimar asta?????? trimis de
(19 aug 2010, 16:36:42
O javra penala,legi de  ☭  traim in comuna suceava(romanica) super tare ce va urma???
16.   Profitorilor sau "nesimtitilor" trimis de
(19 aug 2010, 16:57:14
Dar ce mi-au dat ei bani sa-mi pun centrala, dupa ani de zile cu repartitoare drept pentru care furau astia cat incapea si puneau taxa dupa bunul lor plac, cei de la Elsaco ma refer, dupa renuntarea la repartotoare am trecut la pausal si din nou aceeasi situatie cate 500lei si mai mult pe luna la apartament de 2 camere, sa indrazneasca ei sa-mi zica acum cand in sfarsit am si eu comfort, ca trebuie sa le fac lor fundul mare....s-o creada ei muritorii de foame ce sunt, "nesimtiti" sunteti voi in frunte cu Harsovschi sa va fie rusine....
17.   Taiati tevile trimis de
(19 aug 2010, 20:49:37
taiatile fratilor sa nu m-ai treaca prin apartamentele voastre
18.   Impotenta guvernatilor si a pedeleului trimis de
(19 aug 2010, 21:59:58
Asa prostie nu se putea auzi decat acum in momentul in care guvernul vrea sa "taie"subventia pentru amaratii care "nu-si pot plati incalzirea" dar au cate doua masini la scara.De ce eu daca am centrala,sa platesc ceva ce nu poate nimeni sa dovedeasca ca am consumat?Dar CALDURA emanata de la centrala mea nu incalzeste vecinii ?Mie cine imi plateste factura la e-on?Dar cum eu nu sunt un mare bastan la termica,care trebuie sa ridice un salariu imens,nu sunt "ajutat" de primar sau de viceprimar,asa ca dam"o lege"neconstitutionala si ii frecam pe cei care doresc sa aiba apa calda si caldura cand doresc si atunci cand vor gretosii de la termica.Si apropo de proprietate....cine imi plateste pentru trecerea tevilor pe proprietatea mea?
19.   M U I E trimis de
(20 aug 2010, 00:58:49
BAAAAAAAAAA  ☭  L A I L OR VA PLATESC CAND O SA ZBOARE PORCU DATI-MA IN JUDECATA ,INCERCATI SA-MI PUNETI SECHESTRU PE BUNURI DAR IN MOMENTUL ALA IN CARE O SA INCERCATI ASTA VA OMOR PE TOTI...NU MI-E FRICA DE VOI CACACIOSILOR... ☭&n  ☭  IN CAPETELE VOASTRE LUMINATE
20.   P.S. trimis de
(20 aug 2010, 01:15:55
Nu am rabdarea sa ma judec cu astia...Am putea sa-i dam in judecata cum a spus cineva dar eu nu am rabdare si nici timp...Astept sa vad ce se mai intampla,nu o sa le platesc, si in momentul in care o sa ma preseze sa le platesc o sa le crap capetele...POT SA O IAU RAZNA ORICAND DIN CAUZA PROSTIEI VOASTRE...DACA MA PRESATI EU VA PUN CAPAT ZILELOR SI NU MI-E FRICA SA SPUN ASTA...Mai traim si mai vedem...Daca voi constrangeti populatia sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza o sa iesiti sifonati rau din batalia asta...
21.   Ce fain ii in romanica trimis de
(20 aug 2010, 08:51:49
Super tare, baba de la unu o sa stea cu geamurile deschise la iarna, ca o doare la basca, doar ii platesc eu jumate din caldura.
22.   Dar gazul consumat de centrale? trimis de
(20 aug 2010, 10:57:49
Cine il subventioneaza ? ce merg singure? dar curul lor mare cine il impoziteaza? Daca vecinul de jos si a pus 20 de calorifere si umbla la repartitor eu trebuie sa ii platesc intretinerea? Nu platim . sau ii dam in judecata pe HOTII.. sa ne pupe undeva calicaturile astea. e vor sa creasca in sondaje? Trebuie da ti in judecata de nu o sa faca ce vor.
23.   Incompetenta trimis de
(21 aug 2010, 08:29:55
Neaparat de constituit o asociatie a posesorilor de centrale termice si de actionat in judecata. Nu se poate plati si incompetenta UNORA! Oare consilierii care au votat asemenea ineptie sunt responsabili, isi dau seama ce-au votat macar?>...si ce va urma?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei