Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 aug 2010 - Anul XV, nr. 193 (4484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Scandalos

Vama Siret, cuibul de viespi cu acoperire regională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circul de la Biroul Vamal Siret şi-a consumat un nou episod. În tentativa de a scăpa de oamenii incomozi, care ar putea pune piedici reţelelor de trafic de ţigări care acţionează mână în mână cu o parte dintre vameşii de la Siret, directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, Mihai Arcana, calcă pe cadavre. Este o situaţie clară de abuz în serviciu, pe care Mihai Arcana o recunoaşte parţial. De altfel, ieri am încercat să aflăm şi punctul său de vedere vizavi de situaţia cel puţin bizară pe care a creat-o la Siret, dar în loc de lămuriri s-a încurcat în explicaţii incoerente şi lipsite de orice logică sau documentare.

 

Demis ca incompatibil, instalat în altă funcţie de conducere şi apoi demis din nou pe acelaşi motiv

Numit cu delegaţie pentru o perioadă de 6 luni, începând cu 5 august 2010, în funcţia de director al Biroului Vamal Siret, Ioan Tudor s-a trezit schimbat după numai şapte zile. Ordinul a fost sec, fără nici o motivare, şi specifica doar că Ioan Tudor va ocupa în viitor funcţia de director adjunct al Biroului Vamal Siret, până la data de 31 decembrie 2010. Şi această numire a durat doar câteva zile, mai exact până pe 17 august 2010, când lui Ioan Tudor i s-a comunicat că este eliberat din funcţia de director adjunct. Mai mult, a primit şi un „bonus”, constând în delegarea sa pentru o perioadă de 60 de zile la Vama Suceava. Pentru a lămuri aceste numiri şi revocări ciudate şi luate în termen atât de scurt, l-am contactat pe Mihai Arcana. Acesta s-a dovedit extrem de nesigur în declaraţii, iar răspunsurile sale nu au făcut decât să scoată în evidenţă că s-a acţionat în pripă şi cu dorinţa de a îndepărta o persoană ce putea sau ce devenise deja incomodă.

„Motivele au fost că a fost selectat pentru că avea nişte calităţi, iar ulterior am aflat că este incompatibil, deoarece era lider de sindicat, şi am propus revocarea sa din funcţia de director al Biroului Vama Siret. Cred că atunci la început, când a fost numit director, nu am procedat corect”, a explicat Mihai Arcana. Deşi a aflat că Ioan Tudor ar fi incompatibil cu o funcţie de conducere pe motive de sindicat, directorul executiv al DRAOV Iaşi continuă să-şi dea în petec şi-l numeşte director adjunct al Biroului Vamal Siret. Mihai Arcana nu a reuşit să ofere un răspuns plauzibil despre a doua numire, cea pentru funcţia de director adjunct, limitându-se să spună doar că „am făcut cercetări mai amănunţite”.

 

Incompatibilitatea, doar în capul lui Arcana

Explicaţiile ridicole ale directorului executiv al DRAOV Iaşi nu au însă nici o acoperire legală, şi probabil că Mihai Arcana ştia acest lucru încă din momentul în care l-a propus pe Ioan Tudor la conducerea Biroului Vamal Siret. Potrivit Legii 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, actualizată la zi, incompatibilitatea de care vorbeşte Mihai Arcana nu există.

„Funcţionarii publici pot deţine simultan funcţia publică şi funcţia în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cu obligaţia respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese care le este aplicabil”, se arată în Legea 188/1999. Ori, în acest caz, singura incompatibilitate ar fi fost aceea că Biroul Vamal Siret să fie ordonator de credite, ceea ce nu este cazul, banii fiind gestionaţi de DRAOV Iaşi şi ANAF. Mai mult, chiar dacă era vorba de incompatibilitate, Ioan Tudor avea la dispoziţie 15 zile pentru a alege între funcţia de preşedinte al sindicatului Pro Lex al vameşilor de la Siret şi funcţia de director al Biroului Vamal Siret. Chiar şi aşa, Ioan Tudor a trimis pe 5 august, data numirii în funcţia de director al Biroului Vamal Siret, o înştiinţare la Bucureşti prin care îşi anunţa intenţia de a se retragere din funcţia de lider sindical.

Motivarea lui Mihai Arcana că nu a ştiut cum stă situaţia în cazul Ioan Tudor nu face decât să-l descalifice şi să demonstreze că ocupă abuziv o funcţie extrem de importantă.

 

Legea sindicatelor, încălcată fără jenă

Eliberarea din funcţia de director adjunct al Biroului Vamal Siret nu a fost singura măsură în ceea ce-l priveşte pe Ioan Tudor. În aceeaşi zi în care i-a fost semnată eliberarea din funcţie, zelosul Mihai Arcana a decis să-l trimită pe Ioan Tudor să „mediteze” timp de 60 de zile departe de Siret, mai exact la Vama Suceava. Şi în acest caz, directorul DRAOV Iaşi a dat dovadă că habar nu are pe ce lume se află. Potrivit articolului 10, aliniat 1, din Legea Sindicatelor 54/2003, „În timpul mandatului şi în termen de doi ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere al organizaţiei sindicale”. Şi de această dată explicaţiile oferite de Mihai Arcana au fost puerile. „Nu ştiam că domnul Tudor este lider de sindicat şi urmează să studiem ce s-a întâmplat. Chiar dacă lucrez de 24 de ani ca lucrător vamal la Iaşi şi sunt la conducerea instituţiei de două luni, nu ştiam situaţia de la Siret”, a fost răspunsul halucinant al celui care conduce Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, după ce cu câteva minute mai devreme spusese că a propus schimbarea lui Ioan Tudor din funcţie pe motiv de incompatibilitate, deoarece era lider de sindicat.

 

DRAOV Iaşi, înştiinţată că Ioan Tudor este lider sindical din aprilie 2008

Faptul că nu ar fi cunoscut că Ioan Tudor este la conducerea sindicatului vameşilor din Siret este tot o dezinformare marca Arcana. Dovada este o adresă din 11 aprilie 2008, prin care Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” a anunţat Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi că s-au constituit legal organizaţii teritoriale sindicale. În adresă, printre cei enumeraţi se regăseşte şi „Biroul Vamal de Frontieră Siret, având ca lider ales în funcţia de preşedinte executiv pe domnul Tudor Ioan”.

 

O altă dispoziţie legală terfelită de directorul Arcana

Ca şi cum aceste legi călcate în picioare nu ar fi fost de ajuns, Mihai Arcana a dovedit că nici reglementările interioare ale ANAF nu-i sunt cunoscute, sau nu vrea să ştie de ele. Din noiembrie 2005, Ioan Tudor face parte din Compartimentul Control Vamal Antidrog şi Fizic (CCVAF), conform anexei 2 la Ordinul Vicepreşedintelui ANAF. Potrivit normelor de funcţionare a CCVAF cu privire la Ordinul sus-menţionat, „mutarea personalului CCVAF la alte puncte de lucru decât cele specifice activităţilor ce fac obiectul prezentului ordin va fi permisă doar în cazul avansării, încetării raporturilor de muncă sau la solicitarea expresă a lucrătorului vamal”. Ori, nici una dintre cele trei condiţii nu a fost îndeplinită. Directorul DRAOV Iaşi a recunoscut, încă o dată, că a fost vorba de un scurtcircuit şi că nu s-a luat în considerare calitatea lui Ioan Tudor de funcţionar al Compartimentului Control Vamal Antidrog şi Fizic.

 

Sorin Blejnar, directorul ANAF, aruncă totul în spatele celor de la Iaşi

Contactat telefonic pentru a se pronunţa cu privire la situaţia de la Siret, directorul ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că nu are legătură cu numirile şi eliberările din funcţie ale lui Ioan Tudor. „Propunerile le face şeful Regionalei din Iaşi. El poate să spună care au fost motivele pentru care l-a propus, dar şi motivele pentru care a cerut eliberarea din funcţie. Din punctul meu de vedere e o problemă minoră şi, oricum, din ceea ce ştiu eu, acea persoană nu era titulară pe post, ci numită cu delegaţie pentru o perioadă de 6 luni”, a declarat Sorin Blejnar.

Acesta a ţinut să-l certe pe Ioan Tudor pentru că s-a adresat presei şi ar fi vrut ca totul să se rezolve fără scandal. Despre încălcările repetate ale legilor şi abuzuri, nimic. Poate că şi asta explică încasările mici la bugetul de stat şi starea jalnică în care a ajuns economia românească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vama Siret, cuibul de viespi cu acoperire regională.
 Vizualizări articol: 1139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 16 voturi
Vama Siret, cuibul de viespi cu acoperire regională4.4516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uite vama, nu e vama trimis de
(18 aug 2010, 13:59:42
D-nule Sandrinio, uite cum sta treaba.In dominoul piramidal al spagii s-a produs o scurtcircuitare.Cand a fost Ioan Tudor sef de vama s-au confiscat doua busuri cu ceva tigari.Ceea ce i-a speriat pe cei cu traficu de tigari si implicit a dus la diminuarea spagii, din a carei parte destul de substantiala pleca la DRV Iasi.
P.S. Poti pune si o maimuta la DRV Iasi sau la alt DRV din tara,atat timp cat da spaga mai departe la ANAF, ANV si alte institutii si partide.Asta-i tzara noastra condusa de oameni de rahat.
2.   Capul plecat trimis de
(18 aug 2010, 14:50:10
Felicitari domnului Ioan Tudor.
Din pacate cei care se evidentiaza prea mult, prea pozitiv, sfarsesc la fel.
Capul plecat prea mult te face "capra", sau eventual m UE.
Sefii intotdeauna vor dori liniste, fara ca presa sa poata dezvalui asemenea abuzuri, insa mai exista si norme (Legea nr. 571/2004), care uneori vin in sprijinul unor functionari care nu stau "capra" si care uneori, chiar stiu ce au de facut.
Mult succes Ioane!
Multe succesuri domnilor din conducerea DVR si ANAF ...big grin

Daniel
3.   OARE E TARA LU PAPURA?? trimis de
(19 aug 2010, 11:08:22
IOANE DUTE LA BUCURESTI SI DA POVESTEA LA TELEVIZIUNI....ESTE INCREDIBIL!!!!!!!!!!!
EU VAD CUM SE VA INTAMPLA URMATORUL PAS....DAI IN JUDECATA, CASTIGI, STATUL PLATESTE....DAR SUGACII ASTIA STAU INCONTINUARE PE POSTURILE LOR SI ITI BAGA FURCI IN ROATE TIE SI ALTORA CARE VA FACETI TREABA....STATUL PLATESTE = NOI PLATIM.....OARE INSTITUTIILE STATULUI DORM?????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei