Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 iul 2010 - Anul XV, nr. 177 (4468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Stai, că trag!

Peste o mie de suceveni umblă cu pistoale de autoapărare la ei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 1.000 de suceveni poartă la ei pistoale de autoapărare, fie că sunt cu bile de cauciuc sau cu gaze.

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Suceava, faţă de acum cinci ani, când erau în jur de 500-600 de astfel de arme în judeţ, în prezent, numărul acestora a ajuns la aproape 1100 (332 - pistoale cu bile cu cauciuc, 767 – pistoale cu gaze).

Şeful Serviciului Arme din cadrul IPJ Suceava, comisarul-şef Vasile Gabor, a declarat, ieri, că, de la an la an, numărul armelor de autoapărare a crescut.

În 2007, de exemplu, erau 590 pistoale cu gaz şi 80 pistoale cu cauciuc, în 2008, 642 pistoale cu gaz şi 141 cu bile, în 2009, 701 cu gaze şi 211 cu bile.

“Majoritatea sunt persoane care desfăşoară activităţi comerciale şi lucrează cu valori mari. Am avut însă şi cazuri de persoane care au vrut să-şi ia pistoale de autoapărare, întrucât locuiesc în zone mai izolate”, ne-a explicat comisarul şef Vasile Gabor.

În ultimii doi, a mai declarat şeful Serviciului Arme, nici unul dintre “pistolarii” din judeţ nu a fost nevoit să folosească arma pentru a se autoapăra.

 

Ce acte trebuie pentru a-ţi lua legal un pistol de autoapărare

Pentru achiziţionarea unui pistol cu gaze, de exemplu, solicitantul, care are cel puţin 18 ani împliniţi, trebuie să se prezinte la poliţie cu buletinul şi un certificat de cazier judiciar.

I se eliberează în cel mult trei zile o notificare cu care merge la orice armurier autorizat şi îşi poate achiziţiona un astfel de pistol, întorcându-se la poliţie, pentru a se înregistra ca posesor de armă neletală.

La pistoalele cu bile de cauciuc, trebuie plătită în plus o taxă de autorizare (105 lei – regim normal sau 305 lei – regim de urgenţă), trebuie completată o fişă medicală tip armă şi, de asemenea, e nevoie obligatoriu de aviz de la psiholog.

Ovidiu Puşcaş (42 de ani) este unul dintre sucevenii care deţin arme de autoapărare.

“Am un pistol cu bile de cauciuc, pe care l-am achiziţionat în 2008. Lucrez într-o bijuterie şi mă pot aştepta la orice. Pistolul îl ţin aproape tot timpul cu mine şi sper să nu fiu nevoit să-l folosesc niciodată”, a mărturisit bijutierul.

 

Pistoale cu bile sau cu gaz, de la 1.000 la 2.000 de lei

În judeţul Suceava, sunt trei magazine autorizate să vândă arme, două în municipiul Suceava şi unul în Rădăuţi.

Leonard Amărculesei, armurier autorizat şi administrator al unuia dintre magazinele de arme de la Suceava, ne-a explicat, ieri, că preţul pistoalelor pentru autoapărare variază între 1.000 şi 2.000 de lei.

Cel mai scumpe sunt pistoale cu bile de cauciuc, care pot fi încărcate, însă, şi cu cartuşe oarbe, precum şi cartuşe cu gaz.

“Vânzările sunt la limită. Ca şi vremurile…”, zâmbeşte armurierul, recomandând pistoalele cu bile de cauciuc care, susţine el, sunt mai eficiente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o mie de suceveni umblă cu pistoale de autoapărare la ei.
 Vizualizări articol: 4151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Peste o mie de suceveni umblă cu pistoale de autoapărare la ei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(31 iul 2010, 09:35:47
Intentionam sa devenim o tara(judet) de pistolari in care sa ne facem dreptate singuri?
Civilizatia unei tari este data de numarul de pistoale pe cap de locuitor? Meditati!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei