Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 iul 2010 - Anul XV, nr. 174 (4465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Neajuns

Sucevenii, terorizaţi de invazia ţânţarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ploile urmate de caniculă au favorizat înmulţirea ţânţarilor, iar tot mai multe persoane ajung la spital cu reacţii alergice provocate de înţepăturile acestor insecte. Medicii spun că numărul pacienţilor este mai mare decât în alte veri şi că, spre deosebire de alţi ani, şi iritaţiile pielii sunt mai puţin obişnuite. În timp ce sucevenii se plâng că nu mai pot ieşi la plimbare, în parcuri, din cauza ţânţarilor, reacţia municipalităţii întârzie să apară, până acum nefiind luate măsuri de dezinsecţie a spaţiilor verzi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, zilnic, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul acestei unităţi sanitare se prezintă între zece şi 12 persoane cu reacţii alergice la pişcăturile de ţânţar. Dacă unii nu necesită decât tratamente locale, alţii au nevoie de internare în secţia Dermatologie.

 

Adulţi cu furuncule şi copii cu afecţiuni gastrointestinale şi febră, după înţepăturile de ţânţar

„A crescut mai mult ca niciodată incidenţa acestor pacienţi, care, acum prezintă nişte leziuni mai mari, ce provoacă un disconfort crescut şi dau mai uşor complicaţii”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa.

El a explicat că, la persoanele foarte sensibile, reacţia depăşeşte mâncărimea normală, iar zonele afectate se umflă şi starea de rău se generalizează. La copii apar şi problemele gastrointestinale şi febra.

Pentru a ţine la distanţă insectele care ne pun sănătatea în pericol, medicul recomandă montarea de plase la ferestre, folosirea în spaţiile de locuit a unor  dispozitive speciale, din categoria celor care se introduc în priză, sprayuri şi loţiuni de corp care au în compoziţie substanţe neagreate de ţânţari, cum ar fi Autan. Şi tradiţionalul suc de lămâie poate fi aplicat pe piele pentru a preveni apropierea ţânţarilor.

Ulterior înţepăturilor este indicat să se evite lezarea zonei respective prin scărpinare, întrucât există riscul unei infecţii, ca urmare a introducerii în rană a germenilor de sub unghii. În schimb, este recomandată aplicarea de comprese reci, spălarea foarte bine a zonei cu apă şi săpun, administrarea de antiinflamatoare locale, cum ar fi banalul alcool sanitar. Pentru calmarea mâncărimilor se poate utiliza Fenistil gel.

 

„Nu mai pot ieşi în parcuri sau la terase”

„Toate aceste măsuri sunt necesare fiindcă o simplă leziune, care nu dă decât disconfort prin provocarea de mâncărimi la nivelul pielii, poate duce la apariţia de complicaţii. Infectarea leziunilor ar putea fi urmată de necesitatea unei mici intervenţii chirurgicale, a unui tratament cu antibiotice şi antiinflamatoare de lungă durată. Se produc tot felul de infecţii localizate, furuncule, abcese, mai ales în perioadele caniculare, când intervine şi transpiraţia”, adaugă Tiberiu Brădăţan.

Înmulţirea alarmantă a ţânţarilor i-a nemulţumit pe suceveni, care reclamă lipsa se reacţie a municipalităţii în luarea de măsuri de dezinsecţie.

„Nu mai pot ieşi în parcuri sau la terase. Pe copii nici nu-i mai las afară după ora opt seara. Cu băiatul cel mic, în special, am probleme deosebite. E plin de pişcături, mai ales pe picioare, care s-au transformat în nişte răni urâte. Am mers cu el la salină, la Cacica, dar nu a putut intra în bazin fiindcă apa era sărată şi-l ustura”, spune Ionela Iftodie, de 28 ani, din Suceava.

 

Autorităţile: „Ţânţarii reprezintă o problemă în zonele cu locuinţe, mai puţin în parcuri”

Şi turiştii sunt speriaţi de invazia ţânţarilor, pentru combaterea cărora autorităţile nu fac nimic.

“Vin în zona asta în fiecare an şi pot spune că nu prea erau ţânţari. La Ilişeşti, unde locuiesc rudele mele, este plin de ei. Am plecat din capitală crezând că scap de ţânţari, dar sunt uimit de câţi am găsit aici”, mărturiseşte bucureşteanul Ion Sasu, de 60 ani.

De menţionat că, anul acesta, Primăria Suceava a iniţiat campanii de dezinsecţie şi deratizare doar în pieţele agro-alimentare, în instituţiile de învăţământ şi în instituţiile publice (cele două sedii de primărie, cel din Areni şi din Burdujeni). În sarcina primăriei revine şi obligaţia de a efectua dezinsecţia spaţiilor verzi, mai exact a parcurilor publice, dacă acest lucru este necesar. Deocamdată, însă, edilii consideră că ţânţarii nu au ajuns să reprezinte o problemă, motiv pentru care nu a fost efectuată vreo dezinsecţie în cele trei parcuri din Suceava (Parcul Central, parcul de la Tribunal şi parcul Areni).

“Luăm în considerare efectuarea unei campanii de dezinsecţie pe spaţiile verzi, dacă se constată că ţânţarii din parcuri s-au înmulţit şi reprezintă o problemă. Dar ţânţarii reprezintă o problemă în zonele cu locuinţe, mai puţin în parcuri, unde se stă ziua, nu noaptea. Numai că la subsolul blocurilor, pe casa scării, în apartamente, campaniile de dezinsecţie pot fi făcute de locatari, sau de asociaţiile de proprietari, cu firme specializate, contra cost”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, terorizaţi de invazia ţânţarilor.
 Vizualizări articol: 1255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sucevenii, terorizaţi de invazia ţânţarilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunt niste aparatele cu neon si cu spire electrifi trimis de
(27 iul 2010, 11:08:39
Sunt niste aparatele cu neon si cu spire electrificate (se gasesc in supermarketuri) nu costa mult primaria ar putea sa instaleze cateva dintraleaa prin parcuri suspendate ... si rezolva alea treaba...
2.   Aparat anti tantari trimis de
(27 iul 2010, 15:06:25
da intradevar eu am unul de anul trecut l-am luat de pe internet de pe un site radarcan din romania si nu e cu pastile nu are nimic doar il bagi in priza si pe o distanta de 20metri nu mai ai nici urma de tantar
3.   Erau si inainte de 89 trimis de
(28 iul 2010, 00:23:08
Hai sa fim seriosi, atata importanta pentru intepaturile de tzantzari. Atata tam-tam in multimea de randuri din articol si in multimea de vorbe din filmul video.....doar nu te intzeapa musca Tzetze dom'le. Sa folosesti comprese, Autan, fenistil Gel, suc de lamaie...Frunze de nuc, spirt sau otet si problema e rezolvata dom'le, doar nu e vorba de iritatiile produse de stetoscop in zona gatului...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei