Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 iul 2010 - Anul XV, nr. 172 (4463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Visuri spulberate

Victime nevinovate ale unui accident rutier, puse să plătească 200 de milioane de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Infirmi pe viaţă şi cu visurile spulberate, după ce pe 29 mai, anul trecut, soţii Tatiana şi Mihai Pădurariu, din Zvoriştea, au fost victimele nevinovate ale unui accident rutier, petrecut în pădurea Adâncata.

 

Conducea cu viteză foarte mare

Mihai Doru Pădurariu, în vârstă de 37 de ani, era pregătit pentru un nou drum spre Italia, unde mai lucrase în agricultură. Venise acasă doar să sărbătorească Paştele, alături de soţie şi cei doi băieţi, în vârstă de 12, respectiv 8 ani. În dimineaţa de 29 mai, Tatiana şi cei doi copii îşi propuseseră să-l conducă pe Mihai până la Suceava, de unde trebuia să ia autocarul spre Italia. Au ieşit cu toţii în staţia de autobuz din Zvoriştea. Ca şi cum copiii ar fi simţit că se va întâmpla ceva rău, nu au mai dorit să meargă până la Suceava, să-şi „petreacă” tatăl.

„Noi aşteptam autobuzul. Fără să facem semn, a oprit un microbuz Volkswagen şi ne-a întrebat dacă mergem la Suceava. Am urcat în maşină, fără să ne gândim vreun minut că ni s-ar putea întâmpla ceva rău. Copiii ne-au petrecut cu privirea. Parcă şi acum îi văd cum se uitau după microbuz... Pe traseu, şoferul a mai oprit maşina, dar nimeni nu a dorit să urce. Ne-am gândit că oricum urma să vină autobuzul, şi de aceea oamenii nu se urcă în maşina de ocazie. Şoferul conducea cu viteză foarte mare. Soţul meu chiar l-a întrebat dacă se grăbeşte, dar el nu a răspuns nimic şi şi-a văzut de drumul lui”, ne-a povestit Tatiana Pădurariu.

 

La un pas de moarte

Accidentul care le-a schimbat radical viaţa celor doi soţi s-a produs în jurul orei 9:00, pe DN 29A, în zona pădurii Adâncata. Viorel Tucaliuc, de 29 ani, din comuna Siminicea, venea spre Suceava cu un microbuz Volkswagen, avându-i ca pasageri pe scaunele din spate pe soţii Mihai şi Tatiana Pădurariu din Zvoriştea. Ajungând în apropiere de Cabana „Căprioara”, din cauza neatenţiei în conducere, maşina în care se aflau a părăsit partea carosabilă, după care şoferul a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a acroşat lateral un copac din marginea pădurii de pe partea stângă a sensului său de mers.

Soţii Pădurariu au fost la un pas de moarte. Mihai a fost proiectat printr-o portieră a maşinii, care i-a sfâşiat un picior, iar Tatiana, soţia sa, a rămas blocată între fiarele contorsionate ale maşinii.

 

Merg cu ajutorul cârjelor

Momentele de după accident sunt greu de reprodus de cei doi soţi, chiar şi acum, la mai bine de un an de la teribilul eveniment. „Am avut zile. Atât putem să spunem. Ne bucurăm că am rămas în viaţă amândoi, pentru copii. Oricum, băieţii noştri s-au maturizat înainte de vreme. Au fost momente foarte grele. Luni de zile după accident am stat nemişcată într-un pat. Copiii mi-au adus la pat apă, mi-au dus bazinetul, au făcut de mâncare... ce puteau şi ei. Nu cred că este uşor. A fost un coşmar, un vis urât care nu se mai termină”, ne-a povestit Tatiana Pădurariu.

În urma accidentului, Mihai Pădurariu a fost transportat la Spitalul Judeţean Suceava, unde i s-a stabilit diagnosticul politraumatism prin accident rutier, amputaţie traumatică gambă stângă, plăgi contuzii multiple, necesitând pentru vindecare 90-100 zile de îngrijiri medicale.

„Au intervenit şi complicaţii şi am fost la un pas de a pierde piciorul de tot. Mi-au tăiat piciorul de la genunchi. Am avut peste o sută de zile de spitalizare.

Am luat foarte multe medicamente, antibiotice. Tatiana a suferit multiple fracturi la membrele inferioare, traumatism toracic, necesitând, iniţial, 40-50 de zile de îngrijiri medicale. Zece zile a stat doar la reanimare. Ea a avut afectat şi un plămân. A avut zile. Medicii au spus că alţi pacienţi cu traumatisme asemănătoare au murit”, ne-a povestit Mihai Pădurariu.

Ambii soţi se deplasează acum cu greutate, sprijiniţi de un cadru metalic, de cârje sau cu un scaun cu rotile.

Nişte oameni de bine din Suceava i-au adus o proteză nouă bărbatului, ce a costat circa 73 de milioane de lei vechi, dar aceasta trebuie modificată (cupa) la fiecare şase luni. Această modificare costă bani.

 

„Am ajuns două persoane cu handicap”

Este greu să le asculţi povestea acestor oameni, dar este şi mai greu să te pui în pielea lor. Să ai visuri, să ai speranţe, să crezi că poţi munci să le oferi un viitor mai bun copiilor tăi, şi, într-o clipă, totul să se dărâme. O clipă de neatenţie. Conducătorul auto Viorel Tucaliuc a scăpat mai ieftin după accident, necesitând pentru vindecare doar câteva zile de îngrijiri medicale. Soţii Pădurariu au adunat împreună peste 300 de zile de spitalizare.

În tot acest timp, după cum ne-au povestit cei doi soţi, autorul accidentului a dat doar câteva telefoane.

„O singură dată a venit la spital la noi şi ne-a adus un borcan de miere de albine. În rest, tot el se plângea că nu are bani, că nu are cu ce să ne ajute. În ultima vreme nu ne-a mai sunat. Pe noi nu ne mai <încălzeşte> pedeapsa pe care ar putea el să o primească. Ne doare că din cauza lui am ajuns două persoane cu handicap, că niciodată nu vom mai fi normali, nu vom mai putea munci cum o făceam înainte, nu putem să le oferim copiilor toate cele necesare. Am muncit în străinătate, am cumpărat câteva materiale cu care să ridic puţin casa, să aibă şi băieţii mei o cameră separată. Acum nu mai pot face nimic”, ne-a mai povestit Mihai Pădurariu.

 

Sute de milioane pentru spitalizare

Pe lângă durerea şi deznădejdea care i-a cuprins pe aceşti oameni  după cumplitul accident, ei trebuie să plătească serviciile medicale de care au beneficiat în perioada spitalizării. „Avem de plătit spitalizarea peste 200 de milioane de lei vechi. Nu avem de unde să plătim aceşti bani, nici dacă aş vinde casa şi animalele. Poate se va face dreptate, şi legea îl va pune la plată pe autorul accidentului. Nu vrem altceva, dar măcar să plătească aceşti bani şi să mă ajute să îmi schimb proteza la picior”, a mai completat Pădurariu.

Conform legii, cheltuielile pentru spitalizare vor fi suportate de cel vinovat de producerea accidentului. Asta înseamnă că soţii Pădurariu, victime ale accidentului rutier, nu trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere, pentru că nu ei trebuie să achite facturile trimise de Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ci şoferul Viorel Tucaliuc.

Dosarul în care sunt cercetate împrejurările accidentului de pe 29 mai 2009 a fost trimis de Poliţie, în aprilie anul acesta, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, cu propunere de trimitere în judecată a şoferului Viorel Tucaliuc. Spitalul Judeţean Suceava poate deveni parte civilă în proces. Cheltuielile cu spitalizarea celor două victime nevinovate vor fi recuperate de Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava de la autorul accidentului, respectiv şoferul Viorel Tucaliuc.

 

 

Loviţi de ape

Casa familiei Pădurariu din Zvoriştea a fost lovită de ape în repetate rânduri. Prima dată în anul 2008, când Siretul le-a intrat în casă şi le-a distrus aproape toate bunurile. În acest an, pe 28 iunie, ploaia foarte puternică le-a inundat toată grădina, le-a intrat în casă până aproape la ferestre şi nici acum nu le-a ieşit mirosul de mâl din casă.

„În seara de luni, 28 iunie, a venit un vecin cu tractorul şi ne-a ajutat să ieşim din casă, împreună cu copiii. Eram înconjuraţi de ape. În situaţia în care ne aflăm noi, cum mergem sprijinindu-ne de cârje, de un cadru sau de scaunul cu rotile, ar fi fost foarte greu să ne salvăm”, ne-a povestit Mihai Pădurariu.

Pompierii i-au ajutat să-şi scoată apa din casă şi curte, dar urmele au rămas. Pereţii sunt distruşi, parchetul s-a umflat şi a trebuit scos din casă. Din grădina de zarzavaturi nu le-a mai rămas nimic. Au salvat din faţa puhoiului de apă doar animalele.

 

Patru persoane, la un venit de 750 de lei

Venitul lunar al familiei Pădurariu este de aproximativ 750 de lei, format din cele două pensii de handicap gradul I ale părinţilor, la care se adaugă alocaţia copiilor. Din aceşti bani, ei nu pot să-şi permită să plătească spitalizarea, dar nici tratamentele care trebuie să le urmeze în continuare. „Eu trebuie să merg la Târgu Mureş, pentru alte intervenţii chirurgicale. La un picior am opt şuruburi, am operaţii peste operaţii, şi am fost chemată din nou la control, pentru alte investigaţii”, ne-a povestit Tatiana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victime nevinovate ale unui accident rutier, puse să plătească 200 de milioane de lei.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Victime nevinovate ale unui accident rutier, puse să plătească 200 de milioane de lei5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne fereste... trimis de
(24 iul 2010, 12:15:30
Asta se intampla cand viatza te ia la palme....fitit tari,luptati in continuare, macar pt copii vostri,lucru pe care l'ar fi facut aproape orcine...Sanatate Si doamne ajuta....
2.   NASPA trimis de
(24 iul 2010, 12:41:16
Nu mai urcati cu toti drogatii la o cazie, asteptati autobuzul daca este. ganditiva de 2 ori inainte sa mergeti cu piratii, ca data viitoare puteti avea chiar voi accident.
3.   Clipa nefasta ! trimis de
(24 iul 2010, 14:26:23
Or ce comentarii am face , clipa fatidica nu o putem evita . Tragedia pe care am citit putea fi si mai mare daca si cei doi copii se duceau cu parinti , dar ei nu au vrut sa mearga . Oare nu a fost vointa D - lui ca ei sa nu se urce cu parinti . Sunt sigur ca nici soferul nu a dorit sa se intample aceasta tragedie dar asa cum am spus la inceput clipa fatidica nu o putem evita , asta numai D-zeu o poate opri si asta a facut pentru cei doi copii . Viata este facuta din bune si rele si tot noi oamenii trebuie sa le suportam si pe cele bune si pe cele rele numai ca nu depinde de noi in totalitate imparteala ci de voia lui D-zeu . Sincer va spun ca ma miscat profund aceasta tragedie , si pe langa toate acestea au venit si inundatii peste casa lor , parca sa confirme ca un necaz nu vine singur. Eu sunt alaturi de ei si ma doare sufletul . Cu ajutorul lui D-zeu veti trece si peste aceste momente grele. Doamne ajuta !
4.   Peste un an de zile??? trimis de
(24 iul 2010, 15:42:48
Un an si ceva de de cand s-a petrecut acest accident grav si acest dosar abia este in instanta, la judecatorie, dupa ce a stat aproape 1 an de zile la Politie??? Cat mai pot fi chinuiti acesti oameni loviti de soarta, de niste institutii - comode si indiferente - ale statului? Mai au putere, oare, acesti oameni sa mai rabde, vor mai avea puterea sa rabde si indiferenta statului dupa ce au primit atatea lovituri de la soarta? Cumplit!!!
5.   Re trimis de
(24 iul 2010, 21:53:23
Mai oameni buni:aveti cu totii dreptate !
Insa ce solutie sau mai bine zis cine sa ii ajute pe acesti bieti oameni.
Asa cum ziceau si ei autorul accidentului nu nici "piele pe bat" de unde sa dea bani.
Repet :ce se poate face in aceasta situatie?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei