Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 iul 2010 - Anul XV, nr. 172 (4463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Infrastructură

Flutur a inspectat lucrările la groapa de gunoi ecologică de la Moara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproximativ 70% dintre localităţile judeţului Suceava vor transporta deşeurile la noua groapă ecologică din comuna Moara. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a inspectat în cursul zilei de ieri lucrările de construcţie de la prima celulă a gropii de deşeuri din Moara, alături de el fiind prezenţi şi primarii din Suceava, Fălticeni şi Moara, Ion Lungu, Vasile Tofan, respectiv Constantin Prodaniuc. Flutur a arătat că, potrivit contractului, groapa de gunoi ar urma să fie finalizată la mijlocul lunii decembrie a.c., lucrările fiind realizate de firmele Alpine Bau Austria şi SC Cominco SA Bucureşti. Şeful administraţiei judeţene s-a declarat mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările, precizând că prima celulă a gropii de gunoi de la Moara va avea o suprafaţă de 7,5 hectare de teren.

„În termen de şase luni dorim să construim prima celulă în care vor fi depozitate deşeurile de la 70% dintre localităţile judeţului Suceava. Asta înseamnă că din cele 150.000 de tone de deşeuri care se strâng anual, circa 100.000 de tone vor fi depozitate aici. Asta în condiţiile în care vom avea şi circa 6.000 de puncte de colectare în judeţ, unde se va face o sortare primară a deşeurilor. Apoi gunoaiele vor pleca către cele cinci staţii de sortare şi transfer de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi, unde deşeurile vor fi presate, iar cele reciclabile vor pleca într-o direcţie, iar la Moara vor fi aduse gunoaiele care nu au altă utilizare”, a spus Flutur. El a spus că valoarea întregului proiect de gestionare a deşeurilor din judeţul Suceava este de aproximativ 65 de milioane de euro, dintre care 45 de milioane de lei reprezintă finanţare europeană.

 

Flutur a dat asigurări că viitoarea groapă nu va polua zona

De precizat că valoarea contractului pentru prima celulă a gropii de gunoi din Moara este de 4,36 de milioane de euro. Pe lângă groapa de gunoi, la centrul de management al deşeurilor din Moara vor mai fi construite, printre altele, o staţie de sortare a deşeurilor, o staţie de colectare a gazelor, o zonă de colectare a deşeurilor mici, o clădire administrativă şi o unitate de curăţat anvelope. Valoarea totală a centrului de management a deşeurilor din Moara va fi de 10,7 milioane de euro, sumă în care este inclusă şi investiţia în construcţia primei celule a gropii.

Flutur a mai spus că pe lângă depozitul de deşeuri din Moara va fi construită o groapă ecologică şi în comuna Pojorâta, în zona pasului Mestecăniş. Preşedintele CJ Suceava a estimat că toate investiţiile care vor fi realizate prin proiectul de gestionare a deşeurilor vor fi finalizate în anul 2013.

„Este o investiţie mare, pe care noi am aşteptat-o de mult. Iar atunci când am devenit preşedintele Consiliului Judeţean am grăbit lucrurile pentru că Suceava era în întârziere cu aceste proceduri”, a subliniat Flutur. El a precizat că viitoarea groapă de gunoi din Moara va fi una modernă şi nu va polua zona în care este construită.

La rândul lor, primarii din Suceava şi Fălticeni, Ion Lungu, respectiv Vasile Tofan, au declarat că finalizarea lucrărilor la prima celulă a gropii de deşeuri din Moara este extrem de importantă, în condiţiile în care în momentul de faţă gunoaiele din Suceava sunt transportate la Botoşani, iar cele din Fălticeni la Târgu Neamţ.

„Sunt foarte bucuros că s-a demarat în sfârşit această investiţie importantă pentru judeţul şi municipiul Suceava. Municipalitatea din Suceava a venit cu suprafaţa de 22,4 hectare pe care este amplasată această groapă ecologică şi vreau să-i mulţumesc domnului Flutur pentru sprijinul acordat şi atunci când era ministru al Agriculturii, dar şi de când este preşedinte al CJ, pentru că într-un final s-a reuşit să se demareze această investiţie”, a spus Lungu.

 

Flutur: Fosta conducere a CJ a întârziat mult demararea acestui proiect

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a declarat că fosta conducere PSD a Consiliului Judeţean Suceava a întârziat mult demararea proiectului de gestionare a deşeurilor din judeţ.

„Spun asta fără să fiu răutăcios sau să politizez această problemă. Pentru cârcotaşii şi răutăcioşii care doar critică trebuie să le aducem aminte că, pe lângă faptul că nu au dat drumul la acest proiect, au pus piedici cât au putut şi în ceea ce priveşte avizele şi starea populaţiei. Îmi aduc aminte aici că erau oameni din PSD care umblau prin sat să incite populaţia pentru a nu începe investiţia”, a precizat Flutur. El a adăugat că pe lângă proiectul de gestionare a deşeurilor, de 65 de milioane de euro, în judeţ va fi demarat un alt proiect, de 120 de milioane de euro, prin care peste 100.000 de suceveni vor fi racordaţi la sistemul de alimentare cu apă potabilă.

„Practic, în cei doi ani de mandat de până acum pot să vorbesc de două mari proiecte ale judeţului Suceava. Infrastructura de apă, unde dorim să mai conectăm la apă peste 100.000 de suceveni, şi proiectul de deşeuri, care înseamnă curăţenie, civilizaţie, adică ceea ce este necesar pentru un judeţ turistic”, a mai declarat Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur a inspectat lucrările la groapa de gunoi ecologică de la Moara.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur a inspectat lucrările la groapa de gunoi ecologică de la Moara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E vorba de ISPA? trimis de
(24 iul 2010, 16:07:31
Meritorie si necesara aceasta preocupare pentru curatenia si civilizatia judetului, inclusiv preocuparea pentru acea groapa ecologica de gunoi, de la Moara, dar, in legatura cu infrastructura de apa la care vor fi racordati inca 100.000 de suceveni, ar fi bine de precizat daca e vorba de acel program ISPA sau un cu totul alt proiect, fiindca daca e vorba de acel proiect... Unele localitati s-au racordat la reteaua moderna de apa, prin acel Program ISPA, cu ceva timp INAINTE de-a ajunge dl Flutur Presedinte al Consiliului Judetean! Oricum, orice realizare e binevenita, dar e bine sa fie amintiti si initiatorii si toti cei ce si-au adus contributia de-a lungul anilor.
2.   Care curatenie? trimis de
(24 iul 2010, 21:03:04
Uitati-va la strada Zorilor si nu numai...N-a mai fost maturata de cel putin un an de zile...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei