Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iul 2010 - Anul XV, nr. 170 (4461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

„Dorna, plai de joc şi cântec”, la a treia ediţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 20-22 iulie, la Vatra Dornei se desfăşoară cea de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional al Ansamblurilor folclorice ale copiilor şi tinerilor „Dorna, plai de joc şi cântec”. La ediţia din acest an participă 14 ansambluri din mai multe judeţe ale ţării, respectiv, Arad (Ansamblul folcloric „Zarandul”), Argeş (Ansamblul folcloric „Brâuleţul”), Tulcea (Ansamblul folcloric „Doruleţul”), Botoşani (Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Dorohoi şi Ansamblul folcloric „Mărgineanca”), Olt (Ansamblul folcloric „Dârjovul”), Vaslui (Orchestra „Firicelul” din Negreşti), Bistriţa-Năsăud (Ansamblul folcloric „Doruleţul”). Judeţul Suceava va fi reprezentat de Ansamblul folcloric „Plaiurile Dornelor”, Ansamblul folcloric „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Rădăuţi, Ansamblul folcloric „Brăduleţul” Dorna Arini, Ansamblul folcloric „Arcanul” din Botoşana şi Ansamblul folcloric „Plai bucovinean”.

Startul festivalului a fost dat pe 20 iulie, la Primăria din Vatra Dornei, acolo unde participanţii şi juriul s-au întâlnit cu autorităţile locale. Cu această ocazie, primarul Ioan Moraru a precizat că în zilele noastre este greu să organizezi un festival, dar este şi mai greu pentru cei care se înscriu să participe la un astfel de festival şi care trebuie să străbată sute de kilometri pentru a ajunge la Dorna. „Am dorit să nu ajungem în situaţia de a bloca tradiţia şi continuitatea acestui festival cunoscut la nivel naţional şi internaţional. Nu au fost obiecţii în organizarea festivalului nici în Consiliul Local, având în vedere că anul acesta este foarte puţin probabil să mai organizăm zilele municipiului Vatra Dornei. Tinerii şi tinerele care se vor lansa după această ediţie a festivalului de folclor de la Vatra Dornei să-i vedem pe marele scene ale ţării şi, de ce nu, şi în străinătate”, a precizat primarul Ioan Moraru.

 

Parada portului popular

În după-amiaza zilei de marţi, pe traseul BCR - str. Mihai Eminescu - str. Luceafărului - Aleea principală din Parc până la scenă s-a desfăşurat parada portului popular. Sub privirile admirative ale localnicilor, dar şi ale turiştilor aflaţi în număr destul de mare în oraşul staţiune Vatra Dornei, tinerii artişti au prezentat portul popular specific zonei pe care o reprezintă şi mici spectacole stradale.

 

Tradiţiile înving criza

După ce a felicitat gazdele pentru ambiţia de a organiza o astfel de manifestare în vremuri când toată lumea vorbeşte de criză, preşedintele juriului, prof. univ. dr. Doru Albu, prorector al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, a precizat: “Să ne ferească Dumnezeu de o criză a tradiţiei şi a identităţii noastre, care include folclorul. Atunci nu vom şti nici cine suntem, nici încotro ne îndreptăm şi nici ce vrem. Şi ca să fim în ton, vom dansa cum ne vor cânta alţii. De aceea este binevenit acest festival, pentru că stimulează aceşti tineri minunaţi, care cred în valorile transmise din strămoşi şi le fructifică la cele mai înalte cote. Este foarte bine să se cunoască, să afle şi alte modalităţi de a culege, conserva şi aduce pe scenă în faţa publicului comori de nepreţuit. Ceea ce avem aici, la Vatra Dornei, atât activitatea folclorică, cât şi acest festival este un rod bogat al unui copac care are şi o rădăcină. Rădăcina a fost şi este Gavril Moroşan. Dacă copacul are roade, are şi rădăcină. Ceea ce visa Gavril Moroşan astăzi este realitate. Asigur toţi participanţii, din toate zonele ţării, că juriul îşi va da osteneala şi priceperea pentru a le aprecia în mod obiectiv calităţile, efortul şi pasiunea pe care le-au depus în această nobilă activitate de păstrare şi valorificare a folclorului autentic”.

 

Un juriu de excepţie

Evoluţiile copiilor în primele două zile de concurs au fost atent supravegheate şi punctate de un juriu format din specialişti, având în componenţă, alături de prof. Doru Albu, pe conf. univ. dr. Eugenia Maria Paşca, Universitatea de Arte “George Enescu”, prof. Ioan Leon Naroşi, reprezentant al Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, prof. Ştefan Coman, director al Ansamblului Artistic “Baladele Deltei” Tulcea, prof. Tatiana Vîntur, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Violeta Codorean, director al Casei de Cultură “Platon Pardău” Vatra Dornei.

Ideea acestui festival îi aparţine lui Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei. În urmă cu trei ani, acesta a marcat, prin prima ediţie a Festivalului naţional de folclor al copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec”, 30 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric condus de profesorul Gavril Moroşan.

După două zile de concurs, astăzi de la ora 11, va avea loc festivitatea de premiere, ocazie cu care cel mai bun ansamblu va primi trofeul festivalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dorna, plai de joc şi cântec”, la a treia ediţie.
 Vizualizări articol: 1531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dorna, plai de joc şi cântec”, la a treia ediţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei