Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 iul 2010 - Anul XV, nr. 155 (4446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Dramele unor pompieri

Salvatori la inundaţii, deşi propriile lor case erau în ape

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Să intervii pentru a salva ce se mai poate salva din locuinţe inundate, când ştii că la tine acasă este aceeaşi problemă, iar familia este disperată. Prin această dramă au trecut zilele trecute mai mulţi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, obligaţi să-şi facă datoria şi să lase pe alţii să se ocupe de salvarea propriilor lor bunuri.

 

Cum inundaţiile abătute lunea trecută asupra judeţului au fost extrem de violente, fiind răspândite şi pe o arie extrem de largă, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava s-a declanşat mobilizarea generală. Pompierii antrenaţi pentru a interveni la inundaţii au fost în linia întâi în locurile în care dezastrele au fost cele mai cumplite, salvând cu prioritate vieţi şi apoi bunuri, în măsura în care a fost posibil.

După ce puhoaiele au trecut, ei au rămas în zonele afectate, unde s-a început imensa muncă ce presupune scoaterea mâlului de case, beciuri, subsoluri, curţi, fântâni, poduri şi podeţe.

 

Soţia, copiii şi părinţii, loviţi de viitură 

După cum a precizat sublocotenentul Ioana Istrati, de la Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Suceava, un număr de 39 de pompieri din judeţ, domiciliaţi în localităţi ca Arbore, Milişăuţi, Todireşti, Dolhasca, Cândeşti (comună din Botoşani), Siret, Zamostea, Vicov, Comăneşti ori Zvoriştea au intervenit la inundaţii, lăsând în urmă probleme mari acasă.

Prin momente foarte dificile a trecut plutonierul major Petrică Hrecinic din comuna botoşăneană Cândeşti, care lucrează în cadrul Gărzii de Intervenţie Vicovu de Sus. Lunea trecută, când s-a declanşat urgia, a fost trimis de urgenţă în comuna Grămeşti, unde erau gospodării sub ape şi oameni în pericol. În timp ce se îndrepta spre locul în care trebuia să intervină a fost sunat de acasă. A aflat că gospodăria în care locuieşte mama sa, de 76 de ani, tatăl, de 80 de ani, soţia şi cele două fetiţe, de 7 şi 14 ani, este inundată, iar nivelul apei creşte. Apropiaţii lui erau disperaţi, însă nu putea să plece în ajutorul lor.        

„Din cauza ploilor torenţiale un fir de apă, care vara seacă, s-a umflat atât de tare încât a trecut peste câmp şi a ajuns în curtea şi gospodăria mea. Apa avea 1,5 m în curte şi 1 m în casă. Animalele au fost duse pe la vecini, iar păsările au murit. Vă daţi seama că totul a fost distrus în casă, iar acum totul este mâlit”, a relatat pompierul coşmarul pe care îl trăieşte.    

 

„Când soţia a deschis uşa casei,  un val a intrat şi a dat-o jos”

Un alt exemplu este cel al sg. major Vasile Prostire, de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni. Trimis la inundaţiile de la Gulia, acesta a fost anunţat că acasă, în Poieni-Dolhasca, apa i-a intrat în casă. Cum are un bebeluş de doar două luni, şi încă un copil de 5 ani, a intrat în panică, cu gândul la ce este mai rău.

„Un pârâiaş s-a umflat foarte tare şi a ajuns în curtea şi în casa mea. În momentul când soţia a deschis uşa casei, un val a intrat şi a dat-o jos. În momentul de faţă, eu şi familia mea stăm la socri”, a povestit pompierul.

 

Pompier inundat pentru a treia oară 

Prin momente de cumpănă a trecut şi plutonierul adjutant Viorel Grigorean din satul Părhăuţi, comuna Todireşti, căruia i-a fost inundată casa, după ce pârâul Soloneţ a ieşit din matcă.  

„Deja este a treia oară când îmi este inundată casa, iar comisia de evaluare mi-a spus că este fisurată pe la colţuri. Apa era în casă şi anexe de 70 cm, iar în curte de 1,5 m. Totul este distrus în casă”, a povestit Grigorean, care locuieşte în imobil împreună cu soţia, cei doi băieţi, de 26, respectiv 19 ani, dar şi cu mama, în vârstă de 70 de ani. 

 

Casă transformată într-o mare de mâl

Un alt pompier a cărui casă s-a transformat într-o mare de mâl şi care a suferit pagube imense este plutonierul major Petrică Vizitiu. Locuieşte în Milişăuţi, localitate lovită de puhoaie miercurea trecută. În momentul în care apele au ieşit din matcă era în acţiune, intervenind la Calafindeşti, Grămeşti şi Şerbăuţi. În curtea locuinţei, unde stă cu soţia şi cei doi băieţi, de 9 şi 15 ani, apa avea un metru şi jumătate, iar în casă ajunsese la jumătate de metru. Din fericire, apele au trecut fără a lua pe nimeni, însă ce a rămas în urmă este greu de descris în cuvinte, aproape toate bunurile fiind distruse. 

Sunt câteva dintre poveştile pompierilor salvatori din aceste zile, nişte oameni care doar şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu pe care şi le-au asumat prin jurământul militar faţă de patrie şi popor, dar care merită respect pentru ce au făcut şi ajutor pentru a se redresa după cumplitul atac al apelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salvatori la inundaţii, deşi propriile lor case erau în ape.
 Vizualizări articol: 1037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Salvatori la inundaţii, deşi propriile lor case erau în ape4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   -25% trimis de
( 5 iul 2010, 11:29:07
Oameni de nadejde care in momentele acestea grele au data dovada de un devotame nt iesit din comun, au pus umarul la aceasta munca titanica fara nici-o remuscare iar guvernul ii rasplateste cu o reducere de 25% din salar si ca sa fie si mai bine si un TVA de 24% ... insa Guvernul nu a taiat de la alti oameni de "nadejde",SRI,DNA,DGA, SIE, magistrati, ca acestia sprijina poporul la greu! Revin si fac un apel la domnul Basescu, domnul Boc si intreaga clasa politica romaneasca;MERGETI IN FATA PARLAMENTULUI U.E. SPUNETI CA NU SUNTETI IN STARE SA MAI GUVERNATI ACEASTA TARA SI CERETI SA NE TRIMITA U.E. 500 DE EXPERTI (NEMTI,AUSTRIECI, FRANCEZI) SA NE SCOATA DIN R.A.HATUL IN CARE NE-ATI BAGAT! SA STITI CA ASA ATI FACE UN GEST CU ADEVARAT DE ONOARE FATA DE INTREG POPORUL ROMAN!
1.1  RE: -25% trimis de
( 5 iul 2010, 13:14:49
-25%
100% adevarul pur relatat de OPINIASV iti dau intru totul dreptate dar va veni vremea cand oameni nu vor mai putea rabda nivelul de trai infect, condus de infectii sus-pusi... Oare emigrand in masa ,gasim vo rezolvare? sanatate si Doamne ajuta!!!sad
2.   In timp ce sefii se distreaza trimis de
( 5 iul 2010, 12:01:22
Cinste celor care ne apara si ne ajuta! Insa pacat ca traim alaturi de "domni" care dupa ce au iesit bine la vizitele de lucru... au chefuit cu spor la cabane...asa pentru amaratii aia care au apa in case sau nu mai au nimic
Multumim
3.   Vai gazetarasule trimis de
( 5 iul 2010, 14:34:34
nu vreau sa stirbesc cu nimic devotamentul si profesionalismul de care au dat dovata cei ce au intervenit unde a fost nevoie de ei, in plus lasandu-si familiile singure in fata puhoaielor, cinste lor, dar despre acest articol nu pot sa spun decat ca nu prea e documentat. Pe pompierul de la Milisiauti il cheama Constantin nu Petrica, si o mica intrebare de unde ati aflat despre eroii pompieri, de la televizor, NU? Eu pana sa citesc articolul am vazut reportajul vineri la Realitatea si azi e luni. oricum mai bine mai tarziu decat niciodata.
Problema e alta cu ce i-au ajutat autoritatile pe acesti oameni, inafara ca i-au taiat salariile cu 25%?
Sa auzim de bine.
4.   Bravo lor trimis de
( 5 iul 2010, 21:25:23
Bravo pompierilor care mereu ne ajuta la greu. Acesti oameni nu au sarbatori, ei sunt mereu la datorie pentru a ne scoate din necaz. Guvernantii ar trebui sa le mareasca salariile nu sa le taie.
BRAVO POMPIERILOR, JANDARMILOR SI ARMATEI ROMANE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei