Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La mormântul lui Ştefan cel Mare

Aproape o mie de credincioşi, prezenţi ieri la Mănăstirea Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape o mie de credincioşi au participat ieri, la Mănăstirea Putna, în oaza de creştinătate a Bucovinei, la o slujbă arhierească oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, stareţul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh la Centrul Eparhial Suceava, împreună cu un sobor impresionant de preoţi, consilieri şi protopopi.

Credincioşii au urmărit, la sfârşitul slujbei, un program cu cântece dedicate marelui Voievod Ştefan cel Mare, susţinut de Corul de tineri din Putna - „Urmaşii lui Ştefan cel Mare”, condus de profesoara Erica Croitoru, care a interpretat, printre altele, „Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare” şi „Eu sunt Învierea”. Oficialităţi locale şi judeţene au depus coroane de flori la mormântul Voievodului Ştefan cel Mare.

 

„Am venit să ne rugăm şi pentru cei care nu au putut să fie aici”

Mănăstirea Putna, „sanctuar al României”, după cum a spus la predică ÎPS Teodosie, spaţiu de linişte, har şi pace, a primit ieri aproape o mie de credincioşi la slujba arhierească oficiată de înalţi prelaţi, la sărbătoarea Voievodului Ştefan cel Mare – 2 iulie. Au venit credincioşi din împrejurimile Putnei, dar şi din ţară. Pelerinii au venit în acest an îndemnaţi şi de nenorocirile produse de inundaţiile recente din ţară.

„Am venit să ne rugăm şi pentru cei care nu au putut să fie aici, au rămas fără case, unii îşi îngroapă morţii. Noi am scăpat, dar semenii noştri sunt la mare necaz. Nu pot să nu mă rog şi pentru ei”, ne-a spus Elena Voicu, venită dintr-o localitate din judeţul Bacău.

O altă credincioasă, Ioana Petcu, în vârstă de 76 de ani, a fost ieri la Putna pentru prima dată, venită din judeţul Galaţi, satul Traian. Femeia, văduvă de şapte ani, ne-a spus cu lacrimi în ochi că a venit să se roage la mormântul lui Ştefan cel Mare „pentru bine, pentru pace, pentru sănătate. Am vorbit cu cei de-acasă şi apa a ajuns şi la noi. Nu la casa mea, dar la vecini este deja în curte. Mari nenorociri vin peste noi. Trebuie să cerem iertare de la Dumnezeu, pentru că nenorocirile vin şi după ce noi l-am hulit, ne-am îndepărtat de El”.   

 

Atmosfera de la Putna, de mare speranţă

În oaza de creştinătate a Bucovinei, la Mănăstirea Putna, oamenii şi-au unit gândurile, simţirile şi au adus un pios omagiu celui ce a fost şi va rămâne în conştiinţa tuturor românilor un domn drept, înălţător de biserici, credincios. Atmosfera din acest an de la Putna a fost una de mare speranţă, de respect faţă de Ştefan cel Mare, în care momentele de vibraţie ascunse s-au dezvăluit prin gesturi alese, rugăciuni la umbra zidurilor mănăstirii, pe scări, la umbra pomilor, lumânări aprinse şi buchete de flori pe mormântul voievodului.

 

Ştefan cel Mare a făcut din Bucovina un loc căutat, respectat şi iubit

ÎPS Teodosie a mai spus în cuvântul său, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, că „Ştefan cel Mare a fost neîntrecut, viteaz în luptă (...). Ştefan cel Mare a apărat întreaga Europă. El a lăsat o ţară cu oameni care îl cunosc pe Dumnezeu, el dădea siguranţă poporului, oamenilor şi bisericilor. Ştefan cel Mare a făcut din Bucovina un loc căutat, respectat şi iubit”. Acesta le-a sugerat credincioşilor că ceea ce trebuie să facem noi, acum, „este să readucem în memorie lucrurile făcute de Ştefan cel Mare, să înţelegem că fiecare avem o menire şi trebuie să fim mereu în armonie cu semenii noştri”.

Arhiepiscopul Tomisului a amintit şi de legătura strânsă pe care a avut-o şi o are în continuare Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, cu Mănăstirea Putna, amintind că arhipăstorul Bucovinei a venit de la Buzău şi „a găsit la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Putna cea mai mare alinare, şi s-a identificat cu Mănăstirea Putna”. 

 

Coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare

Zeci de oameni din împrejurimile Putnei, preoţi parohi împreună cu enoriaşii, dar şi oameni veniţi pentru prima dată la Putna s-au adunat în curtea mănăstirii încă de la primele ore ale dimineţii de ieri. În liniştea pe care doar Putna ţi-o poate oferi, pelerinii s-au închinat la mormântul lui Ştefan cel Mare, au aprins lumânări, au vizitat muzeul mănăstirii, după care, în linişte, s-au îndreptat spre altarul amenajat în curtea mănăstirii, unde a avut loc slujba arhierească. Printre oficialităţile aflate ieri la Mănăstirea Putna s-a numărat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, subprefectul Ionuţ Creţuleac, colonelul Eugen Şalar, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, primarul comunei Putna, Vasile Hotnogu, aceştia depunând şi coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o mie de credincioşi, prezenţi ieri la Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 11 voturi
Aproape o mie de credincioşi, prezenţi ieri la Mănăstirea Putna4.7511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Desteapta-te romane! trimis de
( 4 iul 2010, 03:30:44
Desteapta-te romane,si nu te mai inchina la toti ****,cautati-L pe Domnul Dumnezeu si slijitii doar Lui!!!
2.   .. trimis de
( 4 iul 2010, 03:35:22
cuvantul cenzurat de mai sus este "morti" sau "decedatiii" ,nu stiu de ce nu e afisat ca nu e injuratura
3.   Pt DANIELP trimis de
( 4 iul 2010, 13:56:54
de ce nu ti vezi tu de pocainta ta de sorginte americana si nu ne lasi pe noi in pace? poti sa te duci prin africa,america de sud sa i inveti pe altii care nu stiu cat de mici sunteti voi si la trup si la suflet."mortu " de care vb tu si pe care l pomenim noi ROMANII e ala care a tinut pe turci la hotare si CRESTINISMUL intact aici la noi.prin vremurile alea voi nu existati......asa ca lasa ne in durerea noastra
4.   Pt DANIELP trimis de
( 4 iul 2010, 15:16:20
>
cuvantul este cenzurat pt ca noi il cinstim pe Stefan! Il numesc romanii de pretutindeni iar Biserica il numeste Sfant.
Stefan Voda al Moldovei este viu in sufletele noastre, si mai mult...este simbol al comuniunii noastre cu Basarabia, Moldova de peste Prut!
**De nu era Stefan .... umblam cu Coranu-n buzunar !
5.   .. trimis de
( 4 iul 2010, 15:25:40
Il numesc romanii de pretutindeni iar Biserica il numeste Sfant
6.   .. trimis de
( 4 iul 2010, 15:26:27
...cel Mare
7.   Sectar trimis de
( 4 iul 2010, 17:18:19
lasa-ne pe noi romanii si du-te la iudele care te-au ,,desteptat" pe tine
8.   DESTEAPTA-TE ROMANE!!! trimis de
( 5 iul 2010, 00:38:35
Imnul vostru spune clar: "Desteapta-te romane!" ...dar vorba aia: "el spune-el aude"
9.   Deasteapta-te romane! trimis de
( 5 iul 2010, 00:44:58
Sfant este Dumnezeu! Nu-l poti numi Sfant pe Stefan cel mare!!! ...cine stie prin ce cazan cu smoala se chinuie saracul,si voi il numiti sfant.Rusine!
10.   Pt BIBIL trimis de
( 5 iul 2010, 00:50:08
ok d-l bibil,vrei sa zici ca datorita lui Stefan,noi acum umblam cu biblia in buzunar,ci nu cu coranul.ok.intrebarea mea este,stii tu ce scrie in biblie?intelegi tu ce scrie in biblie?
11.   Iuda trimis de
( 5 iul 2010, 10:11:50
mi-a placut cum ai spus ,,imnul vostru"
12.   Traditie ortodoxa trimis de
( 5 iul 2010, 22:13:12
Calendarul cu "sfinti",este un prilej de dezmat si comert.Asazisii sfinti,sunt in fapt oameni ca noi toti,insa popii din trecut sau din zilele noastre i-au canonizat.Un exemplu ptr cei care nu au citit este urmatorul:"St' Etienne le Grand",este un moldovean din familia Musatinilor ce se omorau unii pe altii ptr a ajunge la tronul Moldovei.Cat despre credinta lui "St 'Etienne le Grand"nu mai incape vorba,a avut mai multe sotii,tiitoare,iar vinul si bolile nu i-au fost straine.Acesta este "sfantul Stefan cel Mare" sarbatorit cu bere,mici si vin.Manastirile si razboaiele nu le-a facut "St' Etienne" al nostru,iar razboaiele,erau in fapt niste atacuri ale turcilor cu plaiesi in nr de 300-400.'St' Etienne le Grand a platit turcilor enorm ptr a sta pe tron 47 de ani.Cine a fost interesat sa citeasca ce spun si altii din exteriorul Romaniei despre trecutul Moldovei,stie acest lucru."DANIELP",ai dreptate !Vinovati sunt popii si noi,toti romanii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei