Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iun 2010 - Anul XV, nr. 146 (4437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Bilanţ

Realizările a doi ani de mandat de primar al Sucevei, într-o perioadă de criză economică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu doar o zi înainte de începerea Zilelor Sucevei, primarul Ion Lungu a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din cei doi ani care au trecut de la realegerea sa în calitate de edil-şef al municipalităţii.

 

Investiţii de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene

“Astăzi se împlinesc doi ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al Sucevei. Eu zic că sunt realizări şi în aceşti doi ani de mandat, în ciuda crizei economice care ne-a afectat şi se resimte în continuare.

În primul rând, Suceava a fost declarată pol de dezvoltare urbană, şi nu întâmplător, ci ca urmare a administrării bune din primul an de mandat, în care indicatorii economici şi potenţialul de dezvoltare urbană ne-au permis accesarea acestor fonduri nerambursabile de 22,4 milioane de euro, alegerea fiind făcută pe bază de punctaje şi criterii. Suntem primii pe ţară care au depus Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, cu cele cinci componente ale sale, de modernizare a zonei centrale a oraşului, cu tot cu două parcări subterane, refacerea a 14 străzi din Suceava, modernizarea iluminatului public pe principala arteră de circulaţie, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, realizarea unui centru de susţinere a tradiţiilor bucovinene şi montarea a 87 de camere video de supraveghere în zone publice, pentru sporirea siguranţei cetăţenilor”, a declarat, ieri, şeful municipalităţii sucevene.

Cei doi ani de mandat au stat şi sub semnul lucrărilor ISPA, de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de tratare-epurare, în valoare de 52 de milioane de euro, care va fi finalizat la finele acestui an, municipiul Suceava fiind prins cu aproximativ 35 de milioane de euro şi în etapa a II-a.

Transferul iluminatului public de la E-ON la Primărie, pe o sumă modică, a fost un alt pas important, care a permis accesarea de fonduri europene pentru modernizarea sa.

Un alt proiect important ale cărui baze au fost puse în aceşti doi ani este modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro, realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.

“Am avut norocul şi inspiraţia să accesăm foarte multe fonduri europene, avem proiecte europene de peste 100 de milioane de euro, unele dintre ele în lucru, altele în faza de licitaţie”, a precizat Lungu, care consideră bilanţul a doi ani de mandat drept unul pozitiv.

 

Lucrări de modernizare a infrastructurii subterane şi supraterane

O altă realizare de mare importanţă pentru Suceava este demararea lucrărilor la ruta ocolitoare, pe traseul E85 – Moara – Mihoveni – Pătrăuţi – E85, spre Siret, pentru care, în ultimii doi ani au fost atrase de la Guvern  finanţări de 800 de miliarde lei vechi, plus alte 98 de miliarde de lei vechi pentru exproprieri. Ion Lungu şi-a exprimat dorinţa ca până la finele anului să fie realizaţi 5 km din totalul de 13 km ai rutei ocolitoare a Sucevei.

Sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare şi reabilitare a străzii Cernăuţi, lucrare care a costat municipalitatea aproximativ două milioane de euro, care va fi deschisă circulaţiei în totalitate din luna august, după zece ani de când stă închisă.

Tot în ultimii doi ani au fost făcute cele mai mari investiţii, de peste 15 milioane de euro, în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, inclusiv a punctelor termice, care furnizează apă caldă non-stop.

Cu bani din bugetul local au fost reparate prin asfaltare peste 20 de străzi din toate cartierele Sucevei, au fost modernizate trotuarele din cartierele George Enescu, Iţcani şi Burdujeni, în acelaşi timp fiind extinse şi modernizate parcările din faţa magazinului Bucovina şi cea a Primăriei Suceava.

Pentru fluidizarea traficului rutier din municipiu a fost realizat şi este în curs de aplicare Studiul de Trafic, care prevede realizarea de sensuri unice pe 57 de străzi, din care pe 17 străzi se circulă deja pe un singur sens.

 

Locuinţe noi şi blocuri reabilitate termic

În cei doi ani de mandat au fost finalizate şi 120 de locuinţe ANL şi pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, alte 80 de apartamente ANL, care vor fi construite tot în zona Metro, fiind în faza de licitaţie.

Prin program naţional de reabilitare termică au fost anvelopate termic 16 blocuri, cu 530 de apartamente, iar în 2010, din cele 18 blocuri propuse spre reabilitare termică, au fost acceptate în programul naţional 13 blocuri.

Finalizarea blocurilor 20, 21 şi 22, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, a scăpat oraşul de priveliştea jalnică a celor trei blocuri care au fost lăsate în paragină la scurt timp după ce au fost începute, în anii ’90.

Pentru asigurarea mai multor locuinţe, s-au identificat 172 de parcele de teren a câte 300 de mp, care vor fi acordate tinerilor de până în 35 de ani, pentru construirea de locuinţe, pe Dealul Tătăraşi, în vreme ce în celălalt cartier pentru tineri, de pe Dealul Mănăstirii, sunt în curs de finalizare lucrările la reţelele de utilităţi.

 

Investiţii în şcoli şi grădiniţe

Investiţiile în învăţământul sucevean au continuat în această perioadă, fiind inaugurate o grădiniţă nouă, de 300 de locuri, pe strada Slătioarei, în cartierul Obcini, o grădiniţă cu program prelungit, cu 390 de locuri, pe strada Tineretului, în Burdujeni, în vreme ce alte două grădiniţe, “Aşchiuţă” şi „Prichindelul”, au fost modernizate şi extinse.

În prezent se lucrează la realizarea unui campus sportiv la Liceul cu Program Sportiv, iar la Şcoala Gen. Nr. 9 Obcini a fost dată în folosinţă o sală de sport modernă, cu o capacitate de 150 de locuri.

 

Locuri de muncă şi facilităţi pentru populaţie

Prin sprijinul acordat investiţiilor private, în Suceava, în ultimii doi ani s-au creat aproximativ 3000 de noi locuri de muncă, în special prin deschiderea Iulius Mall, Galleria Mall, Billa şi Penny Market.

S-au acordat abonamente gratuite la un număr mare de pensionari, elevi şi studenţi, iar săptămânal, pentru relaxarea sucevenilor, săptămânal, Fanfara Municipiului a oferit spectacole în foişorul din Parcul Central, modernizat anul trecut.

 

Străzile distruse şi problema încălzirii oraşului, principalele probleme nerezolvate

“O problemă majoră, care interesează pe majoritatea sucevenilor, este încălzirea oraşului. După două tentative eşuate de privatizare a societăţii de termoficare, urmează ca anul acesta să promovăm o soluţie de construire a unei centrale noi, dimensionate la necesarul de energie termică pentru încălzirea celor aproximativ 24.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat”, a spus primarul Sucevei, făcând şi un bilanţ al nerealizărilor.

O problemă foarte importantă, dar care este în curs de rezolvare este cea de realizare a unui depozit ecologic pentru deşeuri, la Moara, groapa de gunoi a oraşului fiind închisă de la finele anului 2008.

“Nu în ultimul rând, starea deplorabilă a majorităţii străzilor din municipiul Suceava, afectate de lucrările ISPA şi de cele de termoficare ori de înlocuire a reţelelor de gaz metan şi energie electrică, rămâne una din principalele probleme care nu au fost încă rezolvate, dar vor fi, începând din a doua parte a anului 2010 şi în special în 2011, când vor fi realizate ample lucrări de refacere a străzilor municipiului”, a precizat Lungu, care în bugetul pe anul 2010 a prins 200 de miliarde lei vechi pentru lucrări de asfaltare, în vreme ce câteva milioane de euro vor fi folosite anul viitor pentru modernizarea principalei artere de circulaţie, lărgirea şi asfaltarea străzii Mitropoliei şi a încă şase străzi din cartierele Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Realizările a doi ani de mandat de primar al Sucevei, într-o perioadă de criză economică.
 Vizualizări articol: 2730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 7 voturi
Realizările a doi ani de mandat de primar al Sucevei, într-o perioadă de criză economică2.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Esenta realizarilor trimis de
(24 iun 2010, 11:40:23
Ati uitat cele mai marete realizari ale mandatului dumneavostra: oul, statuia influturata, stana adusa din cand in cand in centrul orasului, chicioasele ornamente de Craciun, etc, etc.
2.   Asta e tot? trimis de
(24 iun 2010, 11:55:11
Asta e tot? Dl. Primar a uitat sa spuna ca nu mai avem echipa de fotbal, ca am ramas anul trecut o vara intreaga fara apa calda (incepea scoala "fara apa"). A uitat sa spuna ca avem extraordinar de multe masini parcate pe trotuar (ex. Obcini, Alexandru cel Bun, Centru) si nu avem loc unde sa ne plimbam. A uitat sa spuna si de "valutistii" din fata Politiei Comunitare, sau de oamenii din piata mica, cei care vand si cumpara telefoane la negru. Suntem un oras cu bube, cu multe gauri negre, si animalul asta se lauda cu realizari. Dl Primar, in fiecare an absolvesc cel putin 200 de ingineri (calculatoare, mecanica, alimentari) ce vor face? Vanzatori in kaufland? sau Mall? Bine ca avem 3 mall-uri. Dar o zona pietonala fara sa vad in jur numai magazine, fara sa inghit praf, fara sa ma feresc de masinile de pe trotuar, cam pe cand? Avem aproape 13000 de studenti si nici nu simtit ca in Suceava ar fi centru Universitar. Doar o reducere la abonament ... Rusinos ..

Sa traiti bine fraierilor !
3.   Realizari? trimis de
(24 iun 2010, 12:13:36
ce realizari? se mai lauda? de cativa ani avem numai santiere in suceava. Mergeti in alte localitati (Bacau, Focsani, Iasi, Mangalia, etc) sa vedeti cum e acolo. Ce frumos e in Botosani pe pietonala si ce **** avem in Suceava in centru. O mare pata de noroi, gropi si miros de hamsiii. Suntem tarani si nu vrem sa ne educam. Taranilor! Sa traiti bine fraierilor !
4.   Alta "realizare","obiectiv indeplinit !" trimis de
(24 iun 2010, 13:55:23
"Realizarile dumneavoastra" "d-le" primar, s-au facut cu banii nostri ai contribuaililor,daca nu stiai !Ca Suceava arata ca dupa Hirosima,adevarat,este una in realizarile dvs.Cat despre,oul stramutat,statuia "capsatorul bucovinean",chiolhanurile cu muzica de petrecere,irosirea banului public fara ni o jena,lipsa parcarilor,strazi distruse,trotuare distruse,canalizari infundate,cersetori,caini comunitari, la ce capitol sunt trecute ?Eu as spune sa le treceti la "realizari"."D-le" primar,un salariat de la primarie spunea astfel : la cati bani s-au tocat in orasul asta fara folos,Suceava ar fi trebuit sa arate precum Timisoara sau Tg-Mures. Succesuri cat mai multe va doresc,sarmale si apa ptr pelerini,iar daca nu aveti bani ptr asa ceva,va recomand sa luati un credit ipotecar.
5.   Incredere............... trimis de
(24 iun 2010, 14:16:49
oameni buni,treziti-va...spuneti ca zona pietonala din bt arata bine,dar de ce nu spuneti ca in botosani nu este apa calda decat iarna...de caldura nici nu poate fi vorba...nu sunt o sustinatoare a primarului dar de cand el este la conducere s-au facut multe...spuneti-mi cum arata suceava cand era psd-ul la putere? plin de flori si atat...blocurile gri de pe care cadea tencuiala in cap la oameni....fratilor,suceava s-a schimbat mult in bine,desi nu vreti s-o recunoasteti...e drept ca toata suceava e un santier,e plina de gropi...sunt multe lucruri care ma deranjeaza si pe mine,dar parerea mea e ca lucrurile bune sunt mai multe ca cele rele...eu cred ca pana la sfarsitul mandatului,primarul va aduce suceava la nivelul mangaliei sau timisoarei,asa cum ati spus voi..............
5.1  RE: Incredere............... trimis de
(24 iun 2010, 14:47:15
Geta, ori stai numai in casa, ori te plimbi cu elicopteru' prin oras de poti spune ca s-au facut schimbari. CARE SUNT ACELE SCHIMBARI??? De 6 (sase) ani de cand e primar, Lungu a modernizat doar niste trotuare. ATAT!!!Eu nu vad alte schimbari facute de primarie. Te rog sa nu amesteci investitiile unor societati comerciale sau reabilitarea termica a blocurilor care se face cu banii locatarilor. Aceasta "cosmetizare" a orasului nu are nimic de a face cu primaria. Acest oras arata ca o COMUNA!!Este de ajuns sa mergi pana in Piata Mica sa vezi marele bazar de acolo, aleile dintre blocuri formate din pietris, noroi si gropi, masinile parcate pe toate trotuarele etc. Este incredibil cum in 2010 se mai dau autorizatii pentru amplasarea de chioscuri peste tot. Normal, doar Suceava e o COMUNA cu un primar ramas cu mentalitatea din anii '90 si fara nicio sansa de modernizare sau evolutie. Geta, iti dai seama ca nu mai are nicio sansa la un alt mandat de primar pentru ca nu a facut NIMIC!!!!
6.   Geta BIOENERGETA trimis de
(24 iun 2010, 15:14:09
Getuta draga ,ia o bucata de hartie igienica si sterge te la gurita ca prea l pupi in dos pe acest incompetent. Daca tu spui ca acuma Suceava arata bine inseamna ca ori ai evadat de la Burdujeni ori nu iesi deloc din casa. Peste tot sunt numai gropi,nu ai unde parca masina, s-au pornit 100 de santiere si nu s-a finalizat niciunul. Asa face un mare gospodar ? Unde-i oul din centru e pus sub closca? Acesti lideri sunt campioni la kitsch-uri si porcarii de doi bani ,ca liderul care scrie cu oi pe munti!
7.   Ati uitat de... trimis de
(24 iun 2010, 15:34:05
Investitiile cu pavele. Anul trecut s-au cheltuit bani grei pe pavele. S-a lucrat pana tarziu spre iarna. Lucrau omuletii cu mainile inghetate. Anul acesta, probabil aceiasi omuleti scoteau pavelele. Faceau front de lucru pentru gropi mai adanci. Planul cincinal la noi e odata pe an, cred ca in aceste conditii trebuiau cheltuite o serie de fonduri.Bun! Hai sa privim putin soselele. Ce sunt gropi? Ele pot fi acoperite cu pavele. Bun si facut. Toate stazile sucevei arata acum ca un tol peticit ce acopera lutul dintr-o casa de la Prelipca (sa nu se inteleaga casa primarului). Din cei peste 1500 de angajati ai primariei nu exista un om, atat un om care sa se ocupe cu partea estetica a orasului. De sistematizarea lucrarilor de reabilitare nici nu mai poate fi vorba. E un haos total. Lipseste cu desavarsirea un plan de lucru. Totul este varza. Totul e noroi si praf. Ce se construieste noaptea se darama ziua. E un hei rup total de parca s-ar lucra la Bumbesti-Livezeni.
8.   Ati uitat de...continuare trimis de
(24 iun 2010, 15:36:58
Si exemplele pot continua la nesfarsit. Suceava a fost frumoasa, pacat ca este condusa!
9.   ... trimis de
(24 iun 2010, 18:55:36
Cea mai mare realizare ar fi... retragerea edilului. Sa se duca si sa ne lase in pace.
10.   ,,cel mai prost din curtea scolii,, trimis de
(24 iun 2010, 19:42:54
Don primar in afara de pavele,cateva flori planatate de firma sotiei,oul de pasti si mocanita nu am vazut vreo mare realizare- de fapt ba da niste milioane de euro prin conturile d-voastra puse pe copii sau rude!Ati fost o parnaie de primar-l cate fonduri ati avut pe mana-ati facut un mare ****-numai comisioane,lucrari facute de tot ****ul si foamea de facut cat mai multi bani-oricum dumitale si partidul d-voastra sunteti pe duca-FURATI CAT MAI PUTETI!Pun un pariu ca nu o sa mai iesiti primar la urmatoarele alegeri!!!
11.   Hehe trimis de
(24 iun 2010, 20:42:14
Nu conteaza cum votezi, conteaza cine numara voturile. La alegerile prezidentiale, doar 50% din populatia Romaniei a mers la vot, din care jumatate a votat cu Basescu. 25% din populatie a votat cu Basescu. La acest calcul, sau procent, stau si ma intreb: Basescu este presedintele cui? Intr-adevar, nu suntem comunisti, conducerea si prosperitatea se fac in oras, pentru ca nu stiu cei de la Bucuresti ce probleme avem noi. Dar .... UNDE E BINELE PROMIS CAND AM IESIT DIN COMUNISM? Pe vremea lui Ceausescu s-a construit cartierul Obcini, Lungu nu are bani sa il dea cu var.

Si in Botosani oamenii au caldura si apa calda si vara, si iarna. Botosaniul este mult pentru Suceava la capitolul cultura, arhitectura, etc ... dar nu si la capitolul civilizatie.

Imi place doar sa va spun "sa traiti bine fraierilor" !
12.   Cel mai urat oras!!! trimis de
(24 iun 2010, 23:04:24
Suceava este acum cel mai urat, mizerabil si neingrijit oras din Moldova!!!
Tot ce se vede in fundatura creata de Lungu, denota furtul nerusinat din banii publici si multa multa nesimtire!!! Sa traiti cum ati votat!
13.   ||||||| trimis de
(25 iun 2010, 01:57:33
ce e ma, nu va place ? dar de ce l-ati votat ? de ce ma luati la impins vagoane cand spuneam ca lungu asta nu e nici de zeama oualor ? ce spuneam inainte de alegeri , orbi si incuiati la minte ce sunteti ?? suportati-l, ca v-ati vandut votul pe circul din centru si 2 sarmale de la cetate. eu am reusit sa ma detasez de acest oras jegos, dar inca injur cand imi vizitez parintii pt ca nu am unde lasa masina (ca gr. ureche arata ca dupa WW2, si asat pt ca muncitorii se misca incet si foarte incet) . hai sanatate, si spor la inghitit praf; asta aveti pt ca asta meritati .
14.   Sinceritate trimis de
(25 iun 2010, 09:38:03
Doamne, c�ta dreptate mai aveti oameni buni. Suceava a ajuns un oras �n care �ti este frica sa iesi pe.... ulita. Oare nu ne spune nimic, despre parcul din centrul orasului care a costat aproape 12miliarde de lei, despre 12.ooo de euroi dati pentru a introduce OUL �n asa zisa carte a recordurilor, despre zecile de milioane de euro aruncate pentru niste lucrari, care se fac �n bataie de joc,despre cele mai scumpe pavele din Europa, despre ....casa parinteasca pe care tocmai si-a renovat-o, despre echipa de fotbal si transferurile efectuate
acolo,despre................Da poate mai scriu si altii .......... si vom face noi cetatenii un bilant al regimului Lungu, astfel �nc�t toti oamenii sa afle adevarul. Haideti sa scriem cu totii.
15.   Ce fotbal? trimis de
(25 iun 2010, 09:59:05
Ce tot ii dati cu fotbalul au mancat o groaza de bani huliganii cei de asa zisi fotbalisti si mai plangeti dupa ei? Credeti ca pentru cei cateva sute de asa zisi spectatori care nu stiau de cat sa urle era nevoie sa se cheltuie atitia bani.
Pt. Exploit spune-mi si la WC-ul din curte mergi tot cu masina?
16.   Mare realizare trimis de
(25 iun 2010, 10:49:03
Cea mai mare realizare a actualului edil ar fi sa-si dea demisia cat mai repede si el si fluturasul de la CJ. In actualele vremuri vorbele nu mai pot tine loc de fapte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei