Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2010 - Anul XV, nr. 131 (4422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Longevitate

Sărbătorită la împlinirea unui secol de viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În comuna Frătăuţii Noi a fost ieri mare sărbătoare. Cea mai în vârstă persoană din comună, Devora Moscal, a împlinit un secol de viaţă. I-au fost alături familia, dar şi primarul comunei Frătăuţii Noi, Constantin Galan, viceprimarul Vasile Capră şi alţi oficiali din comună, vecini, cunoştinţe, care au dorit să-i ofere flori şi să o felicite pe femeie la împlinirea celor o sută de primăveri.

Derutată, la început, de prezenţa atâtor oameni în jurul ei, tanti Devora părea puţin distantă şi fără chef de vorbă. Zâmbetul i-a revenit pe buze în momentul în care şi-a revăzut nepoţii, strănepoţii, o parte dintre copii, fiecare îmbrăţişând-o şi oferindu-i flori.

 

De aproape 40 de ani văduvă

Devora Moscal s-a născut în anul 1910, pe 6 iunie, trecând, nu fără probleme, prin două războaie mondiale, prin durerea pierderii unui copil, dar şi prin greaua încercare a singurătăţi, după ce, acum 37 de ani, şi-a îngropat soţul.

Tanti Devora a avut şase copii, din care cinci sunt în viaţă, are 16 nepoţi şi 20 de strănepoţi. O parte dintre ei i-au fost alături ieri, la aniversare. Cel mai mare copil al femeii are 74 de ani, iar cel mai mic 54 de ani. Dorinţa bătrânei este să-l vadă şi pe cel mai mic strănepot, care nu de mult a împlinit două luni de zile.

De 28 de ani, bătrâna stă în casa fiului ei Ştefan şi este îngrijită cum mult drag de nora Veronica. Femeia ne-a povestit că nu a avut probleme mari cu soacra ei, pe care o respectă foarte mult.

„Nu mi-a fost foarte greu, pentru că şi eu am mulţi copii şi casa a fost mereu plină. N-am putut să o las. Când a fost vorba să o luăm la noi, să avem grijă de ea, nu am fost împotrivă. A muncit mereu în agricultură. Are o pensie, cu tot cu indemnizaţia de văduvă de veteran de război, de 135 de lei. Norocul ei şi al nostru este că încă se poate deplasa şi mănâncă de toate. Mai uită din când în când, ne mai confundă numele, na, dar sunt o sută de ani. Credeţi că noi vom mai ajunge?!”, ne-a spus Veronica.

 

Refuză medicamentele

Din ce ne-au povestit apropiaţii, sărbătorita refuză şi acum medicamentele, de orice fel, dar este ispitită mereu de aroma şi gustul cafelei şi al sucurilor dulci şi acidulate. Nu se plânge că o doare ceva, dar se deplasează din ce în ce mai greu fără însoţitor. Nu a stat niciodată în spital, având un organism sănătos. Este pofticioasă, dar nu pretenţioasă la mâncare. Când vin nepoţii şi strănepoţii în vizită la tanti Devora, îi aduc dulciuri şi nu pierd ocazia să bea o cafeluţă împreună. Când era mai în putere, femeia avea răbdare să le povestească frânturi din cea trăit ea în timpul celor două războaie, cum a depăşit foametea şi cât de greu i-a fost să-şi crească copiii doar cu sapa în mână. Acum nu mai este vorbăreaţă. Se bucură că merge singură şi că are mereu oameni dragi în jurul ei.

 

2.000 de lei, flori şi tort aniversar

Primarul comunei Frătăuţii Noi, Constantin Galan, i-a înmânat ieri femeii care a împlinit un secol de viaţă - Devora Moscal, 2.000 de lei, un tort aniversar, un buchet de flori şi i-a urat în continuare zile fericite. Familia, cunoscuţii, edilii comunei, cu toţii i-au cântat tradiţionalul „La mulţi ani”, i-au oferit flori şi au copleşit-o cu îmbrăţişări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătorită la împlinirea unui secol de viaţă.
 Vizualizări articol: 1983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sărbătorită la împlinirea unui secol de viaţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei