Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Disponibilizări

230 de salariaţi ai Termica pleacă acasă de luna aceasta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O treime din angajaţii societăţii de termoficare a Sucevei vor rămâne fără serviciu de luna aceasta, într-o primă etapă de restructurare a SC Termica SA.

Primii disponibilizaţi sunt 87 de salariaţi care au solicitat să fie trecuţi pe lista de restructurări ori care au renunţat chiar şi la preavizul de 15 zile, cu atât mai mult cu cât vor primi plăţi compensatorii de până la 18 salarii, în vreme ce colegii lor, care vor fi afectaţi de disponibilizări anul viitor, nu vor mai avea aceleaşi beneficii. Restul persoanelor afectate de restructurările de la Termica vor fi cunoscute până la finele lunii iunie, prin aplicarea criteriilor de disponibilizare.

Începerea acţiuni de restructurare de personal a fost anunţată ieri de directorul SC Termica SA, Constantin Plăcintă, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, convocată la cererea sindicaliştilor din întreprinderea pe care o conduce. 

Sindicaliştii au protestat împotriva acestor măsuri de reducere a personalului societăţii, invocând repercusiuni de ordin social, dar şi profesional, în sensul că cei care rămân vor trebui să muncească mai mult pentru a suplini şi munca depusă de cei disponibilizaţi, existând riscul producerii unor accidente sau incidente neplăcute.

“Organigrama de funcţionare a Termicii prevede anumite norme de muncă şi de personal, de care nu se ţine cont când sunt făcute aceste restructurări. Nu înţelegem de ce se fac reduceri de personal, când Termica va funcţiona la iarnă la aceeaşi capacitate ca şi în iarna trecută”, a spus liderul sindical Iordănel Secrieru.

 

Economii de 100 de miliarde în urma reducerilor de personal

În replică, directorul Termica le-a spus că au de ales între a prelungi agonia cu câteva luni sau a merge pe un program de relansare a activităţii, care va asigura locuri de muncă celor specializaţi în acest domeniu.

“Reducerile de personal de luna aceasta înseamnă economii de 100 de miliarde lei vechi pe an. Din aceste economii vor fi asigurate salariile compensatorii ale celor disponibilizaţi, conform contractului de muncă de unitate. O eventuală privatizare a societăţii de termoficare nu poate fi făcută impunând investitorului, care trebuie să bage aici cel puţin 50 de milioane de euro, condiţii suplimentare, câţi oameni să menţină la lucru şi ce salarii să le dea. Nimeni nu vine dacă societatea nu are şanse să devină rentabilă. La fel, în varianta în care investitorul va merge pe ideea construirii unei noi centrale, nu avem cum să-i impunem noi să menţină întreg personalul actual, când acolo nu are nevoie decât de cel mult jumătate din oameni. Dacă nu facem aceste restructurări dureroase pentru angajaţi şi nu gândim o strategie de salvare a Termicii, toţi angajaţii vor avea de suferit, pentru că nu vor mai avea deloc unde merge la lucru”, a spus Constantin Plăcintă.

Cu un număr de 790 de salariaţi, Termica a rămas cea mai mare întreprindere industrială din municipiul Suceava, fiind afectată în ultimii ani nu doar de dispariţia celorlalte industrii, cu care avea contracte de furnizare a aburului industrial, ci şi de reducerea consumului de energie electrică, în special a cantităţii livrate în sistemul naţional, care reprezenta principala sursă de venit a societăţii.

Cei 230 de salariaţi care vor fi disponibilizaţi în total luna aceasta vor primi maxim 18 salarii de bază drept plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea lor la locul de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 230 de salariaţi ai Termica pleacă acasă de luna aceasta.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
230 de salariaţi ai Termica pleacă acasă de luna aceasta3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei