Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mai 2010 - Anul XV, nr. 106 (4397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Victorie

Un sucevean a scăpat, în instanţă, de achitarea unei taxe de poluare imense

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După cum am mai relatat în paginile ziarului nostru, în judeţ au început să apară primele hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care le permit proprietarilor de maşini aduse de peste hotare să-şi înmatriculeze autoturismele fără a achita vreun leu în contul taxei de poluare. Deocamdată câştigătorii sunt foarte puţini, însă sute de dosare sunt pe rolul instanţelor de judecată.

 

Un caz aparte, având în vedere suma foarte mare ce trebuia achitată în contul taxei de poluare, este cel al lui Adrian Grigoruţă, un tânăr din Suceava. În luna februarie a anului trecut acesta a achiziţionat din Germania un autoturism BMW, de 2.998 centimetri cubi, fabricat în anul 2004. După ce a mers la „Finanţe” să i se calculeze taxa de poluare a aflat că are de scos din buzunar, în contul acesteia, suma de 23.470 de lei. Ajutat de un prieten, Andrei Stan, student la Facultatea de Drept, a formulat plângere în instanţă, contestând legalitatea taxei.    

 

În ce bază pot câştiga şoferii

Pe scurt, contestaţia se bazează pe dispoziţiile unui articol din Tratatul Comunităţii Europene, care nu permite favorizarea statului român în favoarea altuia. Practic, in instanţă s-a invocat faptul că două maşini de aceeaşi marcă, acelaşi model, şi la fel de vechi, una înmatriculată în România, iar alta adusă din alt stat membru al UE, au un regim de reînmatriculare total diferit: dacă în cazul celei de a doua se achită taxa de poluare, în situaţia primei nu se percepe nici un leu în contul acestei taxe.

În acest fel, explică avocaţii, apare principiul discriminării, la care sunt supuşi cei care trebuie să plătească bani în plus doar pentru că maşina cumpărată nu este din România.

Până acum, această motivaţie (folosită de majoritatea celor care au deschis acţiuni în instanţă) s-a dovedit un succes în numeroase cazuri, majoritatea însă trecute abia de primă instanţă.

 

A câştigat după două termene, unul la prima instanţă, al doilea la recurs

Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Adrian Grigoruţă. Pe 17 decembrie 2009, la două luni după ce a chemat în judecată statul, el a avut câştig de cauză la prima instanţă, Tribunalul Suceava, decizia fiind reconfirmată la recursul judecat pe 30 aprilie 2010, la Curtea de Apel, la finele săptămânii trecute. Prin această ultimă decizie, proprietarul a obţinut o hotărâre definitivă prin care Serviciul de Înmatriculări este obligat să îi înmatriculeze maşina fără achitarea taxei.

Aşadar, o victorie după doar două termene, unul la prima instanţă şi al doilea la recurs.

Ieri, acesta s-a prezentat la Serviciul Public, Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, unde a prezentat decizia definitivă şi irevocabilă. În mod normal, în timpul cel mai scurt, acestuia ar trebuie să-i fie înmatriculată maşina fără nici un leu pentru taxa de poluare. 

 

Mulţi renunţă din cauza termenelor foarte lungi 

Deşi un astfel de proces are şanse mari de reuşită dacă motivaţia este bine întocmită, foarte mulţi au renunţat la lupta în instanţă. Explicaţia este că procesele durează mult (termenele sunt foarte lungi din cauza numărului mare de dosare), numerele provizorii pentru maşinile aduse din străinătate sunt valabile trei luni, iar apoi maşina nu mai poate fi utilizată. Aşa se face că, mai ales atunci când a fosta vorba de sume mai mici în contul taxei, unii şoferi au ales să plătească.  

În momentul de faţă, de exemplu, cine depune o contestaţie în instanţă are de aşteptat până la finele anului, ori chiar mai mult, pentru a avea termen la Tribunal, după care, în cazul victoriei, ar urma recursul, adică încă multe luni bune de aşteptare.

 

Victorie după opt luni

„Încă înainte de a-mi lua maşina am fost hotărât să nu plătesc această taxă imensă. În cel mai rău caz aş fi înmatriculat-o în altă ţară, găseam orice altă soluţie. Practic, cu banii pentru taxă îmi pot lua altă maşină”, ne-a declarat proprietarul de BMW, câştigător la opt luni după ce a atacat taxa de poluare în instanţă.

În afara sucevenilor care se judecă pentru a-şi putea înmatricula maşinile aduse din spaţiul Uniunii Europene fără a achita taxa, alte câteva sute au pe rol dosare în care cer restituirea taxei deja achitate, pe aceştia termenele lungi afectându-i mai puţin.

 

 

Juristul Prefecturii a invocat luxul la recurs

Andrei Stan, studentul la „Drept” care l-a ajutat pe prietenul său să câştige, ne-a prezentat şi motivaţia reprezentanţilor Prefecturii (care are în subordine Serviciul de Înmatriculări), atunci când aceştia au făcut recurs împotriva primei decizii a instanţei, care îi dădea câştig de cauză proprietarului maşinii.

La un moment dat, în aceasta se precizează că autoturismele cu capacitate de peste 2000 de cmc (cum e cazul maşinii lui Adrian Grigoruţă) nu pot fi considerate o necesitate, ci un lux, motivaţie cel puţin hilară în condiţiile în care vorbim de o taxă care vizează toate maşinile second-hand aduse din afara ţării, indiferent de gradul de confort.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a scăpat, în instanţă, de achitarea unei taxe de poluare imense.
 Vizualizări articol: 1286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 22 voturi
Un sucevean a scăpat, în instanţă, de achitarea unei taxe de poluare imense4.5522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara Taxa! Doar impozite! trimis de
( 8 mai 2010, 19:59:21
Aceasta taxa o platesc si cei care cumpara masini noi, nu numai cei care si le iau din strainatate! Doar motoarele Euro5 sunt scutite de taxa!
Dupa parerea mea aceasta taxa este o prostie, dar in schimb ar trebui regandit sistemul de impozitare pentru toate masinile!
In VEST nu platesti aceasta taxa in schimb platesti un impozit anual destul de maricel pentru un astfel de motor!
Dar de, obrazul subtire se tine greu!
2.   ... trimis de
( 8 mai 2010, 22:23:54
si ce? Grigoruta e singurul care a reusit chestia asta? Sunt cel putin 20-30 de astfel de hotarari date in care cei care si-au cumparat masini din afara nu au mai platit taxa, chiar si cei care au platit-o , o pot recupera acum.
Oricum felicitari pentru reusita.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei