Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Soluţia rapidă

“80% dintre suceveni ar fi de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, este convins că voinţa majorităţii locuitorilor oraşului este ca problema câinilor vagabonzi, care au băgat în spital mii şi mii de oameni până acum, prin atacurile lor, să fie rezolvată prin eutanasiere.

“Eu sunt convins că 80% dintre suceveni ar fi de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi. Chestiunea asta, că facem alte adăposturi, că îi mai sterilizăm, nu rezolvă fondul problemei. Una e când sterilizezi cei câţiva zeci de câini care au mai rămas într-un oraş, cum e în ţările civilizate, şi alta e când ai mii de câini pe străzi”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.

Acesta a precizat că în condiţiile în care legislaţia a interzis eutanasierea animalelor comunitare, au fost căutate alte soluţii.

“Noi, la Suceava, am luat problema în serios, am făcut acest adăpost mare în lunca Sucevei, numeroase campanii de sterilizare, care sperăm să dea rezultate, numai că acestea nu se văd mâine. Rezultatele sterilizărilor se pot vedea abia în doi-trei ani de zile, când sperăm să constatăm că a scăzut numărul câinilor din municipiul Suceava. Ce putem face astfel e să prevenim înmulţirea lor, dar se nu reduce numărul câinilor care se află în prezent pe străzi”, a precizat Lungu.

Declaraţiile sale vin şi ca urmare a solicitărilor adresate de preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, care au cerut măsuri urgente pentru ca locuitorii cartierelor să fie scăpaţi de teroarea câinilor, care atacă bătrâni şi copii, zi de zi.

“Sunt pentru gestionarea rapidă a câinilor vagabonzi. Era bună legea anterioară, care prevedea eutanasierea câinilor dacă într-un anumit număr de zile nu se găseşte nimeni să adopte câinele.

Nu zic că iniţiativa prefectului Capitalei e bună sau rea, dar e necesară. Riscăm să scăpăm fenomenul de sub control. Am situaţii dramatice, ale unor bătrâni care se tem să mai iasă pe stradă, din cauza câinilor vagabonzi”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene, care e decis să pună în aplicare eutanasierea câinilor vagabonzi, dacă legea de gestionare a animalelor comunitare va fi modificată în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “80% dintre suceveni ar fi de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi”.
 Vizualizări articol: 1984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
“80% dintre suceveni ar fi de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi”4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Abureli trimis de
( 6 mai 2010, 11:42:59
Dom' primar are doar o impresie ca a facut ceva din ce zice 'mnealui acolo. A construit un adapost mare?! Lasa-ma sa rad. Cat din adapostul ala e construit de Primarie? Si cate, ( adica 2 efectuate de fundatia Vier Poten) campanii de sterilizari au fost sustinute serios de primarie? In rest, toate amenajarile pentru cainii din adapost, de cativa ani incoace, si campaniile de sterilizari de doua ori de ani din 2005 au fost efectuate de Proanima, cu acordul Primariei. Asta-i tot ce poate face o primarie? Si da, de fapt fondul problemei se rezolva exact prin umblarea la capacitatea de inmultire a cainilor pe strazi. Asta zice de ani buni si Organizatia Mondiala a Sanatatii:programele de eliminare a cainilor (care prevad prinderea si euthanasierea cainilor comunitari) sint atat ineficiente, cit si costisitoare. Nimic nu dovedeste ca eliminarea cainilor ar fi avut vreodata un impact semnificativ asupra densitatii populatiei canine sau asupra propagarii rabiei.
1.1  RE: Abureli trimis de
( 6 mai 2010, 22:45:23
Arb trebui sterilizata ALINA_G!
2.   Abureli-continuare trimis de
( 6 mai 2010, 12:14:24
In spiritul viziunilor stiintific fundamentate, exprimate pe plan international si national, programele de prindere si eliminare a cainilor fara stapan sunt considerate ineficiente pe termen mediu si lung deoarece nu ataca originea problemei, care este ritmul ridicat al reproducerii. CONTROLUL populatiei canine se bazeaza prioritar pe: STERILIZARI, VACCINARI, (implicand inregistrari si marcaj), plus EDUCATIE si SUPRAVEGHERE. Iar primarului i s-a zis asta de o mie de ori.Nu mai cred in abureli, cum ar fi cea cu cheltuiala prea mare pe caini in adaposturi sau in cea cu euthanasia. In adaposturi se "cheltuie" bani pe infometarea si insetarea cainilor, pe bataia lor, iar "euthanasia" lu' peste prajit in Romanica e de fapt omorarea cu ranga sau bata in cap, stropirea cu apa si elecrocutarea, bagarea in smoala, injectarea cu benzina in inima, otravirea si alte metode. Cine voteaza pt eutanasie sa stie clar ca voteaza pentru practicile enumerate mai sus.
3.   Si iar abureli trimis de
( 6 mai 2010, 12:30:46
Numai cine nu a calcat pragul unui adapost al primariei, numai cine nu le-a sarit gardul sa hraneasca cainii innebuniti de foame (pentru ca administratorii nu le permit altfel!) , numai cine nu a facut reclamatii la politie pentru hingheri, medici veterinari criminali si primari corupti si hoti si numai cine nu a dat in judecata serviciile de ecarisaj pentru spalare de bani (a se vedea nenumarate exemple dand 2 clickuri pe net), pot sa puna botu' la povestile de adormit copiii de genul "ne civilizam daca eutanasiem cainii" sau "scapam de caini daca-i omoram"sau, si mai tare, " scapam de muscaturi prinzand si omorand ce apucam". In Bucuresti din 2001-2007 s-au eutanasiat 144 339 de caini. Vi se pare ca acolo nu mai sunt caini? Vi se pare ca acolo nu au mai fost oameni muscati?Au avut timp 6 ani sa scape de ei. Vreun rezultat?! De abandonat pui nedoriti oamenii oricum abandoneaza si hingherii nu pot omori in ritmul in care se inmultesc cainii.
4.   Aburelile primarului trimis de
( 6 mai 2010, 12:41:27
Sunt satula pana peste cap de aburelile lui, cum se implica el infocat in amenajarea adapostului si sterilizarea cainilor. Probabil ca nici nu stie ca de 2 saptamani "el" si "primaria" (si pe undeva pe acolo si o amarata si nesemnificativa de asociatie de protectie a animalelor) sterilizeaza gratuit cainii cu si fara stapan. Asa de bine stie, ca a si mediatizat asta foarte mult. Si stiti cand a inceput primarul "sa ia problema in serios?" Cand s-a vazut cu toata presa si O.N.G-urile internationale pe cap cand a fost scandalul cu cainii arsi cu smoala in adapost, acum cativa ani. Rusine!
5.   Caini vagabonti trimis de
( 6 mai 2010, 14:24:27
ar trebui toti caini dusi in fata primari si atunci se vor lua masuri so gasi o firma sa i impuste
6.   Nu fi rau cu el si atunci nu te musca trimis de
( 6 mai 2010, 18:41:20
Problema cainilor vagabonzi ar trebui privita altfel: cred ca este necesara o educare a proprietarilor de caini de la sate in ceea ce priveste sterilizarea cainilor lor. Proprietarii ar trebui sa aiba o colaborare stransa cu veterinarul din stat si eventual intocmirea unui program de sterilizare local. Se observa peste tot prin oras afise prin care fundatii straine se ofera sa faca sterilizarea gratuit si nu cred ca acestia ar face-o preferential (adica numai la oras). P\arerea mea e ca cei mai multi caini provin din mediul rural adusi cu sacosa cand sunt pui si lasati la marginea orasului. De multe ori se si observa ca sunt straini, intrucat sunt foarte derutati. Masura propusa de mine mi se pare totusi mai blanda decat cea de eutanasiere, care ar fi doar o masura pe termen scurt si ineficienta (exact ca cea de trimitere a bugetarilor in concediu fara plata), atat timp cat din exterior se alimenteaza sursa. Sau poate cei care se ocupa cu eutanasierea vor sa aiba tot timpul de lucru.
7.   Caini trimis de
( 6 mai 2010, 21:44:16
lasa ca mai sunt si administratori de asociatii care cresc caini in bloc. Zdreantza de administrator din zona mea creste un caine agresiv in bloc. la ea la usa, caine care a muscat mai multi copii. I-as da numele, dar nu vreau sa faca vreun infarct, asa ca mentionez doar zona Burdujeni. sunt multe de spus, dar sper ca viceprimarul sa ia intradevar masuri de control a asociatiilor, asa cum a promis in seara asta, la Bucovina Tv
8.   Of, of.... trimis de
( 6 mai 2010, 21:50:56
Nu cred ca 80% dintre suceveni ar prefera eutanasierea cainilor fara stapan. Daca problema este agresivitatea UNORA dintre caini, sa fie ridicati DOAR acestia si tinuti in adapost, pentru a-i feri pe suceveni de muscaturile lor. Eu locuiesc in Suceava de 20 de ani si NICIODATA nu am fost atacata de vreun caine. O singura data m-a latrat un caine speriat de sub o masina. Dar am fost pusa in situatia ca un caine care trece pasiv si linistit pe langa mine sa inceapa sa latre la un politist comunitar. Multe stiu cainii astia... Si refuz sa se omoare caini absolut nevinovati din cauza unor oameni care au sufletul suficient de negru incat sa abandoneze cainii pe langa buncare. Indiferenta naste monstri, iar eutanasierea cainilor nu ar face decat sa confirme acest lucru. Ar fi cireasa de pe tort.
9.   Eo zic sa`l eutansiem trimis de
( 6 mai 2010, 21:58:03
Lungu e un taran prost, crescut cu cainele in lant, si a ramas cu aceasi mentalitate de taran prost. Ce sa mai comentam...

P.s Cred ca 80% din conducatorii auto ar fi de acord cu eutanasierea lui Lungu. Mars, ba !
10.   Completare trimis de
( 6 mai 2010, 22:00:47
"Metoda de eliminare a cainilor este foarte costititoare si nu are niciun impact pozitiv. Nu are efect asupra radacinii problemei. Controlul reproductiei este cea mai eficienta strategie pentru managementul populatiei canine, se bazeaza prioritar pe sterilizare, vaccinare, educarea populatiei."(Raport tehnic al Comitetului de experti pentru controlul rabiei si Ghid pentru managementul populatiei canine ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, O. M. S., Geneva, 1988)
11.   P.s. 2 trimis de
( 6 mai 2010, 22:02:17
Dar astea`s solutiile partidului sau de fapt...concediem, scadem pensii si salari, omoram cainii....nimic nu se poate rezolva intr`un mod inteliogen, pentru ca astora le lipseste atat creierul, cat mi ales buna credinta...urmatorul pas o sa fie eutanasiere pensionarilor, somerilor si bugetarilor...

Hai pa !
12.   Completare trimis de
( 6 mai 2010, 22:04:24
"Metoda de eliminare a cainilor este foarte costititoare si nu are niciun impact pozitiv. Nu are efect asupra radacinii problemei. Controlul reproductiei este cea mai eficienta strategie pentru managementul populatiei canine, se bazeaza prioritar pe sterilizare, vaccinare, educarea populatiei."(Raport tehnic al Comitetului de experti pentru controlul rabiei si Ghid pentru managementul populatiei canine ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, O. M. S., Geneva, 1988)
12.1  RE: Completare trimis de
( 6 mai 2010, 22:53:51
Mai animalule,de multi ani sterilizati voi cainii care s-au inmultit fara masura.Cea mai costisitoare masura este cea prin care voi FURATI bani de la diferite organizatii!Daca un caine imi musca copilul,zici ca nu-i nimic,copilul a provocat animalul Daca eu iti trag un par in bot fugi la politie sa ma reclami,nu?Daca iti plac cainii,ia-i in casa,pupa-i sub coada,dar sa nu ma deranjezi ca te reclam!
12.2  RE: Completare trimis de
( 6 mai 2010, 23:38:07
Acular, nu ca nu sunt de acord cu conceptul tau, dar am ras la o fraza "Nu are efect asupra radacinii problemei". Adevarul este ca, daca-i eutanasiezi nici macar nu dispar cainiilaughing) Data viitoare alege-ti cuvintele. Normal ca ar avea un efect, cel mai deplin efect chiar. Dar, dupa cum stau lucrurile, este cam nasol sa killaresti cainii comunitari. Pot intelege asta, sa mergem pe sterilizare. Dar asta nu ma opreste sa nu spulber javrele nebune de pe strada. De obicei am spray pt caini si alte jucarii pt aparare. Fiindca, spre deosebire de tine care traiesti in Nirvana, evident, eu am fost atacat de caini in Sv..si se intampla foarte des nu numai mie. Cand o satra de caini te inconjoara maraind cu spatele arcuit si dintii scosi...hmm la drac.u cu sterilizarea. Iti faci dreptate singur data viitoare
12.3  RE: Completare trimis de
( 7 mai 2010, 08:13:09
Am un gust amar ca exista oameni ca voi doi. Vad ca mesajul meu a fost prost inteles (de unii). Eutanasierea este costititoare daca este facuta conform normelor europene, banii pentru eutanasiere nu vor veni nici de la asociatii de protectie a animalelor, nici din strainatate. ci din bugetul local. Daca eutanasierea lor se face cu barda, respectivii bani intra in buzunarul baietilor destepti. Ok, sa zicem ca asta ar fi o solutie. Dar in continuare se vor abandona caini, care vor gasi teritoriile eliberate, deci ei vor exista in continuare pe strazi, se vor lupta pentru teritorii si ne vor musca in continuare. Sa nu crezi ca printr-o astfel de masura se vor putea extermina definitiv cainii. Nici vorba. Pentru ca vor fi caini pe strazi in continuare, alti bani vor fi alocati de la bugetul local pentru "eutanasierea" lor. Eutanasierea este o masura barbara, fara efect de durata si foarte costititoare. Este exact ceea ce spune citatul din concluzia la care au ajuns specialisti din alte tar
12.4  RE: Completare trimis de
( 7 mai 2010, 08:26:37
Cati bani credeti ca s-au alocat din bugetul local pentru sterilizari si vaccinari in Suceava? Foarte putini. Noroc cu campaniile Vier Photen, in urma carora s-au sterilizat 800 de caini. La acestia se adauga cei deja sterilizati, dupa ce au fost dusi de hingheri la adapost, si ulterior reteritorializati. De ce sterilizarea si educarea populatiei este o masura de preferat eutanasierii? Pentru ca s-ar diminua rata de inmultire si de abandon. Dar din pacate este o masura ale carei efecte nu se vad imediat, ci in timp. Proanima si Vier Photen au facut mult mai mult decat a fost in stare primaria sa faca pentru cetatenii acestui oras. Pentru miile de ani in care cainii ne-au fost loiali noua, oamenilor, le suntem datori sa-i tratam corect. Cainii agresivi ar putea sta bine mersi in adapost, iar cei care nu deranjeaza cu nimic sa steape strada pana natura isi face treaba. Mai mult, prezenta cainilor sterilizati pe strazi impiedica aparitia altor caini, nesterilizati.
12.5  RE: Completare trimis de
( 7 mai 2010, 08:42:33
Poate intro buna zi, cu sprijinul asociatiilor de proprietari, a asociatiilor de protectie a animalelor, a primariei si a cetatenilor cainii agresivi din oras vor fi identificati si vor fi luati de pe strada. Mi se pare o masura mult mai umana si mai corecta decat sa eutanasiem in masa cu costuri foarte mari. Chiar credeti ca primaria isi permite sa sustina financiar eutanasierea atator caini pe termen lung?
Va garantez ca nu. Dupa cum se spunea intr-un mesaj anterior, in Bucuresti s-au eutanasiat foarte multi caini, timp de 6 ani, si uite ca sunt in continuare foarte multi caini pe strada: 1 caine la 15 locuitori. La Suceava este un caine la 30 de locuitori. Daca cetatenii ar avea mai mult simt civic, am avea pe strazi doar caini blanzi si sterilizati. De ce suntem acum in aceasta situatie? Din cauza oamenilor ignoranti de langa noi.
12.6  RE: Completare trimis de
( 7 mai 2010, 09:00:41
Pentru SIRJERKALOT:
Crezi ca vei trai in Nirvana daca se vor eutanasia cainii comunitari? Ma indoiesc ca ai 5 ani...Dar poti contribui la identificarea cainilor agresivi. Cuvintele din mesajul de mai sus nu sunt ale mele, reprezinta un citat, dar sunt de acord cu ele. Am argumentat deja de ce.
Pentru SPIRAKE:
Nu-ti permit sa ma jignesti. Nu-ti voi raspunde cu aceeasi moneda, ci iti bat obrazul.
800 de caini sterilizati inseamna ceva, nu s-au furat bani. Tu cati caini ai dus la sterilizat( gratuit)? Eu vreo 10. Propriul caine l-am sterilizat din banii mei si nu am contribuit cu nimic la cresterea nr. de caini de pe strazi. Dimpotriva. Am sterilizat si catele in calduri.
Daca un caine este agresiv, nu te pot impiedica sa-i dai una in bot. Dar nu cred ca il linistesti sau il sperii. Cainele acela are prieteni care vor reactiona la atacarea unui membru din haita. Crezi ca iti vei putea controla frica si energia negativa pe care o emani? Nu.
Sa ma reclami? Pentru ce?
12.7  RE: Completare trimis de
( 7 mai 2010, 19:40:44
Aculaar, nu dau 2 bani pe statisticile tale Aculaarhappy Eu stiu doar un lucru: ma musca cainii in SV. Vreau sterilizarea, nu omorarea lor fiindca stiu ce inteleg bombalaii din administrativ prin euthanasiere. Eu de mult predicam teoria euthanasierii "occidentale" si o prefer in locul sterilizarii. Na, presupune bani. Sunt multi pe site care au in cap distrugerea lor efectiva, dar daca-i trimiti la killarit caini cu sange rece nu o s-o faca (ei, poate cativa sociopatibig grin ). In concluzie, dahappy
13.   Mai Acular, trimis de
( 7 mai 2010, 17:49:57
Mai tolomacule,cand ai sa intelegi ca in mileniul 3,intr-o tara europeana,intr-un oras(aproape oras), NU AU CE CAUTA CAINI VAGABONZI PE STRADA!!!!...si la buncare scormonesc si imprastie gunoaie,au tot felul de paraziti si prezinta risc de a propaga tot felul de boli...pe noi nu ne intereseaza daca au sau nu oua,ci faptul ca sunt in permanenta un potential pericol ,daca te musca animalu',n-au aia la spital tratament pentru tine ca-i criza in sistem,ce preferi sa moara sarla sau copilu'??Cand ai sa duci si sobolanii la steriliuzat?Si ei sunt fiinte,nu?
13.1  RE: Mai Acular, trimis de
( 7 mai 2010, 22:30:10
Pentru cei doi S: Este la fel de greu si de utopic sa scapam de cainii comunitari ca si de oameni ca voi. Nu-mi place sa vad caini chinuiti pe strada, fara stapani, bolnavi, inghetati de frig, batuti, agresivi. Dar nu-mi place nici atitudinea unora dintre noi, care avem pretentia sa ne numim OAMENI si sa ne consideram fiinte rationale. Iaca, exact de asta nu poate fi fericit si sa doarma linistit Spirake: ca umbla cainii pe strada!!!! Sunt convinsa ca mentalitatea unor astfel de persoane nu se va schimba NICIODATA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei