Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 apr 2010 - Anul XV, nr. 98 (4389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Depunere de coroane

Băsescu, cu lacrimi în ochi la mormântul lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, au vizitat ieri mănăstirea Putna, unde au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare. Cei doi şefi de stat au fost întâmpinaţi la poarta mănăstirii cu pâine şi sare de primarul comunei Putna şi de copii şi localnici îmbrăcaţi în costume populare. Când au coborât, copiii au început să cânte „Bine aţi venit la Putna”.

În incinta mănăstirii, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au fost primiţi de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi de stareţul mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic. După ce au sărutat Sfânta Evanghelie, cei doi preşedinţi au mers spre intrarea în biserica mănăstirii, unde Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a prezentat onorul şi a intonat imnurile Republicii Moldova şi României.

Imediat după ceremonialul militar, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au intrat în biserică, unde au depus la mormântul domnitorului Moldovei câte o coroană de flori din garoafe roşii şi cu bandă tricoloră, pe care scria „In memoriam”. Pe rând, cei doi şefi de stat au sărutat icoana aflată pe piatra de mormânt a lui Ştefan cel Mare.

De remarcat faptul că, încă de la începutul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori, preşedintele României era emoţionat, având lacrimi în ochi.

După ce au depus coroanele, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor ÎPS Pimen le-a spus celor doi şefi de stat că prin vizita pe care au făcut-o la mănăstirea Putna, atât Traian Băsescu, cât şi Mihai Ghimpu dau un exemplu tinerelor generaţii.

„Ne aflăm în faţa altarului conştiinţei naţionale. În faţa celui care rămâne nemuritor peste veacuri, Sfântul voievod Ştefan cel Mare. Simţămintele noastre întrec cuvintele. De aceea vă mulţumim şi vă rămânem îndatoraţi pentru că prin această vizită daţi o pildă, mai ales tineretului, ca să-şi iubească ţara, credinţa strămoşească, limba şi pe eroii neamului, în frunte cu marele Ştefan nemuritor. Vă mulţumim”, a spus ÎPS Pimen.

 

Pimen: „Dacă doi preşedinţi români au venit la Putna, multe se vor mai lumina”

Preşedinţii celor două state s-au închinat apoi la icoanele din faţa altarului, după care Traian Băsescu a ţinut să-i povestească lui Mihai Ghimpu că în perioada în care făcea liceul la Bacău venea la Putna în vizită, în vremea respectivă stareţul lăcaşului de cult fiind ÎPS Pimen. Traian Băsescu i-a spus Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor că „atunci când eram în liceu la Bacău eraţi stareţ aici. Şi îmi aduc aminte cum făceam ochii mari când veneam şi când ne conduceaţi dumneavoastră. Şi când ne spuneaţi că măria sa Ştefan şi mort ne apăra hotarul, pentru că nimeni nu a putut să treacă peste mormântul lui să mai ia din România. Şi ne spuneaţi şi cât e România adevărată”.

La rândul său, ÎPS Pimen le-a povestit celor doi şefi de stat o scurtă istorioară legată de o vizită pe care poetul Mihai Eminescu a făcut-o la Putna.

„Lângă mormântul lui Ştefan cel Mare era un tablou mai întunecat, cu chipul domnitorului. Şi Eminescu a întrebat la vremea lui: De ce este acest tablou aşa de întunecat? Şi i s-a spus o legendă pe care Mihai Eminescu a şi publicat-o. Şi legenda spune că, într-un miez de noapte, clopotul a început să sune singur. Părinţii, în chilii, la miez de noapte s-au repezit şi au mers să vadă ce se întâmplă. Şi au văzut lumină în interiorul bisericii. Când au intrat, candele la mormânt, totdeauna aprinse, s-au stins. Nu au dormit toată noaptea şi a doua zi au aflat că Bucovina a fost ocupată de austrieci. Deci şi Ştefan cel Mare s-a îndurerat adânc şi Eminescu în încheierea legendei se întreabă: <Oare se vor mai aprinde candelele de la mormântul lui Ştefan cel Mare? Oare se va mai lumina portretul voievodului?>”, a povestit ÎPS Pimen.

El a spus că în perioada regimului comunism mănăstirea a fost vizitată de Nicolae Ceauşescu şi că uneori mai spunea că, dacă şi acesta a venit aici, lucrurile vor începe să se lumineze. „Dar acum zic pe adevărate. Dacă doi preşedinţi români au venit la Putna, multe se vor mai lumina. Amin!”, a mai spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Preşedinţii României şi Republicii Moldova au primit icoane cu chipul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

După ce au ieşit din biserică, preşedinţii celor două state au vizitat muzeul mănăstirii, iar apoi ÎPS Pimen le-a povestit un scurt istoric al clopotelor care se află lângă zidurile bisericii. Aici, un băiat blond l-a tras pe Traian Băsescu de mână, mergând cu acesta până la părinţii săi. Aceştia s-au dovedit a fi turişti germani, aflaţi întâmplător în vizită la mănăstirea Putna.

Ulterior, împreună cu cei din delegaţia oficială, din care au făcut parte şi ministrul Dezvoltării regionale, Elena Udrea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedinţii au intrat cu stareţul mănăstirii şi ÎPS Pimen într-o încăpere unde au fost serviţi cu prăjituri cu miere de albine şi cu cozonac. Apoi, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au semnat în cartea de onoare a mănăstirii, unde mesajele erau scrise de dinainte, cei doi şefi de stat punându-şi doar semnăturile.

Mesajul lui Mihai Ghimpu a fost „Fiecare popor şi fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute, spunea marele nostru poet Mihai Eminescu. Poporul român stă pe umerii Mănăstirii Putna. Ştefan cel Mare să ne fie pe veci călăuză în a servi Patria. Mihai  Ghimpu - Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Român din Coloniţa – Chişinău”.

În ceea ce-l priveşte pe şeful statului român, mesajul acestuia pentru mănăstirea Putna a fost „Zidirea Mănăstirii Putna a fost deopotrivă un act de biruinţă şi un nepreţuit act de credinţă. Măreţia acestei sfinte mănăstiri vine din felul în care a păstrat, pe aceste meleaguri, credinţa vie a neamului românesc laolaltă cu nenumărate comori spirituale, inestimabile ca valoare artistică, aflate şi astăzi aici. Doresc să transmit viaţă lungă şi un gând bun celor care slujesc acest sfânt locaş. Traian Băsescu – preşedintele României”.

Vizita la mănăstirea Putna a celor doi şefi de stat a durat aproximativ o oră, după care Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au plecat spre Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, cu lacrimi în ochi la mormântul lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 28569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 20 voturi
Băsescu, cu lacrimi în ochi la mormântul lui Ştefan cel Mare3.4520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lingailor trimis de
(29 apr 2010, 12:17:42
Tot niste lingai ai PDListilor ati ramas. In campanie v-ati facut pres in fata lor, acum le suflati in****in continuare... "Basescu, cu lacrimi �n ochi la morm�ntul lui Stefan cel Mare" - lacrimile alea sunt varsate de un hot ipocrit, mediatizate de niste lingai si receptionate ca fiind lacrimi adevarate doar de niste prosti...
1.1  RE: Lingailor trimis de
(29 apr 2010, 17:54:45
Cine a scris acest articol??? Dan Coman... Mai baiatule,las-o mai moale cu lacrimile basesciene... Nu iti cer sa critici presedintele Romaniei,dar nici chiar asa... Imi aduci aminte de articolele de pe timpul lui Ceausescu,cand mergea in vizita pe la obiective istorice... Vezi ca ti-ai gresit cariera.
2.   Corect trimis de
(29 apr 2010, 12:24:15
Intr-adevar...doar un prost ar "pune botu" la asemenea reprezentare teatrala...dar stii ce? Sunt cam 5 milioane de astfel de oameni...au uitat de cealalta sceneta cu "draga Stolo"...asa ca..."sa traiti bine"
3.   UTIL trimis de
(29 apr 2010, 12:34:27
Sa vina mai des presedintele pe la noi ca asa se vor mai repara si drumurile noastre..........
3.1  RE: UTIL trimis de
(29 apr 2010, 13:17:14
Intradevar s-au reparat drumurile pe care era traseul lui nea Traian Basescu (dupa modelul lui nea Nicu Ceausescu). Lingaii si pup in c u ri s t i sau dat in spectacol. s-a lucrat pana la 2 dimineata inainte sa vina nea Nicu (scuze iar ii incurc) si astfel sa reusit plombarea si marcarea drumurilor pe care a trecut convoiul.
(lucrari care vin refacute deoarece nu au fost realizate cum trebuie)
De ce nu se lucreaza cu acelasi elan si in alte zile.
Simplu pt ca Ppu p i n c u r i s t i i au obosit cu vizita asta si de acum vreo 2 luni tre sa se odihneasca.
4.   Lacrimi trimis de
(29 apr 2010, 12:43:54
Alea-s lacrimi de crocodil. De ce sa planga?? A fost coleg pe vapor cu Stefan? Au fost impreuna la baut si la femei? Sau plange ca nu poate sa fie ca pe vremea lui Stefan, tartor peste toti si toate, un dictator cu drept de viata si de moarte asupra supusilor?
5.   Poporul trimis de
(29 apr 2010, 14:10:27
Dar cine i a ales??????basescu,eba,vadim,be si toti hotii???????pe cine intreb din tara nimeni nu i a votat............atunci cum au aparut pe scena politica,sau a cazut din pom direct in scaune,hai sa nu n e mai ascundem si sa birfim si .......astia i am ales astia ii avem si data viitoare cind ai alegeri sa fim in stare sa alegem un om capabil sa faca ceva indiferent de culoare politica sau studii ca sint persoane cu liceul si sint mai destepti ca aia cu "facultate"
6.   Rusine! trimis de
(29 apr 2010, 14:26:41
Ce pretentii sa avem de la altii daca din autocarele care transportau Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazu" s-au aruncat pe serpentine la Sucevita ,saci de sticle goale si alte mizerii? Ma gindeam ca macar armata este mai educata si mai civilizata dar sunt toti o apa si un pamint.Populatia din zona facea curat ca doar trecea imparatul iar mizerabilii aruncau gunoaie!
6.1  RE: Rusine! trimis de
(29 apr 2010, 17:19:47
Marian0567,regimentul 30 Garda paza si protocol "Mihai Viteazul",este elita armatei romane daca nu stiai.ca s-au aruncat recipiente de la apa minerala,o fi adevarat.Daca ai sti ce inseamna Regimentul 30 Garda,ai spune ca acesti profesionisti merita salariul inmultit cu 6.Intrucat nu stii "cu ce se mananca" la acest regiment,te rog sa te abtii de la comentarii.As fi curios ca macar o zi,numai una,criticul din tine sa participe la antrenamentele acestor profesionisti de la Garda Nationala,apoi ti-as citi comentariile.Postez acest comentariu,intrucat am participat la ceremoniale si onoruri militare ptr 68 de astfel de manifestari si crede-ma nu este o gluma ceea ce fac acesti militari.Chiar se lesina pe aeroport,fara sa mai vorbim de hernie,varicocel,varice,apendi in mintea ta cred ca trebuie sa-ti ceri scuze,cel putin in gand. O zi buna iti doresc si s-auzim numai de bine!
6.2  RE: Rusine! trimis de
(29 apr 2010, 18:11:04
Ce inseamna pt tine cuvantul "elita"??? Sau doar faptul ca au in spate antrenamente intense pot sa faca ceea ce au facut... Educatia,aici este problema(chiar si la elite de genul regimentului 30).Nu cred ca este cineva sa le conteste meritele,dar... ceea ce s-a facut... E o elita mai... putin elita.Cand o mai faci si pe ascuns,atunci te descalifici,oricine ai fi tu.
6.3  RE: Rusine! trimis de
(29 apr 2010, 19:09:00
Ptr NICALAU:EL�TA ~e f. Partea cea mai buna, mai de frunte. ? De ~ cu calitati deosebite; distins; ales,extras DEX,insa nu asta era discutia noastra.Acesti oameni ptr care educatia spui ca"nu prea exista",reprezinta deocamdata imaginea armatei romane ptr oricine viziteaza Romania.Ca ei au aruncat pet-uri,este posibil,insa sa spui ca sunt fara educatie,aici nu ne intelegem.Iata un exemplu: de ce scuipi,arunci mizeria pe strada,injuri,jignesti,te consideri superior altora,etc,etc?Inseamna ca nu exista educatie?Nu cred?Toti avem anumite scapari,deprinderi,obiceiuri mai bune sau mai putin bune,dar asta nu inseamna ca nu suntem educati.Cel putin unii,sper!Nimic nu este perfect din toate punctele de vedere nici chiar fiinta umana,asa cum nu poate exista nici un perpeetum mobile de speta a II a.Asadar,numai DUMNEZEU este perfect,noi muritorii suntem supusi greselilor la orice pas.Sanatate multa iti doresc!
6.4  RE: Rusine! trimis de
(29 apr 2010, 22:19:10
"... SA SCUIPI , SA ARUNCI MIZERIA PE STRADA , INJURI , JICNESTI ... ETC ." NU CRED CA FAC PARTE DIN EDUCATIA DE A FI CIVILIZAT NIMIC PE NIMENI NU SCUZA SA ARUNCE RAHATUL IN DRUM NU ESTE DE ADMIS ASA CEVA SA ARUNCI CE VREI SI UNDE VREI DACA TOTUSI AU FACUT ASA CUM SPUNE " MARIAN 0567 " CAPRARII AIA AU DE INVATAT CE NU AU INVATAT IN CEI 7 ANI DE ACASA SI IN CAZUL ASTA TREBUIA SA FIE PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIAU SA INVETE ( DACA AU INVATAT CEVA ) NU TE OBOSI COMANE SA MA CORECTEZI SI PE MINE ( NU TE LOGA " MONITORUL " ) NIMENI NICAIERI NU TREBUIE SA FIE DE PARTEA PROASTEI CRESTERI
NU SUNTEM NOI VINOVATI CA NU AVEM PE CINEVA MAI DE ELITA SA NE REPREZINTE COMANE SCUZAMA DAR NU AI HABAR DE CE INSEAMNA ELITA DACA APROBI CE AU FACUT AIA ( DE EDUCATIE CIVICA AI AUZIT ? )
7.   Ce pretentii sa avem, cine sa ne civilizeze!? trimis de
(29 apr 2010, 15:34:59


Asta-i ROM�NICA!... Suferim mereu cind lucrurile nu merg deloc bine. Si asta din cauza conducatorilor nepriceputi, alesi de ,,prostime'' cu incredere, din toata inima. Ce-i mai rau, este ca RAUL instalat, va dura mult ... Realitatea este ca tot ce fac rom�nii de azi este sa le ajunga de azi pe miine...Nu este in cultura acestui popor sa se faca lucruri trainice , frumoase, gindite pentru secole inainte!
Cine stie, poate copiii sau nepotii nostri vor reusi sa mai schimbe cite ceva!
8.   ... trimis de
(29 apr 2010, 18:33:16
Propun ca traseul urmatoarei vizite sa treaca si prin oras, poate asa se vor repara cateva strazi. Cat despre lacrimi... probabil ca reporterul nu stie sa faca diferenta dintre lacrimi reale si lacrimi de crocodil.
9.   Pentru Dan Coman trimis de
(29 apr 2010, 18:51:59
De fapt Moldova (Voievodat pe atunci) a fost ocupata de austrieci prin anul 1775, ma rog, o parte din moldova care apoi a devenit Ducatul Bucovinei asa cam prin 1849. Treaba asta a tinut cam 150 de ani (mai precis 144 ani) timp in care am fost sub dominatie habsburgica, pana in 1918 , cand s-a revenit patria muma. Fraze de genul "Bucovina a fost ocupata de austrieci" denota slaba pregatire a reporterului respectiv. Corect ar fi fost "Voievodatul Moldovei a fost ocupat de catre austrieci si apoi anexat Imperiului Habsburgic".
9.1  RE: Pentru Dan Coman trimis de
(29 apr 2010, 18:55:08
Probabil ca de aia plangea Basescu, pentru ca a citit reportajul inainte de a fi publicat si s-a sensibilizat la faptul ca austriecii au intrat in bucovina.
10.   Romania este si va fi praf!! trimis de
(29 apr 2010, 19:12:58
Daca se scoala Stefan din mormant ii cam taie chelia lui specimenu asta de om !(Basescu)
11.   ???? trimis de
(29 apr 2010, 19:59:48
Lacrimi in ochii , dar de crocodil, ..........................sau mai este o varianta , : il mustra constiinta (nu stiu sigur daca are) facand diferenta intre Stefan cel Mare si el ...
12.   PENTRU MONITOR trimis de
(29 apr 2010, 22:18:24
@ MOMITOR
De ce te-ai revoltat asa tare cand ai auzit ca taranii aia au aruncat mizeria pe serpentine ? Indiferent cine-ar fi fost , n-a fost frumos din partea lor daca este adevarat c-au aruncat gunoaiele la intamplare.....nu stiu ce au in cap acei oameni daca ei fac astfel de chestii...Ar fi trebuit sa le duca la ei acasa nu sa le lase sa le strangem noi
13.   Da da da... trimis de
(29 apr 2010, 23:50:46
Impresionant pana la lacrimi bla bla bla pupi-n-c.uristi, dar nimeni nu a observat ceva!! Copilului din poza 6 ii da o castana peste cap sau e un alt trucaj ordinar...nu pot zari pixelu albastru nicaierilaughing))
14.   Mda trimis de
(30 apr 2010, 09:19:14
de SF. Gheorghe se vopseau bordurile peste praf direct de catre oamenii primariei sv....statea si ma uitam cum naiba se poate asa ceva...din punct de vedere tehnic era eronata tare faza, iar din punct de vedere moral mi-am adus aminte de cravata rosie de pioner care o purtam cand venea ilustru conducator....este incredibil ca ne indrepam cu pasi repezi spre inapoi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei