Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 apr 2010 - Anul XV, nr. 79 (4370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Noaptea de Înviere

Lumina Sfântă a fost aşteptată la Suceava de preoţi, mireni şi călăreţi cu făclii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru al doilea an consecutiv, sucevenii au avut parte în noaptea de Înviere de Lumina Sfântă de la Mormântul Mântuitorului din Ierusalim. Aceasta a sosit pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava sâmbătă seară, în jurul orei 20.30, cu un avion charter şi a fost adusă în felinare speciale de preotul Cătălin Axinte, consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Aproximativ 200 de mireni şi preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, au aşteptat Lumina Sfântă pe aeroport pe o vreme rece şi ploioasă. Alături de ei s-au aflat şi patru călăreţi care ţineau în mâini făclii aprinse, precum şi un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare.

 

Preoţi din Cernăuţi, veniţi după Lumina Sfântă la Suceava

Lumina Harică a fost preluată de ÎPS Pimen, care a distribuit-o apoi preoţilor, călugărilor şi măicuţelor, aceştia plecând apoi către lăcaşele de cult în care slujesc pentru a oficia Slujba de Înviere. Mijloacele de transport în care se aflau preoţii au fost escortate de maşini ale poliţiei, pentru a ajunge cât mai repede la biserici. Printre cei care au luat Lumina Sfântă de pe aeroportul sucevean s-au aflat şi preoţi din Maramureş, Iaşi, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, dar şi din Cernăuţi-Ucraina. La sfârşitul ceremoniei, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oferit conducerii Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava o scrisoare de mulţumire.

 

Flutur a primit o insignă de „cetăţean de onoare al Ierusalimului”

De precizat că preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a făcut parte din delegaţia oficială a Patriarhiei Române care a plecat la Ierusalim după Lumina Sfântă, primind binecuvântarea Preafericitului Daniel.

„A fost un drum foarte frumos. Vineri am avut ocazia să vizităm Bethleemul, mănăstirea Sf. Sava, cea mai aspră mănăstire din lume, mănăstirea Hoveza, unde este Sf. Ioan Hovesitul, apoi mănăstirea Sf. Gherasim, Bengurionul, Vameşul Zaheu şi sigur că tot ce înseamnă Cetatea Mormântului Sfânt, Golgota, Drumul Crucii. A fost o experienţă extraordinară şi mulţumesc încă o dată Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru şansa de a putea aduce şi în acest an Lumina Sfântă de la Mormântul Sfânt pentru credincioşii din România şi din judeţul Suceava. Am fost o echipă de cinci oameni, trei preoţi şi doi mireni. Am făcut o escală la Bucureşti şi mă bucur că am ajuns în timp util pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la toţi credincioşii din tot judeţul Suceava şi din România”, a declarat Flutur la sosirea pe aeroportul Suceava.

După vizita la Ierusalim, Flutur s-a ales cu două insigne, una „de prietenie România – Israel” şi una de „cetăţean de onoare al Ierusalimului”, primită „de la oficialii din Israel, după întâlnirea cu Patriarhul Teofil al  Ierusalimului”, insigne pe care le purta cu mândrie la reverele costumului.

 

Preotul Cătălin Axinte: „Să dea bunul Dumnezeu să meargă toţi creştinii o dată în viaţă la Ierusalim”

La rândul său, preotul Cătălin Axinte a explicat că la Mormântul Sfânt din Ierusalim au fost prezente delegaţii atât din România, cât şi din Grecia, Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Cipru.

„Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14:07. Părintele Patriarh Teofil al III-lea a intrat în Sfântul Mormânt, după o procesiune făcută de trei ori în jurul Sfântului Mormânt. Şi apoi, invocând rugăciunea Duhului Sfânt, Lumina se aprinde în prima cameră, Camera Îngerului, unde e piatra originală care a stat la uşa mormântului. Şi de acolo este dată credincioşilor prezenţi, iar aceştia strigă Axios sau Vrednic Este”. Preotul sucevean a declarat că din 2000 merge în fiecare an la Ierusalim.

„În momentul în care se aprinde Lumina Sfântă este un sentiment pe care nu îl pot descrie. Este unic. Ştiţi cum spune Mântuitorul: vino şi vezi. Mergeţi în Ţara Sfântă şi păşiţi pe urmele Mântuitorului. Este o invitaţie pentru toată lumea. Aşa cum musulmanii sunt obligaţi să meargă o dată în viaţă la Meca, aşa şi creştinii, să dea bunul Dumnezeu, să meargă o dată în viaţă la Ierusalim”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lumina Sfântă a fost aşteptată la Suceava de preoţi, mireni şi călăreţi cu făclii.
 Vizualizări articol: 6994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Lumina Sfântă a fost aşteptată la Suceava de preoţi, mireni şi călăreţi cu făclii3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NECULTURITUL trimis de
( 7 apr 2010, 15:16:04
"manastirea Hoveza, unde este Sf. Ioan Hovesitul"
Corect: Hozeva, respectiv Hozevitul.
2.   Traditie ortodoxa trimis de
( 7 apr 2010, 19:48:38
"Sfanta lumina" impartita de "preafericitul",preasfintitul,preainaltul,"etc,etc.Toti credem in DUMNEZEU,insa unii ce se autodefinesc preainalti,preafericiti,preasf stiu foarte bine ca IISUS ESTE LUMINA LUMII si nu este necesar sa o luam de la biserica.Dar,cum ortodoxia se bazeaza pe traditie,astazi politicienii si unii clerici se dau in stamba cu astfel de obiceiuri.Traditia se pastreaza,insa DUMNEZEU ne spune sa credem in EL si sa infaptuim cuvintele LUI,cuvinte scrise in SFANTA SCRIPTURA.Daca vechiul testament ne descrie toate intamplarile de la facerea lumii pana la venirea lui IISUS,noul testament descrie cuvintele lui IISUS spuse prin cei 12 apostoli.Asadar,daca citim BIBLIA vedem ca DOMNUL este unicul Sfant,nu "sfintii" din calendarele catolic sau ortodox.Acesti asazisi "sfinti" sunt inventati de oameni si sunt un prilej de distractie si de imbogatire.HRISTOS A INVIAT! Nu uitati,IISUS a inviat ptr toti oamenii pamantului.
3.   Nu uitati! trimis de
( 8 apr 2010, 09:14:34
HRISTOS A INVIAT!
Nu uitati, IISUS a inviat pentru toti oamenii pamantului!
Cititi, va rog, ce-a scris MONITOR!
4.   Am vazut... trimis de
( 8 apr 2010, 09:29:44
Am vazut si am auzit cum s-a desfasurat ceremonialul primirii Luminii Sfinte si parerea mea este ca anul acesta Lumina Sfanta a fost primita in Suceava cu mult mai multa cucernicie decat anul trecut. Ne indreptam spre normalul desfasurarii ceremoniilor religioase, din care sa lipseasca fastul, preamarirea omului in detrimentul Preamaririi lui Dumnezeu?! Ce-a fost anul trecut trebuie sa nu se mai repete niciodata intr-un ceremonial religios, mai ales ca cele de la Cea Mai Mare Sarbatoare a Ortodoxiei, ori, se pare ca, primele semne au aparut deja.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei