Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2010 - Anul XV, nr. 71 (4362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Finanţare

Mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Dragomirna, restaurate cu fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ministrul Dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, şi stareţele mănăstirilor Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa au semnat, ieri, contractele de finanţare pentru proiectele europene prin care cele trei lăcaşuri de cult vor fi restaurate cu fonduri europene. Proiectele au fost semnate la Palatul Administrativ din Suceava, înainte de momentul oficial preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur,  precizând că obţinerea finanţării pentru lucrările de restaurare a celor trei mănăstiri este cu atât mai importantă, cu cât acestea se numără printre „capodoperele Bucovinei”.

Cele trei proiecte au o valoare totală de 9,3 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru lucrări de restaurare şi modernizare a mănăstirilor, investiţiile urmând să se realizeze pe o perioadă de 24 de luni.

 

Cele trei mănăstiri vor avea sisteme audioghid în format digital

În ceea ce priveşte proiectul Mănăstirii Dragomirna, acesta prevede lucrări de amenajare şi reabilitare a clădirilor ce alcătuiesc ansamblul incintei, restaurarea şi conservarea iconostasului şi a componentelor artistice ale bisericii, refacerea pavimentului de acces, împrejmuirea mănăstirii, realizarea iluminatului arhitectural al clădirilor, instalarea unei centrale termice, realizarea unui punct de informare turistică în curtea interioară a mănăstirii, amplasarea unui sistem audioghid în format digital şi punerea la punct a sistemului informatic al mănăstirii.

Fondurile alocate pentru Mănăstirea Moldoviţa vor fi folosite pentru restaurarea picturii exterioare şi interioare, modernizarea instalaţiilor de încălzire, achiziţia şi montarea unei centrale termice pe biomasă, realizarea sistemului informatic al mănăstirii, montarea unui sistem audioghid în format digital, amplasarea unui infochioşc, precum şi reorganizarea muzeului şi a expoziţiei de obiecte de patrimoniu.

Nu în ultimul rând, la Mănăstirea Suceviţa proiectul presupune modernizarea căilor de acces şi a aleilor din incinta mănăstirii, instalarea unei centrale termiceşi modernizarea instalaţiilor de încălzire, asigurarea iluminatului arhitectural al mănăstirii,restaurarea şi conservarea picturii interioare şi exterioare şi a componentelor muzeale, dotarea laboratorului de conservare a icoanelor, realizarea sistemului informatic şiinstalarea unui sistem de supraveghere video şi antiefracţie, amplasarea unui sistem audioghid în format digital şi realizarea unui punct de informare turistică în curtea interioară a mănăstirii.

Înainte de semnarea contractelor, Elena Udrea a precizat că „Nu pot decât să mă bucur că sunt din nou aici, la Suceava, pentru a semna contracte de finanţare a unor proiecte promovate prin Programul Operaţional Regional. Aşa cum spuneam, o prioritate a ministerului este să accesăm bani europeni. Avem nevoie de bani europeni şi din acest motiv orice semnare a unui contract finanţat din fonduri europene mă face fericită. Azi cu atât mai mult, cu cât vorbim despre proiecte care ţin de obiective turistice, de turism cultural şi religios. Bucovina este înainte de toate ţinutul acestor mănăstiri, iar posibilitatea de a aduce bani europeni pentru reabilitarea lor pentru a crea o infrastructură informaţională este binevenită”. După semnarea contractelor, Elena Udrea a primit de la stareţele celor trei mănăstiri ouă încondeiate, precum şi monografia şi macheta mănăstirii Dragomirna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Dragomirna, restaurate cu fonduri europene.
 Vizualizări articol: 2695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Dragomirna, restaurate cu fonduri europene3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei