Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mar 2010 - Anul XV, nr. 68 (4359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Drumul spre veşnicie

Coroane de flori şi lacrimi, la căpătâiul preotului Ştefan Babiaş, decan de Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Catedrala romano-catolică „Sfântul Johannes Nepomuk” Suceava a îmbrăcat haină de doliu. Zeci de coroane şi buchete de flori au fost depuse ieri la căpătâiul preotului paroh Ştefan Babiaş, decan de Bucovina şi membru al Consiliului Prezbiteral, care duminică dimineaţă, la ora 8:30, a trecut la cele veşnice. Credincioşi romano – catolici, dar şi ortodocşi, au ţinut să-şi ia rămas-bun de la părintele Ştefan Babiaş, care s-a înălţat la ceruri mult prea devreme, la nici măcar 50 de ani.

 

Flori şi momente de reculegere

Băncile din biserică au fost ornate cu flori albe şi panglici negre. În jurul sicriului, din faţa altarului, în care a fost aşezat trupul neînsufleţit al preotului, credincioşii au depus trandafiri albi, coşuri cu flori multicolore, coroane cu mesaje de regret, în semn de preţuire pentru cel ce a fost decanul romano - catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş. La căpătâiul sicriului, ardea ieri Lumânarea Pascală, care are inscripţionat anul 2009, când, cu bucurie, părintele Babiaş a împărţit lumină tuturor credincioşilor romano – catolici, în noaptea Învierii.

Ieri, în biserica catolică se auzeau, în surdină, cântări specifice privegherii, iar credincioşii îngenuncheau în faţa altarului, îşi luau rămas-bun de la preotul Babiaş, apoi se aşezau, pentru câteva momente, pe scaune, unde citeau câteva rugăciuni sau pur şi simplu păstrau momente de reculegere, în memoria celui plecat pentru totdeauna în veşnicie.

 

Slujbă de pomenire

Aseară, începând cu ora 18:00, în Catedrala romană catolică s-au adunat preoţii din Decanatul de Bucovina (Vatra Dornei, Soloneţul Nou, Rădăuţi, Poiana Micului, Moara, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Cacica, Suceava) pentru a săvârşi o slujbă religioasă de pomenirea a preotului Babiaş (requiem).

Astăzi, începând cu ora 8:30, va avea loc, în Catedrala romano-catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava, Sfânta Liturghie cu requiem, prezidată de către Excelenţa Sa, Petru Gherghel, episcop de Iaşi. După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi condus la Parohia Romano-Catolică din Siret. Mâine, la ora 10:30, va avea loc Sfânta Liturghie a înmormântării, în Biserica romano-catolică din Siret, prezidată de către Excelenţa Sa Aurel Perca, episcop auxiliar de Iaşi.

 

Remember

„Părintele Babiaş a fost unul dintre păstorii credincioşilor catolici din Bucovina, care s-a bucurat de respectul şi preţuirea tuturor. Peste tot pe unde a păstorit a lăsat ceva în urma lui, fiind un bun gospodar. Plecarea lui a îndurerat întreaga comunitate catolică din Bucovina, în mod deosebit comunitatea poloneză. Polonez prin naştere şi educaţie, a fost prezent în mijlocul nostru la toate evenimentele importante din viaţa noastră. Resimţim plecarea lui la Casa Domnului ca o pierdere ireparabilă”, a declarat, imediat după aflarea veştii, Ghervazen Longher,Preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

 

„Suntem în rugăciune, împreună cu credincioşii romano – catolici, pentru pierderea suferită”

„Vestea trecerii la cele veşnice a preotului Ştefan Babiaş, decanul (protopopul) Bisericii romano – catolice din municipiul Suceava, a produs nu numai o profundă tulburare şi durere în sufletele credincioşilor romano – catolici, dar şi în sufletele preoţilor şi credincioşilor ortodocşi, care l-au cunoscut şi cu care era în relaţii frăţeşti şi de respect”, ne-a spus ieri preotul ortodox Gheorghe Brădăţan, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Părintele Brădăţan a mai completat că l-a cunoscut personal foarte bine pe preotul Babiaş. „Eram în relaţii bune, ne vizitam reciproc, ne consultam în probleme pastoral – misionare. Am luat parte, ca invitat şi delegat al ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi am asistat la slujbe religioase din Biserica romano – catolică din municipiul Suceava şi din municipiul Fălticeni. Nu voi uita pelerinajul pe care l-am organizat împreună, pelerinaj cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Irimia Valahul, în municipiile Suceava şi Fălticeni, dar şi în localităţile Baia şi Sasca Mică, pelerinaj aşteptat şi primit de credincioşii noştri ortodocşi cu dragoste şi respect.

Nu în ultimul rând, am luat parte împreună la manifestări naţionale, culturale, etc., organizate de autorităţile locale şi judeţene.

Acum, când se desparte de Altarul Bisericii Romano – Catolice, la care a slujit cu devotament şi dragoste, şi se dă pământului ce este pământ, rugăm pe milostivul Dumnezeu să-i primească sufletul în Altarele Sale şi suntem în rugăciune, împreună cu credincioşii romano – catolici, pentru pierderea suferită”, ne-a mai spus preotul Gheorghe Brădăţan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coroane de flori şi lacrimi, la căpătâiul preotului Ştefan Babiaş, decan de Bucovina.
 Vizualizări articol: 1172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Coroane de flori şi lacrimi, la căpătâiul preotului Ştefan Babiaş, decan de Bucovina5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adio trimis de
(23 mar 2010, 14:02:47
Dumnezeu sa-l primeasca in ceata alesilor Sai.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei