Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ieri dimineaţă

Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş, a încetat din viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vestea că decanul romano-catolic de Bucovina, preotul paroh Ştefan Babiaş, a încetat din viaţă, ieri dimineaţă, în jurul orei 8:30, în Catedrala romano-catolică „Sfântul Johannes Nepomuk” Suceava, în timp ce se pregătea pentru slujba de dimineaţă, a căzut ca un fulger peste toţi cei care l-au cunoscut.

Vestea că preotul paroh Ştefan Babiaş nu mai este printre noi a fost anunţată ieri, la începutul Sfintei Liturghii în limba română, din Catedrala romano-catolică din Suceava, de preotul Romuald Bulai, parohul de Cacica. O parte dintre credincioşii romano-catolici aflaseră deja de nefericitul eveniment la finalul liturghiei în limba polonă, care avusese loc dimineaţă.

 

Rugăciuni, lacrimi, regrete

„Îmi revine neplăcuta misiune”, a spus părintele Romuald Bulai, „să vă anunţ decesul părintelui Ştefan Babiaş, în această dimineaţă (n. r. -ieri). Este o veste rea pentru noi. Ştiu că de patru ani slujea în biserica de la Suceava. Peste câteva zile ar fi împlinit 50 de ani. Să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl primească în ceruri şi să ne rugăm pentru el. Moartea părintelui să fie pentru noi o povaţă, că în această viaţă suntem trecători şi că moartea vine pe neaşteptate”.

Părintele Bulai le-a propus credincioşilor, care au venit în număr foarte mare ieri la biserică, să se roage pentru sufletul părintelui Babiaş. S-a ţinut şi un moment de reculegere. Întreaga slujbă s-a desfăşurat printre lacrimi şi regrete.

 

Inima nu a mai rezistat

Preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, a declarat că părintele Ştefan Babiaş se pregătea ieri dimineaţă să celebreze Liturghia de la ora 8.00, în biserica din Suceava. „În sacristie (încăpere într-o biserică catolică în care se păstrează obiectele de cult şi veşmintele preoţeşti) i s-a făcut rău, chemându-l la Liturghie pe părintele vicar. Inima nu a mai rezistat, cei de la salvare nu au mai putut face nimic. La ora 8:30, în sacristia bisericii, părintele a fost chemat în casa Tatălui”, a mai spus preotul Cadar. Înmormântarea va fi miercuri, 24 martie, la Siret.

 

Necrolog

Părintele Ştefan Babiaş s-a născut pe 29 aprilie 1960, la Baineţ - Suceava, fiind cel mai mare dintre cei doi copii ai părinţilor Iohan şi Genoveva. A copilărit în Vicşani, o comunitate de polonezi din Parohia Siret. După clasele primare, făcute la Vicşani, a absolvit şcoala generală de zece clase, în anul 1977, la "C.N. Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi, Şcoala de Cantori, în anul 1979, la Iaşi, şi Institutul Teologic din Iaşi, în anul 1986. A făcut armata în perioada 1979-1980 la Focşani. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1986 de către episcopul Ioan Robu. A activat ca vicar la Rădăuţi (1 august 1986 - 31 iulie 1988), Iugani (1 august 1988 - 31 iulie 1989), paroh la Soloneţu Nou (1 august 1989 - 31 august 1996), Gura Humorului (1 septembrie 1996 - 31 august 2006) şi Suceava (1 septembrie 2006 - 21 martie 2010). La 15 martie 2005 a fost numit decan de Bucovina şi membru al Consiliului Prezbiteral.

 

A renovat mai multe biserici

„În afară de misiunea pastorală care revine preotului, preotul Ştefan Babiaş la Soloneţu Nou a renovat biserica şi casa parohială. De asemenea, a reparat biserica din Pleşa. La Gura Humorului a construit casa parohială şi a renovat biserica din Frasin. La Suceava avea planuri mari. Terminase de renovat parohia şi biserica în exterior, refăcuse altarul. Se gândea să refacă altarele laterale şi picturile şi se pregătea de sărbătoare: consacrarea altarului fixată pentru 9 mai 2010.

A rămas în memoria multora ca un preot disponibil, bucuros să-şi împlinească misiunea şi ospitalier: se bucura de fiecare dată când cineva îi călca pragul”, a mai completat preotul Cornel Cadar.

 

Bucovina în doliu

Prima zi de primăvară calendaristică. Catolicii din Suceava s-au adunat pentru a lua parte la Sfânta Liturghie în limba polonă ce urma a fi oficiată de preotul Ştefan Babiaş, parohul şi decanul de Bucovina. Este ora 8:00 şi trebuie să înceapă liturghia. Însă se întârzie şi, deodată, apare un echipaj SMURD ca să-i dea preotului Babiaş primul ajutor. Între timp, pr. vicar Andrei Staszkovian oficiază Sf. Liturghie. Atmosfera este tensionată, iar când paramedicii pleacă cu targa goală, toţi cei prezenţi mulţumesc în gând lui Dumnezeu, convinşi fiind că părintele nostru şi-a revenit. Abia la sfârşitul liturghiei vestea morţii parohului nostru cade ca un trăsnet.

Preotul Ştefan Babiaş a trecut mult prea devreme la cele veşnice. Părintele Babiaş a fost unul dintre păstorii credincioşilor catolici din Bucovina, care s-a bucurat de respectul şi preţuirea tuturor. Peste tot pe unde a păstorit a lăsat ceva în urma lui, fiind un bun gospodar. Plecarea lui a îndurerat întreaga comunitate catolică din Bucovina, în mod deosebit comunitatea poloneză. Polonez prin naştere şi educaţie, a fost prezent în mijlocul nostru la toate evenimentele importante din viaţa noastră. Resimţim plecarea lui la Casa Domnului ca o pierdere ireparabilă.

Cu sufletul îndoliat, spunem „Să se odihnească în pace!”.

În numele polonezilor din România,

Ghervazen Longher,
Preşedintele Uniunii Polonezilor din România

 

Programul ceremoniilor va fi următorul:

Mâine, la ora 8.30,va avea loc, în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava, Sfânta Liturghie cu requiem, prezidată de către Excelenţa Sa, Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi condus în Parohia Romano-Catolică din Siret.

Miercuri, la ora 10.30,va avea loc Sfânta Liturghie a înmormântării, în Biserica Romano-Catolică din Siret, prezidată de către Excelenţa Sa Aurel Perca, episcop auxiliar de Iaşi.

 

Mulţumind lui Dumnezeu pentru activitatea desfăşurată în comunitatea noastră, îl încredinţăm milostivirii Divine pe păstorul comunităţii noastre.

Vă invităm să fiţi alături de comunitatea noastră la aceste ceremonii.

Vicar Parohial,
pr. Andrei Staszkovian

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş, a încetat din viaţă.
 Vizualizări articol: 1542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.81/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 21 voturi
Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Ştefan Babiaş, a încetat din viaţă4.8521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei