Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Exces de zel

Animalele de companie, motiv de ceartă în Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un proiect de hotărâre care ar fi dat mână liberă poliţiştilor comunitari să-i amendeze pe suceveni chiar şi numai pentru că au dat drumul câinelui să se plimbe prin curtea propriei case a stârnit discuţii aprinse în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava.
Proiectul, care oferea puteri sporite Poliţiei Comunitare, într-o serie de situaţii destul de des întâlnite, a fost criticat de unii consilieri locali pentru exprimarea ambiguă, deficitară, cât şi pentru o serie de idei promovate prin această decizie cu putere de lege.
Social democratul Virginel Iordache a fost cel care a atras primul atenţia asupra unui articol problematic, care spune că este interzisă şi va fi sancţionată “deţinerea animalelor şi păsărilor în clădiri cu mai multe apartamente, cu excepţia animalelor de companie ce posedă carnet veterinar de sănătate, dar nu mai mult de două exemplare adult din aceeaşi specie, şi a păsărilor de colivie”.
Atât el, cât şi colegul său de partid Ovidiu Donţu au demonstrat că propunerea are mai multe puncte slabe, în sensul că tot permite unora să facă o adevărată grădină zoologică în casă, păstrând câte două exemplare dintr-o specie, iar, pe de altă parte, poate fi interpretată absurd de unii, care se vor grăbi să îşi reclame vecinii chiar şi când le fată căţeaua.

 

Crescătoriile de animale din apartamente, principalele vizate

Drept răspuns, primarul Ion Lungu le-a amintit de cazuri concrete, în care în apartamentele unor suceveni sunt crescuţi şi câte zece câini, gălăgia şi mirosul deranjând întregul bloc.
“Această măsură a fost cerută de oameni, în urma unor situaţii concrete. Oamenii vin şi fac reclamaţii, iar noi nu putem face nimic, pentru că nu avem reglementări în acest sens. Sunt şi o mulţime de cazuri concrete în care diverse persoane cresc câini de rasă în apartamente, să scoată bani din ei”, a precizat Lungu.
Amenzile prevăzute pentru astfel de situaţii sunt cuprinse între 100 – 500 lei la persoane fizice şi 1000 – 2000 de lei la persoane juridice.
Un argument în plus, pentru adoptarea acestui proiect, l-a adus şi viceprimarul Lucian Harşovschi:
“Avem o mulţime de cereri să luăm măsuri concrete în această privinţă. Aproape la toate şedinţele de asociaţie la care am participat s-a pus această problemă, a animalelor crescute în apartamente, în număr mare. În unele asociaţii, au rezolvat problema direct prin asociaţie, pentru că au impus ca pentru animalele de companie să plătească întreţinere la fel ca pentru un om, şi atunci unii au renunţat să mai ţină câte zece câini în casă, au rămas doar cu unul”.

 

Câinii de pază, doar pe post de bibelou

O altă măsură prevăzută în respectivul proiect de hotărâre este de amendare a celor care împiedică oamenii primăriei să ridice câinii vagabonzi, cu sume cuprinse între 200 şi 1000 de lei. Dacă această măsură a fost dezaprobată puternic de Doiniţa Cocriş, ales local, dar şi reprezentant al unei asociaţii de protecţie a animalelor, o altă măsură, care interzice sucevenilor să lase câinii lor liberi în propria curte, a stârnit râsul altor consilieri, care au caracterizat propunerea ca fiind de-a dreptul hilară. Situaţia respectivă este cu atât mai ciudată cu cât străzile sunt pline de câini comunitari, care nu ascultă de nimeni şi pot muşca pe neaşteptate, în vreme ce câinii de curte, care au rolul de a proteja proprietatea, ar urma să fie ţinuţi din scurt, cu lanţul, ca nu cumva să-i deranjeze pe cei care vor să dea o spargere ori să fure ceva din curte.
În faţa argumentelor ridicate de consilieri, primarul Ion Lungu a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi, fără a renunţa la aceste măsuri, cerute de populaţie în urma unor cazuri concrete. Acesta a precizat că proiectul va fi rediscutat în şedinţa din februarie, după ce îi vor fi aduse îmbunătăţiri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Animalele de companie, motiv de ceartă în Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 8 voturi
Animalele de companie, motiv de ceartă în Consiliul Local Suceava3.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aberatie trimis de
(29 ian 2010, 11:56:51
Cum sa nu ai voie sa lasi cainele liber pe proprietatea personala?!? Iubitorii de animale nici nu sunt de acord sa tina cainii legati cu lantul!!!
2.   Prostia trimis de
(29 ian 2010, 12:11:52
De ce animalele trebuie sa sufere din cauza unui primar ? De ce nu sunt oameni competenti si cumde ca asta este o problema cand nu avem strazi, nu avem drumurile dazepezite printre blocuri si de ce nu sa dat nici macar cu nisip pe strazile dintre blocuri?

Consider ca nu este in toate mintile acel care se gandeste la asa ceva

Nu poti sa pui pumnul in gura la om la el pe proprietate

apartamentul este o proprietate personala si nu permit sa vii sa imi impui ce animal sa tin in casa mea si cati vreau sa gazduiesc
3.   ? trimis de
(29 ian 2010, 12:20:05
???
4.   Dulaiii din Consiliul Local... trimis de
(29 ian 2010, 12:21:49
Va invit, domnilor alesi locali, sa faceti o vizita scurta pe strazile urbei. Dar sa va dati cururile grase jos din gipane. Astfel veti avea multe ocazii sa fiti atacati de haitele de caini care s-au aciuat printre blocuri si care isi sporesc numarul de indivizi pe zi ce trece, haite care sunt de altfel foarte teritoriale si imprevizibile.

Nu cred ca exista vreun cartier din orasul asta unde sa nu gasesti cel putin 10 exemple de genul asta. Si cel mai cunoscut imi este cel din zona mea de resedinta -Grigore Ureche- unde isi face veacul o "turma" de cel putin 9 caini (doar atatia am reusit sa numar). Va aduc in atentie nu doar faptul ca acesti caini sunt periculosi pt ca ar putea musca pe cineva, ci si faptul ca toate cosurile de gunoi sunt "intoarse" pe dos, ca tot gunoiul din zonele special amenajate este intins pe suprafete imense, ca mereu cand iti lustruiesti pantofii de iti faci freza in ei, calci intr-un ****. De caine. Comunitar.

Na,daca sunt comunitari,fac parte
5.   Preucupare... trimis de
(29 ian 2010, 14:42:16
bietii consilieri....grijulii cu curtile edililor

dar de strazi cine sa- si bata capul????

probabil comunitatea.....

SOLUTIA:voi arunca peste gardul vecinului(consilier)unul,doi caini comunitari....sa vad cine va plati amenda ca a lasat cainii dezlegati.????!!!!
6.   Asa primar k asta... trimis de
(29 ian 2010, 20:54:08
dom primar dar cum sa interzici proprietarului sa faca ce vrea pe proprietatea luii????????????????asta e o aberatie totala.cum sa-i interzici omului sa-si lase dezlegat cainele prin curte atata vreme cat curtea e imprejmuita de gard??? dar in primul rand animalul trebuie sa mai stea si liber nu numai legat sau in padoc. mai studiaza dom primar si cate ceva despre biietele animale care nu sunt vinovate ca dumneata nu iubesti animalele.in al doilea rand un caine care sta numai legat in lant innebuneste,si cand scapa e vai si amar de ala pe care il prinde...eu asa un primar de prost ,serios ca nu am mai vazut! data viitoare,adica la urmatorul tur de scrutin, sa-l mai votati,dragi suceveni,cred ca nu mai dureaza mult si o sa ne interzica si noua sa mai iesim din casa....comunistul are de mai multa vreme o problema iin capul lui cu animalele si in special cu cainii.
7.   Completare trimis de
(29 ian 2010, 21:01:01
dom primar se crede moasa comunala.e foarte adevarata vorba aia tara arde si pe dom primar il freaca grija de cainii de prin curtea omului. lasa problemele astea bai desteptule si preocupa-te de drumuri,de gropile care sunt la orice pas,de cainii vagabonzi.sunt o sumedenie de probleme in oras.Eu cred ca nu esti normal la cap primare!!!>Serios...:)))))))))
8.   Numai in Romania trimis de
(29 ian 2010, 22:02:04
In curtea mea pot sa stau la propriu cu **** la soare la ca nu are dreptul primarul si nici macar presedintele sa vine sa-mi interzica astalaughing Scuze de cuvantul de mai sus dar nu ma pot abtine cand aud asemenea tampenii...Imi vine sa-i strang de gat pe tembelii astia...Daca o sa mi se intample mie asa ceva fiti sigur ca ala care o sa intre in curtea mea fara sa-i dau eu voie o sa pun cainii pe el...Poate sa fie si marinelul ala chior ca pun cainii pe el...:)))
9.   CINE SUNT STAPANII STRAZII? OAMENII SAU CAINII? trimis de
(30 ian 2010, 07:05:44
Nu il iubesc eu prea mult pe primar dar problema trebuie lamurita. Sigur, accentul trebuie pus pe cainii vagabonti, insa nu trebuie sa uitam si unii oameni care apara cainii vagabonti si ii iau in casa cand se fac razii ale hingherilor. Omul care detine cainele trebuie sa-l ingrijeasca, nu sa il lase apoi pe strazi sa muste copiii dar si adultii. S-a ajuns sa moara oameni din cauza cainilor(japonezul din Bucuresti, batranul de la Rotunda Suceava, alte cazuri, copii mutilati, etc.). Suntem noi, oamenii multi, dar nu cred ca ne dorim ca o ruda de-a noastra sau un vecin, cetatean sa fie desfigurat sau omorat de caini, nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei