Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 ian 2010 - Anul XV, nr. 7 (4298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Distracţie pe cinste

Pensionarii, la petrecerea de an nou pe ritmuri de „Jaga Jaga”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Deşi au 60, 70 sau se apropie de 80 de ani, sute de pensionari au demonstrat că ştiu să se distreze, sărbătorind, cu o întârziere de câteva zile faţă de calendar, revelionul persoanelor vârstnice.
Pensionarii au fost atraşi de meniul bogat şi formaţia de muzică profesionistă, dar mai presus de toate, ca în fiecare an, oamenii au găsit unul din puţinele prilejuri de a ieşi în lume, de a socializa, într-un cuvânt, de a simţi că trăiesc.

 

Ca în fiecare an, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava a organizat Revelionul Pensionarilor, pentru membrii săi. În acest an, un bilet a costat 60 de lei, iar datorită numărului foarte mare de cereri conducerea CARP a hotărât să organizeze două petreceri, una sâmbătă, pe 9 ianuarie, şi alta ieri.
Locaţia aleasă a fost sala de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” (Grupul Şcolar Nr. 2), unde încap în jur de 250 de persoane.
Dacă vă întrebaţi cum se face că Revelionul a fost sărbătorit atât de târziu, explicaţia este simplă şi este de ordin economic. Sâmbăta şi duminica trecută au fost cele mai apropiate date la care sala a putut fi închiriată la o sumă care să permită încadrarea în preţul biletului, aceeaşi chestiune fiind valabilă şi în cazul tarifelor percepute de bucătari, ospătari şi formaţia de muzică.

 

De la Hora din Bosanci, la „Jaga Jaga”

Pentru a vedea cu ochii noştri cum se distrează pensionarii din Suceava, am fost prezenţi la petrecerea organizată sâmbătă. A început undeva în jurul orei 15.00 şi s-a încheiat înainte de ora 22.00.
În sală, conform organizatorilor, 240 de persoane. Majoritatea pensionari, dar şi câţiva „rătăciţi” ceva mai tineri, şi ei membri ai CARP, cu aceleaşi drepturi ca şi vârstnicii.
Cupluri, dar şi văduve sau văduvi însoţiţi de cunoştinţe şi prieteni, fiecare a venit să se distreze. Surprinzător poate, fiecare piesă a celor trei membri ai formaţiei Chirilă Vasile a ridicat în picioare foarte mulţi dintre participanţi, spaţiul de dans, deloc mic, dovedindu-se neîncăpător.
„Hora de la Bosanci”, „Hora de la Rădăuţi”, „Braşoveanca”, „Doamne, ocroteşte-i pe români”, dar şi piese cu mare succes la tineri, cum ar fi vestita melodie „Jaga Jaga”, toate au fost gustate din plin de petrecăreţi.
Doamnele venite fără parteneri, mai multe decât bărbaţii, nu au ezitat să danseze între ele, doar cele mai norocoase fiind luate la dans şi de unii domni.

 

La 77 de ani, nu ratează nici o petrecere

Printre cuplurile de pensionari venite la petrecerea de sâmbătă ne-au atras atenţia doi soţi care, în ciuda vârstei înaintate, nu veniseră doar să stea la masă. Mai ales doamna era foarte activă şi trăia din plin petrecerea.
„Vin la Revelionul Pensionarilor încă de prima dată de când s-a organizat, nici nu mai ştiu de când, că sunt mulţi ani. Avem şi noi necazuri acasă şi venim ca să uităm de toate, măcar câteva ore. Venim şi de 8 martie şi de fiecare dată când se organizează ceva”, ne-a povestit Ileana Popoviciuc, în vârstă de 76 de ani, venită la Revelion cu soţul mai vârstnic cu un an de zile decât ea.
Printre petrecăreţi, am găsit şi persoane din afara municipiului Suceava.
Anton Boca, în vârstă de 62 de ani, venise la Revelionul Pensionarilor din oraşul Gura Humorului, alături de soţie.
„Suntem prima dată aici, e foarte frumos, muzica ne place mult, la fel şi meniul, care este foarte bogat”, ne-a spus entuziasmat bărbatul, între două dansuri cu consoarta.

 

Tombolă cu bucluc

Aşa cum se întâmpla la toate revelioanele din tinereţea lor, pensionarii au avut parte şi de o tombolă, în urma căreia s-au acordat 20 de menţiuni şi trei premii speciale, constând în mici cadouri oferite de organizatori.
Această tragere la sorţi avea să fie una plină de peripeţii. Mai întâi, biletele trase de participanţi la intrarea în sală aveau să fie anulate, după ce organizatorii şi-au dat seama că unii au luate câte două. În murmurul sălii, s-a anunţat că biletele extrase nu mai sunt valabile, şi se vor lua în calcul numerele înscrise în dreptul fiecăruia atunci când s-au înscris pe liste, pentru petrecere.
Dintr-un lighean de plastic s-au extras cele 23 de premii, de mai multe ori pensionarii revendicându-şi câştigul cu numerele de pe biletele extrase la intrare şi arătându-se dezamăgiţi când li s-a explicat, a doua oară, ca acelea nu mai sunt valabile.
Un alt aspect care a stârnit zâmbetele a fost legat de biletele cu numerele 6 şi 9, care puteau fi interpretate în funcţie de cum era întoarsă hârtia.

 

Mâncare, băutură, căldură excesivă şi... un accident neplăcut

Aceste mici neplăceri aveau să fie lăsate deoparte repede de pensionari, după ce la masă s-a adus un nou fel de mâncare, iar cântăreţii au trecut din nou la treabă.
Trei feluri de mâncare, tort şi două sortimente de băuturi alcoolice, vin şi votcă, au fost atracţiile serii.
Oamenii s-au declarat foarte mulţumiţi de mâncare, muzică şi organizare în general, singurul aspect care a deranjat fiind legat de căldura infernală din sală. La un moment dat, în timpul unui încins dans, o doamnă s-a prăvălit la pământ, după ce a călcat strâmb. Imediat a fost chemată o ambulanţă, iar femeia a fost dusă la spital, sperându-se că are doar o luxaţie ori o entorsă.

 

O rară ocazie pentru ca pensionarii să petreacă în mediul lor

Dumitru Savu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, s-a arătat foarte mulţumit de faptul că a reuşit să satisfacă toate cererile pensionarilor membri ai asociaţiei şi nimeni nu a rămas pe dinafară, remarcând rolul deosebit al unor astfel de momente de destindere pentru vârstnici.
„Pensionarul nu mai este activ în societate, nu circulă mult şi are foarte rar ocazia să se întâlnească cu persoanele din generaţia sa. O astfel de petrecere este una din puţinele ocazii ca ei să se vadă cu foştii colegi de serviciu, cu cunoştinţele din tinereţe. Practic, se întâlnesc şi petrec în mediul lor, cu ai lor, şi astfel de momente devin de neuitat”, ne-a explicat un alt reprezentat al CARP Suceava.
Dansând în cuplu, în hore, bătând din picior sau chiuind straşnic, pensionarii s-au distrat, fără urmă de îndoială, excelent, întrecând multe din petrecerile la care participă copiii sau nepoţii lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii, la petrecerea de an nou pe ritmuri de „Jaga Jaga”.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Pensionarii, la petrecerea de an nou pe ritmuri de „Jaga Jaga”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Valeu! trimis de
(11 ian 2010, 15:26:04
astia-s pensioanari?? as vrea si eu sa arat la varsta lor asa. dar va spun io juma din ei sunt de boala ,dar care n-au nik de fapt si mananca banii statului degeaba. ar trebui pusi doctorii care dau diagnosticele de pensioanre sa plateasca ei pensiile.citiva au chioscuri prin bazar si scot pe luna vreo 2 ,3 mii de euroi fara sa plateasca impozit .ATENTIE DOMNULE PRIMAR LA CINE DATZI AJUTOARE! TREBUIE DE FACUT O ANCHETA AMANUNTZITA PENTRU CA SUNT UNII CARE IAU BANI DEGEABA.
2.   Boala nu se vede se simte trimis de
(13 ian 2010, 04:12:20
Atentie. Nu toate afectiunile se vad la exteriorul omului , dar nimeni nu stie ce este in interiorul acestuia.

Inainte sa critici incearca sa te documentezi.

Ai perfecta dreptate sunt multi care au puterea de a munci si sunt pensionari. Dar gandestete ca si ei au platit la randul lor din salariu pentru casa de pensii.

Te intreb pe tine acu daca platesti pentru fondul de pensii crezi ca vei ajunge sa ai o pensie.

Eu cred ca putini din noi vor fi cei care vor trai sa apuce o pensie. Cu toate ca din salariul nostru mizer ne platim constiinciosi toate taxele si impozitele.

Cat despre anchete si anchetatorii sunt tot oameni si cum omenia este mare daca ai cu o unge. Finalul cred ca il cunosti. Cainii latra caravana terce. Noi cu drag graim.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei